Po przeczytaniu i śledzeniu wielu wspaniałych i pożytecznych zarazem relacji (dających kolejne pomysły na wakacje) zacząłem mieć wyrzuty sumienia, że „nic konkretnego” jeszcze nie opisałem...
Debiutowałem wprawdzie relacjami:
Białowieża + okolice
Pojezierze Suwalskie + Litwa + Łotwa
...jednak były one dość skromne (bez konkretów, głównie fotki);
Od dzisiaj rozpoczynam powolne publikowanie relacji z wrześniowej podróży do Słowenii; z wypadem do Austrii, Włoch oraz na Istrię w Chorwacji...
Poniżej trasa przejazdu (poglądowa); w sumie: 4.153 km;
http://goo.gl/maps/y1rkO
na końcu relacji postaram się podać pozycje GPS wszystkich miejsc odwiedzonych miejsc, ceny biletów wstępu oraz jakieś przydatne strony internetowe:)
p.s. w bieżącym roku udało nam się trochę zwiedzić „włoskojęzyczną” część Szwajcarii...kiedyś postaram się ją przedstawić:)
Wyjeżdżamy z okolic Krosna z pełnym bakiem (60 litrów ukraińskiego ON-4,00 zł/litr) w niedzielę 9 września ok. godz. 6.15, chcemy ładnie rozpocząć niedzielę i tym samym podróż mszą, która rozpoczyna się o 6.30 w Sanktuarium w Miejscu Piastowym (mamy je po drodze w odległości 15 km od domu; na trasie do granicy ze Słowacją w Barwinku);
Po mszy ruszamy drogą nr 9 w kierunku Barwinka, po 27 km mamy już pierwszą granicę za sobą (tu pewnie pozazdroszczą nam ludzie z Suwalszczyzny i Pomorza; jednak ja Wam zazdroszczę szybkiego „dostania” się do Finlandii, Szwecji, Norwegii czy Danii).
Przed nami zaplanowane ok. 600 km, gdyż chcemy zanocować „przy końcu” Balatonu; jak to ktoś ujął kiedyś na forum: „w zapyziałym hoteliku”...faktycznie hotelik może i był zapyziały, ale łóżko i pościel na pewno miał bardzo czyste i świeże, a mnie to już wystarczy na 1 noc...
trasa pierwszego dnia: