napisał(a) Hadson » 11.02.2007 10:47
Nie chodzi mi o idee. Tylko o formę zmuszania. Ja kiedy uważam że na pewnych drogach jest to ważne być oświetlonym i też jeżdżę wówczas "na światłach". Ale np w mieście nie ma zupełnej potrzeby jazdy na światłach cały rok. (moim skromnym zdaniem).
Każdy z was co popiera nie jeździ non stop. Nawet Janusz wielki zwolennik przyznał się że kiedyś zapłacił mandat za jazdę bez świateł tam gdzie trzeba mieć.
Zresztą wydaje mi się że temat niezwykle konfliktowy, podobnie jak temat montowania ksenon kit car i jazdy na przeciwmgielnych, oraz montowania żarówek typu H4 100 Watt.
Kiedyś z kimś się pokłóciłem o instalację ksenonów "domowej roboty". Ja twierdziłem że wstawienie ksenon kit car made in china zamiast żarówek np h4 powoduje złe rozpraszanie się światła po reflektorach i po szkle, co prowadzi do rażenia osób jadących z naprzeciwka. Ktoś inny tłumaczył że ma dobrze ustawione i nie oślepia.
Ale niestety nie było z kim rozmawiać. Człowiek po chwili zdenerwował się i zaczął ubliżać.
Sam chciałem zamontować ksenony ale kupując używane oryginalne. I co się okazało?? Że muszę mieć jeszcze system autopoziomicujący i wiazki do tych czujników (czujniki wysokości położenia z tyłu i z przodu). Mam schematy elektryczne i być może wszystko sam wykonam profesjonalnie. Niemniej jednak chyba ogrom roboty mnie zniechęca. I nawiązując do tematów lepszego oświetlenia bo taki poruszyłem polecam żarówki renomowanych firm, a nie tanie podróbki z aledrogo. Np Phillips Premium +30%, i inne.
wojan napisał(a):Hadson zmieni zdanie jak się nadzieje w drodze na takiego samego jak on.Czego mu nie życzę.
Wcześniej napisałem kiedy używam świateł. Teraz też, podkreśliłem to. Więc nie przekreślaj że cały czas jeżdżę bez. Uważam że na ruchliwych drogach 1 jezdniowych wskazane jest stosowanie świateł. Ale nikt mnie nie zmusi do jazdy na światłach np na autostradzie, jak będę jechać np 110-130 km/h. No chyba że PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ.
A jeśli ktoś ma słaby wzrok, powinien nosić okulary. A jeśli pomimo tego nadal ma problemy z dostrzeżeniem aut na drodze nie powinien prowadzić samochodów.