Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słoweńcy, Słowenia - opinie

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 21.08.2006 08:05

Czy mieliście może szersze kontakty ze Słowenią i Słoweńcami. Ja na kwaterze miałem strasznie gburowatych Słoweńców - rodzina z dziećmi co ta ani dzień dobry, ani hallo nie raczyła powiedzieć. Na granicy słoweńskiej obwieszonej flagami unijnymi gburowaty celnik strasznie dopytywał czy nie przewozimy alkoholu, a Pani w barze granicznym przeganiała Polaków żeby nie spożywali swoich kanapek przy jej stolikach barowych zupełnie pustych. Pewnie mam pecha, ale może tak rodzą się stereotypy. Byłem zeresztą strasznie zaskoczony, bo wydawało mi się, że Słoweńcy - Słowianie powinni mieć do nas przychylny stosunek. Może nadepnęliśmy im na odcisk, czy to zupełne przypadki.
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 21.08.2006 09:02

Poznałem na plaży sympatyczna rodzinkę z Mariboru. Oni z maluchami my z maluchami. Małe problemy w porozumiewaniu sie ale ogólnie sympatycznie było.To jedyni Słoweńcy z którymi rozmawiałem i nie spotkałem sie z ich strony z żadną przykrością.
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 21.08.2006 09:09

To ze celnik pyta o alkohol wwozony do UE to chyba normalne a to ,ze w knajpie nawet pustej nie jada sie wlasnego zarcia to tym bardziej normalne ... takie poprostu sa zasady sprobuj wejsc do knajpki w Polsce i wyjac wlasne zarcie wtedy zobaczysz stereotyp Polaka.
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 21.08.2006 09:16

Co do stereotypu Polaka to jest oczywisty i nie trzeba niestety tego opisywać. Nic pewnie trafiłem pechowo. Ważne, że inni mają lepsze doświadczenia. Co do tego stolika to rodacy nabyli napoje w tym barze a pałaszowali tylko swoje kanapki, spokojni ludzie nie żadne żule. Było pustawo i zimnawo nikomu nie przeszkadzali. Może za rok spotkam sympatycznych. Wywołałem temat, żeby dostać miłe informacje o Słoweńcach, bo nosiłem się z myślą spędzenia tam wakacji, ale po tych swoich sporadycznych kontaktach zwątpiłem, a nie lubie się nikomu narzucać. Rozumiem, że nie ma żadnych nieznanych mi antagonizmów polsko-słoweńskich.
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 21.08.2006 09:26

Nie chcialem byc zle zrozumiany lecz spotkalem i takie przypadki....
Przejezdzalem granice Chorwacko-Czarnogorska i pytanie o papierosy, alkohol i zielona karte zadawano kazdemu bez wzgledu na narodowosc. Za to bylem w knajpce na basenach "Warszawianki" w Warszawie w ktorej akurat nie bylo nikogo ,przysiadlem przy stoliku aby zaczekac na syna ktory akurat byl w przebieralni i zostalem wprost wyrzucony przez ajentke bo przez pare minut nic nie zamowilem...stad mysle ,ze uprzedzenia powstaja w glowach ludzi ktorzy maja raz lepszy raz gorszy dzien i nie zalezy to od nacji tylko od czlowieka.
maalena
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maalena » 21.08.2006 10:14

Ze Słoweńcami mam tylko miłe wspomnienia. Fajni ludzie, bardzo gościnni,na poziomie i z poczuciem humoru. Poznana w czasie pobytu na Pagu ekipa z Ljubljany zaprosiła mnie i kumpelę na tydzień do siebie. Ugościli nas w domu i czułyśmy się tam jak w rodzinie, zwiedziłyśmy Ljubljane i okolice, było super.
A ludzie i ludziska są wszędzie niezależnie od narodowości trafić można na różne indywidua.
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 21.08.2006 10:21

A to faktycznie niezła i sympatyczna opowieść. Ja swoich mało sympatycznych też spotkałem na Pagu. Czyli wszystko kwestia przypadku, na kogo padnie ten benc, bęc są ludzie i ludziska to mnie uspokoiłaś!?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 21.08.2006 10:27

apropos Slowenii,

jak poznać ze jestes w Slowenii????
kiedy zobaczysz ze na sznurze suszy sie papier toaletowy, jestes w Slowenii.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 21.08.2006 10:34

a propos dowcipów ...

jak poznasz, ze jesteś w Chorwacji?
tam nie ma papieru toaletowego :)

ps. do wszystkich czytających - tak tak, wiem, ze on tam jest itp - se już nic napisać nie można? :roll:
ps. 2. do Chorwatów - tak tak, wiem, macie papier i czyste toalety ... Słoweńcy zresztą też :lol:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 21.08.2006 11:22

sprawa dowcip:

jak sie w Slowenii gra na harmonijce, nie wolno razciagać harmonijki do konca, bo wtedy jedna renka juz za granica.
maalena
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maalena » 21.08.2006 11:49

ani rozkładać parasola, robić szpagatu itp:)
a jakiego koloru są łodzie słoweńskiej straży morskiej?
obydwie niebieskie:)
Slovenia rulezzzzz :wink:
jerzy.rogoza
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy.rogoza » 21.08.2006 21:56

Witam,

A ja tam w tym roku postanowiłem zdrzemnąć się nieco wracając z Chorwacji. Miałem trudności z wydostaniem się z Korculi - miałem nadzieję na prom z Vala Luka do Splitu, ale okazało się że przybycie o północy z myślą o porannym promie to STANOWCZO za późno....
Uratował mnie prom z Korcula do Drvenika.

Więc, startując o północy, wylądowałem w końcu w Słowienii ok. 22:00 :wink:
Wybór padł przypadkowo: Ptuj i hotel Mitra.
Wrażenia z Słowenii bardzo krótkie i powierzchowne, ale pierwsze wrażenia są najważniejsze :) : Urocze stare miasto, bardzo przyjażni ludzie z hotelowej, miła i sympatyczna kelnerka w przyhotelowej knajpce....

I zrozumiałem, że trzeba kiedyś przeznaczyc kilka dni także na Słowenię...

Pozdrawiam!
t!omecki
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) t!omecki » 21.08.2006 22:13

Witam ... jadąc lub wracając z wczasów w Cro za każdym razem zatrzymywałem się w Slovenii . Mam tam znajomych , których po prostu odwiedzam . Moja ocena kraju i ludzi jest jak najbardziej pozytywna . Czystość , porządek , spokój .
Moi znajomi to mieszane chorwacko - slovenskie małżeństwo mieszkające prawie na granicy SLO-CRO w miejscowości Podcetrtek . ( jeśli ktoś będzie zainteresowany to opiszę mój pobyt w Terme Olimja - slovenskim uzdrowisku z termalnymi wodami , basenami , parkiem wodnym itp )
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 24.08.2006 16:45

kraj ładyny sympatyczny i zadbany
w wiekszoscic podobny do innych krajów alpejskich

co do ludzi , których wiekszosc poznalem w HR
sympatyczni goscinni i kontaktowi
kawka, rybka, grappa u slowenskich sasiadow to norma
poza tym wiekszosc z nich mowi po angielsku, niemiecku, wlosku,
a i po naszemu nie ma wiekszych problemow
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 24.08.2006 18:01

mirko napisał(a):sprawa dowcip:

jak sie w Slowenii gra na harmonijce, nie wolno razciagać harmonijki do konca, bo wtedy jedna renka juz za granica.

Takie same dowcipy kraza po Polsce o miasteczku Wachock...widocznie kazdy ma swoj Wachock;)
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone