Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.12.2010 09:08

Zgadza się, mnie łatwiej wyskoczyć w weekmiddle niż w weekend. ;)
Co do opowieści - moja małopiśmienność wynika poniekąd z małomówności. Chociaż... Interseal może mieć zdanie odrębne. :lol:

A teraz dokończmy już tamten dosyć długi dzień.

Zaczynam podchodzić na Poludnovy grun. Za mną zostaje Rozsutec i Stoh.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podchodzę na wierzchołek, gdzie główna grań skręca ostro w lewo.
Konsumuję ostatni posiłek i stromym, dłuuugim zejściem osiągam Grun, gdzie nie odmawiam sobie uczciwie zapracowanego piwka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 21.12.2010 09:22 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.12.2010 09:09

Następnie polanami a potem nieco zatarasowaną zwalonymi pniami leśną ścieżką schodzę w kierunku doliny Vratnej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy zapadającym zmroku, podziwiając strzeliste, fantazyjne kształty tiesnavskych skał, docieram szosą do zaparkowanego samochodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podjeżdżam z powrotem na parkingi poniżej vytahu. Zapadł wieczór - otwieram piwko...

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.12.2010 09:17

Franz napisał(a):Co do opowieści - moja małopiśmienność wynika poniekąd z małomówności. Chociaż... Interseal może mieć zdanie odrębne. :lol:

Zorganizuj sobie "free" w pierwszy weekend lutego, to sobie razem we Vratnej pomilczymy :wink: :lol:

Wydawało mi się że z Południowego Grunia schodzi się stromo w gół na Gruń ?
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 21.12.2010 09:17

No proszę !

... nie tylko flora ale i fauna jest !

Bażanta widzę ! 8O

i to złotego !

:D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.12.2010 09:27

Interseal napisał(a):Wydawało mi się że z Południowego Grunia schodzi się stromo w gół na Gruń ?

Oczywiście, masz rację. Zamieniłem je miejscami, ale już poprawiłem.
Dzięki za błyskawiczną korektę. :)

mariusz-w napisał(a):Bażanta widzę ! 8O

Przez wiele lat go unikałem - był dla mnie zbyt łagodny.
Ale albo on się zmienił na lepsze, albo mój smak złagodniał. :lol: Był wyśmienity!

Pozdrawiam,
Wojtek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.12.2010 09:33

Interseal napisał(a):
Franz napisał(a):Co do opowieści - moja małopiśmienność wynika poniekąd z małomówności. Chociaż... Interseal może mieć zdanie odrębne. :lol:

Zorganizuj sobie "free" w pierwszy weekend lutego, to sobie razem we Vratnej pomilczymy :wink: :lol:

Jakoś nie wierzę w to Wasze "wspólne milczenie" :wink: Mariusz pisze, że jest małomówny, ale w ostatnią sobotę odniosłam zupełnie inne wrażenie :twisted:
Już raczej ja mniej mówiłam, ale to z powodu mrozu, który zmniejszał moje możliwości artykulacyjne :wink:

W milczące usposobienie Wojtka też nie wierzę :D
I również bardzo chętnie posłucham Twoich opowieści we Vratnej, jeśli uda Ci się mieć wtedy wolny weekend :)

P.S. Wczoraj całe popołudnie i wieczór nie miałam internetu :( Strasznie mi brakowało cro.pli. To już jest choroba! :twisted:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.12.2010 09:46

Franz napisał(a):
Dzięki za błyskawiczną korektę. :)

Nie ma za co, sam nie byłem na 100% pewien (nie mam tutaj mapy) ale schodziliśmy kiedyś tamtędy, a wycisk jaki dostały wtedy moje kolana wzmacnia pamięć o tych miejscach :D

Bardzo fajny i dłuugi dzień zaliczyłeś. Przepiekne widoki (jak zwykle) i znajoma po części trasa - tyle że dla nas dwudniowa. Masz krzepę! :)

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.12.2010 09:56

maslinka napisał(a):Jakoś nie wierzę w to Wasze "wspólne milczenie" :wink: Mariusz pisze, że jest małomówny, ale w ostatnią sobotę odniosłam zupełnie inne wrażenie :twisted:
Już raczej ja mniej mówiłam, ale to z powodu mrozu, który zmniejszał moje możliwości artykulacyjne :wink:

Wiesz.... w sytuacjach "lekkiego poddenerowania" dostaję niekontrolowanego słowotoku :wink:

maslinka napisał(a):To już jest choroba! :twisted:

Dobra diagnoza - cro.ploza :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.12.2010 11:19

Interseal napisał(a):Wiesz.... w sytuacjach "lekkiego poddenerowania" dostaję niekontrolowanego słowotoku :wink:

:wink:
A to ja wręcz przeciwnie - mogę zaniemówić, czyli odwrotnie niż mam w zwyczaju :wink: :lol:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 22.12.2010 01:09

Ależ "croplowcy- na stok wyskokowcy" ożywili wątek! :lol:

Interseal napisał(a):Wiesz.... w sytuacjach "lekkiego poddenerowania" dostaję niekontrolowanego słowotoku :wink:

Dobrze wiedzieć... :lol: :lol: :lol:

Chciałbym widzieć jak to wygląda, więc zabiorę dyktafon, żeby Twój i ew. Wojtkowy słowotok zarejestrować co by nie pozapominać opowieści z wielu ognisk.
:wink:

Odnośnie tematu przewodniego, to dzięki takim zdjęciom Rozsudźca jak to powyżej od Wojtka, jasno widać, jak złudne jest wrażenie jakie "ściana" Rozsudźca wywiera na niezorientowanym widzu w Stefanovej.
Okazuje się, że góra nie jest ani tak stroma ani tak niedostępna jak się wielu "łańcuchofobom" wydaje... :wink: :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.12.2010 09:43

Plan na kolejny dzień, to Krywanie.
Od mojego miejsca noclegowego do wylotu doliny nie ma nawet dwustu metrów. Schodzę szosą i przez mostek zagłębiam się w porośniętą lasem dolinę. Najpierw miejscami zabłoconą drogą, potem piękną ścieżką przez bukowy las na boczny grzbiecik i nim w górę na przełęcz Za Kraviarskym.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.12.2010 09:44

Za mną zostaje Kraviarske oraz północne otoczenie doliny Vratnej. Podchodzę na Bublen - przełęcz w głównym grzbiecie Małej Fatry. Tu posiłek i ostateczna decyzja, co do trasy. Krywanie leżą po obu stronach - od którego zacząć? Ha! Pójdę najpierw w prawo, na Małego. Wtedy w drugiej połowie dnia, po wejściu na Wielki, będę miał możliwość wyboru wariantów kończących dzień.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ścieżka prowadzi najpierw szerokimi połoninami, następnie grzbiet robi się ciekawszy, zwężając się chwilami do kamienistej grani.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 22.12.2010 10:08

Pięknie !

... a ten bukowy las ...przecudny ... drzewa jak odlane ze srebra kolumny.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 22.12.2010 15:35

NAJWAŻNIEJSZE TEGOROCZNE INWESTYCJE NA SŁOWACJI TO:

1./ 6-osobowa kolejka krzesełkowa z pomarańczową osłoną w ośrodku Jasna-Chopok Niskie Tatry o długości 1300 m -www.jasna.sk

2./ 6-osobowa kolejka krzesełkowa z pomarańczową osłoną w ośrodku Tatrzańska Łomnica Wysokie Tatry o długości 1900 m - www.vt.sk

3./ 4-osobowa kolejka krzesełkowa w ośrodku Ski Park Kubinska Hola o długości 1900 m - www.kubinska.sk

4./ Tatrzańska Łomnica/Wysokie Tatry - sztucznie naśnieżana trasa od dolnego odcinka Łomnickiej Przełęczy w kierunku Tatrzańskiej. Od tegorocznego sezonu zimowego będzie można jeździć pod Łomnicą /2634 m/, drugim najwyższym szczytem Tatr, po trasach czarnych /z naturalnym puchem/, czerwonych i szerokich niebieskich carwingowych przy stacji pośredniej Start. Długość trasy od górnej stacji w Przełęczy Łomnicy /2190 m/ po dolną stacją w Tatrzańskiej Łomnicy wynosi około 6 km. Podczas jazdy pokonujemy imponując różnicę wzniesień aż 1340 m.

5./ Jasna-Chopok Niskie Tatry - zbudowany został nowoczesny system sztucznego naśnieżona wzdłuż popularnej niebieskiej trasy zjazdowej Turystyczna o długości 2,9 km. Łączna długość sztucznie naśnieżanych tras w Jasnej tak wzrosła do 17 km a łatwych tras /niebieskich/ będzie około 7,5 km. Jasna Niskie Tatry pod Chopokiem podczas tegorocznego sezonu narciarskiego posiadać będzie: 29 tras zjazdowych o długości 36 km na których kursować będzie 24 kolejek linowych i wyciągów z przepustowością 24 535 osób/godz.

6./ Budowa nowych bezpłatnych parkingów w ośrodkach narciarskich Tatrzańska Łomnica i Jasna-Chopok.

W Tatrzańskiej Łomnicy powstał tarasowy parking bezpośrednio przy trasach narciarskich, w pobliżu dolnej stacji nowej 6-osobowej kolejki krzesełkowej, który pomieści 400 samochodów osobowych i 10 autokarów. Ilość darmowych miejsc parkingowych w Jasnej ponownie wzrośnie dzięki parkingowi na 350 samochodów w rejonie Lúčky. Nowy parking będzie pełnić role parkingu głównego, co zwiększy komfort narciarstwa w Jasnej. Ilość miejsc parkingowych należących do ośrodka narciarskiego tak wzrośnie na około 1000 miejsc.

7./ SLOVAKIA SUPER SKIPASS - z którym będzie można aż o 30% taniej szusować w słowackich ośrodkach narciarskich należących do Spółki TATRY MOUNTAIN RESORTS oraz PARKSNOW /Jasna Niskie Tatry, Tatrzańska Łomnica, Jamy, Stary Smokowiec, Jakubkova Luka, Strbske Pleso, Donovaly i Wielka Racza/. Razem na jednym karnecie będzie można jeździć na około 85 km tras zjazdowych http://skipass.jasna.sk/

8./ PARK SNOW Card - to rewelacyjna oferta dla miłośników narciarstwa na Słowacji, którą klient otrzymuje automatycznie po przyjeździe do jednego z partnerskich miejsc zakwaterowania w ośrodkach na Donovalach, Wielkiej Raczy lub w Wysokich Tatrach (czas pobytu - co najmniej 2 noclegi). Każdy członek rodziny otrzyma własną kartę, aby w pełni korzystać ze wszystkich dostępnych zniżek! Z PARK SNOW Card zyskujesz: 20% zniżki na 3-dniowy skipass i aż 30% zniżki na skipass dniowy, zniżki w wypożyczalniach sprzętu narciarskiego, szkołach narciarstwa, parkach termalnych, muzeach, jaskiniach, korzystne ceny wejściówek na różne imprezy kulturalne oraz inne zniżki, których opis znajdziesz na stronie www.parksnow.sk.

9./ Turystom, którzy planują wypoczynek w regionie LIPTOV polecamy specjalną kartę rabatową LIPTOV Region Card. Karta umożliwia czerpać atrakcyjne zniżki od 10 aż do 50% w ponad 50 punktach /zakwaterowanie, skipassy, wstęp do parków wodnych, sklepy, bowling, squash, ski serwis, wypożyczalnie, restauracje…/. W sezonie zimowym 2010/2011 większość hoteli i pensjonatów zrzeszonych w Klastrze LIPTOV będzie dawać swoim klientom LIPTOV Region Card GRATIS!!! Więcej informacji na temat Liptov Region Card uzyskają Państwo na stronie www.visitliptov.sk

10./ Miłośnikom dobrego jedzenia, wspaniałej zabawy i niepowtarzalnej atmosfery polecamy nowe punkty gastronomiczno-rozrywkowe HAPPY END i HUMNO znajdujące bezpośrednio w ośrodkach narciarskich Jasna-Chopok oraz Tatrzańska Łomnica. HAPPY END DISCO & RESTAURANT będzie czynna w ciągu dnia jako restauracja z tarasem bezpośrednio przy stoku narciarskim. W godzinach wieczornych zmieni się w miejsce zabawy Aprs-ski z bezkonkurencyjną dyskoteką, koncertami i tancerkami. MUSIC PUB HUMNO w Tatrzańskiej Lomnicy to unikalne miejsce łączące w sobie ofertę baru s-ski, restauracji, coctail baru i dyskoteki. HUMNO znajduje się przy dolnej stacji nowej kolejki krzesełkowej w Tatrzańskiej Łomnicy. Wewnątrz z pewnością przykłują waszą uwagę zawieszony u stropu czarny Cadillac, którym jeździła niegdyś amerykańska gwiazda muzyki pop Madonna, lub prawdziwy ratrak, który przez wiele lat służył w ośrodku poprawiając stoki dla miłośników narciarstwa www.humnotatry.sk .
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 22.12.2010 15:51

AndrzejJ. napisał(a):1./ 6-osobowa kolejka krzesełkowa z pomarańczową osłoną w ośrodku Jasna-Chopok Niskie Tatry o długości 1300 m -www.jasna.sk

2./ 6-osobowa kolejka krzesełkowa z pomarańczową osłoną w ośrodku Tatrzańska Łomnica Wysokie Tatry o długości 1900 m - www.vt.sk

Zaintrygowała mnie ta "pomarańczowa osłona". Czy to jest... jadalne?

:lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone