Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowenia-Postojna-nocleg?

W Słowenii rośnie najstarsza winorośl na świecie, mająca ponad 400 lat. Jaskinia Postojna jest najczęściej odwiedzaną jaskinią w Europie. Jaskinia Vrtoglavica w Alpach Julijskich posiada najgłębszą studnię jaskiniową na świecie. Liczy 603 metry. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila. 135 osób na 1000 posiada broń palną. W Słowenii znajduje się druga największa na świecie skocznia narciarska – Letalnica bratov Gorišek.
numenius
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 05.06.2019 18:27

Witam.
Mam pytanie do tych z Was, którzy zwiedzili jaskinię Postojna w drodze do lub z Chorwacji; czy w pierwszej połowie lipca w rejonie Postojnej znajdę bez problemu kwaterę na jedną noc (3 osoby), czy radzicie szukać w necie i rezerwować? A może ktoś ma namiar na nocleg i może polecić?
Planujemy w lipcu obaczyć tę jaskinię i w tym rejonie spędzić jedną noc. Nie znam tego regionu, nie wiem, czy jest tam rozbudowana infrastruktura noclegowa (jak np. w rejonie Plitvic). Planujemy tam przyjechać około 16-17.
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
boboo
Koneser
Re: Chorwacja-Słowenia-Postojna-nocleg?

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.06.2019 18:48

My mamy zarezerwowaną jedną nockę (dwójkę) 30.06 - 01.07 w Cave Hotel Jama (booking)
Koszt (rezerwacja parę miesięcy temu): 95 €
Na dziś (booking), w pierwszej połowie lipca wygląda dla 2+1 -> 143 € (w tym hotelu).
Ale booking pokazuje sporo innych wolnych kwater w Postojnej już od 67 € dla 2+1.
Jako termin wbiłem przykładowo 12-13 lipiec.
Na dole po prawej skala mapy (linia 500 m)
booking_postojna.png

numenius napisał(a):Planujemy tam przyjechać około 16-17.
Postaraj się zdążyć: https://www.postojnska-jama.eu/en/infor ... imetables/
numenius
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 05.06.2019 19:58

Dzięki @boboo,
na Bookingu już oglądałem, nie urywam, że trochę dla nas drogo, dlatego szukam kogoś, kto był, widział okoliczne miejscowości i ma jakieś rozpoznanie, jak to wygląda w kwestii znalezienia noclegu przy wyjeździe w ciemno. Chodzi mi o to, czy jest tam w okolicy sporo kwater (jak to bywa w rejonie jakiejs atrakcji turystycznej), czy lepiej szukać i wynająć wcześniej, przed wyjazdem.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.06.2019 20:24

No to jedyną pomoc, jaką Ci mogę zaoferować, to:
30 czerwca wieczorem napiszę, ile widziałem ofert kwater w tym rejonie.
Nie będę ich szukać specjalnie, tylko policzę te, które mi się rzucą w oczy od zjazdu z autostrady.
Nie wiem kiedy dokładnie jedziesz, ale może te parę dni "zapasu" pozwoli na podjęcie decyzji.
numenius
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 06.06.2019 10:35

@boboo
Ok., dzięki, chętnie skorzystam, planujemy tam być około 11.07. Podeślij info., gdy tam będziesz.

Proszę też o informacje od osób, które tam były i maja jakiekolwiek informacje w interesującej mnie kwestii.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 06.06.2019 15:01

Ano przejechałem się... w google StreetView :wink:
Od zjazdu z autostrady do parkingu "Jamy".
Jest tego trochę. Co "parędziesiąt" metrów tabliczki z "Sobe".
Ale za 24 dni "rzucę" własnym okiem.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 30.06.2019 14:31

Ok, apartmanów w Postojnej więcej niż widać na streetview. Im bliżej Jamy tym gęściej reklamy stoją.
Ale nie stawałem i o ceny nie pytałem.
Przemyśl jednak Hotel Jama :wink:
Wart każdego euro. Warszawski Mariott się chowa.
numenius
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 16.07.2019 16:05

Dzięki. Ostatecznie zrobiłem rezerwacje przez Booking. Dwie doby 132e za pokój z łazienką. Miejscówka na wsi, jakieś 5km od Jamy. Zwiedziliśmy obie jaskinie (Postojna i Skocjan). Tym, którzy nie byli, gorąco polecam. Parking przy jaskini w Postojnej kosztuje 5e, parking przy jaskini Skocjan jest za free. Dojazd pomiędzy obiema jaskiniami zajął nam około 25-30min. Byłem na miejscu w czwartek 11.07., można śmiało jechać bez wcześniejszej rezerwacji noclegów.
Jeżeli ktoś ma pytania o ten rejon i same jaskinie, proszę pisać, chętnie odpowiem.

Powrót do Słowenia - Slovenija

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies