Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja na światłach cały rok

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 21.12.2006 15:13

Hehehe, teraz mamy ubaw, ale na poczatku wszyscy łykalismy jak młode zdrowe pelikany :D
e.zetka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) e.zetka » 21.12.2006 15:31

Jaki to był temat z Agakon?
TERRY
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TERRY » 21.12.2006 15:51

e.zetka napisał(a):Jaki to był temat z Agakon?
:lol: RATUNKU :lol: https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=11115&highlight=ratunku
e.zetka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) e.zetka » 21.12.2006 15:59

Pamiętam!!! Niezłą jazda była!!! :lol: :lol: :lol:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 03.01.2007 19:51

Nowe przepisy na Słowacji i w Czarnogórze.

Słowacja - kamizelki
Czarnogóra - kamizelki, światła przez całą dobę, ograniczenie w mieście (terenie zabudowanym?) z 60 do 50 km/godz:

http://motogazeta.autocentrum.pl/go/41_ ... 14_16.html

Nie tworzę nowego wątku bo chyba nie ma potrzeby?
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 13.01.2007 13:02

Słowacja - co w apteczce:

Gaza hydrofilna, składana sterylna 7,5 x 7,5 cm 5 sztuk
Roztwór dezynfekcyjny Ajatin - jodyna 50 ml 1 szt.
Ustnik do sztucznego oddychania 1 szt.
Folia izotermiczna 220 cm x 140 cm(lub 150cm) 1 szt.
Chusta trójkątna 2 szt.
Rękawice ochronne (gumowe) jednorazowe 1 para
Chusta foliowa 20 x 20 cm 1 szt.
Plaster, szeroki 1,25 cm 1 szt.
Bandaż sterylny 3 szt.
Kompresy hydrofilne, sterylne 10 x 15 cm 1 szt.
Kompresy hydrofilne, sterylne 6 x 5 cm 2 szt.
Opaska elastyczna 6 x 5 cm 1 szt.
Plaster opatrunkowy 8 x 4 cm 10 szt.
Agrafki 4 szt.
Nożyce 1 szt.
Plastikowy pojemnik apteczki do transportu 1 szt.

Za: http://www.slovakiatourism.sk/article?i ... 43&lang=pl
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 09.02.2007 23:52

przepisy o jeżdzie cały rok na światłach w Słowacji przyjęte przez parlament,także miłego świecenia :wink:
Hadson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadson » 10.02.2007 17:24

Akurat uważam że to debilny przepis. Jak ktoś się boi o swoje zdrowie że ktoś w niego wjedzie, to niech kupi sobie światełka choinkowe i udekoruje przednią szybę.

Ja akurat nie będę zapalać świateł wtedy kiedy nie potrzebuję.
Korzystam ze świateł w nocy, jak jadę drogą 2 pasmową aby mi zjeżdżali z drogi i jak jadę ruchliwą drogą gdzie non stop jakiś debil wyprzedza na 3 go.

Był taki jeden mądrala z giertychów który wymyślił żeby każdy w samochodzie miał alkomat.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.02.2007 20:31

Coś strasznie dużo krajów wprowadza te w/g Ciebie debilne przepisy. (patrz str.1)
Ciekawe czy kontrolującemu na drodze też powiesz, że nie używasz świateł, bo to debilny przepis i w związku z tym nie zapłacisz mandatu.
(ja niestety zapomniałem włączyć w Chorwacji i 300 kun trzeba było zapłacić)
A poniżej ciekawa stronka - zapraszam do lektury:
http://www.swiatlacalyrok.org.pl/index.html
:papa:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 10.02.2007 20:37

Janusz Bajcer napisał(a):(ja niestety zapomniałem włączyć w Chorwacji i 300 kun trzeba było zapłacić)

Januszu, nic się nie dało stargować :wink: ?
Ostatnio edytowano 10.02.2007 20:55 przez gospodarz, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.02.2007 20:45

A jakże - próbowałem, ale Pan Policjant był nieugięty :cry:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 10.02.2007 22:01

Hadson napisał(a):Akurat uważam że to debilny przepis. Jak ktoś się boi o swoje zdrowie że ktoś w niego wjedzie, to niech kupi sobie światełka choinkowe i udekoruje przednią szybę.

Ja akurat nie będę zapalać świateł wtedy kiedy nie potrzebuję.
Korzystam ze świateł w nocy, jak jadę drogą 2 pasmową aby mi zjeżdżali z drogi i jak jadę ruchliwą drogą gdzie non stop jakiś debil wyprzedza na 3 go.

Był taki jeden mądrala z giertychów który wymyślił żeby każdy w samochodzie miał alkomat.

Hadson,Lider16,miter,fokstrot,niezawodny. :wink: Umówcie się na piwo i te debilne przepisy omówcie. :D Duży krakowski klub tu tworzycie. :D
miter
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miter » 11.02.2007 01:34

Ja tam nie uważam, żeby były takie debilne, sam jeżdżę na światłach przez cały rok, w PL też :)
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 11.02.2007 10:36

Hadson zmieni zdanie jak się nadzieje w drodze na takiego samego jak on.Czego mu nie życzę.
Hadson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadson » 11.02.2007 10:47

Nie chodzi mi o idee. Tylko o formę zmuszania. Ja kiedy uważam że na pewnych drogach jest to ważne być oświetlonym i też jeżdżę wówczas "na światłach". Ale np w mieście nie ma zupełnej potrzeby jazdy na światłach cały rok. (moim skromnym zdaniem).

Każdy z was co popiera nie jeździ non stop. Nawet Janusz wielki zwolennik przyznał się że kiedyś zapłacił mandat za jazdę bez świateł tam gdzie trzeba mieć.

Zresztą wydaje mi się że temat niezwykle konfliktowy, podobnie jak temat montowania ksenon kit car i jazdy na przeciwmgielnych, oraz montowania żarówek typu H4 100 Watt.

Kiedyś z kimś się pokłóciłem o instalację ksenonów "domowej roboty". Ja twierdziłem że wstawienie ksenon kit car made in china zamiast żarówek np h4 powoduje złe rozpraszanie się światła po reflektorach i po szkle, co prowadzi do rażenia osób jadących z naprzeciwka. Ktoś inny tłumaczył że ma dobrze ustawione i nie oślepia. :roll: Ale niestety nie było z kim rozmawiać. Człowiek po chwili zdenerwował się i zaczął ubliżać. :-)

Sam chciałem zamontować ksenony ale kupując używane oryginalne. I co się okazało?? Że muszę mieć jeszcze system autopoziomicujący i wiazki do tych czujników (czujniki wysokości położenia z tyłu i z przodu). Mam schematy elektryczne i być może wszystko sam wykonam profesjonalnie. Niemniej jednak chyba ogrom roboty mnie zniechęca. I nawiązując do tematów lepszego oświetlenia bo taki poruszyłem polecam żarówki renomowanych firm, a nie tanie podróbki z aledrogo. Np Phillips Premium +30%, i inne.

wojan napisał(a):Hadson zmieni zdanie jak się nadzieje w drodze na takiego samego jak on.Czego mu nie życzę.

Wcześniej napisałem kiedy używam świateł. Teraz też, podkreśliłem to. Więc nie przekreślaj że cały czas jeżdżę bez. Uważam że na ruchliwych drogach 1 jezdniowych wskazane jest stosowanie świateł. Ale nikt mnie nie zmusi do jazdy na światłach np na autostradzie, jak będę jechać np 110-130 km/h. No chyba że PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ.

A jeśli ktoś ma słaby wzrok, powinien nosić okulary. A jeśli pomimo tego nadal ma problemy z dostrzeżeniem aut na drodze nie powinien prowadzić samochodów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Słowacja na światłach cały rok - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone