Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladem Tribunjskich kotów.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 14.01.2016 01:27

Franz napisał(a):
Dawigs napisał(a):24.08.2015 Knin

Nie pokusiłeś się o Topoljski buk...

Pozdrawiam,
Wojtek

Był w planie ale w końcu do niego nie dotarliśmy. O ile mnie pamięć nie myli czytałem i to chyba nawet na naszym forum, że wodospad widać z twierdzy w Kninie. Podobno w suche lata wysycha. My byliśmy końcem suchego lata, wodospadu nie wypatrzyliśmy więc uznaliśmy, że wysechł :wink:
W planie była też Biskupija, gdzie założono pierwsze chorwackie biskupstwo. Podobno można tam zobaczyć pozostałości pięciu kościołów i klasztoru z IX wieku. Zachowały się też pozostałości grobów średniowiecznych chorwackich książąt oraz w dobrym stanie nagrobki bogomilskie. O ile zawsze staram się dobrze przygotować moje trasy tak tym razem uznałem, że do takiej atrakcji będą prowadziły z Kninu tablice informacyjne. Niestety na nic nie trafiliśmy więc zdaliśmy się na nawigację. Poprowadziła nas szutrową drogą, która przez dłuższy czas była nawet w dobry stanie. Jednak w pewnym momencie dotarliśmy do drogowskazu o punkcie poboru wody i to właśnie tam prowadziła droga z dobrą nawierzchnią. Ostatni odcinek jakieś 500 metrów nie miał najlepszej nawierzchni - jedynka i jakoś dotraliśmy do asfaltu w Biskupiji. Niestety opisanych atrakcji nie mogliśmy znaleźć. Dodatkowo na pokładzie zaczął się tlić bunt załogi, która po atrakcjach szutrowej trasy chciała zamoczyć się czym prędzej w Jardanie. W tych okolicznościach nie miałem odwagi proponować poszukiwań Topolskiego buku i obrałem jedyny słuszny kierunek na wybrzeże :D
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 18.01.2016 22:54

Czas na drugą wizytę w Trogirze. Tym razem pogoda dopisała :D

Trogir i okolica z prawie lotu ptaka :wink:
IMG_7971 (Kopiowanie).JPG

IMG_7974 (Kopiowanie).JPG

IMG_7975 (Kopiowanie).JPG

Już na miejscu.
IMG_7984 (Kopiowanie).JPG

IMG_7988 (Kopiowanie).JPG

IMG_7991 (Kopiowanie).JPG

IMG_7998 (Kopiowanie).JPG

IMG_8004 (Kopiowanie).JPG

IMG_8010 (Kopiowanie).JPG

IMG_8014 (Kopiowanie).JPG

IMG_8023 (Kopiowanie).JPG

IMG_8025 (Kopiowanie).JPG

IMG_8035 (Kopiowanie).JPG

IMG_8039 (Kopiowanie).JPG

IMG_8056 (Kopiowanie).JPG

IMG_8057 (Kopiowanie).JPG

IMG_8069 (Kopiowanie).JPG

IMG_8074 (Kopiowanie).JPG

IMG_8097 (Kopiowanie).JPG
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 20.01.2016 22:59

Czas na czwartego Tribunjskiego kota :P

Ten przyczaił się na przeciw targu.
IMG_8221 (Kopiowanie).JPG
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 20.01.2016 23:40

27.08.2015 Szybenik

Tym razem wybieramy się nieco bliżej, do Szybenika. Znajdujemy miejsce na parkingu i klucząc uroczymi wąskimi uliczkami docieramy do twierdzy św. Michała. Twierdza wyremontowana w środku jest amfiteatr. Ta mieszanka zamierzchłych czasów i nowoczesności aż sam się sobie dziwię spodobała mi się :hut: . Może to efekt po zaniedbanej twierdzy w Trogirze :?: Sam Szybenik też nam się bardzo spodobał.

IMG_8110 (Kopiowanie).JPG

IMG_8113 (Kopiowanie).JPG

IMG_8118 (Kopiowanie).JPG

IMG_8122 (Kopiowanie).JPG

Katedra św. Jakuba.
IMG_8125 (Kopiowanie).JPG

IMG_8128 (Kopiowanie).JPG

IMG_8136 (Kopiowanie).JPG

IMG_8152 (Kopiowanie).JPG

IMG_8156 (Kopiowanie).JPG

IMG_8168 (Kopiowanie).JPG

Katedra św. Jakuba.
IMG_8177 (Kopiowanie).JPG

IMG_8178 (Kopiowanie).JPG

IMG_8189 (Kopiowanie).JPG

IMG_8194 (Kopiowanie).JPG
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 22.01.2016 23:41

Co do twierdz w Trogirze i Szybeniku mam podobne wrażenia. Kamerlengo - zaśmiecona, ze śmierdzącymi toaletami. W Twierdzy św. Michała byliśmy w 2014, niedługo po otwarciu po remoncie - wszystko było świeżutkie i czyste, choć nie końca jeszcze urządzone. Mogliby to Kamerlengo jakoś ogarnąć, przecież mają trochę kasy z biletów... :roll:

Piękne zdjęcia widzę w Twojej relacji. :)
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 24.01.2016 21:18

Mikromir napisał(a):Co do twierdz w Trogirze i Szybeniku mam podobne wrażenia. Kamerlengo - zaśmiecona, ze śmierdzącymi toaletami. W Twierdzy św. Michała byliśmy w 2014, niedługo po otwarciu po remoncie - wszystko było świeżutkie i czyste, choć nie końca jeszcze urządzone. Mogliby to Kamerlengo jakoś ogarnąć, przecież mają trochę kasy z biletów... :roll:

Nie chciałem już tak dosłownie pisać. Dodam, że w sumie niebezpieczna dla dzieci. Schody na mur mają trzymającą się na słowo honoru balustradę, która nie zbezpiecza dziecka przed upadkiem. W wieży mieszkają gołębie. Ogólnie wrażenie słabe ale jest z niej dobry widok na miasto.

Mikromir napisał(a):Piękne zdjęcia widzę w Twojej relacji. :)

Dziękuję :oops:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 25.01.2016 23:24

Wracając z Szybenika wstąpiliśmy jeszcze na nocny spacer po Vodicach. W Vodicach byliśmy już wcześniej ale bez aparatu :mrgreen:

IMG_8201 (Kopiowanie).JPG

IMG_8206 (Kopiowanie).JPG

IMG_8211 (Kopiowanie).JPG
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 26.01.2016 19:01

dawno nie zaglądałem...na szczęście szybko nadrobiłem braki od trzeciego kota :P super foty...lubię takie wieczorne klimaty :smo:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 26.01.2016 23:36

Nasze wakacje zbliżały się ku końcowi. Szybenik a po nim nocny spacer po Vodicach to ostatnie akordy Tribunjskiego urlopu. Kolejne dwa dni spędziliśmy na plażowaniu. Zrobiliśmy też małe zakupy przed powrotem. W bagażniku wylądowało kilka radlerów Karlovacko i Ozujsko, wino i Chorwackie słodycze.
Ponieważ planowaliśmy wczesny wyjazd w ostatnie popołudnie wysłałem rodzinkę na plażę a sam zaplanowałem popołudniową drzemkę. Tak sobie drzemię a tu budzi mnie straszny rumor. Wyskoczyłem jak oparzony na balkon i od razu zobaczyłem winowajcę.
IMG_8225_1 (Kopiowanie).JPG

Samolot gaśniczy lecąc bardzo nisko zatoczył trzy koła i odleciał. Zdezorientowany zacząłem wypatrywać pożaru w okolicy. Tym bardziej, że jadąc wcześniej w południe do sklepu na ostatnie zakupy w Vodicach, parking od strony Tribunj cały był zajęty przez wozy strażackie. Gospodyni uświadomiła mnie jednak, że kilka lat temu podczas gaszenia pożarów na archipelagu Kornati zginęło kilku strażaków. Co roku w rocznicę tej tragedii w Vodicach i Tribunj jest uroczystość upamiętniająca tych, którzy zginęli.

W następnym odcinku podsumowanie naszych wakacji.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 27.01.2016 01:07

słoma79 napisał(a):dawno nie zaglądałem...na szczęście szybko nadrobiłem braki od trzeciego kota :P super foty...lubię takie wieczorne klimaty :smo:

Zwiedzamy wieczorami ponieważ jest chłodniej a i oświetlenie często dodaje uroku. Jednak do wieczornych zdjęć przydałby sie statyw a nie chce się go nosić :lol:
Wykorzystuję zatem to co jest na miejscu: ławki, słupy, balstrady i co się tylko da by choć trochę ustabilizować aparat :papa:
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 27.01.2016 11:23

Wrzucę zdjęcie z plaży w Tribunj
IMG_5446.JPG
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 28.01.2016 11:12

Kurna chata, tyle miejsc to ja nie dam rady zobaczyć.
Ale mam już za sobą park narodowy Krka i Trogir, chociaż do Trogiru zajrzę jeszcze raz na pewno.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 30.01.2016 22:29

Z napisał(a):Wrzucę zdjęcie z plaży w Tribunj

Dzięki!
Jak dotarłem na plażę to samolot już odleciał.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 30.01.2016 22:32

Slavko1974 napisał(a):Kurna chata, tyle miejsc to ja nie dam rady zobaczyć.
Ale mam już za sobą park narodowy Krka i Trogir, chociaż do Trogiru zajrzę jeszcze raz na pewno.

Tak, Trogir jest fajny. Jeśli będziesz blisko polecam trochę niedoceniany Szybenik.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 01.02.2016 23:03

Niestety nasz urlop dobiegł do końca. W niedzielę 30 sierpnia o 4:20 wyruszyliśmy w drogę powrotną.
Tym razem zdecydowałem się przejechać na raz. Pokonanie 1136 km zajęło nam niespełna 14 godzin wliczając w to 2 godz. i 40 minut na postoje. Jestem jedynym kierowcą jadę spokojnie by jak najpóźniej dopadało mnie zmęczenie. Tym razem tunel ciepło zimno w pełni zasłużył na swą nieformalna nazwę: 27 stopni przed a po wyjeździe 13,5 stopnia. Potem temperatura rośnie by maksimum osiągnąć w Polsce – 35,5 stopnia.

To był kolejny udany wyjazd. Trafiliśmy na fajny apartament i plażę. Spodobało nam się małe ale mające wszystko co potrzeba na wakacjach Tribunj. Zwiedziliśmy mniej lub bardziej znane miejsca. Spodobał nam się uroczy mały Nin z najmniejszą na świecie katedrą, Split, Trogir (z minusem za twierdzę Kamerlengo), wielka i tania Twierdza w Kninie czy Park Narodowy Krka. Zaskoczył pozytywnie Szybenik. Gorąco polecamy również słoweńskie atrakcje: jaskinię w Postojnej oraz zamek w skale Predjamski Grad. Pogoda może do końca nie dopisała, troszkę popadało ale po upalnym męczącym lecie w Polsce tym razem w Chorwacji było … nieco chłodniej i dzięki temu przyjemniej.

Niestety w tym roku najprawdopodobniej nie pojawimy się w Cro z różnych względów :( . Do wakacji jeszcze daleko. Kto wie może pojedziemy pierwszy raz w ciemno.

Dziękuję czytelnikom za śledzenie relacji.

Na zakończenie ostatni Tribunjski kot w Chorwackich barwach. Ten był na transformatorze blisko szkolnego boiska.
IMG_8214 (Kopiowanie).JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży