W wątku Słowacja nie znalazłem wjazdu na drugi pod względem wysokości szczyt Tatr Wysokich - Łomnicę. To może napiszę słów kilka ...
Jest to łatwa, przyjemna podróż, dostarczająca mocnych wrażeń - zwłaszcza ostatni etap podróży, który przebiega praktycznie pionowo w górę.
Wjazd na Łomnicę dostępny jest dla każdego - nie wymaga umiejętności wspinaczkowych, nie wymaga kondycji. Daje w zamian widok z korony Tatr. Warunkiem wjazdu na szczyt jest nabycie biletu i sytuacja, kiedy "Vietor nie fuka"
Zdjęcia pierwszego lotu nie będą - trochę czasu już minęło. Były to moje początki z aparatem cyfrowym. Fotki pochodzą z lipca 2006 r., więc troszkę się na pewno zmieniło. Są też wymieszane w czasie. Wjeżdżałem pierwszym transportem (były chmury) a część zdjęć spod Łomnicy jest zrobiona już po zjeździe (pogoda bez chmur)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
No to wio.
Łomnica jest położona tuż za granicą ze Słowacją blisko starego przejścia granicznego Łysa Polana, które jak ostatnio widziałem wyglądało na dość opuszczone. Zaraz za pasmem Tatr Bielskich, na początku pasma Wysokich Tatr.
Start kolejkową podróżą jest w miejscowości Tatrzańska Łomnica. Początkowo malutkimi wagonikami.
Które zatrzymują się na stacji zwanej Skalnate Pleso. Tu można popodziwiać widok na Łomnicę, napić się piwka, pomaszerować wokół jeziorka, pojechać krzesełkami na Przełęcz Łomnicką albo ... zawrócić. Dalej na tej stacji po paru krokach do kolejnej kasy należy nabyć bilet na Łomnicki Szczyt.
Na szczyt Łomicy kursuje pojedynczy duży wagonik.
Wsiadamy więc i jedziemy.
Na górze będziemy mieli wystarczająco czasu żeby powłóczyć się na tarasie widokowym albo skorzystać z bufetu. Na szczycie jest obserwatorium astronomiczne i knajpka. Poniżej kilka fotek.
Widok na Tatry Bielskie
Widok na Tatry Wysokie
Widok na miejsce, z którego przybywamy
Widok w kierunku Ojczyzny
Widok na wspinaczy na wschodniej ścianie Łomnicy
------------------------------------------------------------------------------------------
Polecam wszystkim. To dobre miejsce na wycieczkę. Można miło i przyjemnie spędzić czas.
Troszkę króciutko - ale to ma być przecież zajawka atrakcji w Słowacji.