Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja na weekend :-)

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.10.2006 09:29

janusz.w. napisał(a):...
Kiedyś wybrałem się na Rysy od strony Słowacji. W dolinach padał deszcz, a wyżej świeciło piekne słońce :D
pozdr

to zdjęcie zatytułowałbym "W morzu rozkoszy". :D:D:D albo "Nagroda"
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 18.10.2006 09:53

Leszek Skupin napisał(a):
janusz.w. napisał(a):...
Kiedyś wybrałem się na Rysy od strony Słowacji. W dolinach padał deszcz, a wyżej świeciło piekne słońce :D
pozdr

to zdjęcie zatytułowałbym "W morzu rozkoszy". :D:D:D albo "Nagroda"

Nagroda, zdecydowanie nagroda :D
pozdr
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 18.10.2006 09:58

Obrazek

... innym razem na Krywaniu :D
pozdr
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.10.2006 12:08

Krakuscity byłem na stronie meanderpark i widziałem tam tylko ceny za pobyt w "bąbelkowni" byłem na stronie Meanderskipark i widziałem tam tylko ceny za karnety narciarskie. Piszą że jest możliwość zakwaterowania ale nigdzie nie podają cen :( a wydaje mi sie że to jest to czego szukałem dłuższy czas już na wyjazd na ferie zimowe :D. Czy mógłbyś mi w jakiś cudowny sposób przedstawić ich ofertę cenową za pokoje, zakwaterowanie, czy trzeba do nich poprostu dzwonić :?:

Pozdraviam
Ostatnio edytowano 19.10.2006 09:04 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 18.10.2006 16:55

Przykro mi ale ja nie znam cen. Na jedną noc zatrzymałem się u krewnych na Orawie ale po polskiej stronie . Jadąc w kierunku basenów widać tabliczki z informacjami o wolnych pokojach, niestety nie mam konkretnych adresów. Może niegłupim rozwiązaniem będzie jak w wolny weekend pojedziesz na baseny a przy okazji poszukasz i zarezerwujesz sobie pokoje na ferie. Masz tylko trochę 100 km więcej niż ja. :D

P.S.
Leszku nie musisz pisać do mnie tak wielkimi grubymi literami, no i ten kolor................. aż oczy bolą. Czarny Ci nie pasuje?
Pozdrawiam :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.10.2006 09:11

Najprościej było wysłać do nich zapytanie o ceny pokoi. Oto co otrzymałem w odpowiedzi:

Pokoje w calym obiekcie sa dwuosobowe s možliwošcia dostawki. Cena w zaležnošci od wielkošci i wyposaženia wynosi 2 lub 3 tys. SK + 500 SK za dostawke za dobe za pokoj. W cene wliczone jest šniadanie i darmowy wstep na baseny po godzinie 18.00.

Ceny są pewno jak na standard wporządku, ale noclegi można taniej u nich znaleźć.

Pozdraviam

P.S. Zmieniłem wielkość czcionki ... a kolor :?: cóż nie jest to jakiś laser jak już pisałem poprostu lubię zielony - uspokajający, a i odróżniam się na forum ;). Jak ktoś nie lubi czytać tego co piszę to zobaczy zielony i odrazu przeskakuje te posty ;), bo wie że to moje.
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 19.10.2006 10:06

Leszku, popatrz tutaj, bylem tam mniej wiecej rok temu, bylo super, podobno duzo przez ten rok dobudowali, przykryli dachem jakis basenik, jest troszke dalej ale mozna wytrzymac

http://www.besenovacom.sk/polski/index.php
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.10.2006 10:38

8O yhm... fajnie :D tylko te ceny... jak jadę do Słowacji to się nastawiam na troszkę niższe ;) czyli zostaje kwaterka ;) a do basenów termalnych skoczy się jak czasu starczy i siły po nartach ;). Ale ciekawie ciekawie, nie powiem. Nie wiedziałem, że w tamtym rejonie aż tyle tego jest :D.

Pozdraviam :papa:

P.S. Może jeszcze ktoś ma swoje zdjęcia ze Słowacji, którymi chciałby się podzielić :D
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 19.10.2006 10:58

slawek66 napisał(a):Leszku, popatrz tutaj, bylem tam mniej wiecej rok temu, bylo super, podobno duzo przez ten rok dobudowali, przykryli dachem jakis basenik, jest troszke dalej ale mozna wytrzymac

http://www.besenovacom.sk/polski/index.php

Byłam w Besenovej pod koniec września, w tym roku oddali do użytku baseny kryte /jeden duży/ ze zjeżdżalnią , drugi mniejszy z atrakcjami/bicze wodne itp/oraz malusieńki dla niemowlaków. Jest też atrium z whirpoolami pod gołym niebem , vitalny świat/ z sauną, łaźnią rzymską i różnymi inhalacjami/, większy wybór obiektów gastronomicznych. No i oczywiście baseny termalne na zewnątrz.

Noclegi można znależć w Besenowej oraz w okolicznych mieścinach.Ceny w granicach 200-350 koron.
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 19.10.2006 11:02

Leszek Skupin napisał(a): 8O yhm... fajnie :D tylko te ceny... jak jadę do Słowacji to się nastawiam na troszkę niższe ;) czyli zostaje kwaterka ;) a do basenów termalnych skoczy się jak czasu starczy i siły po nartach ;). Ale ciekawie ciekawie, nie powiem. Nie wiedziałem, że w tamtym rejonie aż tyle tego jest :D.

Pozdraviam :papa:

P.S. Może jeszcze ktoś ma swoje zdjęcia ze Słowacji, którymi chciałby się podzielić :D

Leszek noclegi znajdziesz tu www.liptov.sk
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.10.2006 12:11

Wow 8O . No i w ten oto piękny sposób zaczyna powstawać baza noclęgów w Słowacji :D. Dla każdego coś ciekawego :D.

Dzięki i Pozdraviam :papa:

P.S. Czekam na dalsze propozycje miłego spędzenia weekendu w Słowacji :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.10.2006 23:52

I tak oto niespodzianie na forum "Chorwacja" rozpoczął rozwijać się coraz ciekawszy wątek "Słowacja". A zaczęło się w Krynicy, później Tatry Słowackie, baza noclegów w zimie i wreszcie wody termalne. I w tym właśnie temacie chciałbym zamieścić kilka uwag.
1. Orawice i Beszeniowa były celem nie tylko wyjazdów weekendowych mieszkańców południowej Polski, ale również celem wyjazdów leczniczych. Ceny wstępu rzędu 120-150 koron na cały dzień, przy cenach noclegów 200-250 koron i tańszym, niż u nas wyżywieniu sprawiały, że tygodniowe, czy dłuższe wyjazdy lecznicze były niezwykle atrakcyjne. Po rozbudowie basenów i uruchomieniu Meander Parku w Orawicach http://www.meanderpark.sk/ i Thermal Parku w Beszeniowej http://www.besenovacom.sk/polski/index.php ceny wstępu zdecydowanie wzrosły (po sezonie ponad 300 koron w Beszeniowej i prawie 500 koron w Orawicach). Wyjazdy kilkudniowe nie są więc już tak ponętne, jak dawniej. O atrakcyjności wyjazdów weekendowych, również do Tatralandii w Liptowskim Mikulaszu http://www.tatralandia.sk/, nie ma co dyskutować. To trzeba odwiedzić.
2. Na wyjazdy lecznicze znaleźliśmy sobie Termalpark Velky Meder http://termalsro.dot.sk/sk/, położony dalej, bo tuż przy granicy węgierskiej, ale z nie mniejszą ilością atrakcji wodnych i w cenie 150 koron za dobę. Tygodniowa "permanentka" jeszcze zmniejsza te koszty. Noclegi ok. 200 koron za osobę. To pozwala na w miarę tani tygodniowy pobyt. Trochę zdjęć z Velkego Mederu umieściłem w albumie http://www.album.com.pl/album.php?id=11938.
3. Okolice Orawic, czy Liptowskiego Mikulasza, to nie tylko baseny. W tym rejonie warto zwiedzić Dolinę Prosiecką http://www.skonline.sk/dolina.php?id=115 i pobliską Dolinę Kwaczianską http://www.kvacany.sk/gallery-images.php?id=65 oraz młyny na Oblazach http://www.kvacany.sk/mlyny-oblazy.php, niewielkie wioseczki Huty i Velkie Borove, skanseny w Zubercu i Pribylinie, nie wspominając o obowiązkowych Demianowskich Jaskiniach i Chopoku oraz troszkę dalszym Vlkolincu.
Pozdrawiam miłośników Słowacji.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.10.2006 14:42

A może ktoś zamierza jechać do Słowacji na Sylwestra :?: :?: :?:
darrou
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darrou » 27.10.2006 22:11

Witaj wiech
Ze swoimi wiadomościami o Slowacji powinieneś utworzyć nowe forum na temat tego kraju.
Mnie też ten kraj sie podoba a zwłaszcza Tatry słowackie i miejsca takie jak Tatrzańska Lomnica, Stary Smokowiec czy też Strbskie Pleso.

pozdrawiam
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 27.10.2006 23:33

Ja zamierzam Leszku ale co z tego wyniknie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja na weekend :-) - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies