Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Slatine 2016 i mieszane odczucia

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.09.2016 12:05

Gracko napisał(a):Rysio polecam kiełbaskę z grilla sprzedawaną z Nyski pod halą targową. Codziennie po 21 - bedziesz zachwycony. Pewnie Ci ktorzy jada do Chorwacji nty raz wiedza co gdzie i jak. Niestety dla świerzaka takiego jak ja wypada to wszystko średnio dlatego pewnie jakiś czas bedziemy potrzebowac aby zatesknic. Zapakujemy bagażnik jedzeniem i pojedziemy. Na dzisiaj dla mnie w knajpach za drogo, woda troche zimna ale to pewnie gdzies przy lagodniejszym zejsciu by sie zmienilo i Chorwaci zbyt zadziorni :)

Wprawdzie mam psa, ale za dużo w niego zainwestowałem żeby teraz mu takie g .... dawać do jedzenia. Jak porównujesz bar objazdowy w konobą w Cro to jakby Ci to powiedzieć :lol: Natomiast jak Jadran za chłodny to rzeczywiście Kołobrzeg będzie odpowiedniejszym kierunkiem :wink:

Trajgul napisał(a):
Rysio napisał(a):Nad naszym morzem w 2009! za 2 kawałki dorsza i filet z kury dla córy, w zestawieniu z colą i 2 piwami zapłaciłem z niewielkim napiwkiem 200 zł.

Przepraszam, że się wtrącam. W tym roku byłem nad polskim morzem (broń nas Panie Boże ;)) w każdej jednej byle jakiej restauracji czy też smażalni, za 2 dania typu frytki, dorsz, surówka oraz danie dla dziecka zapłaciłem nie więcej niż 70zł (z napojami i piwem wyszło maks. 90zł), więc nawet jeśli ceny w Chorwacji są wyższe niż nad polskim morzem o 30% to oczekuję, że w Chorwacji za obiad w przeliczeniu nie zapłacę więcej niż 130zł :)

Może rzeczywiście źle wybrałem knajpę, bo w Chłapowie będąc przejazdem widziałem, że sporo ludzi siedziało przed knajpą i coś wcinali z papierowych tacek a na stole stały takie gustowne solniczki zrobione ze słoików. Zrezygnowałem tylko dlatego :mrgreen: że zapach oleju był łudząco podobny do tego, jaki był jak pojechaliśmy ekipą nad Bełtyk po maturze w 1990. W zbiegi okoliczności średnio wierzę :mrgreen: :wink:
Gracko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gracko » 09.09.2016 12:57

Rysio - ja niczego nie porównywałem a tym bardziej nie pisałem nic o barze objazdowym. Owa Nyska zawsze stoi w tym samym miejscu. Wybierz się kiedyś ze swoim doinwestowanym psem zamów dwie po jednej na głowę. Jestem pewien po pierwszym kęsie wytłumaczysz swojemu pieskowi że jednak nie dla psa kiełbasa i wciągniesz obydwie. Nie wiem skąd skojarzenie że to gówno jest bo nie raz jadłem i smakuje wyśmienicie. Żadna restauracja , konoba czy tawerna takiej nie podaje. Warto czasem spróbować aby wyrobić sobie zdanie.

Wyobraź sobie że w Kołobrzegu także kiedyś byłem i na urlop wakacyjny nigdy tam w sensie nad Bałtyk nie pojadę ze względu na brak pewności co do pogody i właśnie temperaturę wody. Nie zmienia to faktu że na Ciovo woda była zimna w tym roku, ale na pewno cieplejsza niż gdziekolwiek na naszym wybrzeżu.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 09.09.2016 17:37

Rysio napisał(a):... Wprawdzie mam psa, ale za dużo w niego zainwestowałem żeby teraz mu takie g .... dawać do jedzenia. ...

Spróbujesz kiełbasek, to przeprosisz :papa:
shamet
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shamet » 09.09.2016 18:59

Rysio napisał(a):Wprawdzie mam psa, ale za dużo w niego zainwestowałem żeby teraz mu takie g .... dawać do jedzenia.

No nie. Pojechałeś grubo.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 09.09.2016 19:04

shamet napisał(a):
Rysio napisał(a):Wprawdzie mam psa, ale za dużo w niego zainwestowałem żeby teraz mu takie g .... dawać do jedzenia.

No nie. Pojechałeś grubo.

Rysiek go karmi truflami i kawiorem :roll: i pierze w Perwollu, bo cały czas wygląda jak nowy :)
shamet
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shamet » 09.09.2016 19:07

Bea.ta napisał(a):Rysiek go karmi truflami i kawiorem...

Albo wołowiną wagyū. Pies nie dość, że doinwestowany to jeszcze odpowiednio "wypasiony". :D
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 09.09.2016 20:15

valdemar napisał(a):
krzysiek bb napisał(a):Tam gdzie byłem to cena za duże cevapcici wynosiła 80 kn. Zmowa cenowa

Najdroższe jakie jadłem to chyba 60 kun w Trogirze. s

Dobra. Czuje się w obowiązku trochę poprostować. Otóż bistro Renata nie jest ani ekskluzywne ani jego lokalizacja nie uzasadnia takich cen.https://goo.gl/maps/TAXbBcyeuYB2

Mam małe porownanie jak ceny w tym przebytku rosły przez ostatnie 3 lata bo na Businci byłem 3 razy pod rząd, często odwiedzajac Renatę, bo była za miedza.
Wywoływane tu do tablicy cevapcici z frytkami (spora porcja):
2014 - 45kn (taka sama cena była też w Tribunj i Petrcane)
2015 - 50kn
2016 - 60kn

Piwo toceno, 0.5l
2014 - 12kn
2015 - 15kn
2016 - 18kn

Pomidorowka
2014 - 8kn
2015 - 12kn
2016 - 16kn

Mieszana sałata
2014 - 8kn
2015 - 10kn
2016 - 15kn

Poza konkurencją są lody w Don Dino w Trogirze
2014 - 7kn
2015 - 8kn
2016 - 10kn
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 09.09.2016 20:28

Pamiętam czasy kiedy do ogniska wpadło a potem było przepyszne.
Widzę, że podniebienie wydelikatniało. :roll:
Porównując obie (kiełbasy) to ta z Grzegórzeckiej prawie jak z Wierzynka.. :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.09.2016 20:32

Kiełbaski z Nyski to lokalny folklor.

Każden jeden spity frajer /bajok\ wciąga je w drodze z Kaźmierza do domu/hostelu. I smakuje. I jakoś nie wpadnie na to /często nie pamieta, że je jadł :)/, że ten piękny paw puszczony nad ranem był z powodu kiełbasek. To oczywiście wina alkoholu.
Czasem bywa odwrotnie...

Takie same kiełbaski można było kiedyś kupić na Pawiej. Jadły je tam kurwy /z cenzurą nie pasuje/, złodzieje, milicjanci, artyści i podróżni. Były tak samo nie dobre.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 09.09.2016 20:40

bigredone napisał(a):Takie same kiełbaski można było kiedyś kupić na Pawiej. Jadły je tam kurwy /z cenzurą nie pasuje/, złodzieje, milicjanci, artyści i podróżni. Były tak samo nie dobre.

Nie te same, bo te były z Pawiej.
I pod halą nigdy nie było "Magdy", która nadawała Pawiej niepowtarzalnego "uroku".
A co do tych pań, które wymieniłeś, to trzeba uściślić, że stała tam V-liga, która się łapała jedynie na towarzystwo przesiadujące właśnie w "Magdzie", bo jak wiesz doskonale czasy ich świetności minęły gdzieś w latach 80-tych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.09.2016 20:42

Napisałem "takie same", a nie "te same" :)

Okoliczności znam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.09.2016 21:10

Bistro u Renaty:

el_guapo napisał(a):Wywoływane tu do tablicy cevapcici z frytkami (spora porcja):
2014 - 45kn (taka sama cena była też w Tribunj i Petrcane)
2015 - 50kn
2016 - 60kn

Wcześniej przeczytaliśmy o cenach w Bistro u Renaty:

Gracko napisał(a): Jakiś koszmar - danie obiadowe to minimum 80 kun

60 to nie 80 :D

Nie wiem jak mam to skomentować, w rzetelność cen podawnych przez El Guapo wierzę.
Pokrywają się z cenami w w wielu innych konobach na wyspie Ciovo 8)

Szkoda gadać...
Gracko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gracko » 09.09.2016 21:29

No to teraz wypadalo by aby ktos zrobil zdjecie menu w bistro renata bo bylem i nie bardzo wiem dlaczego miałbym sciemniac ze jest drozej niz jest. Napewno to nie bylo 60 kun za kurczaka z frytkami. Nigdzie nie spotkalem tego dania ponizej 74 kun.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 09.09.2016 21:38

Belvoir napisał(a):

60 to nie 80 :D

Szkoda gadać...

Ciągle poruszamy się w okolicach wspomnianych 80kn: ceva 60kn, i zamiennie mieszana sałata za 15kn lub veliko toceno za 18kn. Możemy się kłócić o 5-7kn, ale także obserwacja z tych 3lat pod rząd pokazuje spory progres w cenach.

Dodam, że ceva było jednym z tańszych dań, nie licząc doskonałego omleta z pieczarkami za 35kn.

Co ciekawe w interiorze obok Plitwic ceny były jakieś 15% niższe.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.09.2016 21:45

Gracko napisał(a):No to teraz wypadalo by aby ktos zrobil zdjecie menu w bistro renata bo bylem i nie bardzo wiem dlaczego miałbym sciemniac ze jest drozej niz jest. Napewno to nie bylo 60 kun za kurczaka z frytkami. Nigdzie nie spotkalem tego dania ponizej 74 kun.

Ja nie o kurczaku :D
Tylko o ściemnianiu, że 60=80 8)

Teraz kurczak jest za 74 kuny, a wcześniej był u ciebie za przeszło 100 kun ( przeszło 50 złotych )

Jak się okazuje forumowicze "twoje" Bistro znają i znają rzeczywiste ceny :wink:
Dlaczego zamiast zająć się relacją i pokazywać zdjęcia hulajnogi chciałeś nas zrobić w... :?:
Myślisz, że tu piszą osoby, któe uwierzą w każdą baśń :?:

Radzę zająć się konsumowananiem kiełbasy kupionej w Nysce,
O all inclusive też napisałeś bajki :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Slatine 2016 i mieszane odczucia - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone