Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słoneczna Dalmacja 2014

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 02.01.2015 22:28

gusia-s napisał(a):
Dawigs napisał(a):Gorzej niż z dojazdem poszło nam z parkingami.

Na przyszły raz, też podziemny parking jakieś 400 m od starówki i cena 25 kun/h, miejsca zawsze są :)

MaxiJazz22 napisał(a):Ja zaparkowałem jakieś 20 min. spacerkiem od starego miasta na parkingu przy markecie. O miejsce też nie było łatwo, ale cena za to przystępna. Nie ma lekko/tanio :)
]
Dziękuję za podpowiedzi :lol: . Przydadzą się następnym razem.
Tym razem jechaliśmy praktycznie w ciemno. Zależało nam na czasie w i wyszło ... drogo :( .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 02.01.2015 22:56

Na murach z każdą minutą robiło coraz bardziej gorąco. Żona z synem zeszli wcześniej a ja sam dokończyłem przejście. Potem pospacerowaliśmy jeszcze po starym mieście. Ponieważ kończył się czas wróciliśmy do samochodu. Wyjechaliśmy jeszcze poza miasto by zrobić klasyczne Dubrownickie zdjęcie. Wjazd na górę Srd zostawiliśmy na inny raz.
Do Dubrownika z pewnością jeszcze wrócimy. Mury mamy zaliczone więc będzie można skupić na tym co poniżej i powyżej :D .

IMG_4642 (Kopiowanie).JPG

IMG_4643 (Kopiowanie).JPG

IMG_4644 (Kopiowanie).JPG

IMG_4646 (Kopiowanie).JPG

IMG_4647 (Kopiowanie).JPG

IMG_4654 (Kopiowanie).JPG

IMG_4657 (Kopiowanie).JPG

IMG_4660 (Kopiowanie).JPG

IMG_4673 (Kopiowanie).JPG

IMG_4675 (Kopiowanie).JPG

.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 03.01.2015 21:43

Wracając z Dubrownika wstąpiliśmy jeszcze do Stonu.
Ze względu na upał nie zdecydowałem się wejść na mury, których już miałem dość po Dubrowiku :wink: .
Całkowita długośc muru wynosiła 5,5 km, posiadał 40 wież i 7 twierdz. Ciekawostką jest to, że mur nie pełnił funkcji obronnych. Ta potężna budowla miała tylko podkreślać gdzie przebiega granica pomiędzy Republiką Dubrownicką a ziemiami pod kontrolą turecką. Niestety mur mocno ucierpiał podczas trzęsienia ziemi w 1850 r.
W Stonie pustki. Na parkingu znaleźliśmy nawet miejsce w cieniu 8) .
W restauracji, w której zjedliśmy obiad pracowała Polka, która wyszła za Chorwata. Chwilę miło porozmawialiśmy.
Sam Ston to urokliwe miasteczko, warte odwiedzenia.

IMG_4697 (Kopiowanie).JPG

IMG_4719 (Kopiowanie).JPG

IMG_4708 (Kopiowanie).JPG

IMG_4706 (Kopiowanie).JPG

Wejście na mury
IMG_4710 (Kopiowanie).JPG

IMG_4702 (Kopiowanie).JPG

IMG_4713 (Kopiowanie).JPG

IMG_4716 (Kopiowanie).JPG

IMG_4717 (Kopiowanie).JPG
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 04.01.2015 23:12

Zapraszam na kolejną część relacji.
Po Dubrowniku miał być dzień lub dwa plażowania a potem w planie było zwiedzanie Splitu. Chciałem również zobaczyć ruiny starożytnego miasta Salony.
Niestety pogoda zweryfikowała nasze plany. Następnego dnia po wycieczce do Dubrownika ochłodziło się i od rana popadywał deszcz :(. Przyspieszyliśmy więc zwiedzanie Splitu. Jednak na podobny pomysł wpadło więcej turystów. Na korek trafiliśmy już w Omisu :!: i w żółwim tempie zbliżaliśmy się do celu podróży. Miało to jak się później okazało dobrą stronę. W czasie jazdy kilka razy na przemian ze słońcem spotkały nas różne typy opadów deszczu. Od mżawki po oberwanie chmury. Gdy w końcu dotarliśmy do Splitu rozpogodziło się na dobre i tempratura szybko wzrosła :hut: .
Tym razem parking blisko starego miasta znajdujemy bez trudu.

Zmierzając do portu trafiamy na wielki lejek :D.
IMG_4738 (Kopiowanie).JPG

IMG_4739 (Kopiowanie).JPG

IMG_4751 (Kopiowanie).JPG

IMG_4759 (Kopiowanie).JPG

IMG_4768 (Kopiowanie).JPG

IMG_4774 (Kopiowanie).JPG

Wchodzimy do Pałacu Dioklecjana przez Żelazną Barmę.
IMG_4803 (Kopiowanie).JPG

A tu inne bramy:
Srebrna
IMG_4874 (Kopiowanie).JPG

i Złota
IMG_4878 (Kopiowanie).JPG

Perystyl
IMG_4809 (Kopiowanie).JPG

Dzwonnica przy katedrze św. Dujama
IMG_4810 (Kopiowanie).JPG

IMG_4819 (Kopiowanie).JPG

Kościół sv. Roka obecnie informacja turystyczna.
IMG_4811 (Kopiowanie).JPG

Starożytna mozaika
IMG_4835 (Kopiowanie).JPG

IMG_4836 (Kopiowanie).JPG

IMG_4844 (Kopiowanie).JPG

Katedra św. Dujama. Niestety była częściowo w remoncie.
IMG_4850 (Kopiowanie).JPG

IMG_4853 (Kopiowanie).JPG

IMG_4856 (Kopiowanie).JPG

Na dzwonnicę ze względu na mój lęk wysokości nie odważyłem się wejść 8O
IMG_4859 (Kopiowanie).JPG

IMG_4864 (Kopiowanie).JPG

Baptysterium, dawna świątynia Jowisza.
IMG_4871 (Kopiowanie).JPG

IMG_4872 (Kopiowanie).JPG
Załączniki:
IMG_4881 (Kopiowanie).JPG
kibic hr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic hr » 05.01.2015 08:28

Do Dubrownika nie dotarliśmy ale Split zwiedziliśmy i bardzo nam się podobał. Szkoda tylko,że pomnik Gurgura był odnawiany- ale słynny paluch był udostępniony ha ha. Latem planujemy ponownie odwiedzić to miasto i znowu zaparkować pod centrum handlowym Joker- darmowo,niedaleko do Pałacu Doklecjana a w samym centrum Macdonald.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 05.01.2015 23:06

Ponieważ późno zaczęliśmy zwiedzanie Splitu nie było już szansy na zobaczenie ruin Salony.
Przeglądając materiały promocyjne w informacji turystycznej w Splicie trafiłem na informację o Klisie. Nieco w ciemno udaliśmy się by zobaczyć twierdzę.
Klis to ważne miejsce dla Chorwatów. Twierdza powstała w czasach wczesnośredniowiecznych. Była siedzibą pierwszego chorwackiego księcia Trpimira, który dał początek pierwszej chorwackiej dynastii Trpimiroviciów. Twierdza długo opierała się Turkom. Ostatecznie została zdobyta w 1537r. W 1648 r Klis zdobyli Wenecjanie. Zarówno dla Turków jaki i Wenecjan był ważnym ośrodkiem.
Za czasów panowania Napoleona twierdza została gruntownie odnowiona. W czasie wojny domowej oczywiście mocno ucierpiała …
Bardzo fajne miejsce, takie … dziewicze. Wiele jest do odnowienia, powoli coś robią. Wszędzie można wejść i zajrzeć. Jest mała sala muzealna z kilkudziesięcioma eksponatami. Sprytne ubikacje – z zewnątrz przypominają drewniany wychodek a w środku wykafelkowana toaleta :) .
Prócz nas Klis zwiedzała tylko jeszcze jedna para z dzieckiem 8O . Całość spacerkiem zaglądając w każdą dziurę obeszliśmy w godzinkę.

IMG_4882 (Kopiowanie).JPG

IMG_4883 (Kopiowanie).JPG

IMG_4889 (Kopiowanie).JPG

Kasa.
IMG_4891 (Kopiowanie).JPG

Był nawet mały podziemny tunel.
IMG_4900 (Kopiowanie).JPG

IMG_4906 (Kopiowanie).JPG

Sala muzelana.
IMG_4912 (Kopiowanie).JPG

IMG_4914 (Kopiowanie).JPG

IMG_4919 (Kopiowanie).JPG

IMG_4933 (Kopiowanie).JPG

Świetny widok na Split.
IMG_4942 (Kopiowanie).JPG

IMG_4943 (Kopiowanie).JPG

IMG_4952 (Kopiowanie).JPG

IMG_4953 (Kopiowanie).JPG

IMG_4958 (Kopiowanie).JPG
sikorka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sikorka » 05.01.2015 23:34

Jestem,lepiej późno,niż wcale :)
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 06.01.2015 10:56

kibic hr napisał(a):Do Dubrownika nie dotarliśmy ale Split zwiedziliśmy i bardzo nam się podobał. Szkoda tylko,że pomnik Gurgura był odnawiany- ale słynny paluch był udostępniony ha ha. Latem planujemy ponownie odwiedzić to miasto i znowu zaparkować pod centrum handlowym Joker- darmowo,niedaleko do Pałacu Doklecjana a w samym centrum Macdonald.

Szczerze polecam Dubrownik :lol: . Z kolei blisko Splitu jest opisywana twierdza Klis. Jeśli lubicie takie klimaty, to punkt obowiązkowy.

sikorka napisał(a):Jestem,lepiej późno,niż wcale :)

Witam :D . Zachęcam do nadrobienia zaległości. Relacja niestety zbliża się ku końcowi :( .
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 06.01.2015 12:22

Ciekawa relacja z wakacji! Duży plus za pokazanie twierdzy w Klis. Nie znałem. W końcu jakiś mniej znany punkt z wielu atrakcji turystycznych w Chorwacji.
Pozdrawiam,
Tomek
kibic hr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic hr » 06.01.2015 15:40

Kusi mnie ten Dubrownik ale z Baskiej Vody to jednak kawałek i potem trochę takie w biegu zwiedzanie a jak jeszcze będzie lampa to z fajnego wyjazdu może się zrobić lekki kwas- żona-jak gorąco ja już nie dam rady -syn- gorąco mi ,ja chcę do morza , tu nie ma nic ciekawego ha ha. Planuje ich zabrać do Mostaru i też nie wiem jak to będzie ale kuszą ich te trochę azjatyckie krajobrazy. Jeśli chodzi o Dubrownik to chodzi mi po głowie pomysł by w przyszłości zakotwiczyć w Mlini lub w Srebreno i Dubrownik poznać gruntowniej.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.01.2015 15:46

Pamiętaj, że w Mostarze będzie cieplej o 3-4C niż w innych rejonach. Tak w temacie gorąca...
kibic hr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic hr » 06.01.2015 17:01

Tak wiem - czytałem już o tym ale kusi ten Mostar. Mam nazieje ,że jakby co to wart jest tego by na jakiś czas zrobić z siebie skwarki na patelni- co o tym sądzicie ?.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.01.2015 18:10

kibic hr napisał(a):Tak wiem - czytałem już o tym ale kusi ten Mostar. Mam nazieje ,że jakby co to wart jest tego by na jakiś czas zrobić z siebie skwarki na patelni- co o tym sądzicie ?.

Mostar wart jest tego żeby nie tylko postać na Starym Moście i zrobić zdjęcie zawsze tego samego dziadka przy straganie :)
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 06.01.2015 22:05

TJL napisał(a):Ciekawa relacja z wakacji! Duży plus za pokazanie twierdzy w Klis. Nie znałem. W końcu jakiś mniej znany punkt z wielu atrakcji turystycznych w Chorwacji.
Pozdrawiam,
Tomek

Wcześniej nie trafiłem na informację o Klisie a okazał się wisienką na torcie po zwiedzaniu Splitu :D .

Bocian napisał(a):
kibic hr napisał(a):Tak wiem - czytałem już o tym ale kusi ten Mostar. Mam nazieje ,że jakby co to wart jest tego by na jakiś czas zrobić z siebie skwarki na patelni- co o tym sądzicie ?.

Mostar wart jest tego żeby nie tylko postać na Starym Moście i zrobić zdjęcie zawsze tego samego dziadka przy straganie :)

Tak, Mostar jest wart zwiedzenia 8) . Ma całkiem inny klimat niż Chorwackie miasta, które do tej pory widziałem. Jest powiew orientu, choć to pewnie namiastka tego co można zobaczyć w Turcji.
Z własnego doświadczenia proponuję pojechać w miarę wcześnie bezpośrednio do Mostaru. Będzie odrobinę chłodniej i rodzinka nie zmęczona :lol: .

kibic hr napisał(a):Jeśli chodzi o Dubrownik to chodzi mi po głowie pomysł by w przyszłości zakotwiczyć w Mlini lub w Srebreno i Dubrownik poznać gruntowniej.

To jest dobry pomysł. My ledwie liznęliśmy Dubrownik.
Ostatnio edytowano 06.01.2015 22:13 przez Dawigs, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.01.2015 22:09

Albo jadąc do Cro zatrzymać sie tam na powiedzmy 4 dni :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Słoneczna Dalmacja 2014 - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone