napisał(a) uboot » 17.06.2007 18:15
witaj,
ja też wyjeżdżam 22 czerwca (z Sosnowca) i kieruję się ... na Hvar

Ale ja jadę do Ivan Dolac. Jeśli chodzi o zakup winietek to ja zawsze kupowałem wszystkie w Cieszynie-budka zaraz za polskim przejściem,dobrze opisana - zarówno słowackie jak i austriackie - płacąc złotówkami. W tym roku jadę przez Zwardoń więc mam podobny problem, tylko że w tym roku nie jadę przez Austrię więc mam do kupienia tylko winietki słowackie a ztym nie powinienem mieć problemów. Więc per analogia spróbuj rozejrzeć się w Chyżnem bo zapewne jadąc z Krakowa tam będziesz przekraczać granicę.Myślę że tam już uda Ci się kupić winietki. Ja w Bratysławie przekraczałem granicę w Kitsee tak aby ominąć Wiedeń i jechałem do Wiener Neustad - tam wskakiwałem na autostradę do Grazu. Droga w Bratysławie do tego przejścia jest bardzo dobrze oznakowana. Na tej trasie do W.Neustad już po wjeździe na drogę S1 zaraz po prawej stronie jest stacja benzynowa AGIP (24h) i tam możesz bez problemu kupić winietkę. Może spotkamy się w Splicie w kolejce do promu. Moje auto to czerwona thalia SO 13289 z cro-naklejką na tylnej szybie
Ale zastanów się nad tą trasą.Jest niewątpliwie bardzo dobra, wiem bo sam już dwukrotnie nią jechałem i to zawsze w dniu zakończenia roku szkolnego, ale ma jeden baaaaaaardzo duży minus, który spowodował, że już z niej nie skorzystam - przynajmniej w kierunku do Cro, bo z powrotem droga jest kryształ. Czemu? Proste - do Mariboru dojedziesz szybciutko i bez problemów a od Mariboru zaczniesz obiecywać sobie że już nigdy więcej tą trasa nie pojedziesz

Bądź pewien, że właśnie tam zacznie się pierwszy korek. A potem, w zalezności od szczęścia jakie będziesz miał, może nie będzie to korek do samej granicy SLO/CRO czyli jakieś ponad 30 km. Pierwszym razem miałem szczęście i stałem w Mariborze tylko 30 minut i po czym dojechałem aż do Ptuj i tam już wpadłem w korek aż do granicy.Pomny tego wyjechałem w ubiegłym roku troszkę wcześniej i... o 2.55 rano stanąłem w korku w Mariborze, zaraz za pierwszym rondem (skręt w prawo), i powolutku przesuwałem się w stronę granicy SLO/CRO aż ok. 7.30 szczęśliwie ją przekroczyłem... Taaaak 35 km w 4.5 godziny - zaj....ta sprawa. O pozostałych korkach na Malej Kapeli i Svetim Roku nie wspomnę bo to i tak "jazda obowiązkowa" dla wszystkich jadących w tym terminie. Pamiętaj też, że Croacianie mają dodatkowe dwa dni wolnego 22.06 i 25.06 więc na pewno cały Zagrzeb ruszy nad morze, co implikuje wspomniane obowiązkowe korki przed tunelami.To jest tak pewne jak okres u zakonnicy.
Ja w tym roku omijam Austrie i Maribor. Będę debiutował na osławionej trasie nr 86 biegnącej przez Węgry. Zobaczymy jak będzie, ale wole jechać 200 km z prędkością 70 na godzinę niż 4 godziny stać w korku. Zresztą o tej trasie jest bardzo dużo postów na forum więc możesz sobie poczytać. Ja poczytałem i ... zaufałem, myśle, że się nie zawiodę
Poza tym wytyczyłem sobie trasę przez viamichelin - załączam linka:
http://www.viamichelin.com/viamichelin/ ... ctId=42000