napisał(a) meeg » 21.04.2008 09:46
Rysio napisał(a):A czytałaś 1 post w tym temacie??
Edit: Szczerze mówiąc, jeśli nie masz jeszcze aparatu z pełnym manualem, to wiedzę jest zdecydowanie trudniej przyswoić. Najłatwiej wszystko połapać jeśli czytając masz aparat w ręce
Pierwszy post oczywiście czytałam, ale jakoś do końca nie załapałam, teraz już czaję. A jak wyjdzie w przysłowiowym "praniu" to się jeszcze okaże. Aparat będę już miała niedługo - tylko nadal nie mogę podjąć decyzji jaki!!! Jak się wreszcie zdecyduję to tylko iść do sklepu i kupować. A problem z wyborem mam taki, że nie wiem czy wybrać model starszy danego producenta czy jego następcę, który wszedł w tym roku. Problem mam oczywiście cenowy bo nowy model kosztuje w naszym kraju jak dla mnie dość dużo. Kupując starszy model mogłabym od razu dokupić dodatkowy obiektyw albo nawet dwa, tylko czy np. za np. trzy lata nie będzie on już zbyt przestarzały? Przy nowym modelu kupiłabym tylko body i liczyłabym na stare szkło od analoga, które mam jeszcze z dawnych czasów. A Wy co zrobilibyście na moim miejscu?
Stąd poniżej moje kolejne pytania. Czy obiektyw ze starego analoga będzie dobry do cyfrowej lustrzanki (mocowanie bagnetu pasuje). Chodzi mi głównie o to czy szkła stosowane do analogów tak samo dobrze współpracują z matrycami - czy nie ma utraty jakości, a jeśli jest to jaka jest jej skala.
I kolejne pytanie laika czy na ogniskowej 28mm (po przeliczeniu x 1.5 - 42mm) da się zrobić jakiś krajobrazik, czy pole widzenia będzie już zbyt ciasne?
No i teraz filtry - czy filtr UV da jakąś widoczną poprawę jakości zdjęć wykonywanych np. w słonecznej Chorwacji? Czy to tylko taki "pic na wodę" i trzeba wysilać oczy aby dostrzec jakieś różnice.
Mam jeszcze dużo, dużo innych pytań
, ale zostawię je może na później.