Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja na światłach cały rok

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.02.2007 17:03

Rysiu ale żeby było w temacie to jeszcze do tego takie oto błyskające żaróweczki i będzie git :D

Obrazek

Pozdrav :papa:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 13.02.2007 19:14

Leszek Skupin napisał(a):Rysiu ale żeby było w temacie to jeszcze do tego takie oto błyskające żaróweczki i będzie git :D

Obrazek

Pozdrav :papa:

Jeżeli w czasie jazdy słuchamy Thompsona to raczej taka świeca.
Obrazek
Prowadzimy wtedy lewą ręką a w prawej mamy ją zapaloną i gibiemy się na boki,załoga pojazdu też takie świece ma i też faluje.Podobno liczy się jak właczone światła,ale uwaga ! tylko w Chorwacji 8)
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 13.02.2007 19:41

Janusz Bajcer napisał(a):Dzięki za porady , zasugeruję je sąsiadowi z garaży, który dłubie przy autach.
Odgłos dochodzi z przodu auta, jest to wyraźne piszczenie przebieg w momencie zaistnienia w/w objawu był ok. 46.000 (obecnie 48.500 km)

Musisz zmienić samochód. Przy 46.000km to może zacząć piszczeć we Fiacie 126p no i... w Renault.
Sam jechałem w zeszłym roku Renówką ojca do Grecji i padła .. kompresja klimy przy 100.000. Sam mam Skodę ze 160.000 km na liczniku i ... brak niespodzianek.

PS.:
Na światłach jeżdżę kiedy uważam to za stosowne ( półmrok, deszcz itp.)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.02.2007 20:34

Dziękuje za poradę, samochód pewnie kiedyś zmienię, ale jeszcze trochę muszę pojeździć na światłach, tym co mam.

Ps. na światłach jeżdżę m.inn. wtedy, kiedy nakazują to przepisy, raz zapłaciłem mandat, nie myślę płacić ponownie.
Hadson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadson » 13.02.2007 23:13

bzyq74 napisał(a):Musisz zmienić samochód. Przy 46.000km to może zacząć piszczeć we Fiacie 126p no i... w Renault.

Miałem coś napisać, ale stwierdziłem że nie ma sensu. :-)

Zresztą może kompresja klimy Ci nie padła w Skodzie bo jej nie ma?!?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.02.2007 23:18

Po prostu kompres zmoczony w zimnej wodzie mu upadł... :D
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 14.02.2007 11:09

Osobiście jestem przeciwny jeździe cały rok na światłach, ale wyjeżdżając poza granice naszego kraju mam zasadę, że zawsze jadę na światłach - bo nie chce mi sie wnikać, w którym kraju sie jeździ, a w którym nie. Więc zapobigawczo wszędzie na światłach.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.02.2007 11:42

Powiedzcie mi dlaczego tak bardzo niektórzy bronią się przed jazdą na światłach całą dobę, nie rozumiem dlaczego nie chcecie być lepiej widziani. Wiem, ze wiecie gdzie jedziecie, ale moze ktoś tego nie wie i zobaczy minimalnie za póżno. Żarówki też nie zauważyłem abym wymieniał częściej, światła mam włączone od ok 20 lat.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 14.02.2007 12:01

maciek1956 napisał(a):Powiedzcie mi dlaczego tak bardzo niektórzy bronią się przed jazdą na światłach całą dobę, nie rozumiem dlaczego nie chcecie być lepiej widziani. Wiem, ze wiecie gdzie jedziecie, ale moze ktoś tego nie wie i zobaczy minimalnie za póżno. Żarówki też nie zauważyłem abym wymieniał częściej, światła mam włączone od ok 20 lat.

Nie, bo nie :) Jak to w Polsce :( Dla zasady...

Ja sie dziwię, że robią w ogóle prawo jazdy, skoro: pasy nie, światła nie, czyste szyby nie...
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 14.02.2007 12:13

maciek1956 napisał(a):Powiedzcie mi dlaczego tak bardzo niektórzy bronią się przed jazdą na światłach całą dobę, nie rozumiem dlaczego nie chcecie być lepiej widziani. Wiem, ze wiecie gdzie jedziecie, ale moze ktoś tego nie wie i zobaczy minimalnie za póżno. Żarówki też nie zauważyłem abym wymieniał częściej, światła mam włączone od ok 20 lat.

Gdyż, moim zdaniem, nie ma to większego sensu. To znaczy nie neguję, że pojazd z zaświeconymi światłami jest lepiej widoczny bo jest, ale... z moich obserwacji (a kilka razy w trasie skupiałem sie na porównywaniu widoczności samochodów ze światłami i bez) wynika, iż istotna różnica w kwestii widoczności pojazdów ze światłami od tych bez jest tylko gdzieś na horyzoncie... na tyle odległym dystancie, że nie ma on większego znaczenia dla bezpiecznego np. wyprzedzania.
Dla dystansu potrzebengo do wyprzedzenia samochody ze światłami jak i te bez są dla mnie tak samo widoczne. Dodatkowo dodam, że samochody z właczonymi światłami w porównaniu z tymi bez "wydawały" się, że są dalej niż w rzeczywustości były.
Podsumowując - argument bezpieczeństwa dot. świateł ma tak samo sens jak optowanie za kolejnym ograniczeniem prędkości np. o kolejne 10km/h i dobrane do tego statystyki ile to mniej by było wypadków.
Ale oczywiście to jest mało popularne, bo lepiej włączyć światełka dla uspokojenia swojego sumienia i jazda 130/70, albo w mieście 80/50.

Edit:
Ewentualnie mógłbym się zgodzić, aby w KD było zalecana jazda na światłach, ale bez karania za to mandatami.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 14.02.2007 12:33

Mariusz_M napisał(a):
Edit:
Ewentualnie mógłbym się zgodzić, aby w KD było zalecana jazda na światłach, ale bez karania za to mandatami.

z karaniem :!: :!: :!: pińćset za niemanie :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.02.2007 12:42

Mariusz_M napisał(a):...że samochody z właczonymi światłami w porównaniu z tymi bez "wydawały" się, że są dalej niż w rzeczywustości były....

Z mojego doświadczenia wynika, że Ci którzy jeżdżą na światłach jadą przeważnie dużo szybciej od pozostałych - w Polsce. Takie moje obserwacje. Jest to skuteczny sposób powiedzenia innym "jadę szybciej niż można" ;) Przynajmniej ja na takich zwracam większą uwagę.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 14.02.2007 12:45

Leszek Skupin napisał(a):
Mariusz_M napisał(a):...że samochody z właczonymi światłami w porównaniu z tymi bez "wydawały" się, że są dalej niż w rzeczywustości były....

Z mojego doświadczenia wynika, że Ci którzy jeżdżą na światłach jadą przeważnie dużo szybciej od pozostałych - w Polsce. Takie moje obserwacje. Jest to skuteczny sposób powiedzenia innym "jadę szybciej niż można" ;) Przynajmniej ja na takich zwracam większą uwagę.

ja jak jadę szybko to jeszcze długimi migam :wink:

hehe ale teraz opierdol dostanę :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.02.2007 12:54

A takim to ja nie ustępuję drogi :twisted:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 14.02.2007 13:03

wtedy wyprzedzam prawym pasem (migając światłami żeby było w temacie :wink: )
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Słowacja na światłach cały rok - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone