Właśnie wróciłem z dużej objazdowej wyprawy po krajach byłej Jugosławii – wyprawy, która dojrzewała od co najmniej 2 lat. Jej celem było odwiedzenie jak największej ilości miejsc związanych z wojnami, które przetoczyły się przez Bałkany w latach 90-tych XX wieku, a zarazem jak najlepsze zrozumienie przyczyn i przebiegu tych wojen. To pierwsze udało się całkowicie, co do drugiego – nadal nie jestem pewien. Wyprawę poprzedziły długie miesiące ślęczenia w Internecie i przy lekturach, pochłanianie mnóstwa informacji, oglądanie godzin archiwalnych materiałów z czasów rozpadu Jugosławii, a także filmów fabularnych z wojną w tle, a potem przekazanie tego wszystkiego w okrojonej i jak najbardziej przystępnej formie reszcie rodziny – i na koniec wcielenie się w rolę przewodnika (co okazało się zaskakująco łatwe).
Będzie to zatem relacja trochę inna niż dotychczasowe – coś rodzaju podróży przez historię.
A oto miejsca, które udało mi się odwiedzić:
Wojna serbsko-chorwacka:
- Vukovar
- Ovčara
- Dubrovnik
- Trsteno
Wojna chorwacko-bośniacka:
- Mostar
- Grabovica
Wojna serbsko-bośniacka:
- Tuzla
- Sarajevo
- Čelebići
- Vlasenica (obóz Sušica)
- Nova Kasaba
- Kravica
- Srebrenica i Potočari
- Zvornik
Wojna o Kosovo:
- Belgrad
Przy okazji zaliczyłem 2 miejsca związane z I wojną światową: miejsce zamachu na arcyksięcia Ferdynanda w Sarajevie i miejsce Bitwy nad Driną w Banja Koviljaca.
Miejscem tygodniowego wypoczynku w Chorwacji był natomiast Cavtat - przy okazji zaliczyłem również zwiedzanie Kotoru.
Postaram się pisać kolejne części jak najszybciej, zanim informacje wylecą z głowy – no i obiecuję dużą ilość zdjęć. Kto ma ochotę poczytać – zapraszam.