Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Slano oraz Brodarića - właśnie wróciłem i służe radą.

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zosiek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zosiek » 19.08.2006 18:48

Jezeli ktoś ma jakieś pytanka służę pomocą. 8) [/code]
Andrew_Krakow
Plażowicz
Slano jest super !!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrew_Krakow » 25.08.2006 22:02

Witam

Slano jest super, byłem tam w zeszłym roku w czerwcu, spałem w willi Anka, mam super wspomnienia.

pozdrawiam

Andrzej
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 02.09.2006 16:36

zosiek napisał(a):Jezeli ktoś ma jakieś pytanka służę pomocą. 8) [/code]

Slano widzę że leży nad zatoką ,czy woda jest tak klarowna jak na odkrytym adriatyku i jakie plaże -piaszczyste ,czy kamieniste?
pozdr
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 29.09.2006 13:10

A ja byłem równiez w Brodaricy, choć przyznam, że przeglądając forum chciałbym równiez zobaczyć kilka innych miejscowości, może za rok ...
Pozdrawiam!
SYPKA
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) SYPKA » 05.03.2007 09:23

Witam serdecznie.Wybieramy się w tym roku do Chorwacji,mamy już zarezerwowany apartamentw Grebasticy.No tak przynajmniej myślałam do tej pory.Dostając voucher w adresie pisze Grebastica-Brodarica ,czy to coś zmienia? :D
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 10.03.2007 22:55

SYPKA napisał(a):Witam serdecznie.Wybieramy się w tym roku do Chorwacji,mamy już zarezerwowany apartamentw Grebasticy.No tak przynajmniej myślałam do tej pory.Dostając voucher w adresie pisze Grebastica-Brodarica ,czy to coś zmienia? :D

Witam! Z tego co sie orientuję to Grebastica jest kolejna miejscowościa za Brodaricą ale w niej nie byłem.Pzdr! :cry:
SYPKA
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) SYPKA » 11.03.2007 14:27

WITAM.ZASTANAWIAMY SIE JESZCZE CZY LEPIEJ WYRUSZYC RANO,CZY JECHAC NOCKĄ.JAK WYGLĄDA SPRAWA GRANIC TERAZ, I CZY DŁUGO SIĘ NA NICH ODPOCZYWA .
mama_Kapiszonka
Cromaniak
Re: Slano jest super !!

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 11.03.2007 17:17

Andrew_Krakow napisał(a):
Slano jest super, byłem tam w zeszłym roku w czerwcu, spałem w willi Anka, mam super wspomnienia.

Podziel się tymi wspomnieniami.Tym bardziej, że w necie wyczailiśmy własnie tę willę. Jak daleko od niej jest jadranka - czy samochody mocno dokuczają. Jakie jest najbliższe otoczenie willi. I czy pomomio bliskości przycumowanych łódek woda jest czysta bez smużek smaru...

Będę wdzięczna za info.

Pzdr.
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 11.03.2007 18:56

SYPKA napisał(a):WITAM.ZASTANAWIAMY SIE JESZCZE CZY LEPIEJ WYRUSZYC RANO,CZY JECHAC NOCKĄ.JAK WYGLĄDA SPRAWA GRANIC TERAZ, I CZY DŁUGO SIĘ NA NICH ODPOCZYWA .

To juz musicie sami zdecydować. My wyjechalismy /woj. mazowieckie/ wieczorem,jechalismy dwoma autami w każdym dwoje kierujących. Startowalismy na początku sierpnia / poniedziałek/, jechalismy przez Czechy, Austrię, Słownię i Cro. Przez cała drogę luz, jedynie w Wiedniu było trochę wieksze natężenie ruchu / bylismy tu rano/. Na granicach co nawyżej po kilka aut. Pozdrawiam![/url]
Cypisek88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cypisek88 » 11.03.2007 19:15

SYPKA napisał(a):Witam serdecznie.Wybieramy się w tym roku do Chorwacji,mamy już zarezerwowany apartamentw Grebasticy.No tak przynajmniej myślałam do tej pory.Dostając voucher w adresie pisze Grebastica-Brodarica ,czy to coś zmienia? :D
w Grebasticy jest dobry warsztat samochodowy skasował mnie 330 euro miejscowość taka sobie
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 11.03.2007 20:05

:arrow: mamy_kapiszonka
Byłem w ubiegłym roku (we wrześniu) kilka dni w Slano.Fajna ,spokojna osada dość daleko od Jadranki.Też w necie znalazłem namiar na Villę Anka ,ale nie bardzo spodobało się nam położenie.Blisko brzegu zatoki(na części połnocno-wschodniej tj od strony płw Peljesac).Brak miejsca na plażowanie.W końcu wylądowaliśmy u sympatycznego bardzo gościnnego Horvata Gaspara(syn mniej sympatyczny ale rzadko bywa w domu).Jego dom a właściwie dwa połażone są w głębi ogrodu .Bardzo fajna baza wypadowa do Dubrownika i do Czarnogóry.Woda oczywiście nie tak klarowna jak na pełnym morzu(wiadomo zatoka)-zresztą może szczególnie zanieczyszczona spływającymi z gór potokami wody.Akurat mieliśmy pecha i trafiliśmy ok 15 września na takie załamanie pogody( 4 dni)aż strach.Takiego wodospadu z nieba to w życiu nie widziałem.No i ta woda "myjąca" góry mogła szczególnie zabrudzić wodę w zatoce.Ale summa sumarum wrażenia pozytywne.Mogę kilka zdjęć ze Slano przesłać ,jeśli chcesz.

pozdrawiam
Andrzej
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 12.03.2007 08:17

hmmm...potwierdziłeś opinie stałych bywalców Cro, że jednak Slano nie jest najlepszym miejscem... Cóż, kazdy z nas marzy o czyściutkiej wodzie. Zatoka zatoką, ale w czasie ulewy otwarte morze teżnie wygląda najlepiej - my akurat trafiliśy na 8.godzinną ulewę w drodze z Węgier do Makarskiej. Od Splitu patrzyliśmy w ...niestety, nawet z obrzydzeniem na plamy brunatnej wody, która z gór spłynęła do morza. BYnajmniej do kąpieli to nie zachęcało!

A jeśli i w tym roku Twój cel podróży to południowa Dalmacja, to ja z czystym sumieniem polecam wieś 6 km przed Dubrownikiem (na końcu Zatonu) - Sticovica. Nas chyba też tam będzie można zastać w pierwszym lub drugim tygodniu września.
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 12.03.2007 09:18

mama_Kapiszonka napisał(a):hmmm...potwierdziłeś opinie stałych bywalców Cro, że jednak Slano nie jest najlepszym miejscem... Cóż, kazdy z nas marzy o czyściutkiej wodzie. Zatoka zatoką, ale w czasie ulewy otwarte morze teżnie wygląda najlepiej - my akurat trafiliśy na 8.godzinną ulewę w drodze z Węgier do Makarskiej. Od Splitu patrzyliśmy w ...niestety, nawet z obrzydzeniem na plamy brunatnej wody, która z gór spłynęła do morza. BYnajmniej do kąpieli to nie zachęcało!

A jeśli i w tym roku Twój cel podróży to południowa Dalmacja, to ja z czystym sumieniem polecam wieś 6 km przed Dubrownikiem (na końcu Zatonu) - Sticovica. Nas chyba też tam będzie można zastać w pierwszym lub drugim tygodniu września.

no tak....Brudną wodę to mam w Sopocie za friko.
Dzięki za namiar.Na pewno skorzystam jak nie w tym to w przyszłym roku.W tym planuję Czarnogórę(druga dekada września).
Jeszcze pytanko odnośnie położenia Sticoviticy.Jaki dostęp do wody ,bo w tym rejonie to wszędzie skały (tak mi się wydawało ,jak szukałem lokum)

pozdrawiam
Andrzej
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 12.03.2007 13:08

skopiowałam z wątku Bank kwater - woda w zasadzie pod nosem :-)

Biologicznie musi być czysta bo stada jeżowców oblepiają skały. Dość szybko robiło się głęboko i kilka razy kamienie na plaży zasmużone były smarem :-(

Jeden z naszych tegorocznych apartamentów jest opisany w osobnym wątku opinia
A dokładnie chodzi o ten 4+1 w apartamentach Stanko Erceg Makarska

Drugi spędziliśmy we wsi Sticovica tuz pod Dubrownikiem w apartamentach Mario Bonacica

I był to strzał w 10.tkę !!!

Ale zacznę od minusów:
1. nad dachem sypialni rosło drzewo chlebowe, z którego spadały dojrzałe owoce (coś na kształt strąków akacji, ale znacznie większe i grubsze). Więc gdy w nocy wiało to tłukło się toto po dachówce i spać nie dało
2. na kamieniach plażowych zdarzały się smugi smaru, tzn w niektórych miejscach kilka - kilkanaście kamieni było miejscowo uchlapane smarem. Dziwiło mnie to zjawisko, bo w wodzie nie widac płaywającego tłustego paskudztwa, nie ma aż tak znacznych przypływów w nocy, a te plamy zdarzały się nawet podan metr od brzegu.

Elementy, które mogą się nie podobać:
1. stada jeżowców w wodzie - poza kąpieliskiem, na skałach.
2. dość ostry zakręt przy wyjeździe na jadrankę - busem czasami łamany na 2 razy
3. pod apartamentem jest konoba. We wrześniu bardzo cicho użytkowana przez Anglików. Siedzieli do północy a czasami i później i nieprzeszkadzali - tzn, nie hałasowali.
4. Do apartamentu i na plażę zejście po kilku stromych i wąskich schodkach.
5. najbliższy sklep spożywczy oddalony o 2,5 km
6. cena...we wrześniu 60 euro za dobę. Ale w sezonie 100 euro...

No i plusy:
1. Czysto i schludnie
2. bardzo bogate wyposażenie kuchni (naczynia, urządzenia, serwetki, obrusy, świeczniki, świce, kieliszki, szkło i porcelana, dużo garnków, sztućców chyba by wystarczyło dla 20 osób na suty obiad)
3. Olbrzymi zapas czyściutkich ręczników, papieru toaletowego w łazience
4. Nareszcie pachnąca łazienka!!!!!
5. Rewelacyjny właściciel!
6. Pyszna pizza w pobliżu
7. Zaciszna wieś, którą we wrześniu upodobali sobie anglojęzyczni emeryci (idziesz i każdy cię pozdrawia i się uśmiecha)
8. Pralka
9. rewelacyjna weranda z widokiem na zatokę i zachodzące słońce
10. apartament zaopatrzony w mnóstwo ulotek i katalogów turystycznych
11. mocno zacieniony teraz z grillem
12. fajne miejsce do nurkowania i pływania: dużo rybek, jaskinia
13. rewelacyjna baza wypadowa do Dubrownika

13 plusów, które dziś przyszły do głowy. Mało...dużo...
Dla mnie wystarczająco dużo, aby wiedzieć, że jeśli pojadę do Cro to choć raz wrócę właśnie do tego domku przy plaży.
Wiolka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiolka » 22.03.2007 15:29

Ja osobiscie uwielbiam Slano. Za kazdym razem gdy jade na dalmacje (a zdarza sie to 2-3 razy w roku) zatrzymuje sie wlasnie tam. Spokojnie, przyjemnie i mozna przejsc sie na okolo zatoki. Troszke to trwa ale za to jakie widoki! Oczywiscie jest to tez niezla baza wypadowa we wszystkie kierunki. Wlasnie wrocilam i juz sie nie moge doczekac kiedy znowu tam wroce. Sory ale nie zauwazylam zadnych plam na morzu czy (kamienistej) plazy.
Pozdrawiam i do zobaczenia w Slano!
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone