Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja, Węgry - która trasa lepsza?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fowme
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fowme » 09.07.2014 12:50

Z góry przepraszam jeśli dubluję, ale przekopałem dziesiątki wątków i mam totalny mętlik w głowie. Z góry uprzedzam, że to moja pierwsza podróż do Cro :)

W piątek/sobotę wyruszam z Łodzi do Makarskiej. Zdecydowałem się jechać przez Słowację i Węgry. Ostatecznie dzięki temu forum mam dwie do wyboru trasy - i teraz nie wiem, która będzie korzystniejsza.

1. https://goo.gl/maps/d8obH
2. https://maps.google.pl/maps/ms?msid=214 ... dg=feature

Będę wdzięczny za wszelkie rzeczowe rady i wskazówki:)

Chciałbym jeszcze zapytać czy na tych trasach muszę zaopatrzeć się zarówno w winietę słowacką jak i węgierską? "Nie ogarniam" czy drogi na tych trasach wymagają winiet...
Będę wdzięczny za pomoc...

P.S. O której radzilibyście wyjechać z Łodzi do Makarskiej (turnus zaczyna się w niedzielę od 13.00)? Mamy zamiar jechać bez noclegu na dwóch kierowców.

Z góry dzięki!
aglig
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aglig » 09.07.2014 13:09

Pierwsza trasa winiety na Słowację i Węgry - potrzebne
Druga trasa- tylko winieta na Słowację ( po drobnej modyfikacji omijając fragment M1 na Węgrzech)
Wybrałabym trasę 2
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 09.07.2014 13:15

Fowme napisał(a):Z góry przepraszam jeśli dubluję, ale przekopałem dziesiątki wątków i mam totalny mętlik w głowie. Z góry uprzedzam, że to moja pierwsza podróż do Cro :)
W piątek/sobotę wyruszam z Łodzi do Makarskiej. Zdecydowałem się jechać przez Słowację i Węgry. Ostatecznie dzięki temu forum mam dwie do wyboru trasy - i teraz nie wiem, która będzie korzystniejsza.
1. https://goo.gl/maps/d8obH
2. https://maps.google.pl/maps/ms?msid=214 ... dg=feature
Będę wdzięczny za wszelkie rzeczowe rady i wskazówki:)

Obie dobre.
Zmieniłbym odcinek K-ce Żylina - przez Cieszyn
Fowme napisał(a):Chciałbym jeszcze zapytać czy na tych trasach muszę zaopatrzeć się zarówno w winietę słowacką jak i węgierską? "Nie ogarniam" czy drogi na tych trasach wymagają winiet...
Będę wdzięczny za pomoc...

Tak, winiety są wymagane (86-ką nie na Węgrzech)
Fowme napisał(a):P.S. O której radzilibyście wyjechać z Łodzi do Makarskiej (turnus zaczyna się w niedzielę od 13.00)? Mamy zamiar jechać bez noclegu na dwóch kierowców.
Z góry dzięki!

Ok 20-tej w sobotę (15h jazdy + 2 h pauzy)
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 09.07.2014 13:19

1. Pierwszy link nie działa :(
2.Potrzebna winieta na Słowację opłaty:
winieta miesięczna 14 Euro można kupić na Shellu w Zylinie po prawej stronie.
-.Węgry brak winiety
-.Słowenia brak winiety
-.Chorwacja bramki, opłaty :
Cakovec - Sveta Helena 34 kuny
Lućko - Pirovac 138 kun.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 09.07.2014 13:31

aglig napisał(a):...
Druga trasa- tylko winieta na Słowację ( po drobnej modyfikacji omijając fragment M1 na Węgrzech)

Dla tego fragmentu nie jest potrzebna żadna modyfikacja ponieważ ten krótki odcinek M1 do zjazdu na 86 dla samochodów osobowych jest bezpłatny.
Przy Twojej trasie ma znaczenie jeszcze - Objazd autostrady wjeżdżając z Węgier.
EDIT: Widzę,że uwzględnione. I jeśli przez Żywiec to tylko późnym wieczorem lub nocą.
aglig
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aglig » 09.07.2014 13:44

Tu jest aktualna mapa płatnych odcinków na Węgrzech
http://toll-charge.hu/Road-network/ED_0831_matrica_300dpi%20eng.jpg
Fakt ten fragment M1 jest bezpłatny dla samochodów osobowych
Na czerwono trasy płatne dla osobówek, na niebiesko i szaro nie płatne dla osobówek
Arky69
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arky69 » 09.07.2014 14:04

Witam
Proponuję trasę nr 1, może z mała modyfikacją z Gyor kieruj się na Veszprem- ja tak jeżdżę od kilu lat. Z Torunia jeżdżę przez autostradę bursztynową(nowa na Śląsku), później na Żory, Ustroń, Lesznę Górną (takie małe przejście graniczne polsko-czeskie) i wyjeżdżam w Trincu, dalej na Żilinę- ale to moja sugestia.
Winiety w Słowacji na pierwszej stacji benzynowej (byle przed Ziliną - bo tam zaczyna się autostrada)-trzeba nakleić na szybę. Winieta na Węgry- zaraz po przekroczeniu granicy słowacko-węgierskiej jest punkt sprzedaży-tutaj winieta jest elektroniczna-musisz mieć przy sobie pokwitowanie zakupu.
Z Łodzi do Makarskiej na raz- wyjedź wieczorem ok. 20.00- trzeba zawsze dać sobie zapas czasu na odpoczynek,tankowanie, itp.
Szerokiej drogi.
Fowme
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fowme » 09.07.2014 23:10

Bardzo dziękuję za pomoc, za wszystkie odpowiedzi:) Bardzo mi się przydały:)

Podpowie ktoś jeszcze, gdzie warto się zatrzymywać po drodze na jakieś ładne widoki:)?
Na razie mam zapisane:
Odmorište Krka i Put Divulja :lol:
gemišt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemišt » 10.07.2014 13:16

Zawsze z racji zamieszkania jeżdżę przez Słowację i Węgry. Granicę polski przekraczam w Barwinku. Tam też kupuję winiety na autostrady słowackie i węgierskie. Pacę złotówkami. Przez Budapeszt jadę w nocy.
bobasbk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobasbk » 10.07.2014 20:41

1trasa zwiedzanie Zadaru - to lepiej nie wracać na autostradę lecz jechać brzegiem morza do Vodic (fajne widoczki) a później do Sibenika.
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 13.07.2014 12:32

aglig napisał(a):Tu jest aktualna mapa płatnych odcinków na Węgrzech
http://toll-charge.hu/Road-network/ED_0831_matrica_300dpi%20eng.jpg
Fakt ten fragment M1 jest bezpłatny dla samochodów osobowych
Na czerwono trasy płatne dla osobówek, na niebiesko i szaro nie płatne dla osobówek

Gwoli ścisłości, bo nie mogę uwierzyć w to co widzę, czyli odcinki Rajka >> Mosonmagyarovar oraz Tornyiszemtmiklos >> Letenye są dla osobówek całkowicie bezpłatne?
Fowme
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fowme » 13.07.2014 13:55

Dotarliśmy do Makarskiej jednak trasą 1 :) wszystko poszło bez komplikacji i bez korków (poza pogrążoną w robotach Częstochową...). Teraz tylko czekamy na mniej chmur, więcej słońca i wyższą temperaturę ;) poza tym - jest pięknie ;)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone