W Słowenii rośnie najstarsza winorośl na świecie, mająca ponad 400 lat. Jaskinia Postojna jest najczęściej odwiedzaną jaskinią w Europie. Jaskinia Vrtoglavica w Alpach Julijskich posiada najgłębszą studnię jaskiniową na świecie. Liczy 603 metry. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila. 135 osób na 1000 posiada broń palną. W Słowenii znajduje się druga największa na świecie skocznia narciarska – Letalnica bratov Gorišek.
Lednice napisał(a):Jedno pytanie: kto był w Logarskiej Dolinie i co fajnego może o nie j opowiedzieć
Drugie pytanie: kto był wśród szałasów na płaskowyżu Velika Planina
Właściwie, nie powinienem zabierać głosu, gdyż nie byłem. Miałem w planach - w ramach tego wyjazdu, który tu ostatnio zasygnalizowałem. Niestety, pogoda zniechęciła i wróciłem do domu. Z planów te miejsca nie znikają.
Ja niestety mam lęk wysokości, to znaczy jak jest barierka, łańcuchy, to mi wysokość nie przeszkadza.
Ale jak jest przepaść i trzeba zrobić kilka kroków, a zabepieczeń brak, to czuję się nieswojo
Mój ojciec wędrował po Jugosławii jeszcze w latach 60-tych, sporo pozwiedzał, sporo mi opowiadał, to były inne czasy, nie miał lęku wysokości, w Tatrach pozaliczał chyba wszystkie górki
Jedno pytanie: kto był w Logarskiej Dolinie i co fajnego może o nie j opowiedzieć
Ja. Dwa razy. W maju i we wrześniu żeby było inaczej. Tak się jednak porobiło, że o ile w maju było niby poza sezonem, to jednak pod wodospadem Rinka (gwóźdź pobytu tam ) był tłumek, natomiast w tym wrześniu była makabryczna pogoda- burze jedna za drugą i ulewny deszcz- ledwie zdążyłem spojrzeć na ten przepiękny wodospad a zaraz trzeba było wiać przed ulewą. Jednak ogólnie rzecz biorąc- jest to PRZEPIĘKNE MIEJSCE I MUSOWO DO ZALICZENIA! Od niedawna można tam dojechać na skróty z Austrii- przepięknie poprowadzona, choć wąska miejscami i bardzo kręta szosa przez przełęcz Pavliczewo Sedlo z Bad Vellach. Tak właśnie kilka lat temu rozpoczynałem swoje wakacje CRO- z Austrii przez Logarską do Crikvenicy. Jak nie trafisz na "porę deszczową" to na pewno będziesz miał wiele pięknych widoków i wrażeń. Sam dojazd do parkingu pod wodospadem (idzie się kilka minut) przez Dolinę jest super. Grań wapiennych szczytów górujących nad doliną pięknie widać z serpentyn drogi na wspomniane Sedlo.
Pod wodospadem jest ciekawa rzecz- tzw. Orle Gniazdo- coś w rodzaju balkonu widokowego z drewnianym daszkiem, przytulonego do ściany skalnej. Sklepik z pamiątkami jest na parkingu. Kiedyś ledwo co tam było ale od mniej więcej 2006-7r sporo tam poprawili i teraz parking jest ok. (kiedyś było lawirowanie podwoziem pomiędzy kupą kamieni a korzeniami drzew ).
W pobliżu zajazdu - niedaleko wjazdu w zasadniczą część Doliny- jest mniejszy wodospad, po lewej.
Trasa przez Solćavę też jest bardzo ładna. Miejscami w tunelach pod skałami, pod okapami i tuz przy górskiej rzece. Pozdrav.
Ostatnio jak tam byłem (2007) to nie było żadnych opłat. Nie wiem jak w szczycie sezonu, ale nie było ani bramek ani kwitów z kwotą za szybą itp. Parking pod wodospadem też był free, co się w tego typu miejscach w Alpach rzadko zdarza. No chyba, że przez te ulewy nikomu się nie chciało skasować. Takich pierdółek to nie zawsze pamiętam czy tam pisało coś o opłatach za parkowanie, ale...kryzys mógł wymusić takie zarządzenie. Najlepiej mieć te parę EUR drobnych w razie czego. Druga droga o ile pamiętam jest drogą szutrową, dla miejscowych (prowadzi do domostw i działek oraz do campu - tak, jest tam taki fajny na łące pod lasem na lewo od drogi ) Główny asfalt jest jeden i prowadzi okresami długą prostą w alei drzew z widokami na wapienne ściany okolicznych szczytów. Przy drodze na przełęcz z granicą austriacką jest jeszcze jedna ładna dolina warta zobaczenia - Matkov Kot.
Witam. Tak byłem w tej całej okolicy, w Bad Eisenkappel i jaskini, zarówno drogą od Jezerska (tą też bardzo polecam! po stronie słoweńskiej lepsza/ciekawsza niż po austriackiej!) jak i od Logarskiej Doliny. Po raz pierwszy jeszcze w 1999r ale i tak bardzo fajnie to wspominam. Natomiast mało kto wie, że obok Bad Eisenkappel jest bardzo ładny wąwóz Trogerner Klamm (na zachód). Wprawdzie na mokro go zaliczyłem, ale i tak było bardzo fajnie. Zobacz to: http://www.markusertl.at/fledermausland ... ner-klamm/
Fatamorgana napisał(a):Witam. Tak byłem w tej całej okolicy, w Bad Eisenkappel i jaskini, zarówno drogą od Jezerska (tą też bardzo polecam! po stronie słoweńskiej lepsza/ciekawsza niż po austriackiej!) jak i od Logarskiej Doliny. Po raz pierwszy jeszcze w 1999r ale i tak bardzo fajnie to wspominam. Natomiast mało kto wie, że obok Bad Eisenkappel jest bardzo ładny wąwóz Trogerner Klamm (na zachód). Wprawdzie na mokro go zaliczyłem, ale i tak było bardzo fajnie. Zobacz to: http://www.markusertl.at/fledermausland ... ner-klamm/
Jak to wygląda dokładnie z tymi jaskiniami Obir:?:
Ze strony internetowej wynika, że da się dojechać tylko specjalnym busem z Eisenkappel, cena za bus jest wliczona do ceny za zwiedzanie jaskini. Sądząc po fotkach - zaje.iste
Ale w realu może nie być takie ekstra
Ostatnio edytowano 20.06.2013 06:01 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.
Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.