W Słowenii rośnie najstarsza winorośl na świecie, mająca ponad 400 lat. Jaskinia Postojna jest najczęściej odwiedzaną jaskinią w Europie. Jaskinia Vrtoglavica w Alpach Julijskich posiada najgłębszą studnię jaskiniową na świecie. Liczy 603 metry. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila. 135 osób na 1000 posiada broń palną. W Słowenii znajduje się druga największa na świecie skocznia narciarska – Letalnica bratov Gorišek.
Lednice napisał(a):Jedno pytanie: kto był w Logarskiej Dolinie i co fajnego może o nie j opowiedzieć
Drugie pytanie: kto był wśród szałasów na płaskowyżu Velika Planina
Właściwie, nie powinienem zabierać głosu, gdyż nie byłem. Miałem w planach - w ramach tego wyjazdu, który tu ostatnio zasygnalizowałem. Niestety, pogoda zniechęciła i wróciłem do domu. Z planów te miejsca nie znikają.
Ja niestety mam lęk wysokości, to znaczy jak jest barierka, łańcuchy, to mi wysokość nie przeszkadza.
Ale jak jest przepaść i trzeba zrobić kilka kroków, a zabepieczeń brak, to czuję się nieswojo
Mój ojciec wędrował po Jugosławii jeszcze w latach 60-tych, sporo pozwiedzał, sporo mi opowiadał, to były inne czasy, nie miał lęku wysokości, w Tatrach pozaliczał chyba wszystkie górki
Jedno pytanie: kto był w Logarskiej Dolinie i co fajnego może o nie j opowiedzieć
Ja.
Dwa razy. W maju i we wrześniu żeby było inaczej. Tak się jednak porobiło, że o ile w maju było niby poza sezonem, to jednak pod wodospadem Rinka (gwóźdź pobytu tam ) był tłumek, natomiast w tym wrześniu była makabryczna pogoda- burze jedna za drugą i ulewny deszcz- ledwie zdążyłem spojrzeć na ten przepiękny wodospad a zaraz trzeba było wiać przed ulewą. Jednak ogólnie rzecz biorąc- jest to PRZEPIĘKNE MIEJSCE I MUSOWO DO ZALICZENIA! Od niedawna można tam dojechać na skróty z Austrii- przepięknie poprowadzona, choć wąska miejscami i bardzo kręta szosa przez przełęcz Pavliczewo Sedlo z Bad Vellach. Tak właśnie kilka lat temu rozpoczynałem swoje wakacje CRO- z Austrii przez Logarską do Crikvenicy. Jak nie trafisz na "porę deszczową" to na pewno będziesz miał wiele pięknych widoków i wrażeń. Sam dojazd do parkingu pod wodospadem (idzie się kilka minut) przez Dolinę jest super. Grań wapiennych szczytów górujących nad doliną pięknie widać z serpentyn drogi na wspomniane Sedlo.
Pod wodospadem jest ciekawa rzecz- tzw. Orle Gniazdo- coś w rodzaju balkonu widokowego z drewnianym daszkiem, przytulonego do ściany skalnej. Sklepik z pamiątkami jest na parkingu. Kiedyś ledwo co tam było ale od mniej więcej 2006-7r sporo tam poprawili i teraz parking jest ok. (kiedyś było lawirowanie podwoziem pomiędzy kupą kamieni a korzeniami drzew ).
W pobliżu zajazdu - niedaleko wjazdu w zasadniczą część Doliny- jest mniejszy wodospad, po lewej.
Trasa przez Solćavę też jest bardzo ładna. Miejscami w tunelach pod skałami, pod okapami i tuz przy górskiej rzece. Pozdrav.
Ostatnio jak tam byłem (2007) to nie było żadnych opłat. Nie wiem jak w szczycie sezonu, ale nie było ani bramek ani kwitów z kwotą za szybą itp. Parking pod wodospadem też był free, co się w tego typu miejscach w Alpach rzadko zdarza. No chyba, że przez te ulewy nikomu się nie chciało skasować. Takich pierdółek to nie zawsze pamiętam czy tam pisało coś o opłatach za parkowanie, ale...kryzys mógł wymusić takie zarządzenie. Najlepiej mieć te parę EUR drobnych w razie czego. Druga droga o ile pamiętam jest drogą szutrową, dla miejscowych (prowadzi do domostw i działek oraz do campu - tak, jest tam taki fajny na łące pod lasem na lewo od drogi ) Główny asfalt jest jeden i prowadzi okresami długą prostą w alei drzew z widokami na wapienne ściany okolicznych szczytów. Przy drodze na przełęcz z granicą austriacką jest jeszcze jedna ładna dolina warta zobaczenia - Matkov Kot.
Witam. Tak byłem w tej całej okolicy, w Bad Eisenkappel i jaskini, zarówno drogą od Jezerska (tą też bardzo polecam! po stronie słoweńskiej lepsza/ciekawsza niż po austriackiej!) jak i od Logarskiej Doliny. Po raz pierwszy jeszcze w 1999r ale i tak bardzo fajnie to wspominam. Natomiast mało kto wie, że obok Bad Eisenkappel jest bardzo ładny wąwóz Trogerner Klamm (na zachód). Wprawdzie na mokro go zaliczyłem, ale i tak było bardzo fajnie. Zobacz to: http://www.markusertl.at/fledermausland ... ner-klamm/
Fatamorgana napisał(a):Witam. Tak byłem w tej całej okolicy, w Bad Eisenkappel i jaskini, zarówno drogą od Jezerska (tą też bardzo polecam! po stronie słoweńskiej lepsza/ciekawsza niż po austriackiej!) jak i od Logarskiej Doliny. Po raz pierwszy jeszcze w 1999r ale i tak bardzo fajnie to wspominam. Natomiast mało kto wie, że obok Bad Eisenkappel jest bardzo ładny wąwóz Trogerner Klamm (na zachód). Wprawdzie na mokro go zaliczyłem, ale i tak było bardzo fajnie. Zobacz to: http://www.markusertl.at/fledermausland ... ner-klamm/
Jak to wygląda dokładnie z tymi jaskiniami Obir:?:
Ze strony internetowej wynika, że da się dojechać tylko specjalnym busem z Eisenkappel, cena za bus jest wliczona do ceny za zwiedzanie jaskini. Sądząc po fotkach - zaje.iste
Ale w realu może nie być takie ekstra
Ostatnio edytowano 20.06.2013 06:01 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz