Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja - kraina Euroraju!

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 07.06.2009 13:11

Mosqito napisał(a):Janniko dla Słowaków cena się nie zmieniła. Po prostu przeliczyli jedna walutę na drugą (co ważne: ceny i pensje po takim samym kursie)

Dokladnie tak.
A drogo to jest tam dziś dla Polaków bo nasza złotówka okazała się być beznadziejną walutą (spadek 50% wartosci w ciągu pół roku).
Za tegoroczne wakacje będę musiał w tym roku zapłacić dokładnie 50% więcej niż rok temu (kurs EUR/PLN 3,2 rok temu i 4,5 obecnie). A jakby Polska przyjęła Euro to wakacje kosztowałyby mnie tyle samo. Wniosek jak dla mnie jest oczywisty - warto mieć EURO niż kiepską walutę.

P.S.
Eurosceptycy marudzą że przyjecie Euro powoduje wzrost cen. To ja się pytam czy w Polsce ceny nie rosną? :lol: A przecież Euro nam w najbliższych latach "nie grozi" (niestety)...
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 08.06.2009 19:45

Myślę ,że Polacy na turystyce urwali 1% pkb Słowakom :cry:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 08.06.2009 19:58

niezawodny napisał(a): A przecież Euro nam w najbliższych latach "nie grozi" (niestety)...

Na szczęście..
:D :D :D
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 08.06.2009 20:37

janniko napisał(a):Na szczęście..
:D :D :D

Jasne. Lepiej zostać przy PLN. Gó...o warte ale własne, nie ?
jaranna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaranna » 08.06.2009 20:42

niezawodny napisał(a):
Mosqito napisał(a):Janniko dla Słowaków cena się nie zmieniła. Po prostu przeliczyli jedna walutę na drugą (co ważne: ceny i pensje po takim samym kursie)

Dokladnie tak.
A drogo to jest tam dziś dla Polaków bo nasza złotówka okazała się być beznadziejną walutą (spadek 50% wartosci w ciągu pół roku).
Za tegoroczne wakacje będę musiał w tym roku zapłacić dokładnie 50% więcej niż rok temu (kurs EUR/PLN 3,2 rok temu i 4,5 obecnie). A jakby Polska przyjęła Euro to wakacje kosztowałyby mnie tyle samo. Wniosek jak dla mnie jest oczywisty - warto mieć EURO niż kiepską walutę.

P.S.
Eurosceptycy marudzą że przyjecie Euro powoduje wzrost cen. To ja się pytam czy w Polsce ceny nie rosną? :lol: A przecież Euro nam w najbliższych latach "nie grozi" (niestety)...

Przepraszam za szczerość , ale poraża mnie w twoim stwierdzeniu brak podstawowej ekonomicznej wiedzy. Być może, a raczej na pewno słabszy złoty to więcej miejsc pracy w Polsce, a twoje wakacje mają tu niewiele do powiedzenia...
Przyjęcie euro nie oznacza korzyści tylko na WAkacje ...
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 08.06.2009 21:03

jaranna napisał(a):Przepraszam za szczerość , ale poraża mnie w twoim stwierdzeniu brak podstawowej ekonomicznej wiedzy. Być może, a raczej na pewno słabszy złoty to więcej miejsc pracy w Polsce, a twoje wakacje mają tu niewiele do powiedzenia...
Przyjęcie euro nie oznacza korzyści tylko na WAkacje ...

Uuuuu, aleś pojechała, szkoda tylko że bez sensu.
Słyszałaś kiedyś o opcjach walutowych? A powinnaś bo trąbią ostatnio o tym wszędzie, nawet w telewizorni. W ostatnich miesiącach upadło przez w/w opcje sporo polskich przedsiębiorstw a ich pracownicy poszli na bruk i dziś klepią biedę. A wiesz po co zawiera się takie opcje? Żeby zabezpieczyć się np. przed rosnącym kursem złotówki jak to miało miejsce w ubiegłym roku. A ci co się nie zabezpieczali jeszcze szybciej lądowali na bruku - vide polskie stocznie. Więc nie pieprz proszę na tematy, o których nie masz zielonego pojęcia. Słaba waluta jaką jest PLN to największe zagrożenie dla polskich miejsc pracy - wystarczy zapytać jakiegokolwiek eksportera lub importera. Jakby było inaczej to najbogatsze kraje UE nigdy nie wprowadziłyby Euro.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 08.06.2009 21:15

niezawodny napisał(a):Słyszałaś kiedyś o opcjach walutowych? A powinnaś bo trąbią ostatnio o tym wszędzie, nawet w telewizorni. W ostatnich miesiącach upadło przez w/w opcje sporo polskich przedsiębiorstw a ich pracownicy poszli na bruk i dziś klepią biedę. A wiesz po co zawiera się takie opcje? Żeby zabezpieczyć się np. przed rosnącym kursem złotówki jak to miało miejsce w ubiegłym roku. .

No raczej poszli na bruk bo się nie zabezpieczano tylko robiono hazard z opcji.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 08.06.2009 21:22

Obaj macie rację. Jednak gdyby była wspólna waluta - nie byłoby różnic kursowych - nie byłoby ryzyka - nie byłoby opcji. Idąc tropem Jaranny gdyby to słabość waluty była głównym powodem zwiększania sie miejsc pracy to dziś w takiej Rumunii, Bułgarii, Albanii czy Mołdowie nie byłoby bezrobocia.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 08.06.2009 21:53

Mosqito napisał(a):Obaj macie rację. Jednak gdyby była wspólna waluta - nie byłoby różnic kursowych - nie byłoby ryzyka - nie byłoby opcji. Idąc tropem Jaranny gdyby to słabość waluty była głównym powodem zwiększania sie miejsc pracy to dziś w takiej Rumunii, Bułgarii, Albanii czy Mołdowie nie byłoby bezrobocia.

Wspólna waluta byłaby dobra gdyby był to projekt ekonomiczny, a nie polityczny. Optymalny obszar na którym może funcjonować wspólna waluta powinien charakteryzować się m.in. jednolitą strukturą gospodarczą, dużą mobilnością zasobów pracy i dużą elastycznością płac. Czy Unia Walutowa te kryteria spełnia? Poza tym, gdy wejdziemy do strefy euro będziemy musieli przekazać swoje rezerwy dewizowe do Europejskiego Banku Centralnego. Jaka z tego jest korzyść. Ponadto decyzje w tym banku raczej nie bedą podejmowane z uwzględnieniem interesów naszej gospodarki tylko gospodarek o większym znaczeniu (nie chce pisać,że niemieckiej, ale się samo narzuca), a nie zawsze to co będzie dobre dla kogoś innego będzie dobre dla nas.
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 08.06.2009 22:28

Mosqito napisał(a):dla Słowaków cena się nie zmieniła

nie zartuj !
w zeszlym roku w marcu kupowalem tam piwo po okolo 12 koron, dwa dni temu po prawie 1,5 euro

pomijam juz kosmiczne ceny wlasnie w Besenovej, 160 euro za 3-osobowy pokoj to chyba przesada, oczywiscie za sniadanko dodatkowo po 7 od glowy

wg mnie udlawia sie szybciutko, dwa lata temu znalezienie miejsca pakingowego w poblizu basenow graniczylo z cudem, teraz mozna grac w tenisa na parkingach, w czwartek wieczor staly cztery samochody w tym az dwa na polskich numerach
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 08.06.2009 23:01

slawek66 napisał(a):nie zartuj !
w zeszlym roku w marcu kupowalem tam piwo po okolo 12 koron, dwa dni temu po prawie 1,5 euro

Taaa, a w Polsce w międzyczasie wszystko potaniało, co nie? :lol:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 08.06.2009 23:03

Nie żartuję. Co więcej - nie wierzę Ci że kupiłeś dokładnie to samo piwo, dokładnie taka samą butelkę/puszkę/kufel, w dokładnie tym samym sklepie lub w tej samej knajpie.

1,5 EUR to 45 SKK.

Na dzień dzisiejszy:
w Billa 1 Litr (a więc 2 butelki) Złotego Bażanta kosztuje 0,99 EUR obok cena 29,82 SKK,
http://www.billa.sk/ponuka/letaky/aktualny-hlavny-letak
w Carrefour 0,5 litra Budějovický Budvar kosztuje 0,39 EUR obok cena: 11,75 SKK. http://www.carrefour.sk/ponuka/katalog. ... gorie_id=3

W zeszłym roku byłem na Słowacji i z tego co pamiętam za 1 piwo płaciłem właśnie około 2-2,5 PLN
Ostatnio edytowano 08.06.2009 23:40 przez Mosqito, łącznie edytowano 3 razy
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 08.06.2009 23:07

niezawodny napisał(a):

Taaa, a w Polsce w międzyczasie wszystko potaniało, co nie? :lol:

w knajpie gdzie pije piwo, wzrost ceny w ciagu ostatniego roku to 50 groszy, stanowi to 10% ceny. wydaje mi sie ze slowacy poszaleli jakies 300%.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 08.06.2009 23:12

Dobrze ze napisałeś "wydaje mi się" :-)
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 08.06.2009 23:17

Mosqito napisał(a):Dobrze ze napisałeś "wydaje mi się" :-)

oczywiscie wiesz lepiej jakie piwo i gdzie kupuje, gratuluje wiedzy i nieomylnosci.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja - kraina Euroraju! - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone