Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja na weekend :-)

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.10.2006 08:12

gospodarz napisał(a):...P.S. Drogi Leszku, na pewno nie byłeś w Krynicy Górskiej (bo takowej nie ma) tylko w Krynicy (od jakiegoś czasu Krynica Zdrój) :) ...

Masz rację ... już się wstydzę :oops: sprawdziłem na stronach Krynicy Zdrój :) Krynicy Górskiej nie ma :)

Janusz Bajcer napisał(a):Leszku - cennik gondoli na Jaworzynę Krynicką sprawdzisz tu:
http://www.jaworzynakrynicka.pl/glowna.php?l=p&m1=3
Pozdrawiam

Dziękuję Ci Januszu... jak zwykle jesteś niezawodny :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.10.2006 09:08

Za przejściem w Łysej Polanie zatrzymaliśmy się, żeby jeszcze coś zjeść i wypić po kubku Grzańca Galicyjskiego, którego zabraliśmy ze sobą. Co prawda nie było takiej potrzeby żeby się rozgrzewać, ale chcieliśmy się napić ze względu na jego niepowtarzalny smak. Kierowca z przyczyn oczywistych niestety nie mógł się z nami napić.
Ok. godziny 19 dotarliśmy do Zakopanego. Oczywiście stałym punktem programu i teraz okazało się wejście na Krupówki. Jak zwykle piękne, kolorowe, tętniące życiem. Tam sezon chyba się nigdy nie kończy. Dokonaliśmy ostatnich zakupów oscypków, obejrzeliśmy ceny sprzętu i wyposażenia turystycznego w wyspecjalizowanych sklepach, które o dziwo były otwarte w niedzielę do 20.00 i ruszyliśmy w dalszą drogę do domu. Niestety jako pasażer widziałem tylko tyle, że droga była w większości, przynajmniej do Krakowa w remontach, rozkopana lub ze zdartą nawierzchnią. Ok. godziny 0.00 dotarliśmy wreszcie do domów w Kielcach. Łącznie zrobiliśmy samochodem ponad 550 km.
Ostatnio edytowano 08.10.2006 10:23 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 08.10.2006 10:20

Na Słowację pojadę dopiero na narty, ale w Soboty wszędzie jest jednak tłoczno, szczególnie na Chopoku i w rejonie Szczyrbskiego Plesa.
Może ktoś zna w miarę przyzwoite miejsce do śmigania, ale bez nadmiernego tłoku???
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 08.10.2006 12:11

gospodarz napisał(a):
...P.S. Drogi Leszku, na pewno nie byłeś w Krynicy Górskiej (bo takowej nie ma) tylko w Krynicy (od jakiegoś czasu Krynica Zdrój) icon_smile.gif ...

Masz rację ... już się wstydzę icon_redface.gif sprawdziłem na stronach Krynicy Zdrój icon_smile.gif Krynicy Górskiej nie ma icon_smile.gif

"Krynicy Górskiej" rzeczywiście nie ma jednak dla określenia miejsca często spotykam się i to nawet w mediach właśnie z określeniem Krynica górska :wink:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 08.10.2006 15:36

rich72 napisał(a):
gospodarz napisał(a):
...P.S. Drogi Leszku, na pewno nie byłeś w Krynicy Górskiej (bo takowej nie ma) tylko w Krynicy (od jakiegoś czasu Krynica Zdrój) icon_smile.gif ...

"Krynicy Górskiej" rzeczywiście nie ma jednak dla określenia miejsca często spotykam się i to nawet w mediach właśnie z określeniem Krynica górska :wink:

Nie jestem jakimś szczególnym purystą geograficznym ale przymotnik górska wydaje mi się zbędnym ozdobnikiem. W końcu są tylko dwie "znane" Krynice w Polsce i jeżeli nie mówimy o Morskiej to wiadomo, że chodzi o tę drugą gdzie się jeździ na narty albo do wód.
A to że coś się mówi w mediach centralnych, bo w lokalnych z tym błędem się nie spotkałem, to jeszcze nie powód żeby to naśladować :).
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 08.10.2006 21:24

Leszek Skupin napisał(a):. Oczywiście stałym punktem programu i teraz okazało się wejście na Krupówki. Jak zwykle piękne, .

To wejście na Krupówki mnie załamało :wink: łańcuchy i poręczówki były :wink:
Co prawda schodzi się już na ugiętych nogach :D :D :D
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 08.10.2006 22:47

W przyszły weekend wybieram się na Słowację, miedzy innymi do parku wodnego z ciepłymi zródłami. Jak pozwolisz to "wrzucę " tu kilka fotek po powrocie, może też coś napiszę.
Pozdrav :)
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 09.10.2006 00:00

Jak ktoś kocha baseny termalne to na pewno Liptowski Mikulasz Besenowa lub Aquacity Poprad
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.10.2006 08:05

krakuscity napisał(a):W przyszły weekend wybieram się na Słowację, miedzy innymi do parku wodnego z ciepłymi zródłami. Jak pozwolisz to "wrzucę " tu kilka fotek po powrocie, może też coś napiszę.
Pozdrav :)

Ależ oczywiście :) inne relacje, czy zdjęcia również mile widziane jak kto weekendy i nie tylko w Słowacji spędził :)

Pozdraviam
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 09.10.2006 10:35

krakuscity napisał(a):"Wiosna Słowacja lato Chorwacja" - nie zawsze ten plan udaje się zrealizować. My zawsze jedziemy w ciemno i tam szukamy noclegów.
Przeważnie noclegi na Słowacji sa troche tańsze niż w Polsce.

Ja bym dodał zimę - narty - Słowacja + Austria, a pro po, fantastycznie jest w basenie, gdy pada śnieg. Po całym dniu białego szaleństwa” basen (i piwo) jest ukojeniem dla mięśni.

W ubiegłym sezonie narciarskim byliśmy w rejonie Solden, przed ta miejscowością są baseny termalne w Längenfeld, z daleka wyglądają jak wielkie kieliszki od szampana – parująca woda – na tle Alp. :lol:

http://www.oetztal.com/CDA/main/DE/WI/a ... =main.html

http://www.aqua-dome.at/

Co sądzicie o wątku narciarskim na naszym forum?

Pozdrov.
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 09.10.2006 13:10

Ja uwielbiam Słowacje, byłam tam latem i zimą. Krajobrazy super, baseny tez a te widoki ...ech... Dla każdego coś sie znajdzie. Można wiele pozwiedzać. Ja byłam w Lipovskim Mikulaszu, i kolo Rozemborka. Zwiedzaliśmy nie tylko baseny (Basenowa, Lipovski Jan), ale także góry (Stribskie Pleso, Chopok) i zamki (zamek Orawski) oraz jaskinie. Przede wszystkim nie daleko od Polski, taniej niż u nas, ludzi zyczliwi. I wiele ofert na necie jak ktoś nie chce jechac w ciemno.
malmika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malmika » 09.10.2006 17:25

Ja jak gdzieś jadę to tylko baseny zwiedzam . Najbardziej interesuje mnie technika układania płytek pod wodą .
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.10.2006 09:29

AndrzejJ. napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):. Oczywiście stałym punktem programu i teraz okazało się wejście na Krupówki. Jak zwykle piękne, .

To wejście na Krupówki mnie załamało :wink: łańcuchy i poręczówki były :wink:
Co prawda schodzi się już na ugiętych nogach :D :D :D

Krupówki zaliczyliśmy "na żywca". Nie widziałem żadnych łańcuchów ani poręczówek ;). Tylko nasz syn zaliczył je "na barana" :lool:. A schodziliśmy z nich rzeczywiście na miękkich nogach - patrząc na ceny to nogi się uginały. :lool:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 10.10.2006 09:40

zmrol napisał(a):Ja uwielbiam Słowacje, byłam tam latem i zimą. Krajobrazy super, baseny tez a te widoki ...ech... Dla każdego coś sie znajdzie. Można wiele pozwiedzać. Ja byłam w Lipovskim Mikulaszu, i kolo Rozemborka. Zwiedzaliśmy nie tylko baseny (Basenowa, Lipovski Jan), ale także góry (Stribskie Pleso, Chopok) i zamki (zamek Orawski) oraz jaskinie. Przede wszystkim nie daleko od Polski, taniej niż u nas, ludzi zyczliwi. I wiele ofert na necie jak ktoś nie chce jechac w ciemno.

Ja też tam od 1996 systematycznie jeżdżę (najczęściej 2 - 3 x do roku), najczęściej latem i jesienią. Najczęściej wybieram się w Tatry, do Liptowa i na Spisz. I niestety stwierdzam że z życzliwością i cenami sytuacja powoli, acz systematycznie coraz bardziej się pogarsza. Najlepiej widać to w centrach basenowych, ale nie tylko (hotele) i ogólnie. Ale póki co dalej będę tam jeździł. :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.10.2006 11:20

adamk3 napisał(a): ... Co sądzicie o wątku narciarskim na naszym forum? ...

Załóż... mamy gdzie pojeździć na nartach wokół Kielc :lol:, a może ktoś napisze gdzie jeździ poza granicami kraju...

Pozdraviam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja na weekend :-) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies