Franz napisał(a):Dawigs napisał(a):24.08.2015 Knin
Nie pokusiłeś się o Topoljski buk...
Pozdrawiam,
Wojtek
Był w planie ale w końcu do niego nie dotarliśmy. O ile mnie pamięć nie myli czytałem i to chyba nawet na naszym forum, że wodospad widać z twierdzy w Kninie. Podobno w suche lata wysycha. My byliśmy końcem suchego lata, wodospadu nie wypatrzyliśmy więc uznaliśmy, że wysechł
W planie była też Biskupija, gdzie założono pierwsze chorwackie biskupstwo. Podobno można tam zobaczyć pozostałości pięciu kościołów i klasztoru z IX wieku. Zachowały się też pozostałości grobów średniowiecznych chorwackich książąt oraz w dobrym stanie nagrobki bogomilskie. O ile zawsze staram się dobrze przygotować moje trasy tak tym razem uznałem, że do takiej atrakcji będą prowadziły z Kninu tablice informacyjne. Niestety na nic nie trafiliśmy więc zdaliśmy się na nawigację. Poprowadziła nas szutrową drogą, która przez dłuższy czas była nawet w dobry stanie. Jednak w pewnym momencie dotarliśmy do drogowskazu o punkcie poboru wody i to właśnie tam prowadziła droga z dobrą nawierzchnią. Ostatni odcinek jakieś 500 metrów nie miał najlepszej nawierzchni - jedynka i jakoś dotraliśmy do asfaltu w Biskupiji. Niestety opisanych atrakcji nie mogliśmy znaleźć. Dodatkowo na pokładzie zaczął się tlić bunt załogi, która po atrakcjach szutrowej trasy chciała zamoczyć się czym prędzej w Jardanie. W tych okolicznościach nie miałem odwagi proponować poszukiwań Topolskiego buku i obrałem jedyny słuszny kierunek na wybrzeże