Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słoneczna Dalmacja 2014

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 06.01.2015 22:57

Nasze chorwackie wakacje dobiegały końca. Kolejne trzy dni spędziliśmy na plażowaniu :hut: .
Pogoda nie była już tak idealna jak wcześniej ale słońca nie brakowało.
Kilka zdjęć z Baski Vody z końca urlopu.

IMG_5072 (Kopiowanie).JPG

IMG_5073 (Kopiowanie).JPG

IMG_5079 (Kopiowanie).JPG

IMG_5144 (Kopiowanie).JPG

IMG_5156 (Kopiowanie).JPG

W samej Basce Vodzie jest w sklepik z muszlami i biżuterią. Mieści się w nim też muzeum muszli z bogatą kolekcją eksponatów z całego świata zgromadzonych na małej powierzchni. Mała próbka.

IMG_5110 (Kopiowanie).JPG

IMG_5113 (Kopiowanie).JPG
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 07.01.2015 23:01

Nasz urlop dobiegł do końca :cry: . W sobotę 12 lipca wyruszyliśmy w drogę powrotną z noclegiem w Austrii w miejscowości Pinkafeld.
Startujemy o godzinie 9:00. Po wjeździe na autostradę początkowo ruch bardzo mały. Zwiększał się z każdym wjazdem na autostradę. Przed słynnym tunelem Sveti Rok było już bardzo tłoczno. Po minięciu „strefy” tuneli na autostradzie zrobiło się luźniej.
Obawiałem się bramek na autostradzie w Lucko przed Zagrzebiem. Przezornie pojechałem na bramki samoobsługowe do płatnością kartą. Jak się okazało korek do bramek tradycyjnych zaczynał się zaraz za zjazdem na bramki samoobsługowe czyli miał 2 km. Na bramkach samoobsługowych było może z … 5 samochodów. My podjechaliśmy od razu do pustej bramki …. :D
Potem obawiałem się korka na granicy. Okazało się, że też nie potrzebnie. Straciliśmy na granicy jakieś 5 minut i to z swojej winy :lol: . Ustawiliśmy się w owczym pędzie do jednej z dwóch dłuższych kolejek dla obywateli EU. Tymczasem do dwóch pozostałych budek nie było nikogo. Wyszedł celnik i zaczął machac by tam jechać. Nikt się jednak nie kwapił. Tez się zastanawiałem czy to nie podpucha bo musiałbym przejechać przez linie ciągłe. W końcu pojawił się ochotnik więc i ja się zdecydowałem. Celnicy tylko machali by szybciej przejechać. Od granicy do Ptuja jechaliśmy w kolumnie samochodów. Na szczęście prędkość była znośna. Natomiast w kierunku Chorwacji był duży korek. Na wysokości miejscowości Ptuj gdzie wjeżdżaliśmy na objazd autostrady nie było widać jego końca.
Ponieważ nie straciliśmy w Chorwacji czasu ani na bramkach ani na granicy postanowiłem zrealizować plan B objazdu Słoweńskiej autostrady by pojechać nieco inaczej przez Gornja Radgorną, Bad Radkersburg, Feldbach, Ilz. Na objeździe ruch mały. Gdzieś między Ptujem a Lenart zjedliśmy obiad. Restauracji sporo w napotkanych miejscowościach. Na odcinku Lenart – Gornja Radgorna droga bardzo fajna. Nawierzchnia wyremontowana, mało miejscowości, ładne widoki. W samej Gornja Radgorna słabo oznakowany dojazd do przejścia granicznego. Bad Radkersburg – Feldbach – droga fajna, szybko się jedzie. Feldbach – Ilz – tu są już poważniejsze górki. Droga ma sporo typowo górskich odcinków. Na tym odcinku jest ładnie położony zamek w miejscowości Rigersburg.
Do Pinkafeld docieramy ok. 18:30.
Ok. 20-tej zaczęło padac. Padało zarówno w nocy jak i rano gdy szliśmy na śniadanie.

Żegnamy Baskę Vodę :(
IMG_5174 (Kopiowanie).JPG

Velebit na horyzoncie.
IMG_5199 (Kopiowanie).JPG

Austriackie ronda.
IMG_5219 (Kopiowanie).JPG

IMG_5220 (Kopiowanie).JPG

Zamek w Rigersburg.
IMG_5228 (Kopiowanie).JPG
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 08.01.2015 00:00

Ciekawa relacja. Też jeździmy (drogę mamy całkiem podobną) przez Ilz i Bad Radkersburg a potem na Ormoż, gdzie nigdy na granicy nie stało więcej niż jedno auto. Być może ten wariant przejazdu będzie w tym roku bardziej popularny, bo koledzy w innym wątku donoszą, że na Węgrzech w ciągu drogi 86 pojawiły się opłaty autostradowe.
Pozdrawiam,
Tomek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.01.2015 08:05

miło znów zobaczyć Baśkę... :)

TJL napisał(a):Ciekawa relacja. Też jeździmy (drogę mamy całkiem podobną) przez Ilz i Bad Radkersburg a potem na Ormoż, gdzie nigdy na granicy nie stało więcej niż jedno auto. Być może ten wariant przejazdu będzie w tym roku bardziej popularny, bo koledzy w innym wątku donoszą, że na Węgrzech w ciągu drogi 86 pojawiły się opłaty autostradowe.

również jechałem tamtędy nie raz i sobie chwalę, i właśnie znów biorę pod uwagę
jaczo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaczo » 08.01.2015 19:51

Ach powspominałem z Twoja relacją, piękne zdjęcia :D My byliśmy w Baśce od 2 do 11 lipca, tak że w twoim przedziale czasowym i pewnie gdzieś się mijaliśmy. To był nasz pierwszy pobyt w Cro, tak, że wychłodzeni wcześniejszymi wakacjami nad naszym Bałtykiem, nie mogliśmy się zmusić do oddalenia się z wody i plaży dalej niż na kwaterę , żeby coś zjeść. No, chociaż raz do Promajny na rowerach i dwa razy do Breli w drugą stronę, ale to tylko wieczorem i o rzut beretem od Baśki. :roll: Ale założenia i plany są takie że nasz pobyt w przyszłym roku, też w Baśce ma być bardziej mobilny, a jednym z pomysłów są właśnie Jeziora Plitwickie w drodze do Baśki i , żeby było na spokojnie i wyjazd dłuższy to, z noclegiem, i tu zaciekawiłeś mnie tym swoim domkiem, jeśli mógłbyś przesłać mi namiary na priv to byłbym wdzięczny, bo póki co zdecydowani byliśmy szukać noclegu dopiero na miejscu. Ale jak ktoś znalazł i przetestował coś fajnego to warto spróbować . Jak byś wspomniał przy namiarach o cenach to byłoby już całkiem fajnie. :mrgreen:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 08.01.2015 21:32

TJL napisał(a):Ciekawa relacja. Też jeździmy (drogę mamy całkiem podobną) przez Ilz i Bad Radkersburg a potem na Ormoż, gdzie nigdy na granicy nie stało więcej niż jedno auto. Być może ten wariant przejazdu będzie w tym roku bardziej popularny, bo koledzy w innym wątku donoszą, że na Węgrzech w ciągu drogi 86 pojawiły się opłaty autostradowe.
Pozdrawiam,
Tomek

Też trafiłem na tą informację. Faktycznie na wariancie Czechy – Austria – Słowenia może się teraz w sezonie jeszcze zwiększyć ruch :? . Trzeba będzie pomyśleć o wariancie przez Ormoż.

jaczo napisał(a):Ach powspominałem z Twoja relacją, piękne zdjęcia :D My byliśmy w Baśce od 2 do 11 lipca, tak że w twoim przedziale czasowym i pewnie gdzieś się mijaliśmy. To był nasz pierwszy pobyt w Cro, tak, że wychłodzeni wcześniejszymi wakacjami nad naszym Bałtykiem, nie mogliśmy się zmusić do oddalenia się z wody i plaży dalej niż na kwaterę , żeby coś zjeść.

Faktycznie mogliśmy się mijać :D . My mieszkaliśmy na Mestrovica. Dla naszego pierwszego wyjazdu do Chorwacji impulsem również były zimne i deszczowe wakacje nad Bałtykiem :oczko_usmiech: .

jaczo napisał(a): No, chociaż raz do Promajny na rowerach i dwa razy do Breli w drugą stronę, ale to tylko wieczorem i o rzut beretem od Baśki. :roll:

My, wstyd przyznać, do Breli nie dotarliśmy :oops: . Skończyło się na planach :( .

jaczo napisał(a): Ale założenia i plany są takie że nasz pobyt w przyszłym roku, też w Baśce ma być bardziej mobilny, a jednym z pomysłów są właśnie Jeziora Plitwickie w drodze do Baśki i , żeby było na spokojnie i wyjazd dłuższy to, z noclegiem, i tu zaciekawiłeś mnie tym swoim domkiem, jeśli mógłbyś przesłać mi namiary na priv to byłbym wdzięczny, bo póki co zdecydowani byliśmy szukać noclegu dopiero na miejscu. Ale jak ktoś znalazł i przetestował coś fajnego to warto spróbować . Jak byś wspomniał przy namiarach o cenach to byłoby już całkiem fajnie. :mrgreen:

Namiary wysłałem na PW.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 08.01.2015 22:28

Czas zakończyć relację.
Jak już wspomniałem w niedzielę rano padało. W Pinkafeld tego dnia odbywał się zlot oldtimerów.
Przy wyjeździe minęliśmy dwa zabytkowe samochody i jeden traktor zmierzające w strugach deszczu na zlot. Deszcz towarzyszył nam do Wiener Neustadt. Przed Wiedniem zaczyna przebijać się słońce.
Ponieważ jak się nam wydawało rozpogodziło się na dobre zatrzymujemy się by zwiedzić zamek w Mikulovie.
My poprzestaliśmy na zwiedzaniu nieodpłatnych miejsc ale można kupic bilety na różne trasy. Akceptują płatnośc kartą.
Po ok. dwóch godzinach zwiedzania… dogania nas deszcz. Ruszamy a syn natychmiast zasypia. Jedziemy więc do oporu aż się obudzi.
Budzi się przed Ostravą. Niestety przy autostradzie same fast foody i tym sposobem późny obiad zjemy dopiero w … Strzelcach Opolskich. Spokojnie wracamy do domu tak by bez problemu obejrzeć finał mundialu.

Powoli myślimy o wakacjach AD 2015. Może ktoś podsunie nam pomysł gdzie się udać. Tym razem celujemy w rejon mędzy Zadarem a Splitem. Miejscowość pokroju Baski Vody lub Fazany raczej spokojna niż imprezowa. Powinien być bankomat, jakieś sklepiki, konoby. Plaża z zacienionymi miejscami i łagodnie schodzącym dnem. Dojście do plaży bez miliona schodów.

Ostatnie zdjęcia.
Mikulovice
IMG_5265 (Kopiowanie).JPG

IMG_5277 (Kopiowanie).JPG

IMG_5281 (Kopiowanie).JPG

IMG_5285 (Kopiowanie).JPG

IMG_5313 (Kopiowanie).JPG

IMG_5316 (Kopiowanie).JPG

IMG_5324 (Kopiowanie).JPG

IMG_5329 (Kopiowanie).JPG

Strzelce Opolskie - ratusz.
IMG_5348 (Kopiowanie).JPG

IMG_5350 (Kopiowanie).JPG
jaczo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaczo » 08.01.2015 22:51

Dziękuję za miłe chwile spędzone przy czytaniu relacji, miło wrócić tam myślami, oczami :D i pomarzyć, tym bardziej że u nas (w Beskidach), patrzę za okno i brrrr..... zaczyna padać marznąca mżawka, a jutro autem do pracy, można liczyć na mocne wrażenia, a tu przed moimi oczami na monitorze przed chwilą były palmy, śliczne morze, i to błekitne niebo :boss: No dzięki za namiary, my w Baśce na Put Topica , a ty widzę było blisko do TOMMY :papa:
kibic hr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic hr » 09.01.2015 10:43

Fajna relacja ,która i mi przypomniała wakacje w Baskiej Vodzie. Tak się nam te okolice spodobały ,że i w tym roku planujemy tam urlop-właściwie zaliczka już wysłana więc mam nadzieje że nic niespodziewanego się nie wydarzy. Przez jakiś czas myślałem o Rogoznicy więc może Wy rozważycie tę miejscowość i jakby co to kiedyś powstanie kolejna fajna relacja. A propo Fazany- też kiedyś o niej myślałem bo jednak znacznie bliżej- macie porównanie tej miejscowości i jej plaż z BV czy chociaż trochę ma w sobie klimat dalmatyński czy to jednak inna bajka.
Berbel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Berbel » 09.01.2015 12:53

Bardzo fajna relacja, praktyczna. Do Plitvic wybieramy sie juz 4 lata i jakos nigdy nie mielismy po drodze. Teraz juz wiem dlaczego, ja poprostu czekalem na ten Wasz domek. Jesli moglbym prosic o namiar na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl to byloby super. Dzieki
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 09.01.2015 19:52

jaczo napisał(a):Dziękuję za miłe chwile spędzone przy czytaniu relacji, miło wrócić tam myślami, oczami :D i pomarzyć, tym bardziej że u nas (w Beskidach), patrzę za okno i brrrr..... zaczyna padać marznąca mżawka, a jutro autem do pracy, można liczyć na mocne wrażenia, a tu przed moimi oczami na monitorze przed chwilą były palmy, śliczne morze, i to błekitne niebo :boss: No dzięki za namiary, my w Baśce na Put Topica , a ty widzę było blisko do TOMMY :papa:

Dziękuję za miłe słowa :D . Tak, Tommy był blisko. Na dodatek nasza gospodyni miała układ z sąsiadami tego sklepu i na ich podwórku stał nasz samochód. Był to dom z sklepikiem z pieczywem od ulicy.
kibic hr napisał(a):Fajna relacja ,która i mi przypomniała wakacje w Baskiej Vodzie. Tak się nam te okolice spodobały ,że i w tym roku planujemy tam urlop-właściwie zaliczka już wysłana więc mam nadzieje że nic niespodziewanego się nie wydarzy. Przez jakiś czas myślałem o Rogoznicy więc może Wy rozważycie tę miejscowość i jakby co to kiedyś powstanie kolejna fajna relacja. A propo Fazany- też kiedyś o niej myślałem bo jednak znacznie bliżej- macie porównanie tej miejscowości i jej plaż z BV czy chociaż trochę ma w sobie klimat dalmatyński czy to jednak inna bajka.

Nam Baska Voda też się bardzo spodobała. Ciężko pewnie będzie zaleźć równie fajne miejsce.
Fazana i Baska Voda to dwie rożne miejscowości. Jedna i druga ma swoje zalety i wady ale … Baska Voda the best :lol: . Widziałem, że zadałeś podobne w dziale „Regiony i miejscowości turystyczne” w wątku poświęconym Fazanie. Żeby się nie powtarzać napiszę więcej w tym wątku. Wrzucę też zdjęcia plaż. Może przyda się też innym.
Berbel napisał(a):Bardzo fajna relacja, praktyczna. Do Plitvic wybieramy sie juz 4 lata i jakos nigdy nie mielismy po drodze. Teraz juz wiem dlaczego, ja poprostu czekalem na ten Wasz domek. Jesli moglbym prosic o namiar na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl to byloby super. Dzieki

Namiary poszły.
kibic hr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic hr » 09.01.2015 21:18

Chętnie poczytam i pooglądam bo kto wie może kiedyś . A w tym sklepiku o którym piszesz często kupowałem pyszne pączki z budyniem czy czekoladą a potem konsumowaliśmy je na plaży. Dlatego w tym roku kwaterka trochę wyżej położona by te wszystkie pyszności gdzieś wychodzić. A co do sklepu Tommy to jak sobie przypominam ceny były tam trochę niższe niż w Konzumie na Obali Św. Mikołaja.
Maciekssss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciekssss » 14.01.2015 15:29

Dawigs napisał(a):
Powoli myślimy o wakacjach AD 2015. Może ktoś podsunie nam pomysł gdzie się udać. Tym razem celujemy w rejon mędzy Zadarem a Splitem. Miejscowość pokroju Baski Vody lub Fazany raczej spokojna niż imprezowa. Powinien być bankomat, jakieś sklepiki, konoby. Plaża z zacienionymi miejscami i łagodnie schodzącym dnem. Dojście do plaży bez miliona schodów.

cześć,
Polecam miejscowość Murter/Betina na wyspie (dojazd mostkiem) MURTER-jest plaża Slanica z odrobiną piasku,sklepy ,bankomaty ,można kupić świeże ryby tanio
W czerwcu 2012 płaciliśmy za apartament 30 EUR w składzie 2+2;jechaliśmy w ciemno.
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 14.01.2015 23:03

Północ - Południe
Jaki u Ciebie wynik.... :?: :wink:
Ja obstawiam Dalmację... 8)

Fajnie było - teraz czas na wyspę...

Pozdrav.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 15.01.2015 22:59

Maciekssss napisał(a):cześć,
Polecam miejscowość Murter/Betina na wyspie (dojazd mostkiem) MURTER-jest plaża Slanica z odrobiną piasku,sklepy ,bankomaty ,można kupić świeże ryby tanio
W czerwcu 2012 płaciliśmy za apartament 30 EUR w składzie 2+2;jechaliśmy w ciemno.

Dzięki za propozycję. Czerwiec jest dużo tańszym miesiącem od lipca i sierpnia. Na dodatek ostatnio ceny w Cro poszły w górę :x . My planujemy nasz urlop rozpocząć 27 czerwca. Pewnie w tym terminie taki apartament będzie już za ok. 45 EUR. Jednak jeśli zrealizujemy nasze obecne plany związane z miejscem zakwaterownia to Murter zapewne odwiedzimy.

CROberto napisał(a):Północ - Południe
Jaki u Ciebie wynik.... :?: :wink:
Ja obstawiam Dalmację... 8)
Fajnie było - teraz czas na wyspę...
Pozdrav.

Wyspa jeszcze nie tym razem :P . Chcemy trochę pozwiedzać a kwatera na wyspie nieco to utrudnia :? .
Nasze poszukiwania dzięki forum i Google maps chyba dobiegają, mam przynajmniej taką nadzieję do szczęśliwego końca :D . Na oku Trójkąt bermudzki: Tribunj – Vodice - Srima. Mamy nadzieję zgubić się w nim dla świata na jakieś dwa tygodnie :wink: . Zapytania rozesłane wliczając słynnego na tym forum Dario Orlovicza.

Pozdrawiamy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Słoneczna Dalmacja 2014 - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone