Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.12.2010 14:29

Najpierw po jednej stronie potoku, po chwili przechodzę na drugą.
Nade mna strzelają w niebo wspaniałe turnie w kształcie kłów, iglic, głowic...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dochodzę do miejsca, gdzie ścieżka opuszcza dolinę i skręcając pod ostrym kątem, zaczyna się wspinać na ściany wąwozu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.12.2010 15:30

Piękna ta Obsivanka! Skalista, strzelista :D

Już wiem, dokąd warto się udać z Terchovej. Ta miejscowość bardzo mi się spodobała; myślę, że tam jeszcze wrócę i wtedy odwiedzę Obsivankę :D
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 01.12.2010 23:36

Franz napisał(a):...skręcam w lewo na Podolinę. Tu zostawiam wóz i ruszam w kierunku doliny.

Ciekawe, czy zostawiamy nasze wozy w tym samym miejscu...? :lol: :D :wink:

Ani bym się spodziewał, że mała Obśivanka będzie taka popularna i to na serwisie o CRO! 8O

P.S. Ja nie skończyłem jeszcze swej opowieści z Fatry.
Ale teraz niech Wojtek kontynuuje. :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.12.2010 15:14

maslinka napisał(a):Piękna ta Obsivanka! Skalista, strzelista :D

Już wiem, dokąd warto się udać z Terchovej. Ta miejscowość bardzo mi się spodobała; myślę, że tam jeszcze wrócę i wtedy odwiedzę Obsivankę :D

Zdecydowanie warto. :D

Fatamorgana napisał(a):Ciekawe, czy zostawiamy nasze wozy w tym samym miejscu...?

Podjechałem pod ostatnią daczę. :)
A dopiero w Twoim cytacie widzę, że zamiast "prawo", napisałem "lewo" - zaraz poprawię.
To pewnie te kobiece geny we mnie... :lol:

Fatamorgana napisał(a):P.S. Ja nie skończyłem jeszcze swej opowieści z Fatry.
Ale teraz niech Wojtek kontynuuje.

Ooo... to przepraszam, ze tak z butami. ;) Ale skoro zacząłem, to już polecę. 8)

Velmi zaujimava a vyhladavana turisticka cesta. Kusok dolinou, za mohutnou skalnou veżou odbocime z doliny dolava.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaglądam również w głębokie szczeliny i wymieniam uśmiechy z napotkanymi sasankami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.12.2010 15:16

Nema daleke rozhlady, ale zato sceneria v blizkosti chodnika ich nekolkonasobne vynahradi.
Czuję się wystarczająco wynagrodzony. :) Zwłaszcza, że tu i ówdzie można dostrzec coś dalej. Na przykład Terchovą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mijam Male noclahy, gdzie na chwilę zostawiam Zbójnicki chodnik, by pójść na szczyt Sokolia. Stąd już rozleglejsze widoki. Tu Rozsutec, tam Krivan...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 02.12.2010 18:25

Początek maja ... a przyroda jeszcze nie bardzo bierze się do "wybuchu wiosennego".

No ale sasanki i owszem, niektóre już nawet przekwitły .

Bardzo ładnie tam !

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.12.2010 12:15

mariusz-w napisał(a):Początek maja ... a przyroda jeszcze nie bardzo bierze się do "wybuchu wiosennego".

No ale sasanki i owszem, niektóre już nawet przekwitły .

Dokładniej - to był koniec kwietnia.

mariusz-w napisał(a):Bardzo ładnie tam !

A dalej będzie ładniej. 8)

Wracam na Male Noclahy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz ponownie Zbójnickim chodnikiem kontynuuję wędrówkę w kierunku Tiesnav.

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.12.2010 12:16

Pokazuje się ośnieżony Stoh oraz Rozsutec ponad Bobotami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pode mną morze skalnych iglic, pomiędzy którymi daje się chwilami dostrzec szosa w ciasnym kanionie łączącym Terchovą z doliną Vratnej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 03.12.2010 19:23

Ten to ma pierońskie szczęście!
Co pójdzie w te góry, to ma świetne warunki. Potem się dziwić, że foty powodują szybsze bicie pikawy.

Szedłem tą trasą ostatnio w 2000r w czerwcu, ale jakoś widoki nie chciały być takie fajne... :? :roll: :(
Cóż... znowu mnie podrajcowało, żeby powtórzyć w przynajmniej nie gorszej aurze. :) :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.12.2010 19:50

Fatamorgana napisał(a):Ten to ma pierońskie szczęście!
Co pójdzie w te góry, to ma świetne warunki. Potem się dziwić, że foty powodują szybsze bicie pikawy.

Według mnie, to on chodzi do skutku ... :lol:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 03.12.2010 22:24

Albo ma wtyki w IMiGW... :lol:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.12.2010 12:43

Bo trzeba dostosować termin do pogody, a nie odwrotnie - i wtedy się martwić, że nie dopisała... ;) :lol:

Kiedyś mi się nawet często udawało. Teraz aura jest tak kapryśna, że niczego nie daje się przewidzieć.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.12.2010 20:54

Schodzę w kierunku Tiesnav. Wymieniamy uśmiechy z napotkanym pierwiosnkiem, w dole coraz wyraźniej miga wstążka szosy, a ponad odnogą biegnącą do Stefanowej - na tle coraz pogodniejszego nieba Rozsutec, Stoh, Grun...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na wiele turni ponad wąwozem spoglądam jeszcze z góry, ale w miarę jak się obniżam, mam je en-face, a wkrótce już ponad moją głową.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.12.2010 20:56

Mijam kolejne turnie o fantazyjnych kształtach, a szosa w dole stopniowo coraz szersza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krótki odcinek ubezpieczony łańcuchem i po chwili jestem już na dnie wąwozu.

Obrazek

Obrazek

Teraz jeszcze zamykam pętlę na skróty, przecinając po drodze żółty szlak z Terchowej i docieram do zaparkowanego wozu.

Obrazek

Zjeżdżam do szosy i szukam we Vratnej dogodnego miejsca na nocleg. Po krótkich oględzinach decyduję się na rozległe puste parkingi poniżej dolnej stacji kolejki. Mam sporo czasu do zapadnięcia nocy, ale mam też piwo i lekturkę. Wieczór mija spokojnie i przyjemnie...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.12.2010 13:56

Wczesnym rankiem kolejnego dnia zjeżdżam z powrotem do Tiesnav i parkuję w samym wąwozie.
Mam w planie długą trasę. Zaczynam od Bobotów.

Obrazek

Ścieżka pnie się stromo przez las, potem pojawia się nieco otwartego terenu i pierwsze skały.

Obrazek

Obrazek

Krótki ubezpieczony odcinek i docieram w rejony grzbietowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone