Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 18.11.2010 23:55

Jak miło widzieć prawie wszystkich wymienionych.
Jednak miłośnicy tych tematów nie śpią.

Cóż... nie pozostaje nic innego jak tylko zacząć planować coś sensownego.
Skoro jedni szykują już narty a inni lubią po prostu w górach pobyć (zimą chyba też?), to co byście powiedzieli na wyjazd łączony?
Grupa narciarska i grupa piesza, która może zjeżdżać na sankach/tyłkach/d..ślizgach? Wszyscy i tak wjedziemy tą samą kolejką tylko nieco inaczej dostajemy się na dół. Potem wspólne biesiadowanie w chacie... I albo tegoż wieczora do domciu, albo spanko i na drugi dzień (niedziela) to samo?
Czekam na propozycje. Tymczasem pozbieram nieco danych, żeby było dla wszystkich jasne co, ile i za ile.

Chyba, ze wolicie po prostu hasło: jedziemy wtedy a wtedy i już!
Osobiście wolałbym wpierw znać prognozę pogody, także ok. 10 dni przed terminem mógłbym go ogłosić. Skoro dojazd ze Śląska zabiera ok. 2,5- 3 godzin, to nie ma sensu ładować się w ten uroczy zakątek w beznadziejną aurę, bo po prostu może być tak, ze tych gór nie zobaczymy wcale!

Pozdrawiam. :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 19.11.2010 08:30

Poczekajmy na pierwszy śnieg ;)
Myślę, że większość forumowych "górali" czeka tylko kiedy deski będzie można wyjąć. Ja też bym już chętnie nowe nartki wypróbowała ;)
A jeżeli będzie mi towarzyszyło kilku cromaniaków, to tym bardzeij... smarowanie czas zacząć 8) :lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.11.2010 13:17

Taki wspólny, "łączony", wyjazd to fajny pomysł :D
Myślę, że najlepiej będzie zaplanować jakiś weekend w lutym, bo wtedy są najdłuższe i statystycznie najbardziej słoneczne dni.

Do tego czasu zdążymy już przetestować różne ośrodki narciarskie (mam nadzieję, że również inne niż w tamtym roku) i zrobić rekonesans okolicy, także pod kątem atrakcji innych niż narty :wink: Zresztą jeśli chodzi o ciekawe, atrakcyjne widokowo, szlaki, to największe doświadczenia mają Franz i Interseal :D
Trzeba by wybrać rejon, a potem poszukać i fajnych szlaków i jakiegoś, w miarę przyzwoitego, ośrodka narciarskiego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2010 13:50

Jeżeli macie na myśli wyjazd słowacki, to Interseal raczej szlakowo-widokowym doświadczeniem się nie może pochwalić. Narciarsko też kiepsko - tylko ośrodek w Oscadnicy. Całkiem fajny zresztą, szczególnie kolej gondolowo - krzesełkowa w Lalikach.
W Donovaly może być fajnie. Wysoko. Na przełęczy. Trasy na dole łatwe a zjazd spod Zvolenia zadowoli co bardziej wybrednych. Ze stacji kolejki na szczyt Zvolenia pieszo nie jest daleko, a widoki są na cztery strony piękne.
Tyle że ta przełęcz to narciarski kombajn. Może być tłoczno i nie wiem jak cenowo to wyjdzie w środku sezonu.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.11.2010 14:16

Interseal napisał(a):Jeżeli macie na myśli wyjazd słowacki

Że niby to jest wątek: Słowacja :wink:
Myślę, że niekoniecznie słowacki wyjazd... Ale nie wiem, co Fatamorgana miał na myśli :)

Interseal napisał(a):W Donovaly może być fajnie. Wysoko. Na przełęczy. Trasy na dole łatwe a zjazd spod Zvolenia zadowoli co bardziej wybrednych. Ze stacji kolejki na szczyt Zvolenia pieszo nie jest daleko, a widoki są na cztery strony piękne.
Tyle że ta przełęcz to narciarski kombajn. Może być tłoczno i nie wiem jak cenowo to wyjdzie w środku sezonu.

Donovaly wygląda super. Bardzo nam się tam podobało (w sierpniu :wink:). Ale na pewno jest tam drogo, ośrodek stylizuje się trochę na austriackie kurorty.

Jak będziemy jechać tak daleko, to już na pewno trzeba na cały weekend. Myślę, że jeden nocleg nas nie zrujnuje, ale jazda w ciemno, w sezonie raczej odpada... Więc trzeba by pomyśleć o jakiejś rezerwacji...

Oczywiście mogą być też nasze Beskidy. A może Zawoja i ośrodek Mosorny Groń? (Jeszcze nie byliśmy, ale planujemy tam szusowanie w tym sezonie.) I można by Babią zdobyć zimą :wink:

Jest tyle możliwości... Pewnie zbyt wiele. Jestem ciekawa, czy coś z tego wyjdzie...
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 19.11.2010 14:25

maslinka napisał(a): A może Zawoja i ośrodek Mosorny Groń? (Jeszcze nie byliśmy, ale planujemy tam szusowanie w tym sezonie.)

Mosorny Groń ... jak dla mnie lipa :roll:
Kolejka tak się wlecze, że można usnąć 10 razy i jeszcze nie zdąży się wjechać na górę.
Do tego tam często są problemy ze śniegiem. Felerny stok. Jednego dnia śnieg jest i da się jeździć, następnego wyciąg nieczynny bo na górnych partiach nie ma śniegu.

W gazecie pisali, że w Szczyrku w tym roku nie będzie żadnego grodzenia tras, wszystkie będą czynne. Dodatkowo wyczyścili je z kamulców. Więc może Szczyrk i Skrzyczne? ;)
Co prawda kolejka jaka była taka jest, ale za to śnieg bardziej prawdopodobny niż na Mosornym ;)

Zresztą mi tam jest wszystko jedno, grzane wino do termosu i heja :lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.11.2010 14:33

Roxi napisał(a):W gazecie pisali, że w Szczyrku w tym roku nie będzie żadnego grodzenia tras, wszystkie będą czynne. Dodatkowo wyczyścili je z kamulców. Więc może Szczyrk i Skrzyczne? ;)

A ja czytałam, że w tym sezonie ośrodek Czyrna-Solisko w ogóle nie będzie działał :wink:
Tylko krzesło na Skrzyczne. Ale parę tras tam też jest... Możno :lol:

Możno też na Soszów...

Już widzę, jak się dogadamy :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2010 14:42

Szczyrk może być. Siędzę tutaj już od pół roku bez noclegu, to i na narty wpadnę na dwa dni z noclegiem. :wink:

W Wiśle jest chata Lepiarzówka na Soszowie. Byłem kiedyś tam trzy dni. Najlepszy moment to rano, kiedy zapina się w progu drzwi deski i wyskakuje na "sztruksik" wyratrakowanych nocą tras.
Może niezbyt elegancko nazywam to sobie "dziewiczy przejazd"

Trzeba chyba jakiś nowy wątek założyć na ten "narciarsko-górsko-cromaniacki" wyskok, gdyż się Słowacja całkiem tutaj rozmyje.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.11.2010 14:48

Interseal napisał(a):W Wiśle jest chata Lepiarzówka na Soszowie.

Byliśmy :D Jedliśmy kiełbasę z grilla :D Przyjemne miejsce.

Interseal napisał(a):Trzeba chyba jakiś nowy wątek założyć na ten "narciarsko-górsko-cromaniacki" wyskok, gdyż się Słowacja całkiem tutaj rozmyje.

Popieram. Założysz? :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2010 15:00

Taaaaa.... ale pod warunkiem, że Ty zaproponujesz fajny, zachęcający, specyficzny dla siebie tytuł tego tematu :wink: .

Zostawimy też tutaj linkę, żeby się ludzie nie pogubili.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.11.2010 20:33

Interseal napisał(a):Taaaaa.... ale pod warunkiem, że Ty zaproponujesz fajny, zachęcający, specyficzny dla siebie tytuł tego tematu :wink: .

Cro.plowy na stok wyskok

albo:

Lutowa narciarska cro.pla z sopla

:wink:

Wybierz lepszy :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2010 21:05

W zasadzie powinienem rozpisać ankietę, ale wybrałem pierwszy:

Cro.plowy na stok wyskok

Pozdrawiam.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 20.11.2010 00:03

No nie ukrywam, ze mi chodzi cały czas o Małą Fatrę- a konkretnie Vratną.
Powodem tego jest nie tylko moja znajomość tego miejsca, ale i idealne warunki na miejscu do takiego wyjazdu.
Czyli: wjazd gondolą (więcej danych odnośnie wyciągów i tego co we Vratnej w moich postach powyżej z M. Fatry) jest pod sam najwyższy szczyt Vlk. Kryvania, więc WSZYSCY będa mogli wejść na wierzchołek, żeby nasycić się widokami (oby były, a jest co oglądać!).
Sama gondola jest szybka, nowoczesna i pojemna- zatem nawet pomimo szczytu weekendowego długie czekanie nam raczej nie grozi, a poza tym, im wcześniej tym lepiej...
U góry jest co robić- nowoczesna, "duża buda" z jadłodajnią, widokowa grań i ...Chleb w pobliżu (dla głodnych widoków).

Wyciąg krzesełkowy (4 os.) na Gruń w środku doliny daje też możliwość wjazdu WSZYSTKIM (pieszym i nie narciarzom) - a na siodle obok jest chata, zatem jest gdzie pojeździć, pochodzić, usiąść itd.
Trasa nieco stroma, ale oświetlona i zadbana ratrakami.
Zatem jedna dolina a dwa atrakcyjne cele osiągalne szybko i wygodnie.
Na dole we wsi supermarket i kilka knajp z piwem, więc wieczory jest gdzie wspólnie pobiesiadować, zaś przy wyciągach sa tez mniejsze bary.
Oczywiście jest i wypożyczalnia sprzętu, więc jak ktoś nie ma a chciałby na przykład pogonić na nartach Maslinkę, to może spróbować. :lol: :wink:

Noclegi można zamówić online (rabat 10%), znam słowacki, więc jak się zbierze ekipa, mogę skontaktować się z kim trzeba, ale i tak formularz jest po angielsku.

Mam namiary, cenniki, terminarze itd.
Termin uzależniony od pogody, ale ten śnieg, to by jednak musiał jakiś konkretniejszy być, co nie?
Nie pierwszy, ale ten nieco ubity, utrwalony.
Cóż, pozostaje zachęcić.
Na koniec dodam, że w mojej i wielu innychy górołazów opinii- Mała Fatra jest po prostu atrakcyjniejsza niż Beskidy, więc na taki nasz grupowy wyjazd zimowy jak najbardziej się nadaje.
A jak nam się poszczęści, to potem w Beskidy już zawsze bliżej... :) :wink:

maslinka napisał(a):Jest tyle możliwości... Pewnie zbyt wiele. Jestem ciekawa, czy coś z tego wyjdzie...

Wyjdzie. Pod warunkiem, że jak będzie podany termin, to potem ludzie tak zapną swoje kalendarze, żeby się pojawić.

Uczciwie rzecz biorąc, to te góry, chaty, knajpy i wyciągi cały czas tam są i nie wyjeżdżają na urlop. :lol:
Jedyne czego tam trzeba, to po prostu ...NAS. :D :) :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.11.2010 00:12

Ja wiedziałam, że będzie się trudno zdecydować :D
Mała Fatra i Dolina Vratna też super (tylko chyba drogo? ale na 1 nocleg powinno nas być stać :wink:)
Na Velkim Kryvaniu byliśmy, więc wiem, o czym mówisz - widoki cudne! Trasa pod wyciągiem faktycznie stroma (schodziliśmy, bo spóźniliśmy się na kolejkę :wink:), ale są też inne w pobliżu...

Ja w ogóle mam sentyment do Małej Fatry, więc obiektywna nie będę... :wink:

Fatamorgana napisał(a):Oczywiście jest i wypożyczalnia sprzętu, więc jak ktoś nie ma a chciałby na przykład pogonić na nartach Maslinkę, to może spróbować. :lol: :wink:

Ale uwaga, bo szybko uciekam :lol:

P.S. To już teraz mamy dwa równoległe wątki wyjazdowe... Ale jak propozycja słowacka, to może być tutaj :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.12.2010 14:28

W zeszłym miesiącu Fatamorgana pokazał pęekne zdjęcia jesiennej Obsivanki.
Zrobił się już grudzień i zrobiło się biało, więc we mnie już się zrodziła wiosenna tęsknota. Jest więc okazja, by wrócić do minionej wiosny, kiedy to spędziłem prawie cztery dni w Małej Fatrze.

Na początek - ta sama Obsivanka w wiosennym wystroju.

Z Żyliny kieruję się na Terchovą i tuż przed nią - w Vysnich Kamencach - skręcam w prawo na Podolinę. Tu zostawiam wóz i ruszam w kierunku doliny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spotykam dochodzący od Terchovej żółty szlak. Gdybym o nim wiedział wcześniej, startowałbym stamtąd, ale cóż - w czasach mojej młodości jeszcze go nie było.
Zagłębiam się w wąziutką dolinkę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 02.12.2010 20:21 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone