Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja na światłach cały rok

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 11.02.2007 11:49

Hudson problemem nie jest to czy i kiedy jeździsz na światłach, tylko to jak kto problem postrzega. Jeśli nie ma uregulowania prawnego że na światłach 365 dni w roku i 24h/dobę to zawsze znajdzie się jakiś beściak który stwierdzi że świateł nie zapali nawet jak jest bardzo kiepska widoczność "bo on przecież ma dobry wzrok i widzi doskonale". Gorzej jak się z nim spotkasz np wyprzedzając. Udowodniono że światła poprawiają bezpieczeństwo więc nawet z powodu 1 osoby której to może życie uratować - warto bo tą osobą możesz być Ty lub ja.

Pozdrav
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 11.02.2007 11:50

Hadson napisał(a):Nie chodzi mi o idee. Tylko o formę zmuszania. Ja kiedy uważam że na pewnych drogach jest to ważne być oświetlonym i też jeżdżę wówczas "na światłach". Ale np w mieście nie ma zupełnej potrzeby jazdy na światłach cały rok. (moim skromnym zdaniem).

Formę zmuszania... Ja tam nie czuję, żeby mnie ktoś zmuszał do robienia prawa jazdy, kupowania samochodu i wożenia nim tyłka :)

A co tracisz, jak poświecisz tymi żarówkami w mieście? Nic. Więc nie qmam Twojego problemu. Chyba, ze chodzi Ci wyłącznie o przekorę.

Sprzedaj auto, jeździj MPK i będziesz miał z głowy durne przepisy :)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 11.02.2007 11:53

Hadson napisał(a):Sam chciałem zamontować ksenony ale kupując używane oryginalne. I co się okazało?? Że muszę mieć jeszcze system autopoziomicujący i wiazki do tych czujników (czujniki wysokości położenia z tyłu i z przodu). Mam schematy elektryczne i być może wszystko sam wykonam profesjonalnie. Niemniej jednak chyba ogrom roboty mnie zniechęca. I nawiązując do tematów lepszego oświetlenia bo taki poruszyłem polecam żarówki renomowanych firm, a nie tanie podróbki z aledrogo. Np Phillips Premium +30%, i inne.

Musisz mieć jeszcze spryskiwacze reflektorów (ksenonowych) :)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 11.02.2007 11:55

rich72 napisał(a):Hudson problemem nie jest to czy i kiedy jeździsz na światłach, tylko to jak kto problem postrzega. Jeśli nie ma uregulowania prawnego że na światłach 365 dni w roku i 24h/dobę to zawsze znajdzie się jakiś beściak który stwierdzi że świateł nie zapali nawet jak jest bardzo kiepska widoczność "bo on przecież ma dobry wzrok i widzi doskonale". Gorzej jak się z nim spotkasz np wyprzedzając. Udowodniono że światła poprawiają bezpieczeństwo więc nawet z powodu 1 osoby której to może życie uratować - warto bo tą osobą możesz być Ty lub ja.

Pozdrav

:!: Dokładnie :!:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 11.02.2007 12:01

Plumek napisał(a):
Hadson napisał(a):Sam chciałem zamontować ksenony ale kupując używane oryginalne. I co się okazało?? Że muszę mieć jeszcze system autopoziomicujący i wiazki do tych czujników (czujniki wysokości położenia z tyłu i z przodu). Mam schematy elektryczne i być może wszystko sam wykonam profesjonalnie. Niemniej jednak chyba ogrom roboty mnie zniechęca. I nawiązując do tematów lepszego oświetlenia bo taki poruszyłem polecam żarówki renomowanych firm, a nie tanie podróbki z aledrogo. Np Phillips Premium +30%, i inne.

Dlaczego :?: :?: :?:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 11.02.2007 12:10

ponieważ siła strumienia światła (natężenie) jest na tyle duża że brudne szkła reflektorów go rozbijając powodują olśnienie jadących z przeciwka
Hadson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadson » 11.02.2007 12:14

Jeżeli jest ciemno prawo mówi że powinniśmy używać świateł, bo jest ograniczona widoczność, bla bla bla...
Równie dobrze jeśli mamy autostradę która jest oblodzona obowiązuje na niej ograniczenie prędkości do 130. Mamy prawo że jeśli są złe warunki każdy kierowca powinien ograniczyć prędkość do panujących warunków drogowych. Na drodze oblodzonej prędkość 20 km/h może być za duża. Dlaczego nie wprowadzić ograniczenia w całej polsce do 20 km/h. Bo jakiś indywidualista nie dostosuje się do panujących przepisów i jechał 130 pomimo ograniczenia prędkości w złych warunkach drogowych.

To jest temat rzeka. Kończę dyskusję... Bo nie przekonacie mnie do zapalania świateł non stop. A tak jak mówię. Na drogach jedno jezdniowych, ruchliwych mam w 90% zapalone w okresie kiedy nie trzeba ich palić, i dlatego z Richem nie dojdzie do wypadku, o ile nie zaczniesz wyprzedzać na 3 go :D bo wtedy to już nic nie pomoże. Poniekąd z Wami się zgadzam, ale nie do końca. Ale przepisów nakazujących nie popieram. EOD

Plumek napisał(a):

To już jest cycuś. Porównując to do poprowadzenia wiązek do czujników położenia auta, wprowadzenie programu do komputera itd itd.

Zresztą nie wiadomo czy będzie mi się chciało. :wink:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 11.02.2007 12:25

Hudson - gra nie warta świeczki - koszt przeróbek będzie na tyle wysoki a efekt może być niepewny że bardziej rozsądnym rozwiązaniem byłaby chyba zmiana auta na takie z xenonami fabrycznymi.

Co do świateł
eżeli jest ciemno prawo mówi że powinniśmy używać świateł, bo jest ograniczona widoczność, bla bla bla...
- pojęcie względne - podobnie jak z przepisem o którym mówiono że za brudne auto będą mandaty - kiedy jest brudne a kiedy nie - kiedy jest ograniczona widoczność kiedy nie - za dużo niejasnych kwestii które powinny być regulowane szczegółowiej

Bo jakiś indywidualista nie dostosuje się do panujących przepisów i jechał 130 w myśl ograniczenia prędkości.

za granicą są znaki które mówią ile w czasie deszczu itd- lub są wyświetlane nad autostradą w cyklu dynamicznym w zależności od panujących warunków - do nas też to kiedyś mam nadzieję dojdzie :wink:

nie przekonacie mnie do zapalania świateł non stop

my nie :wink: ale mam nadzieję że Kodeks ruchu drogowego zrobi to za nas :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.02.2007 14:46

Jestem zwolennikiem jazdy na światłach, a mandat zapłaciłem dlatego, że po prostu zapomniałem je włączyć - i była to moja wina.
I mimo tego, że zapłaciłem mandat nie uważam, że jest to debilny przepis.
:papa:
Hadson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadson » 11.02.2007 16:48

rich72 napisał(a):Hudson - gra nie warta świeczki - koszt przeróbek będzie na tyle wysoki a efekt może być niepewny że bardziej rozsądnym rozwiązaniem byłaby chyba zmiana auta na takie z xenonami fabrycznymi.

Chyba w tym przypadku tak jest że Renówki mają inna instalację do tych z xenonami i bez. A zrobić dziadostwo które nie będzie automatycznego poziomicować się i będę razić kierowców nie jest zbyt rozsądne. Przemyślę wszystkie za i przeciw. :-) Jeszcze się zastanawiałem nad soczewkami. Te chyba nie mają automatycznego poziomicowania. Ale czy jest sens? Pewnie nie bo różnica niewielka.

Zmiana auta nie wchodzi w grę. :-) Moje auto jest bezcenne. :-)
Choćby dlatego.
Obrazek
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 11.02.2007 17:19

Chyba w tym przypadku tak jest że Renówki mają inna instalację do tych z xenonami i bez. A zrobić dziadostwo które nie będzie automatycznego poziomicować się i będę razić kierowców nie jest zbyt rozsądne. Przemyślę wszystkie za i przeciw. icon_smile.gif Jeszcze się zastanawiałem nad soczewkami. Te chyba nie mają automatycznego poziomicowania. Ale czy jest sens? Pewnie nie bo różnica niewielka.

jestem w 100% przekonany że instalacje różnią się pomiędzy sobą a co za tym idzie pół auta masz do wybebeszenia. Co więcej - inne kości też nie koniecznie muszą być kompatybilne z nową instalacją. Nowoczesna elektronika jest dość zawiła - w moim Oplu zależne są np moduły ABS i poduszek powietrznych (tyle wyczytałem) nie wspomnę tu np o Vectrze C czy Astrze III gdzie występuje instalacja multipleksowa. Bez samopoziomowania autko mało że stwarzać będzie zagrożenie na drodze oślepiając innych to przy 1 legalnym przeglądzie najprawdopodobniej powiedzą Ci "wypad". Soczewki ... w zasadzie tylko zmieniają wygląd. Zainwestuj w dobre firmowe żarówki serii "blue line" oznaczonej jako np 6000st Kelvina - dają naprawdę wyraźną poprawę widoczności - dużo jaśniejszy snop światła (tak na marginesie powiem że możesz też dać np 90/100 W - niezgodne ale nikt nie skuma na przeglądzie a przy dobrym ustawieniu oślepiać nie będziesz bardziej niż przy xenonach) :wink:
Hadson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadson » 11.02.2007 18:35

90/100 wat odpada bo przepalają klosze bo mają zbyt dużą temp.

Blueline kosztują sporo.
A mam H7 albo H1 więc świecą całkiem całkiem. Natomiast bardzo istotne jest aby miały dużą wytrzymałość na przepalanie się. Mam bardzo ciężki dostęp do żarówek. Myślę że sukcesem byłoby gdybym 1 wymienił w mniej niż 15 min. Nigdy nie wymieniałem. niektórzy opisywali że zajęło im to h. A drugą znali już sposób to zajęło im tylko 15 min. Nie wiem jak jest w Oplach III ale to chyba polityka żeby nawet żarówki wymieniać w ASO.

Multipleks jest wiem wiem. Mam całe schematy elektryczne od mojego auta (z ASO). Wszystko jest oprócz wiązek i czujników i świateł z przetwornicami z modułem sterującym. (nie ufam mechanikom i sam wszystko szukam) :-)
Ostatnio edytowano 11.02.2007 18:39 przez Hadson, łącznie edytowano 1 raz
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 11.02.2007 18:37

a jaki to samochód
:?:
Hadson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadson » 11.02.2007 18:40

Megane II
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 11.02.2007 18:45

Hadson napisał(a):Megane II

to pozbądż się go, i kup sobie jakiś normalny :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Słowacja na światłach cały rok - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies