Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
freyu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freyu » 05.11.2009 19:45

Ooo, dopiero ten wątek zauważyłem. No a ja właśnie moją ulubioną Słowację i Tatry Wysokie zdradziłem tego roku dla Chorwacji. Czego oczywiście nie żałuję :) Ale tak szczerze to mi brakowało słowackich gór i szlaków i coś czuję że tam niejednokrotnie wrócę. Stanowczo lepiej i mniej tłoczno niż w naszych Tatrach.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2009 07:16

Franz napisał(a):Na szczęście temat Małej Fatry (a przynajmniej okolicy Vratnej) był tu już omawiany i bogato ilustrowany. Więc - z mojej strony - tylko małe prześliźnięcie się po nim.

Witam!

Czy masz coś natomiast z części Małej Fatry zwanej Martinske Hole?
Na razie ograniczyłem się do kupna mapy.
Warto tam zwrócić na coś szczególną uwagę?

Pozdrawiam
Góral z urodzenia :wink:
Mariusz Interseal
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.11.2009 11:12

Interseal napisał(a):Czy masz coś natomiast z części Małej Fatry zwanej Martinske Hole?
Warto tam zwrócić na coś szczególną uwagę?

Tamta część nie jest już taka interesująca.
Wiele lat temu przeszedłem ją całą, wchodząc później w Krywańską część (to wtedy mnie zauroczyła ta herbatka w chacie pod Suchym). Był to sam początek grudnia, ale śniegu było mniej niż teraz na Babiej.
Nie ma tam zbyt wielu ciekawostek. Wyjątkiem jest ostatnia góra, już nad samym Fackovskim Sedlem - Klak. Na niego warto wleźć i wspomnę o nim, omawiając następny słowacki wypad.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.11.2009 16:08

Cofając sie w moich słowackich wspomnieniach, dotarłem do starszych pokładow, kiedy to oszczędzając miejsze na serwerach, umieszczałem stosunkowo mało fotek na swoich stronkach. Tym razem nie ograniczam się więc wyłącznie do zasobów internetowych, ale musiałem sięgnąć do zakurzonych zbiorów w szufladach. ;)

Po tym wstępie zapraszam już na trasę: Fackovske polesie - Hruba Kecka - Strazov - Cicmany - Fackovske polesie. Powędrujemy więc ponownie po Strażowskich Wierchach, tym razem wchodząc na ich najwyższy szczyt. Może tamta soczysta, wiosenna zieleń pomoże przetrwać obecny listopadowy dzień. ;)

Z Żyliny kieruję się na Prievidzę, ale zanim główna szosa zacznie się wspinać na Fackovske Sedlo, odbijam na Cicmany i zostawiam wóz przy drodze. Zaczyna się sielankowo.

Obrazek

Wkrótce wszelkie drogi zanikają, ale las nie jest zbyt gęsty.

Obrazek

Na starych mapach jest tu zaznaczony szlak, ale w terenie raczej trudno go już odszukać.

Obrazek

Czasem między drzewami otworzy się szerszy widok, jak ten - na najciekawszy szczyt martińskiej części małej Fatry: Klak.

Obrazek

Za Hrubą Kecką wchodzę już na funkcjonujący aktualnie szlak, nim strome zejście na przełęcz i teraz już wygodne podejście przyjemną ścieżką.

Obrazek

Obrazek

Za mną Martinskie hole i Klak.

Obrazek

Wchodzę na najwyższy w tych górach Strazov.

Obrazek

Urywa się skałami nad położonym w dole Zliechovem, więc widoki rozległe.

Obrazek

Obrazek

Ze Strazova schodzę do Cicman.

Obrazek

Wioska słynie z malowanych, drewnianych domów.

Obrazek

Obrazek

Ze wsi wychodzę na niewysoki grzbiet, ciągnący się w kierunku wschodnim.

Obrazek

Taka ścieżka pośród traw potrafi zauroczyć.

Obrazek

Widok na bliską Homolkę.

Obrazek

Zza grzbieciku wyziera fatrzański Klak.

Obrazek

Gy obniżam się w kierunku samochodu, chylące się ku zachodowi słońce rzuca już długie cienie.

Obrazek

Jeszcze inne fotki z tego wypadu pod adresem: http://wfs.freehost.pl/Sulov05/Sulov05.html

Pozdrawiam,
Franz
http://wfs.freehost.pl
http://wfs.cba.pl
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.11.2009 14:31

Po poprzedniej wycieczce dołączam na nocleg do moich znajomych, z którymi wspólnie wynajęliśmy chałupkę powyżej Sulovskej chaty. Następnego dnia wyruszam w kierunku Maninskiej tiesnavy. Do samego wąwozu można podjechać od drugiej strony, ale ja postępuję zgodnie z zasadą: skoro można na piechotę, to po co wozem? ;)
Oczywiście, żartuję. Jest mi po prostu wygodniej wyruszyć na piechotę wprost z chałupy, niż objeżdżać dokoła, a poza tym - chcę się zapoznać górkami po drodze.

Ruszam więc ścieżką wprost od chałupy w górę.

Obrazek

Grzbiet Havraniej skały porośnięty lasem z intersującymi ostańcami.

Obrazek

Czasem otworzy się widok na wschód - na Sulovske vrchy.

Obrazek

Potem znowu po lesie.

Obrazek

Czasem znowu widać coś na zachód - na Velky Manin.

Obrazek

Jestem na Havraniej skale.

Obrazek

Zejście jest troche strome.

Obrazek

Ale na pewno interesujące.

Obrazek

Dotarłem w dolinę.

Obrazek

Najpierw mniejsza Kostolecka tiesnava.

Obrazek

I zbliżam się do głównej atrakcji.

Obrazek

Maninska tiesnava nie zawiodła oczekiwań.

Obrazek

Ruchu samochodowego - na szczęście - brak.

Obrazek

W drodze powrotnej postanawiam przejść się żółtym szlakiem przez Velky Manin.

Obrazek

Trasa jest prawie całkowicie zalesiona i dopiero pod koniec coś się otwiera.

Obrazek

Przechodzę przez wieś Vrchtepla i kieruję się w stronę naszej chałupy - tym razem szlakiem.

Obrazek

Słońce chyli się już ku zachodowi, gdy docieram pod najbardziej interesujące skały Sulovskich vrchov.

Obrazek

Nie mogę się oprzeć pokusie uwiecznienia tego potoczku.

Obrazek

Jeszcze inne fotki z tego wypadu pod adresem: http://wfs.freehost.pl/Sulov05/Sulov05.html

Pozdrawiam,
Franz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.11.2009 12:35

Franz napisał(a):Maninska tiesnava nie zawiodła oczekiwań.

Kolejne bardzo urokliwe miejsce.
Nieźle pospacerowałeś tego dnia :)

Franz napisał(a):Ruchu samochodowego - na szczęście - brak.

Jest tam zakaz wjazdu, czy poprostu mało samochodów tamtędy przejeżdża?

Pozdrawiam
Interseal M.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.11.2009 12:51

Interseal napisał(a):Jest tam zakaz wjazdu, czy poprostu mało samochodów tamtędy przejeżdża?

Wtedy nie było. Myślę, że i teraz nie ma, bo tamtędy prowadzi dojazd do wsi Vrchtepla.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.11.2009 13:55

Nie uściśliłem. Miałem na myśli zakaz typu " za wyjatkiem mieszkańców". :)

Nie mam teraz mapy, a wzięło mnie i zaczęło wiercić w głowie z pytaniami :) . Nie będę Cię jednak męczył, zobaczę wieczorem w domu. :wink:

Pozdrawiam
Interseal M.
Ostatnio edytowano 17.11.2009 21:35 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.11.2009 14:13

Interseal napisał(a):Nie uściśliłem. Miałem na myśli zakaz typu " za wyjatkiem mieszkańców". :)

Brałem pod uwagę ten rodzaj zakazu.
Przebiegam teraz myślą przez różne wyjazdy. Jakoś to "za wyjątkiem mieszkańców" w ogóle mi się ze Słowacją nie kojarzy. Oni chyba rzadko to stosują.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.11.2009 12:12

Kolejna trasa w ramach tamtego wyjazdu wyjątkowo nie jest pętlą. Korzystam z faktu, że moi znajomi wybierają się na ciepłe baseny i zabieram się z nimi. Zostawiają mnie w Rajcu, a więc moja trasa będzie przebiegała następująco: Rajec - Dubova - Žibrid - Pyskata Kačka - Havrania Skala - Sedlo pod Bradou - Sulov.

Już na samym wstępie, kiedy mijam ostatnie zabudowania, wyskakuje na drogę duży pies i chwyta mnie zębami za rękę. Zaraz za nim pojawiają się dwie kobiety:
- On nie gryzie!
Jestem wkurzony, a i trochę jeszcze wystraszony, więc tylko pokazuję im dłoń, na której już zarysowują się małe strużki krwi. Może nie gryzie, ale się strasznie namiętnie wita...

Obrazek

Dalej już bez przykrych niespodzianek.

Obrazek

Z prawej Klaczańska (Martińska) część Malej Fatry.

Obrazek

Z lewej Sulov z najbardziej spektakularnym fragmentem Sulovskich Vrchov.

Obrazek

Mijam Rohacske sedlo i zaczyna się skalny raj.

Obrazek

Raz po raz coś sterczy.

Obrazek

Widok z zakrętu.

Obrazek

O! Widać moje poranne góry!

Obrazek

A to jeszcze przede mną.

Obrazek

Owce pod Pyskatą Kaczką.

Obrazek

Fotki z tego odcinka Sulovskich Vrchov pokazywałem już wcześniej w tym wątku, więc tu się ograniczam do paru tylko.

Obrazek

Spojrzenie z hradu.

Obrazek

Zachodzące słońce barwi już skały na czerwono.

Obrazek

Najwyższa pora wracać, by zasiąść przy ognisku z butelką piwa w ręku.

Obrazek

Pozdrawiam,
Franz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2009 12:34

Obiecałem sobie, że wrócę kiedyś do Sulovskich Skał żeby połazić trochę (oczywiście w miarę mozliwości) poza szlakami. W tych buczynach można spotkać czasem niezwykłe ostańce i bramy.

Czy widziałeś tę bramę obok żółtego szlaku? Ma imponujące rozmiary.

Pozatym bardzo jestem ciekaw jak wyglądają Sulovskie Skały teraz, późną jesienią, gdy liście opadły i widać podstawy skał.

Pozdrawiam.
Interseal M.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.11.2009 13:06

Interseal napisał(a):Obiecałem sobie, że wrócę kiedyś do Sulovskich Skał żeby połazić trochę (oczywiście w miarę mozliwości) poza szlakami. W tych buczynach można spotkać czasem niezwykłe ostańce i bramy.

Byłem kilkakrotnie i też chętnie będę tam wracał. :)

Interseal napisał(a):Czy widziałeś tę bramę obok żółtego szlaku? Ma imponujące rozmiary.

Hmmm... obok żółtego szlaku... czyli nie masz na myśli Gotyckiej Bramy? Bo ona jest przy (i na) zielonym.
Nie wiem - możesz przybliżyć, w którym miejscu?

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2009 13:19

Interseal napisał(a):Kolejny rozstaj - Rohac Ciakov - schodzimy w dół żółtym szlakiem w kierunku wioski Sulov. Po drodze jeszcze jadna brama.

Obrazek

Być może nim nie schodziłeś, szlak wychodzi na pastwiskach i granicą lasu prowadzi na parking.

Pozdrawiam
Interseal M.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.11.2009 13:44

Interseal napisał(a):Kolejny rozstaj - Rohac Ciakov - schodzimy w dół żółtym szlakiem w kierunku wioski Sulov. Po drodze jeszcze jadna brama.

Zdążyłem o niej zapomnieć. :) Wieki całe już jej nie widziałem. Byłem tam z dzieciakami - dawno, dawno temu...

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.11.2009 15:31

Ostatnia wycieczka w ramach tamtego wypadu wiedzie przez najbardziej na południe wysunięty szczyt Małej Fatry - Klak i zahacza o Strażowskie Wierchy.

Podjeżdżam za Fackov i parkuję w pobliżu skrzyżowania Cicmianske razcestie. Już z dołu widać mój pierwszy cel - Klak.

Obrazek

Szlak krótko wiedzie szosą, po czym odbija w lewo. Stromo, serpentynami, wchodzi na zachodzni grzbiet Klaka.

Obrazek

Pojawiają się pierwsze skały.

Obrazek

Po prawej widać Fackovske sedlo, a ponad nim Homolkę, już w Strazovskych Vrchach.

Obrazek

Wierzchołek Klaka tuż nade mną.

Obrazek

Po lewej widok na Klaczańską (Martińską) część Małej Fatry.

Obrazek

Ze szczytu widok na całą tę część, z Martinskimi Holami na horyzoncie.

Obrazek

Widok na południe.

Obrazek

Z drogi ze szczytu na Fackovske Sedlo widać profil Klaka.

Obrazek

A tak wygląda z samej przełęczy.

Obrazek

Teraz - już w Strażowskich - podchodzę na Homolkę.

Obrazek

Jest soczyście zielono.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czerwonym szlakiem oznaczona ścieżka prowadzi mnie w kierunku Cela.

Obrazek

Góry z perspektywy biedronki.

Obrazek

Pora powrócić w doliny. A któż mnie żegna?.. Klak - oczywiście.

Obrazek

Pozdrawiam,
Franz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone