Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 27.12.2010 22:02

A końca nie widać...
Pewnie zejdzie do Strećna... :) :wink:

W sumie to po kiego grzyba mi tam teraz łazić, skoro już zwiedziłem z Tobą tu wszystko w Małej Fatrze...? 8O :roll: :lol:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.12.2010 15:22

Koniec już bliski. :) A zejść muszę tak, by trafić do samochodu.

A więc - w drogę! Trochę grzbietem, grańką, częściej tuż poniżej. Przede mną Suchy, w tyle pozostaje Mały Krywań.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pod stopami jeszcze resztki zimy, ale już też coraz więcej oznak wiosny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnie podejście i krótki odpoczynek na szczycie Suchego.
Trochę wyraźniej widać stąd już Martinske hole w luczańskiej części małej Fatry.

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.12.2010 15:23

Można stąd zejść czerwonym szlakiem na północ. Ale jest stromy i co najmniej w górnej części oblodzony. Wybieram inny wariant, zresztą znacznie ciekawszy - zejście zielonym szlakiem na południowy zachód.

Obrazek

Obrazek

Schodzę na Sedlo pod Suchym i na rozstajach skręcam pięknym trawersem w prawo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z bardzo stromego, trawiastego zbocza wyrastają interesujące skały. Wkrótce docieram do wąskiego przesmyku, gdzie szlak skręci na północ.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.12.2010 19:01

Oto już ostatni odcinek kwietniowego wypadu w Małą Fatrę.
Zostawiam południowe stoki Suchego i opadającym trawersem po zachodniej stronie docieram na Prislop pod Suchym.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu łączę się z czerwonym szlakiem, którym mogłem zejść bezpośrednio na północną stronę i grzbietem podążam do rozstajów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.12.2010 19:04

Czerwony szlak odbija w lewo do chaty pod Suchym, a ja idę dalej na północ, teraz już zielonym szlakiem. Krótki odcinek lasem, gdzie mijam małe skalne sanktuarium, po czym znów wychodzę na widokowe polany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dochodzi tu żółty szlak wprost od schroniska. Stąd droga zagłębia się w las, trawersując Jedlovinu, by później znów wychynąć na bardziej otwarte tereny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przede mną już Kotlina Żylińska. Nie czekając na żółty szlak, który sprowadziłby mnie do doliny Kur już poniżej zaparkowanego samochodu, znajduję sobie jakieś wcześniejsze ścieżki, dzięki którym schodzę wprost do punktu startu, zamykając pętlę.

Obrazek

Obrazek

Tak kończy się ten przedłużony wiosenny weekend. Mam nadzieję, że nie tylko mnie dostarczył miłych wrażeń. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 29.12.2010 19:18

8O 8O 8O

To ja kurde tyle razy tam jeździłem i przez te kilka lat nie udało mi się jeszcze zrobić całej graniówki, a ten tu machnął wszystko w jeden weekend.... 8O 8O :roll: :!:

Do licha!

Gratulacje i podziękowania ode mnie za tę szczegółową i pouczającą, przydatną relację. :) :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.12.2010 21:53

Fatamorgana napisał(a):ten tu machnął wszystko w jeden weekend.... 8O 8O :roll: :!:

No... nie wszystko. :lol:
Gdzieś z dziesięć lat temu w trzy grudniowe dni przeszedłem od południowego zachodu całą luczańska część, potem przez przełom Wagu i dalej na Suchy i aż do chaty pod Chlebom, skąd już w dół na pociąg. To był lekki maraton. 8)

Grzbietem się fajnie chodzi, bo różnice wysokości nie są takie wielkie. Ale wtedy nie poznaje się bocznych ramion, dolin... Wszystko ma zady i walety. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 29.12.2010 22:27

Ale ładna ta Fatra.
Tyle razy byłem na Słowacji (brak kasy na dalsze podróże) - przed wejściem Euro
a do Fatry nie trafiłem. Piękna.
Wklejacie tu różne fotki ze Słowacji ? - znalazłem parę z Wysokich Tatr i tak się zastanawiam ...
Poza Fatrą widzę znane mi dobrze Spiski Hrad, Słowacki Raj ... - byłem tam za drugim razem zaraz po powodzi - tylko przełom Hornadu był czynny, wszystko rozwaliło - były kilkumilionowe straty - popłynęły drabinki w dół.

No i wiem już skąd pomysł wyjazdu do Vratnej - naprawdę ładne miejsce.
Pozdrawiam.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 30.12.2010 09:40

Wiesz co tracisz nie jadąc... :wink:
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 07.01.2011 19:27

W wątku Słowacja nie znalazłem wjazdu na drugi pod względem wysokości szczyt Tatr Wysokich - Łomnicę. To może napiszę słów kilka ...

Jest to łatwa, przyjemna podróż, dostarczająca mocnych wrażeń - zwłaszcza ostatni etap podróży, który przebiega praktycznie pionowo w górę.

Wjazd na Łomnicę dostępny jest dla każdego - nie wymaga umiejętności wspinaczkowych, nie wymaga kondycji. Daje w zamian widok z korony Tatr. Warunkiem wjazdu na szczyt jest nabycie biletu i sytuacja, kiedy "Vietor nie fuka"

Zdjęcia pierwszego lotu nie będą - trochę czasu już minęło. Były to moje początki z aparatem cyfrowym. Fotki pochodzą z lipca 2006 r., więc troszkę się na pewno zmieniło. Są też wymieszane w czasie. Wjeżdżałem pierwszym transportem (były chmury) a część zdjęć spod Łomnicy jest zrobiona już po zjeździe (pogoda bez chmur)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
No to wio.

Łomnica jest położona tuż za granicą ze Słowacją blisko starego przejścia granicznego Łysa Polana, które jak ostatnio widziałem wyglądało na dość opuszczone. Zaraz za pasmem Tatr Bielskich, na początku pasma Wysokich Tatr.

Obrazek

Start kolejkową podróżą jest w miejscowości Tatrzańska Łomnica. Początkowo malutkimi wagonikami.

Obrazek

Które zatrzymują się na stacji zwanej Skalnate Pleso. Tu można popodziwiać widok na Łomnicę, napić się piwka, pomaszerować wokół jeziorka, pojechać krzesełkami na Przełęcz Łomnicką albo ... zawrócić. Dalej na tej stacji po paru krokach do kolejnej kasy należy nabyć bilet na Łomnicki Szczyt.

Obrazek

Na szczyt Łomicy kursuje pojedynczy duży wagonik.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wsiadamy więc i jedziemy.

Obrazek

Obrazek

Na górze będziemy mieli wystarczająco czasu żeby powłóczyć się na tarasie widokowym albo skorzystać z bufetu. Na szczycie jest obserwatorium astronomiczne i knajpka. Poniżej kilka fotek.

Obrazek

Widok na Tatry Bielskie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok na Tatry Wysokie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok na miejsce, z którego przybywamy

Obrazek

Widok w kierunku Ojczyzny

Obrazek

Widok na wspinaczy na wschodniej ścianie Łomnicy

Obrazek

------------------------------------------------------------------------------------------
Polecam wszystkim. To dobre miejsce na wycieczkę. Można miło i przyjemnie spędzić czas.

Troszkę króciutko - ale to ma być przecież zajawka atrakcji w Słowacji.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.01.2011 20:10

Crayfish, piękne zdjęcia :D

Udało Wam się z pogodą. Jak byłam w Starym Smokovcu, w 1997 roku, jeszcze z rodzicami, nie mieliśmy tyle szczęścia. Łomnicki Szczyt był cały spowity w chmurach i mocno wiało, więc kolejka nie chodziła.

Natomiast trochę niżej widoczność była bardzo dobra, a widoki imponujące. Poszliśmy więc tak daleko jak się dało :wink: Ze Starego Smokovca, koło Wodospadów Studeneho Potoka, do Skalnatego Plesa i na Łomnickie Sedlo.

Było pięknie! Chociaż pozostał żal i niedosyt, że nie udało nam się spojrzeć na Tatry z wysokości Łomnickiego Szczytu...
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 07.01.2011 20:14

maslinka napisał(a):Poszliśmy więc tak daleko jak się dało :wink: Ze Starego Smokovca, koło Wodospadów Studeneho Potoka, do Skalnatego Plesa i na Łomnickie Sedlo.

To wcale nie tak mało. Na Siodełko to już troszkę dłuższa wyprawa.

Edit: oj wkleiłem tu Osterwę przez nieostrożność i pomieszałem ..
Ostatnio edytowano 07.01.2011 23:17 przez Crayfish, łącznie edytowano 5 razy
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.01.2011 20:22

Crayfish napisał(a):To wcale nie tak mało. Na Siodełko to już troszkę dłuższa wyprawa.

Mam to szczęście, że od małego chodziłam po górach - z rodzicami, z ciotką, z kuzynem. Dzieci mają dobrą kondycję i trudniej się męczą :D

Zatęskniłam za słowackimi Tatrami...
Mam nadzieję, że wkleisz jeszcze coś stamtąd :D
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 07.01.2011 20:34

No to ...

Przełęcz pod Osterwą
----------------------------------------

To cel jednego z najkrótszych i najłatwiejszych szlaków w Tatrach Słowackich.
Najłatwiej tam dotrzeć idąc ze Stawu Popradzkiego - droga wygląda z dołu jak jedna wielka sznurówka. Idzie się średnio piarżystą drogą ostro w górę, mając od północy widok na Dolinę Mięguszowiecką a od wschodu na Dolinę Złomisk. Powinien dotrzeć i duży i mały. Widoki jak na tak krótki szlak są dość imponujące - z dwoma otwartymi dolinami.

To poglądowy szlak:

Obrazek

Zaczynamy z parkingu trochę przed Popradzkim Stawem

Obrazek

i tak sobie do niego dochodzimy laskiem

Obrazek

nad Stawem możemy dobrze się przyglądnąć celowi podróży ... jest na wyciągnięcie ręki ...

Obrazek

Dolina Złomisk nie jest jakaś be

Obrazek

nabieramy pierwszych wysokości - można rzucić okiem na Staw Popradzki i schronisko nad jego brzegiem

Obrazek

Zaczyna się otwierać Dolina Mięguszowiecka z Koprowym Szytem (po środku), Grań Baszt (po lewej). Po prawej Wysoka (tylko jej jeszcze nie widać) a za nią ... Rysy. Na godzinie drugiej, pół kilometra niżej leży ... Morskie Oko.

Obrazek

znowu Dolina Złomisk

Obrazek

jeszcze raz Mięguszowiecka

Obrazek

podejście jest dość monotonnie w górę ale nie jest szczególnie wycięczające

Obrazek

zaczynają rządzić chmury

Obrazek

w końcu zdobywamy Siodełko

Obrazek

przerwa na kawę, jedzonko i odpoczynek, pójdziemy też na wzniesienie nieopodal. w międzyczasie pogoda się nieco popsuje i góry naciągają kołdrę z chmur i zaczęły zionąć chłodem

Obrazek

Obrazek

ponieważ jesteśmy dzisiaj z córą a ona narzeka na chłód i zaczyna się lekko bać podejmujemy decyzję o zejściu z powrotem do Stawu Popradzkiego

Obrazek

ale jak to górach - po godzinie znowu pięknie i Dolina Złomisk kusi kolorami

Obrazek

jednak grzecznie kończymy wyprawę. Wszystkim się podobało.

Obrazek

Nie spodziewałem się po tak krótkim szlaczku takich ładnych widoczków.
Przełęcz nad Osterwą ma jednak swój klimacik. Ładne miejsce. Zwłaszcza jak pomyślę o polskiej stronie masywu Mięguszowieckich.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.01.2011 13:37

Crayfish napisał(a):W wątku Słowacja nie znalazłem wjazdu na drugi pod względem wysokości szczyt Tatr Wysokich - Łomnicę.

Bo ja z niej tylko zjeżdżałem. :lol: W latach siedemdziesiątych...

Z wielką frajdą pooglądałem Twoje zdjęcia. Dolina Złomisk też mi się pięknie kojarzy - z wejściem na Wysoką. Młodość się przypomina... :P

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone