Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja na światłach cały rok

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.02.2007 11:00

No i niech raz wreszcie Europa weźmie przykład ze słabiej rozwijających się "egzotycznych" krajów ;)
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 16.02.2007 11:07

Teraz trzeba nowy wątek założyć:
Polska na światłach cały rok
:lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.02.2007 11:09

Leszek Skupin napisał(a):Znowu wracamy do tematu :lol:

Podpisano:
Beeeeee e e e eee :lol:

Leszeńku jako, że się nie polubiliśmy od pierwszego wejrzenia odpuść sobie komentarze to uczynię to samo w przeciwnym zaś razie będą tropił Twoją małomiasteczkowość w każdym wątku, przede mną nic się nie ukryje :lol
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.02.2007 11:10

e.zetka napisał(a):Dzisiaj w Onecie:
Na światłach mijania przez cały rok
Do tej pory jazda na światłach obowiązywała jedynie w okresie zimowym.
Sejm przyjął zmiany w prawie o ruchu drogowym. Poprawki przewidują między innymi obowiązek jazdy z włączonymi światłami mijania przez cały rok.
Za jazdę w dzień bez włączonych świateł ma grozić mandat w wysokości 100 złotych. Obecnie kierowcy w Polsce mają obowiązek jazdy z włączonymi światłami od 1 października do ostatniego dnia lutego, a także w deszczowe i mgliste dni.

W Europie jazda z włączonymi światłami przez cały rok obowiązuje między innymi w Czechach i Słowacji oraz w krajach skandynawskich

bjur napisał(a):Stąd wniosek nasuwa się niestety tylko jeden - a taki mianowicie, że pozostałe kraje wprowadzają światła nie mogąc się w żaden inny sposób uporać z wypadkowością.

Leszek Skupin napisał(a):No i niech raz wreszcie Europa weźmie przykład ze słabiej rozwijających się "egzotycznych" krajów ;)

Lesiu marzenia to piękna sprawa :)))

za gazetą:
"Kilka godzin wcześniej na spotkaniu z polskimi eurodeputowanymi Fotyga przedstawiła podobne argumenty. Dodała jednak coś zaskakującego: stwierdziła, że Polska musi bronić swojego prawa do blokowania decyzji UE, bo w tej chwili w Unii nikt ze zdaniem Polski się nie liczy.
- Naszej pozycji w Unii trzeba się przyglądać uważnie. Dla nas sprawą kluczową jest rozszerzenie i Ukraina. Nikt nas w tej sprawie nie słucha. Więc jeśli mówimy o takim mechanizmie [podejmowania decyzji] w Radzie UE, który pozwalałby nas marginalizować, to zrozumiałe, że nie dopuścimy do możliwości takiego transferu - tłumaczyła europosłom Fotyga."
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.02.2007 11:20

e.zetka napisał(a):Dzisiaj w Onecie:
Na światłach mijania przez cały rok
Do tej pory jazda na światłach obowiązywała jedynie w okresie zimowym.
Sejm przyjął zmiany w prawie o ruchu drogowym. Poprawki przewidują między innymi obowiązek jazdy z włączonymi światłami mijania przez cały rok.
Za jazdę w dzień bez włączonych świateł ma grozić mandat w wysokości 100 złotych. Obecnie kierowcy w Polsce mają obowiązek jazdy z włączonymi światłami od 1 października do ostatniego dnia lutego, a także w deszczowe i mgliste dni.

W Europie jazda z włączonymi światłami przez cały rok obowiązuje między innymi w Czechach i Słowacji oraz w krajach skandynawskich

Coś mi ten sejm nie bardzo pasuje, ale tym razem zgadzam się z nim w 100 %, mam nadzieję, ze ta zmiana przejdzie.
Sporo podrózuję i zdecydowanie lepiej, wcześniej widzę auto z zapalonymi światłami, może wzrok juz mam nie ten co kiedyś, ale np jadąc przez las nie widzę auta ciemnego jadacego z przeciwka bez włączonych świateł. Tzn, widzę, ale póżniej
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 16.02.2007 11:54

Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.02.2007 11:58

bjur napisał(a):

Podpisano:

Leszeńku jako, że się nie polubiliśmy od pierwszego wejrzenia odpuść sobie komentarze to uczynię to samo w przeciwnym zaś razie będą tropił Twoją małomiasteczkowość w każdym wątku, przede mną nic się nie ukryje :lol

Specjalnie dla Ciebie bjurku zapalę światła, żebyś mnie mógł lepiej dojrzeć :oczko_usmiech:

P.S. Przykro mi, że mnie nie lubisz :cry: . Ja Cię polubiłem mimo, że mamy odmienne zdania
Pozdrav :papa:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 16.02.2007 12:11

Leszek Skupin napisał(a):
bjur napisał(a):

Podpisano:

Specjalnie dla Ciebie bjurku zapalę światła, żebyś mnie mógł lepiej dojrzeć :oczko_usmiech:

P.S. Przykro mi, że mnie nie lubisz :cry: . Ja Cię polubiłem mimo, że mamy odmienne zdania

a ja Cię Lesiu z tyłu xenonkami doświetlę co byś był równo rozświetlony :wink:

Bjur - też Cię lubię :D beeeeeeeeee
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 16.02.2007 12:45

Odwieczny problem - czy z zapalonymi, czy bez :)
- zwiększa możliwość wcześniejszego zauważenia,
- z drugiej strony trudniej ocenić prędkość pojazdu i odległość.
Ja na motocyklu już od dawna muszę jeździć z włączonymi cały rok, więc jak gdyby mnie to zbytnio nie obchodzi (samochodem też jeżdżę z włączonymi - takie przyzwyczajenie z moto ;) )
Tak myślę, że to tak jak z poduszką powietrzną. W jakiejś liczbie przypadków ratuje życie, ale w jakimś - nikomym, ale jednak - promilu je zabiera.
Poza tym wprowadzili, więc po co gadać :(
Ul. Wiejska w Wawie i jej wymysły to chyba temat rzeka :)
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES
Hadson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadson » 17.02.2007 00:23

PO chce wprowadzić światła w Polsce. Jak wprowadzą to obiecuje że zagłosuje na Samobronę. :-)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.02.2007 00:31

Hadson napisał(a):PO chce wprowadzić światła w Polsce. Jak wprowadzą to obiecuje że zagłosuje na Samobronę. :-)

Przesadzasz. Elektryczność :idea: mamy już od dawna :wink:
Ale jakby co to ostatni gasi światło. Więc warto głosować na POGŚ :!: Po 100-kroć warto :wink:
Hadson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadson » 17.02.2007 00:34

Też racja.

Ale jak wprowadzą obowiązkową elektryczność żarówek w autach to PO straci wyborce. :-)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.02.2007 10:11

Hadson napisał(a):Też racja.

Ale jak wprowadzą obowiązkową elektryczność żarówek w autach to PO straci wyborce. :-)

Ciebie straci, ale przybędzie im paru żywych z powodu włączonych świateł.
Ps nie jestem fanem PO, ale światła mam włączone zawsze
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2007 18:21

Leszek Skupin napisał(a):
bjur napisał(a):

Podpisano:

A może "kto się czubi ten się lubi" :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2007 18:22

A poza tym jest ciekawie w te jeszcze zimowe wieczory :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Słowacja na światłach cały rok - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone