Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.12.2010 15:27

Ścieżka wiedzie stromo w dół, w większej części po trawiastym grzbiecie, czasem pokonując krótke, trudniesze, skalne odcinki.

Obrazek

Obrazek

Teren z wolna łagodnieje i można przyjrzeć się wiośnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przede mną szerokie siodło Medziholia, ponad którym wznosi się Stoh - mój kolejny punkt na trasie.
Niegdyś poniżej przełęczy stało schronisko, ale po pożarze nie zostało odbudowane.

Zjadam posiłek i ruszam w dalszą trasę. Za mną zostaje Rozsutec.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 19.12.2010 15:43

Ładnie "poutykałeś" te śnieżyczki i krokusy ! ;)

Ślicznie !
I tak same z siebie ... bez pomocy ludzkiej ręki !

Cudnie !

:)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.12.2010 15:53

mariusz-w napisał(a):Ładnie "poutykałeś" te śnieżyczki i krokusy ! ;)

Obiecywałem wiosenny bukiecik. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.12.2010 16:39

Witaj w tym wątku Wojtek!

Mam pytanie, z której strony szlak jest trudniejszy? Mam tutaj na myśli fakt, że mój (wtedy) sześciolatek będzie musiał skrobać się już sam na górę. :)

Pieknie wygląda Stoh z Rozsutca.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.12.2010 16:50

Interseal napisał(a):Mam pytanie, z której strony szlak jest trudniejszy? Mam tutaj na myśli fakt, że mój (wtedy) sześciolatek będzie musiał skrobać się już sam na górę. :)

Stromo jest z każdej strony. Trudno nie jest.
Najtrudniejsza jest ta szczelina z łańcuchem, widoczna na fotce. To jest tylka kilka metrów. Czyli - niby o ten króciutki fragment trudniej jest z Medziholia. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.12.2010 17:24

Dzięki.

Tak mi się wydaje, że w tej szczelinie da radę.
Większym problemem byłoby ominięcie Dierów, gdyż tam bałbym się puszczać go samodzielnie na drabinki. Można to zrobić idąc z Bielego Potoku na Mały Rozutec a sam skalisty szczyt ominąć nieznakowaną ścieżką wychodzącą na Siodło - jednak to kupa drogi.

W takim razie zaplanujemy start ze Stefanovej.

Pytałem, gdyż poprzedniego razu podczas odpoczynku na Meziholiu, przed wejściem na Stoha, zagadnęliśmy o możliwość wejścia w naszym składzie i wszyscy mówili o łańcuchach i trudnościach według nich nie do przejścia przez naszego malucha.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.12.2010 17:30

Drobiazg. :)

A ludzie często wyolbrzymiają trudności. Na sam widok łańcucha - 8O
:lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 19.12.2010 19:01

Interseal napisał(a):Dzięki.

Tak mi się wydaje, że w tej szczelinie da radę.
Większym problemem byłoby ominięcie Dierów, gdyż tam bałbym się puszczać go samodzielnie na drabinki. Można to zrobić idąc z Bielego Potoku na Mały Rozutec a sam skalisty szczyt ominąć nieznakowaną ścieżką wychodzącą na Siodło - jednak to kupa drogi.

W takim razie zaplanujemy start ze Stefanovej.

Pytałem, gdyż poprzedniego razu podczas odpoczynku na Meziholiu, przed wejściem na Stoha, zagadnęliśmy o możliwość wejścia w naszym składzie i wszyscy mówili o łańcuchach i trudnościach według nich nie do przejścia przez naszego malucha.

Spokojnie - da radę.
Skoro dzieciaki same przechodzą bez pomocy trawers ścianki w Obśivance i Dolne Diery, to jedna szczerba z jednym łańcuchem będą dla nich fajnym przeżyciem a nie powodem do paniki.

Poza tym - jak Wojtek mówi- ludzie przesadzają- z jednego łańcucha robią się im "łańcuchy" a z jednej klamry robią się "klamry i inne ubezpieczenia"... :lol:

Większość takich opiniotwórców przeżywa sam fakt takiego przejścia jak mrówka okres, chociaż niektórzy po prostu wychodzą z założenia, że dzieci same nie powinny zbyt szybko oswajać się z trudniejszymi odcinkami szlaków.

Na Orlej w Tatrach widywałem różne dziwne zachowania ludzi- co ciekawe- częściej dziwne pomysły mieli dorośli a nie dzieci. 8O :lol:
(i nie mam na myśli tylko trampek i tenisówek...) :lol: :roll:

P.S. Wojtek- dziwna sprawa, ale ponad miesiąc temu, jak stałem na Podżiarze, to był tam na słupku całkiem wyraźny drogowskaz i znaki kierujące na Mezirozsudce...
A zatem szlak może "wrócił"? Niedawno była tam akcja odnawiania ubezpieczeń w Dierach i szlaków w Małej F.

Obadam niedługo- bo zachciało mi się jednak przejść Diery zimą. :roll: :) :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.12.2010 11:37

Łańcuchów jest parę, ale w niezbyt trudnych miejscach. Tej szczelince trzeba poświęcić odrobinę uwagi.

Jeśli szlak przez Południowe Ściany wrócił - to nic, tylko się cieszyć. :)

A teraz już ruszamy na Stoha.
Po wyjściu z lasu otwierają się widoki. Za mną skalisty Rozsutec.
Daleko po lewej widoczny Velky Choc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przede mną kopa Stoha. Szlak, trawersujący północne stoki, jeszcze zamknięty z uwagi na śnieg.
W tyle po prawej Sokolie.
W miarę, jak wypłaszcza się kopuła szczytowa Stoha, zaczyna się nad nią wyłaniać główny grzbiet Małej Fatry z Chlebem i Krywaniem - Wielkim i Małym.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.12.2010 11:39

Po krótkim odsapie na szczycie, zaczynam schodzić na niskie siodło w zachodnim grzbiecie. Końcówka w ciapciatym śniegu.
Docieram na siodło przed Gruniem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I znów trochę wiosny. Na tle Rozsutca i na tle Stoha.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.12.2010 12:03

Witam!

Franz napisał(a): Po wyjściu z lasu otwierają się widoki.

...a co było w lesie? :)
Ja się własnie tam najbardziej zasapałem na umazianych błotem kamorach i korzeniach próbując utrzymać równowagę i łapiać się czego tylko można. :) Kilka osób zawróciło zaliczając zjazd na tyłkach. Niby trochę stromo i tylko trochę błota a do wyjścia użyliśmy czterech kończyn :) ... o zejściu nie wspomnę...

Bardzo ładne widoki, mam nadzieję że w lutym będą równie ładne :) .

Pozdrawiam
Interseal.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.12.2010 12:10

Interseal napisał(a):...a co było w lesie? :)

Wiesz, jakoś nie zapadł mi w pamięć ten odcinek. Może nie było wielkiego błota. Na zejściu ze Stoha, tuż przed tym śniegiem - tam go trochę było. Ale dało się przejść. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.12.2010 13:58

Interseal napisał(a):Bardzo ładne widoki, mam nadzieję że w lutym będą równie ładne :) .

Ja też mam taką nadzieję :D

A jeśli mówimy o Małej Fatrze... Wojtku, zaglądałeś tutaj? To wcale nie musi być wyłącznie narciarska wyprawa. Jeśli tylko będziesz na siłach (a myślę, że już jest nieźle, skoro "szuflowałeś" przed domem :wink:), fajnie by było gdybyś do nas dołączył :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.12.2010 14:42

maslinka napisał(a):A jeśli mówimy o Małej Fatrze... Wojtku, zaglądałeś tutaj? To wcale nie musi być wyłącznie narciarska wyprawa. Jeśli tylko będziesz na siłach (a myślę, że już jest nieźle, skoro "szuflowałeś" przed domem :wink:), fajnie by było gdybyś do nas dołączył :D

Dziękuję, Agnieszko. :)
Nie znałem tego wątku. W tej chwili trudno mi cokolwiek powiedzieć w kwestii terminu. Natomiast lokalizacja - piękna. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 21.12.2010 00:14

Prawdę mówiąc trochę odpuściłem Wojtka, bo dwa razy mi mówił, że w weekendy nie może jechać, ale... jeśli się coś zmieni w tej materii, to... będziemy mieli przewodnika i przodownika zarazem...
:) :D :wink:

Wojtku- byłoby świetnie poprzebywać w Twoim towarzystwie i posłuchać Twoich opowieści, bo póki co możemy tylko je czytać, a tacy ludzie zawsze mają o czym opowiadać...
Czuj się bardzo wyraźnie zaproszony na tę naszą wycieczkę.
:)
Pozdr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone