Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowenia blokuje Chorwacje

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 29.12.2008 20:49

Oj nie pożyłeś TY Dalmatino w soc - kołchozie
to się może tak ostro nie wypowiadaj!!
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 29.12.2008 21:01

Ciekawy jestem, ilu jest entuzjastow powrotu do czasow z przed roku 1989?Czy Dalmantinio chcialby mieszkac w malej wsi i pracowac w chlewni (PGR)? A moze teskni za Jugoslawia?Wiekszosc tych ludzi z PGR-ow do dzis nie widzialo Baltyku.Zaraz pewnie Dalmatinio napisze, ze Chorwacja sobie poradzi, bo zyje z turystki, tylko mieszkancy polnocno-wschodniej Chorwacji juz tak zapewne nie mysla.Jeszcze nie sa w UE, a skarza sie na niskie ceny miesa, mleka, zboz itd.Wystarczy obejrzec programy poswiecone chorwackim rolnikom w niedziele w poludnie.Pewnie nasze wybrzeze tez poradziloby sobie bez UE, a reszta?
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 30.12.2008 07:37

Lubuszanin napisał(a):Ciekawy jestem, ilu jest entuzjastow powrotu do czasow z przed roku 1989?Czy Dalmantinio chcialby mieszkac w malej wsi i pracowac w chlewni (PGR)? A moze teskni za Jugoslawia?Wiekszosc tych ludzi z PGR-ow do dzis nie widzialo Baltyku.Zaraz pewnie Dalmatinio napisze, ze Chorwacja sobie poradzi, bo zyje z turystki, tylko mieszkancy polnocno-wschodniej Chorwacji juz tak zapewne nie mysla.Jeszcze nie sa w UE, a skarza sie na niskie ceny miesa, mleka, zboz itd.Wystarczy obejrzec programy poswiecone chorwackim rolnikom w niedziele w poludnie.Pewnie nasze wybrzeze tez poradziloby sobie bez UE, a reszta?

100% racji. Zapomniałeś jeszcze dodać, że w dużej części, poza sezonem (ale nie tylko), Chorwaci już korzystają z dobrodziejstw UE, pracując w Niemczech, Austrii i innych krajach. Miałem okazję oglądać Berlin podczas meczów Chorwacji i Turcji - nie wiem, czy w niektórych dzielnicach było okno bez flag tych państw :)
Więc ja bym tak nie narzekał na jewro-sojuz :) Ma swoje plusy :)
pozdrawiam
--
damian
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 30.12.2008 21:10

Rysio napisał(a):Ja myślę, że specyfika Chorwacji, pozwala jej na spokojne olanie UE. Cła :?: w kraju w głównej mierze nastawionym na turystykę :?: Te restrykcje niewiele zaszkodzą Chorwacji, natomiast wymogi stawiane przez jewrokołchoz w dużym stopniu zaszkodzą temu za co większość z nas Chorwację kocha - niezależność.

Też tak myślę i w 100% się z Tobą zgadzam :)
Zresztą Dalmatinci , na samą myśl o przystąpieniu do UE , dostają dreszczy :( Twierdzą , że UE do niczego nie jest im potrzebna i nie po to wywalczyli niepodległość , by ją po kilkunastu latach ponownie utracić :!:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 30.12.2008 21:55

Dalmacja pewnie sobie poradzilaby, a reszta regionow czyli cala Chorwacja?Pewnie polnocna czesc Wloch tez poradzilaby sobie bez UE, ale jest jeszcze biedne poludnie.A dlaczego Polska nie moze sobie poradzic bez UE?Mamy sporo ziemi zeby sie wykarmic, wiec czego nam brakuje?A do czego UE Niemcom, Austri, Francji, czy Luxemburgowi, Monako, Holandii?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2008 22:15

Lubuszanin napisał(a):....wiec czego nam brakuje?

mądrych polityków :lol:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 30.12.2008 22:25

Niemcom, Francuzom tez brakuje madrych politykow?W ktorym kraju sa madrzy politycy?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.12.2008 09:03

Lubuszanin napisał(a):Niemcom, Francuzom tez brakuje madrych politykow?W ktorym kraju sa madrzy politycy?

Widocznie są mądrzy inaczej :wink:
A co do Niemców czy Francuzów to wiesz co.......nie porównujmy się jeszcze do nich (w sensie gospodarczym) bo unia, unią ale do krajów Europy zachodniej to jeszcze (pomimo kryzysu ekonomicznego) troche nam brakuje :lol:
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 31.12.2008 12:38

Teraz finansuje sie nierentowne przedsiewiecia za unijne pieniadze. Ostatnio ogladalem tv i babka plakala, ze jak nie dostanie dofinansowania to zbankrutuje. No przepraszam, ale po co dokladac do czegos co sie nie oplaca? Powinien byc wolny rynek, uczciwa konkurencja i firmy tylko w prywatnych rekach. Zostalyby tylko firmy ktore zdolaly utrzymac sie na rynku, a ze bylby wolny rynek wtedy ceny znacznie by spadly bo konkurowaliby o konsumentow. Po zlikwidowaniu ZUS´u i obowiazkowych ubepieczen, zmniejszeniu podatkow obywatel sam zarzadzalby swoimi pieniedzmi.
UE na Polske przeznacza (lub przeznaczala) dziennie kilkadziesiat groszy na mieszkanca. Jest to kwota znikoma. Juz male dziecko wydaje srednio wiecej na opodatkowane artykuly. Chce zauwazyc ze 50% ceny paliwa to akcyzy, oplata paliwowa, vat. A drog jak nie ma tak nie bedzie.
W mediach zaistnial nibykonflikt miedzy PiS a PO, a prawda jest taka ze niczym sie te 2 partie nie roznia. Pan Tusk udawal liberala, a jest zwyklym socjaluchem, Pan Kaczynski wyciera morde patriotyzmem, a tez jest socjaluchem podlatujacym pod nacjonaliste. Wolnego rynku nie ma i nie bedzie jesli zostaniemy w UE. Dopiero bedzie nieciekawie gdy przyjdzie Polsce wykladac kase na rozwoj biedniejszych czlonkow.
Prosze jakies argumenty mowiace o plusach UE poza dwoma punktami:
- strefa wolnego handlu
- i schengen
(ale w tych 2 ukladach mozna byc bez koniecznosci bycia czlonkiem UE).
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 31.12.2008 20:02

Piotrek_B napisał(a):
Lubuszanin napisał(a):....wiec czego nam brakuje?

mądrych polityków :lol:

... jak będą mądre wybory , to i politycy znajdą się mądrzejsi :wink: :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.01.2009 11:37

mkm napisał(a):... jak będą mądre wybory , to i politycy znajdą się mądrzejsi :wink: :D

Chyba miałeś na myśli nie mądre wybory lecz mądrych kandydatów :wink:
Bo to drugie to raczej zjawisko deficytowe :lol:
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 01.01.2009 20:27

Witam. Zgadzam się z Dalmatino Chorwatom UE jest niepotrzebna, to raczej UE jest potrzebna Chorwacja zeby wydoić sporą kasę. Trzeba pamiętać, że UE żądzą Niemcy i Francja jako najbogatsze i najbardziej wpływowe państwa i pod ich dyktando prowadzona jest polityka ekonomiczna i gospodarcza.

Pozdrawiam be-ja
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Słowenia blokuje Chorwacje - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone