Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słoneczna Dalmacja 2014

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
basiagda
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) basiagda » 29.12.2014 19:41

Witam wszystkich serdecznie. W tym roku pierwszy raz byłam w Chorwacji i jestem nią oczarowana. Następne wakacje oczywiście dalej Cro . Dużo cennych wskazówek zdobyłam śledząc wcześniej forum i dzięki właśnie waszym relacjom było troszkę łatwiej :) Dziękuje bardzo. W przyszłe wakacje min w planie mam Plitvice i w związku z tym bardzo proszę o namiar na nocleg w tym śliczniutkim domku adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl . Czekam też na dalszą relacje i cenne wskazówki :)
Inka03
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inka03 » 29.12.2014 20:17

Dawigs napisał(a): Jak się potem okaże czeka nas najgorętszy dzień wakacji.

My byliśmy tam tydzień wcześniej- z Baśka Voda wyjeżdżaliśmy nawet ucieszeni, że trochę chmur jest i będzie łatwiej zwiedzać, a w Bośni zastała nas ogromna żarówa, tak że zrezygnowaliśmy z wejścia na górę objawień :(

Dosiadam się i oglądam znajome kąty :)
kibic hr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic hr » 29.12.2014 22:54

W przyszłym roku chciałbym wybrać się do Mostaru ale wiele razy już czytałem,że panują tam straszne upały a będziemy w lipcu-napiszcie czy faktycznie jest tam taki piekarnik bo zwiedzanie w takich warunkach to może być kiepski pomysł.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 30.12.2014 00:21

Witam nowych czytelników.

te kiero napisał(a):
Dawigs napisał(a): Przejeżdżamy również pod budową ogromnego wiaduktu autostradowego

no jest co podziwiać

Tak to ten wiadukt. Robi wrażenie 8O .

19Gumis20 napisał(a):No to zasiadam i ja, jako że od września szykuję się do wyprawy do Cro chętnie poczytam co pozwiedzać, bo jak dotychczas zawsze był tylko plażing :lol:

My lubimy zwiedzac. Nawet nasz syn łyknął bakcyla i po dwóch dniach plażowania sam pytał czy pojedziemy na wycieczkę. Choc to raczej słomiany zapał bo szybko się „męczy” ale lody potrafią zdziałać cuda :D .

Inka03 napisał(a): My byliśmy tam tydzień wcześniej- z Baśka Voda wyjeżdżaliśmy nawet ucieszeni, że trochę chmur jest i będzie łatwiej zwiedzać, a w Bośni zastała nas ogromna żarówa, tak że zrezygnowaliśmy z wejścia na górę objawień :(
Dosiadam się i oglądam znajome kąty :)

kibic hr napisał(a):W przyszłym roku chciałbym wybrać się do Mostaru ale wiele razy już czytałem, że panują tam straszne upały a będziemy w lipcu-napiszcie czy faktycznie jest tam taki piekarnik bo zwiedzanie w takich warunkach to może być kiepski pomysł.

W czasie naszego pobytu temperatura na wybrzeżu to ok. 25-30 stopni. Natomiast w Mostarze o 13-tej były 33 stopnie. Full słońce i zero wiatru. My też z kilku punktów zrezygnowaliśmy, ale nie uprzedzajmy faktów :wink:

agata26061 napisał(a):Właśnie nadrabiam zaległości na forum, więc nie mogę przegapic i Twojej relacji. Czekam na ciąg dalszy :D

Zabieram się więc za opis naszego pobytu w Mostarze :D .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 30.12.2014 01:04

Mostar to przede wszystkim słynny Stary Most zwany też Tureckim. Kamienny most zbudowano w 1566r. według projektu Hajrudina, zburzony przez Chorwacką artylerię w 1993roku …
Rekonstrukcja została ukończona w 2004r. Prócz mostu na zdjęciach są również m. in. Meczety: Koski Mehmed- Paszy, Karadoj-Bega oraz Tabacica.
Pobyt za względu na upał ograniczyliśmy do ok. dwóch godzin. Z parkingu wyruszyliśmy przed 11-tą a wróciliśmy po 13-tej. W Pocitejl byliśmy jedynymi turystami. Dopiero podczas zejścia spotkaliśmy zorganizowaną grupę koło meczetu. W Mostarze też nie było tłumów turystów. Można było spokojnie pospacerować.

Zbliżamy się do Mostaru.
www.resizer.pl_7073.jpg

www.resizer.pl_5194.jpg

W poszukiwaniu miejsca parkingowego.
www.resizer.pl_3852.jpg

www.resizer.pl_305.jpg

www.resizer.pl_4044 (1).jpg

Wolnych miejsc na parkingach nawet w pobliżu mostu jest sporo. Problem w tym, że parkometry przyjmują tylko lokalną walutę markę konwertybilną. W końcu stajemy na parkingu z parkingowym obok tego budynku. Może wiecie co to kiedyś było?
www.resizer.pl_830.jpg

www.resizer.pl_5141.jpg

Po drodze na most mijamy Meczet Karadjozbega z 1564r.
www.resizer.pl_3847.jpg

www.resizer.pl_631.jpg

www.resizer.pl_3648.jpg

www.resizer.pl_2353.jpg

www.resizer.pl_4715.jpg

www.resizer.pl_4700.jpg

www.resizer.pl_8846.jpg

www.resizer.pl_6849.jpg

www.resizer.pl_7630.jpg

www.resizer.pl_8656.jpg

www.resizer.pl_4398.jpg

www.resizer.pl_3781.jpg

www.resizer.pl_5347.jpg
Załączniki:
www.resizer.pl_6345.jpg
www.resizer.pl_4960.jpg
Ostatnio edytowano 30.12.2014 10:32 przez Dawigs, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.12.2014 09:21

kibic hr napisał(a):W przyszłym roku chciałbym wybrać się do Mostaru ale wiele razy już czytałem,że panują tam straszne upały a będziemy w lipcu-napiszcie czy faktycznie jest tam taki piekarnik bo zwiedzanie w takich warunkach to może być kiepski pomysł.

dobre określenie piekarnik :D
naprawdę potrafi być nieznośnie upalnie, mineralna do ręki
tu masz przegląd temperatur w cieniu, środkowe zdjęcie z Mostaru

Dawigs napisał(a): W końcu stajemy na parkingu z parkingowym obok tego budynku. Może wiecie co to kiedyś było?

jeśli dobrze pamiętam, to budynek byłego muzeum
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 30.12.2014 12:02

Dawigs napisał(a):... W poszukiwaniu miejsca parkingowego.

Byliście na dobrej drodze do parkingu, tuż za tym kościołem z wieżą jest duży bezpłatny parking :)

kibic hr napisał(a):W przyszłym roku chciałbym wybrać się do Mostaru ale wiele razy już czytałem,że panują tam straszne upały a będziemy w lipcu-napiszcie czy faktycznie jest tam taki piekarnik bo zwiedzanie w takich warunkach to może być kiepski pomysł.

Zazwyczaj ale nie zawsze, podczas naszej wizyty w tym roku w lipcu lało przez 2 godz. a potem było pochmurno :cry:
Marzył mi się wtedy upał.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 31.12.2014 00:21

te kiero napisał(a):
Dawigs napisał(a): W końcu stajemy na parkingu z parkingowym obok tego budynku. Może wiecie co to kiedyś było?

jeśli dobrze pamiętam, to budynek byłego muzeum

Dziękuję za info.

gusia-s napisał(a):
Dawigs napisał(a):... W poszukiwaniu miejsca parkingowego.

Byliście na dobrej drodze do parkingu, tuż za tym kościołem z wieżą jest duży bezpłatny parking :)

Zanotowane, przyda się następnym razem :oczko_usmiech: .

Mały suplement do relacji z Mostaru. Trafiliśmy też do restauracji Alibaba. Fajne miejsce, restauracja jest w jaskini. Jest w niej łoże Alibaby i jego skarb.
www.resizer.pl_2683.jpg

www.resizer.pl_142.jpg
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 31.12.2014 00:50

Z gorącego Mostaru udaliśmy się do źródła rzeki Buny w miejscowości Blagaj.
Źródło ma bardzo dużą wydajność, jedną z największych w Europie. Wypływa z niego rzeka o szerokości kilku metrów! Nad źródłem jest domek Derwiszów („mnichów” muzułmańskich).
Sam Blagaj ma bogatą historię. Jest to dawna stolica Hercegowiny zdobyta przez Turków w 1466r.
Przy samej rzece w restauracji przy kurtynie wodnej przyjemnie się siedziało popijając wodę z limonką. Wystarczyło jednak wejść na drogę a tam niemiłosiernie paliło słońce. Zrezygnowaliśmy więc z ostatniej atrakcji, którą miał być Wodospad Kravica (małej krówki) i przedłużyliśmy pobyt w urokliwym Blagaju. Turystów było niewielu. Restauracje w większości całkowicie puste! Głównie można było spotkać odświętnie ubranych muzułmanów. O 16:30 gdy wróciliśmy do samochodu było 36 stopni ….

Nasz pobyt w Blagaju zaczynamy od … obiadu.
www.resizer.pl_9103.jpg

IMG_4444 (Kopiowanie).JPG

Po obiedzie czas na focenie. Idziemy do domku Derwiszów.
www.resizer.pl_8047.jpg

Po drodze chłodnia
IMG_4419 (Kopiowanie).JPG

IMG_4418 (Kopiowanie).JPG

IMG_4409 (Kopiowanie).JPG

Można wejść do środka. Dla nie przygotowanych są fartuchy i chusty przed wejściem. Jest człowiek, który pilnuje by ubiór był właściwy.
IMG_4417 (Kopiowanie).JPG

IMG_4415 (Kopiowanie).JPG

IMG_4414 (Kopiowanie).JPG

Po domku Derwiszów zostawiam żonę z synem w restauracji na wodzie z limonką a sam ścieżką na nad restauracjami, która prowadzi do „przystani” pontonów wpływających do jaskini. Biło tam niesamowite gorąco od nagrzanych kamieni. Piekarnik to mało powiedziane.
IMG_4422 (Kopiowanie).JPG

IMG_4428 (Kopiowanie).JPG

IMG_4434 (Kopiowanie).JPG

IMG_4438 (Kopiowanie).JPG
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 31.12.2014 09:23

Dawigs napisał(a): Jest w niej łoże Alibaby i jego skarb.

+ nieco chłodniej i ogólnie ciekawy klimat, zawsze tam zaglądamy :D

Dawigs napisał(a): Nad źródłem jest domek Derwiszów („mnichów” muzułmańskich).

bardzo ładnie pokazane, dawno nie widziałem tylu fajnych zdjęć z Blagaja
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.12.2014 09:40

Dawigs napisał(a):Po drodze chłodnia

Bardzo ładna. :D
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 01.01.2015 19:23

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

Szybko dokończę relację z naszego dnia w Bośni.
Z Blagaju udaliśmy się do Medżugorje, gdzie dostarliśmy ok. 17:30 – temperatura 32 stopnie.
Planowałem wejście na górę objawień. Zabrałem nawet odpowiednie obuwie. Jednak po całym dniu w skwarze zrezygnowałem. Nie dotarliśmy też do Wodospadów Kravica.

IMG_4451 (Kopiowanie).JPG

IMG_4449 (Kopiowanie).JPG
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 01.01.2015 23:03

Po naszej wyprawie do BiH kolejne dwa dni plażowaliśmy :hut: .
Następny w planie zwiedzania miała być Split. Wieczorem podczas omawiania planów zwiedzania żona nieśmiało zaproponowała, że może jednak pojedziemy do Dubrownika.
Dubrownika nie było w moich planach zwiedzania i wszystko poszło na spontan … Coś tam na szybko poczytałem o parkingach (tani gdzieś przy supermarkecie) lub dojeździe autobusem lub taksówką z przedmieść …
By uniknąć upałów na murach wyjechaliśmy wcześnie rano. Już o 6:00 wyruszyliśmy w drogę starą trasą nad morzem. Droga pusta, jedynie w pewnym momencie jeszcze dość blisko Baski Vody wyprzedziła nas miejscowa furgonetka. Podczepiliśmy się pod nią i szybko pokonaliśmy drogę do granicy z Bosnią. Nieco zakorkowało się dopiero na podjeździe przed samym Dubrownikiem. Trasę pokonaliśmy w 2 i pół godziny.
Dubrownik to największa perełka wśród chorwackich atrakcji. Jak wiadomo perły są drogie więc Dubrownik o czym szybko się przekonaliśmy też …
Gorzej niż z dojazdem poszło nam z parkingami. W strefie 3-ciej (40 kun/h czyli ok. 22 zł/h) miejsc nie ma, w strefie 2-giej nieco oddalonej od centrum (20 kun/h) miejsce też brak. W strefie 1-szej hektar drogi od centrum (10 kun/h) oczywiście miejsc też nie ma. Po pół godzinie przeczesywania terenu w końcu zrezygnowaliśmy i stanęliśmy w parkingu podziemnym hotelu bodajże Imperial. Czas naglił ponieważ chcieliśmy wejść na mury przed największymi upałami.
Na hotelowy parkingu można stanąć na 4 godziny (opata 190 kun), 8 godzin (opłata 390 kun) lub całą dobę (opłaty nie pamiętam).
Plusy naszego postoju:
- parking podziemny, gdy wróciliśmy na zewnątrz 30 stopni a w samochodzie przyjemny chłodek.
- blisko głównego wejścia na stare miasto, jakieś 200 – 300 metrów
Minus jeden ale wielki
- Cena: 190 kun za 4 godziny to ok. 105 zł :!:
Kolejny koszt to wejście na mury. Osoba dorosła to 100 kun, dziecko 30 kun. Czyli za naszą trójkę 230 kun.
Mimo tych kosztów warto było zobaczyć Dubrownik. Miasto jest przepiękne i będziemy je polecać każdemu :) .

Dziś pierwsza część zdjęć głównie z spaceru po murach 8) .

Po drodze mijamy malowniczą deltę Neretvy.
IMG_4486 (Kopiowanie).JPG

IMG_4487 (Kopiowanie).JPG

Widać już mury.
IMG_4513 (Kopiowanie).JPG

Wchodzimy :P
IMG_4514 (Kopiowanie).JPG

Jeszcze na dole.
IMG_4518 (Kopiowanie).JPG

Już na murach.
IMG_4522 (Kopiowanie).JPG

IMG_4524 (Kopiowanie).JPG

IMG_4526 (Kopiowanie).JPG

IMG_4527 (Kopiowanie).JPG

IMG_4530 (Kopiowanie).JPG

IMG_4537 (Kopiowanie).JPG

IMG_4548 (Kopiowanie).JPG

IMG_4552 (Kopiowanie).JPG

IMG_4555 (Kopiowanie).JPG

IMG_4573 (Kopiowanie).JPG

IMG_4584 (Kopiowanie).JPG

IMG_4594 (Kopiowanie).JPG

IMG_4602 (Kopiowanie).JPG

IMG_4604 (Kopiowanie).JPG

Fort Minceta
IMG_4613 (Kopiowanie).JPG

Dwa kolejne zdjęcia to panorama z Mincety.
IMG_4614 (Kopiowanie).JPG

IMG_4615 (Kopiowanie).JPG
Załączniki:
IMG_4610 (Kopiowanie).JPG
IMG_4608 (Kopiowanie).JPG
IMG_4607 (Kopiowanie).JPG
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 01.01.2015 23:37

Dawigs napisał(a):Gorzej niż z dojazdem poszło nam z parkingami.

Na przyszły raz, też podziemny parking jakieś 400 m od starówki i cena 25 kun/h, miejsca zawsze są :)
MaxiJazz22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaxiJazz22 » 02.01.2015 22:57

Ja zaparkowałem jakieś 20 min. spacerkiem od starego miasta na parkingu przy markecie. O miejsce też nie było łatwo, ale cena za to przystępna. Nie ma lekko/tanio :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży