Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słoneczna Bułgaria

Stolicą Bułgarii jest Sofia – miasto o wyjątkowej historii, którego początki sięgają już starożytności. Gest kręcenia głową w dwie strony Bułgarzy odbierają jako przyznanie racji lub wyrażenie zgody. Odwrotnie niż w pozostałej części Europy! Narodowym kwiatem Bułgarii są róże. Z tego państwa pochodzi aż 50% całkowitej światowej produkcji olejku różanego.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 24.09.2012 12:13

AIT napisał(a):Iwonka, ( jeśli tak mogę ) każdy jest odmnienny i bardzo dobrze. Nikt nie musi słuchać tej samej muzyki, jeść tego samego, czy lubieć to co inni.

Pozdrawiam Cię również, i życzę wszystkiego dobrego

Dokładnie tak jak napisałeś......I to jest w ludziach fajne , a sztuką jest tą " odmienność " zaakceptować.
I Tobie , jak widzę , się to udaje. :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2012 14:08

.
Ostatnio edytowano 03.05.2018 14:05 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 3 razy
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.09.2012 15:20

AIT napisał(a):Dla mnie śmieszne są snoby, którym się wydaje, że mają kasę :) Ci, co mają kasę, nie jeżdżą do Bułgarii czy Chorwacji :wink:

AIT ....
W zdecydowanej większości zgadzam się z Tobą ale w cytowanym przypadku niekoniecznie.
Nie chodzi tutaj o Bułgarię czy Chorwację lecz o zasadę. Ludzie ustatkowani, niebiedni, często wybierają "swoje" miejsce i tam jeżdżą. Nie są to jakieś Malediwy ale tutaj, blisko, w Europie. Takich znam.
Moim zdaniem dalekie wyprawy to są właśnie dla snobów.
Znam naprawdę bogatego i inteligentnego człowieka który na wakacje wybiera ...... Mazury. Jak mówi, świat za bardzo go nie interesuje a urlop jest jego więc jedzie tam gdzie chce. ....... chce na Mazury.
Inny z kolei "zakochał" się w Słowacji ( co prawda tam też swoje interesy prowadzi).
Znam też osobę która zwiedza świat. Kobieta, miła, sympatyczna, samotna. Chyba była już wszędzie :wink: i jako ciekawostka ..... to pracownik "budżetówki". Bierze pożyczkę i jedzie.(spłaca przez 10 m-cy, później sytuacja się powtarza)
Zapewne są to wyjątki ....ale są.

W temacie wczasów to ja nie mam (tak z grubsza) wyrobionego zdania. Bogaty może wybrać jakąś "szpelunę" bo tak chce i lubi. Mniej bogaty z kolei zaszaleje i wybierze sobie rejs dookoła świata. Rejs życia. :wink: (przesadziłem z tym rejsem ale wykupi sobie extra wczasy... a co :!: )
Jak zauważam, celebryci lubią dalekie wyprawy ale to u nich standard. Muszą aby istnieć lub zaistnieć.
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2012 17:13

.
Ostatnio edytowano 03.05.2018 14:05 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 3 razy
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.09.2012 18:07

AIT napisał(a):.., tylko czasami warto czegoś innego spróbować.

Owszem, warto a nawet trzeba. To jak mówi moja małżonka .... choćby dla "zdrowia psychicznego". Odskocznia od tego co "nasze". :lol: :wink:
Pzdr.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 24.09.2012 18:53

AIT widzę podobne upodobania,pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.09.2012 12:57

AIT napisał(a):Widzę, iż to nie Wasze klimaty

Ale Nesebyr ładny... 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 23.11.2012 21:11

Hejka,
Odgrzeję trochę temat. W przyszłym roku córa jedzie na zielone kolonie. Tak się zastanawiam czy nie zafundować sobie i małżonce w tym czasie takiej właśnie odskoczni. Życie nocne, dyskoteki, kafejki, spacery po mieście itp. Sądząc po zdjęciach, Słoneczny Brzeg by się do tego nadawał, czy jest lepsza miejscówka? Jak tam wygląda sprawa w maju/czerwcu? Był ktoś w tym okresie. Wszelkie info mile widziane...
Pozdro...
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 24.11.2012 09:26

Chyba polecałabym Sozopol. Mniejszy i chyba bardziej klimatyczny.... :papa:
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 24.11.2012 11:08

viltob08 napisał(a):Chyba polecałabym Sozopol. Mniejszy i chyba bardziej klimatyczny.... :papa:

Mniejszy i bardziej klimatyczny powiadasz... Czy w drugiej połowie maja w takich mniejszych i spokojniejszych miejscowościach nie będzie zbyt spokojnie. Jeśli wyjazd dojdzie do skutku to pojedziemy sami, bez dziecka. Chcielibyśmy trochę "pobujać garba", pobawić się... "odmłodzić się". Nie chcielibyśmy być w zbyt spokojnej miejscowości, gdzie będziemy jednymi z nielicznych turystów. Jak wygląda sprawa przed sezonem w Bułgarii?...
wolffer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolffer » 25.11.2012 00:22

KarKoz napisał(a):Hejka,
Odgrzeję trochę temat. W przyszłym roku córa jedzie na zielone kolonie. Tak się zastanawiam czy nie zafundować sobie i małżonce w tym czasie takiej właśnie odskoczni. Życie nocne, dyskoteki, kafejki, spacery po mieście itp. Sądząc po zdjęciach, Słoneczny Brzeg by się do tego nadawał, czy jest lepsza miejscówka? Jak tam wygląda sprawa w maju/czerwcu? Był ktoś w tym okresie. Wszelkie info mile widziane...
Pozdro...

ja akurat szukałem na obrzeżach Słonecznego Brzegu kawałka spokojnego miejsca i znalazłem takie nad samiuśkim morzem dla mnie, żonci i Malutkiej.
Ale faktycznie jest to miejsce wybitnie imprezowe - jeśli chodzi o centrum. Problem jest z tym, że tam poza hotelami i apartamentowcami nie ma stałych mieszkańców, tak jak np. we wspomnianym Sozopolu.
Co do maja to nie byłem, ale w czerwcu na pewno znajdziecie czynne lokale, nocne życie i dyskoteki (wiem bo omijałem ten tłok :D ), tak więc czerwiec jak najbardziej. Tylko z tymi spacerami to już lepiej po plaży lub do Nessebar
Co do maja, to się nie wypowiem, ale w pobliżu jest zamieszkały wspomniany Nessebar, a jakby co to i do Burgas niedaleko nawet autobusem (to tak żeby na % nie wracać) :papa:
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 25.11.2012 08:56

Spoko, dzięki za odp. Coś zwiedzić/zobaczyć też trzeba. Właśnie Nessebar znalazł się na liście miejsc do zobaczenia, coś jeszcze jest ciekawego w okolicach?
Pozdro...
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 26.11.2012 12:51

wolffer a co jest ciekawego w Burgas? Przejeżdżałem przez Burgas i Warnę, czułem się jakbym jeździł po Krakowie, syf totalny to może nie był, ale mało atrakcyjne miejsca. Nessebyr żeby zobaczyć to max jeden dzień, poza plażowaniem i nocnym życiem to raczej słabo ze zwiedzaniem itd.
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 26.11.2012 14:02

eStefan a co byś proponował zobaczyć poza wybrzeżem? Przeglądam internet i sobie tak planuję: w drodze do, zobaczyć "z grubsza" Rumunię tzn. Sighișoara, Sibiu, Brasow. Tutaj jakiś nocleg, może dwa, chciałbym się przejechać Szosą Transfogarską ale w maju to chyba raczej tylko na sankach :? Następnie z tydzień na wybrzeżu, tutaj na razie wiem, że Nesebyr trzeba zobaczyć, ale co jeszcze? Powrotną drogę planuję przez Rodopy, ale dokładnie nie wiem co i jak, następnie Melnik, i chyba nocleg/dwa w Bełogradczik. Dalej planuję przejechać wzdłuż granicy serbskiej nad Dunajem. Mniej więcej tak: http://goo.gl/maps/rA7GA
Wszelkie uwagi, sugestie mile widziane.
Dziękuję i pozdrawiam.
wolffer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolffer » 27.11.2012 00:34

eStefan napisał(a):wolffer a co jest ciekawego w Burgas? Przejeżdżałem przez Burgas i Warnę, czułem się jakbym jeździł po Krakowie, syf totalny to może nie był, ale mało atrakcyjne miejsca. Nessebyr żeby zobaczyć to max jeden dzień, poza plażowaniem i nocnym życiem to raczej słabo ze zwiedzaniem itd.

ja tylko jeszcze na chwilkę
KarKoz szukał pod kątem bardziej nocnego życia niż zwiedzania, więc Burgas jest w tym temacie deską ratunkową :twisted: i tylko dlatego o nim wspomniałem. Chociaż w Warnie jakieś mauzoleum warneńczyka można by obejrzeć, bo delfinarium to tylko raczej raz i wystarczy.

Nessebar faktycznie na jeden dzień, no chyba że jakiś rejsik do Sozopolu Morzem Czarnym

a co do trasy transfogarskiej, to polecam tylko, że w 2011 była otwarta od 1 lipca, a i tak na górze były jeszcze bryły śniegu. Sighișoara i Brasow jak najbardziej warte zatrzymania się. No i poza trasą transfogarską (która pewnie będzie w maju zamknięta) droga z Brasov w kierunku Ploiesti jest pełna wspaniałych górskich widoków, gdzie znajdziecie także wiele pensjonatów i hoteli wtopionych w te widoki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bułgaria - България

Słoneczna Bułgaria - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone