Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śląsk -> Istria (VRSAR) (mapa google, autostrada)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 07.07.2010 10:45

piotr65 napisał(a):
Południowiec napisał(a):
P.S. za 3 dni ruszam na Korculę

Ty sobie żyjesz. Ja znowu cały rok muszę czekać. :(

zbig99, w zeszłym roku jechałem z Cieszyna na Cadcę i był
jeden wielki korek. Chyba, że miałem pecha. :evil:
Pozdrawiam.

Jechałem tą drogą w czerwcu 2008 i czerwcu 2009 ale w piątek ok. godz 09:00 rano. Teraz zamierzam jechać już ok. 05:00 rano ale we wtorek czyli w środku tygodnia.
Proszę podaj mi precyzyjniej w jaki dzień jechałeś i o której to było godzinie?

Dziękuję z góry za informacje.

Na marginesie ... tej Cadcy nie da się jakoś ominąć jeśli faktycznie tam są korki... może remont drogi ?
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 07.07.2010 10:49

Południowiec napisał(a):Trasa bardzo prosta. Nie wiem po co kombinujesz przez SK jak i tak musisz kupić winietę na SK, AUS i SLO . Lepiej wskoczyć w Bohuminie na autostradę (winieta) i lecisz aż do Brna. Potem dalej objazd Wiednia, Graz i jesteś w SLO. Na przejściu w Spliefeld kupujesz winietę dalej Ljublana, Koper (tam polecam tankować, kiedyś się opłacało) i Cro. Jedziesz w czwartek więc nie powinno być kolejek na granicy i dalej przy wjeździe na półwysep, kiedyś wjeżdżałem w sobotę - masakra straciłem jakieś 2h.
Vrsar polecam. Blisko (J-bie - Vrsar 8h), przyjemnie, trochę drożej niż w płd. Dalmacji.
Pozdrawiam
P.S. za 3 dni ruszam na Korculę

Rozważam ten wariant. Proszę podajcie może ile km (około) jest bez autostrady na odcinku Bohumin-Wiedeń ??? Czy ta ilość jest większa od odcinka bez autostrady na trasie Cieszyn-Żylina-Wiedeń?

W sumie jadąc przez Słowację to tylko do Żyliny nie ma autostrady ale potem od Żyliny aż do Słowenii (przez Austrię) jedzie się ciągle auostradą.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 07.07.2010 11:24

Na odciku Bohumin - Wiedeń jest ok 55km bez autostrady. Pomiędzy Brnem a Mikulovem kończy sie droga ekspresowa a autostrada zaczyna się 40 km za granicą w Schrick.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 07.07.2010 11:32

dids76 napisał(a):Na odciku Bohumin - Wiedeń jest ok 55km bez autostrady. Pomiędzy Brnem a Mikulovem kończy sie droga ekspresowa a autostrada zaczyna się 40 km za granicą w Schrick.

Dzięki za informacje.

Wstawiłem trasę w 2 wariantach na google maps i wyszło, że drogą przez Bohumin jest o 14km bliżej niż drogą przez Żylinę. Czasowo to wychodzi 11min. szybciej przez Bohumin.
W sumie niewielkie różnice.

Jednak by dojechać do Bohumina z Katowic niestety trzeba przejechać przez Rybnik/Wodzisław gdzie nie ma obwodnicy i ww. czas może się wydłużyć na niekorzyść tego wariantu.

Natomiast z Katowic do Cieszyna przejazd jest bezproblemowy... Hmmm...
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 07.07.2010 11:47

zbig99 napisał(a):
dids76 napisał(a):Na odciku Bohumin - Wiedeń jest ok 55km bez autostrady. Pomiędzy Brnem a Mikulovem kończy sie droga ekspresowa a autostrada zaczyna się 40 km za granicą w Schrick.

Dzięki za informacje.

Wstawiłem trasę w 2 wariantach na google maps i wyszło, że drogą przez Bohumin jest o 14km bliżej niż drogą przez Żylinę. Czasowo to wychodzi 11min. szybciej przez Bohumin.
W sumie niewielkie różnice.

Jednak by dojechać do Bohumina z Katowic niestety trzeba przejechać przez Rybnik/Wodzisław gdzie nie ma obwodnicy i ww. czas może się wydłużyć na niekorzyść tego wariantu.

Tym obliczeniom Google jak i nawigacji do czasu przejazdu nie można tak do końca wierzyć :P Człowiek nie robot i jakieś postoje musi robić a te wyliczania są dla maksymalnych prędkości na danej drodze. Ja zawsze doliczam jadąc do CRO jakieś 2h do tych wyników na postoje i inne utrudnienia.

U ciebie każda droga będzie dobra :D zresztą i tak każda prowadzi do Wiednia :D
Ja z Krakowa ale jechałem już przez Cieszyn jak i przez Zwadroń i osobiście wolę tą drugą, co nie oznacza że przez Czechy jest zła.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2010 12:02

zbig99 napisał(a):

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,8105900,Uwaga__budowa_A1__Kierowcow_w_Zorach_czeka_koszmar.html

Niby sedno w Żorach ale reperkusje w dużym promieniu ;)
piotr65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr65 » 07.07.2010 19:12

zbig99, jeżeli jedziesz tak wcześnie i do tego w tygodniu, to nie powinno być problemu na żadnej trasie. Ja po prostu uważam, że z tras
którymi jeździłem do tej pory, tegoroczna najbardziej mi spasowała.
Ja lubię jeździć w nocy, dlatego wyruszam zawsze koło 19.
Pozdrawiam i życzę udanego urlopu.
rodezyjczyk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodezyjczyk » 07.07.2010 22:34

W przyszłym tygodniu jadę na Istrię (Medulin). Ruszam z Katowic, kieruję się na Bohumin (A4, A1 i dk78). Potem Wiedeń, Graz, Koper i na dół....

Pytanie mam następujące:

-gdzie w Austrii kupię winietę (przed autostradą są jakieś całodobowe stacje paliw które oferują winiety?)
-winietę słoweńską lepiej kupić w Austrii czy już w Słowenii? Co polecacie?

Zależy mi aby winiety kupić w cenach nominalnych.

Jadę na noc, do Chorwacji wjadę w piątek nad ranem/rano-> grożą mi jakieś korki?

Lepiej tankować po drodze, czy na miejscu w Chorwacji (na baku zrobię z 1100-1300km, mam diesla). Chodzi o dobrą jakość paliwa za korzystną cenę. W Austrii przy autostradzie są stacje, ale jak byłem na nartach w grudniu to on był nawet po 1,25e podczas gdy poza autostradą lałem za 1,03e (shell). Stąd mam wątpliwości-> w nocy pewnie będą zamknięte.
rodezyjczyk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodezyjczyk » 07.07.2010 22:39

Stacje już chyba znalazłem:

http://www.shell.at/home/content/aut/pr ... n_locator/

W Grazu, 24 godzinna ropa za 1,1 czyli ok 4,6 (do przeżycia) a jakość dobra (na austriackiej ropie z shell'a mam swój rekord spalania).
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 07.07.2010 23:05

Witam,
Znajomy jechał w niedzielę do Czarnogóry. Za moją namową następującą trasą: Tarnowskie Góry-Gliwice-Chałupki-Brno-Mikulov-Wiedeń-Graz-Maribor i dalej autostradą w Chorwacji w stronę Dubrownika. Do granicy SLO/HR jechali 8 godzin. Fakt, że wyjechali w niedzielę o 15 i ominęli korki. Jest to już któryś z kolei jego wyjazd w tamte strony, i jak stwierdził, tegoroczna trasa należy do najlepszych. Prawie całe Czech autostrada, Austria też, Słowenia też, Chorwacja prawie do Dubrownika :wink:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 08.07.2010 01:51

rodezyjczyk napisał(a):Pytanie mam następujące:

-gdzie w Austrii kupię winietę (przed autostradą są jakieś całodobowe stacje paliw które oferują winiety?)
-winietę słoweńską lepiej kupić w Austrii czy już w Słowenii? Co polecacie?

8O 8O 8O 8O 8O 8O :? :?: :!:
Ja pi..ę....
Czy Ty choć raz spojrzałeś na tematy na forum, w dodatku w tym dziale???
Przecież odpowiedzi na te nudne do zwymiotowania pytania są już obecne w niemal co trzecim nowozakładanym wątku!!!

Wiesz co ja Ci polecam?
Odrobinę uwagi w czytaniu...absolutne minimum wysiłku.
(co się wyrabia na forum z tymi powtarzającymi się masowo pytaniami, wątkami, to juz przeczy zdrowemu rozsądkowi...naprawdę, jest to zniechęcające do czytania)

Zależy mi aby winiety kupić w cenach nominalnych.

Jadę na noc, do Chorwacji wjadę w piątek nad ranem/rano-> grożą mi jakieś korki?

Lepiej tankować po drodze, czy na miejscu w Chorwacji (na baku zrobię z 1100-1300km, mam diesla). Chodzi o dobrą jakość paliwa za korzystną cenę. W Austrii przy autostradzie są stacje, ale jak byłem na nartach w grudniu to on był nawet po 1,25e podczas gdy poza autostradą lałem za 1,03e (shell). Stąd mam wątpliwości-> w nocy pewnie będą zamknięte.

8O 8O 8O Patrz wyżej...

Ło Jezuuuuuuuuuuuuuu.............................. :?
Jak ja byłem w grudniu na nartach, to na dworze było -10 a teraz jest +25...
A jak wjedziesz w ten piątek do CRO to korków nie będzie- dopiero co pytałem jasnowidza ... za to w następny będą straszne korki, bo zdarzy się wypadek, który zablokuje ruch...i to na 3 godziny! 8O

Uważaj przyjacielu, żebyś od nadmiaru tych wszystkich wątpliwości nie dostał kłopotów żołądkowych na wyjeździe...
Naprawdę, niektórzy to wiedzą jak się zestresować na własne życzenie. 8O

Na koniec Ci powiem, że jak akurat rano pierdyknie gdzieś tankowiec, albo jakaś nowa plama ropy się wyleje spod któregoś dużego wiertła w Zatoce Meksykańskiej, to masz jak w banku, że te całe gadanie o cenach paliwa będzie o kant d... można potłuc, bo jak dojedziesz do tankszteli na drugie tankowanie, to już zmienią cenę. :lol: :wink:

(Nie miej urazy- life is brutal...).
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 08.07.2010 07:15

Za tydzień znowu w drogę...
W tamtym roku jechałem: Kraków -Bratysława-Graz-objazd autostrady Słowenii -Chorwacja.

Czy w tym roku coś się zmieniło? Cena winietki w SLO? Czy też można spokojnie ominąć autostradę w SLO? A może nowe propozycje? Pozdrowinka!
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 08.07.2010 10:55

piotr65 napisał(a):zbig99, jeżeli jedziesz tak wcześnie i do tego w tygodniu, to nie powinno być problemu na żadnej trasie. Ja po prostu uważam, że z tras
którymi jeździłem do tej pory, tegoroczna najbardziej mi spasowała.
Ja lubię jeździć w nocy, dlatego wyruszam zawsze koło 19.
Pozdrawiam i życzę udanego urlopu.

Też tak myślę.

Martwię się jednak tym czy kupię wienietę słowacką i austriacką (jak to dotąd robiłem) ale tak wcześnie rano ~05:00 w budkach na garnicy Czesko-Słowackiej. Nie wiem czy są czynne 24 h :(

PZMOT-owi nie dam zarobić. To lichwiarstwo. Cena wyższa o 50 % niż kupowana na miejscu.
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 08.07.2010 11:18

Trochę nie mogę zrozumieć waszych problemów ... a winiety, a ceny etc.
Wjeżdżając do każdego kraju na normalnym, byłym lub aktualnym przejściu granicznym są budki, kioski, kantory czy stacja benzynowa gdzie zawsze o każdej porze kupisz winietę. W Słowacji wjeżdżając od strony Trinca, Węgry - Rajka, Słowenia przejście w Splifield, Letenye etc.
Więc nie ma problemu, a poza tym jak napisał Fatamorgana proponuję się trochę wysilić i poczytać forum CRO.PL
piotr65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr65 » 08.07.2010 19:58

zbig99, Każdy robi jak tam chce. Co to jest parę złotych więcej przy całych kosztach. Ja zawsze kupuję winiety w PZM, a potem jazda
bez zatrzymywania się na granicach.
W tym roku załoga ładnie i szybko usnęła :D , więc pierwszy postój
po 630km połączony z tankowaniem.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Śląsk -> Istria (VRSAR) (mapa google, autostrada) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone