Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami wojen - od Vukovaru po Srebrenicę

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.07.2013 09:09

golibroda napisał(a):Coś co widzieliśmy niedawno w TV możemy obejrzeć na żywo, dotknąć historii ręką, pobudzić umysł i spowodować mocniejsze bicie serca .....

no właśnie przez relacje TV to tak naprawdę mało wiemy, jakiś niewielki % informacji, dopiero jak pogrzebiemy sami, poczytamy, zobaczymy relacje z zainteresowanych stron, lub właśnie jak piszesz sami dotkniemy historii to coś więcej można się dowiedzieć; i nie dotyczy to tylko wojny bałkańskiej, bo tak naprawdę wszystkiego
na TV nie ma co liczyć... więc Raul zrobił/robi dobrą robotę, tak trzymaj...
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 22.07.2013 09:22

Baardzo ciekawa relacja , z zainteresowaniem oglądam miejsca które pokazujesz .
Jeśli można , uzupełniając Twoje informacje .
Jeśli idzie i incydent w Borowo Selo ( na marginesie do dzisiaj jest to miejscowość praktycznie czysto serbska) , największym szokiem dla opinni społecznej , obok skali incydentu i ilości zabitych policjantów , był fakt okaleczenia ich zwłok ( obcięte genitalia, wycięte nożem na piersiach znaki ustaszy itp. ) , co zwiastowało jak okrutna może być zaczynająca się wojna .

Josip Reihl-Kir był z pochodzenia Węgrem , jego żona do dzisiaj stara się o ukaranie sprawców i zleceniodawców ( prawdopodobnie Glavas) tego zabójstwa , zabójstwa które miało storpedować wszelkie wysiłki mające na celu zapobieżenie wojnie .

Przed oblężeniem Vukovara były masowe wysiedlenia i zabójstwa Chorwatów i Węgrów ( akurat we wschodniej Slawonii wśród ofiar sporo było osób i tej narodowości ) z miasteczek Dalj i Erdut ( tu zrobiły sobie bazę oddziały Tygrysów Arkana ) .

Jako ciekawostkę należy tez dodać że w szeregach obrońców Vukovaru było całkiem sporo Serbów , w tym jeden z dowódców obrony . Czy na cmentarzu obrońców widziałeś jakiś grób prawosławnego ? W Vukovarze przed wojną było trochę małżeństw mieszanych , stąd sporo osób miało tożsamość bardziej lokalną niż narodową .

Niedawno w Chorwacji doszło do masowych demonstracji z uwagi na fakt , że w Vukovarze zarządzono oznaczenie dwujęzyczne tablic informacyjnych , ulic , urzędów ( czyli też pisanych cyrylicą ) . Wynika to z tego że w mieście do dzisiaj ponad 30% mieszkańców stanowią Serbowie , a w miastach gdzie mniejszość stanowi powyżej 25% istnieje wymóg oznaczeń tablic informacyjnych w języku tej mniejszości . Demonstrujący Chorwaci traktują to , w tym mieście , jako policzek dla poległych obrońców .

Pozdrawiam i czekam na c.d.
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 22.07.2013 09:37

Czytam z zapartym tchem.
Rzeczy, o których piszesz są bez mała tyleż samo przerażające co interesujące.
Wczorajszego wieczoru postanowiłem poszperać na YT i obejrzeć kilka filmów o Vukovarze.
Efekt - niemal nieprzespana noc - we łbie kotłowało się mnóstwo myśli. Znalazłem niemal godzinny film z 18.09.1991 czyli z pamiętnego dnia, o którym pisał Raul73, podczas którego zniszczono 60 czołgów. Wówczas Blago Zadro miał przed sobą niespełna miesiąc życia... Tylko martwi widzieli koniec wojny jak mówił Platon.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 22.07.2013 11:55

Znakomita i pouczająca relacja. Raul jestem dla Ciebie pełen podziwu, że zamiast wypoczywać na plażach Chorwacji, poświęcasz urlop na realizację swojej pasji! Zresztą ta pasja, choć taka ponura i smutna jest bardzo zaraźliwa i mnie również ponownie skłania do pogłębienia wiedzy w temacie. Ponownie bo czytałem już wiele na ten temat kilka lat temu, przed moim pierwszym wyjazdem do Chorwacji, lecz przekonałem się wówczas jak bardzo skromne i często stronnicze (co też zauważyłeś) są wszelkie dostępne przekazy.

Ja nie zdobyłem się nigdy na taką podróż, dlatego z tym większą przyjemnością czytam Twoją relację i czekam na więcej.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.07.2013 12:09

.
Ostatnio edytowano 28.10.2013 21:09 przez Bocian, łącznie edytowano 5 razy
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.07.2013 12:11

armar napisał(a):Baardzo ciekawa relacja , z zainteresowaniem oglądam miejsca które pokazujesz .
Jeśli można , uzupełniając Twoje informacje .
Jeśli idzie i incydent w Borowo Selo ( na marginesie do dzisiaj jest to miejscowość praktycznie czysto serbska) , największym szokiem dla opinni społecznej , obok skali incydentu i ilości zabitych policjantów , był fakt okaleczenia ich zwłok ( obcięte genitalia, wycięte nożem na piersiach znaki ustaszy itp. ) , co zwiastowało jak okrutna może być zaczynająca się wojna .

Josip Reihl-Kir był z pochodzenia Węgrem , jego żona do dzisiaj stara się o ukaranie sprawców i zleceniodawców ( prawdopodobnie Glavas) tego zabójstwa , zabójstwa które miało storpedować wszelkie wysiłki mające na celu zapobieżenie wojnie .

Przed oblężeniem Vukovara były masowe wysiedlenia i zabójstwa Chorwatów i Węgrów ( akurat we wschodniej Slawonii wśród ofiar sporo było osób i tej narodowości ) z miasteczek Dalj i Erdut ( tu zrobiły sobie bazę oddziały Tygrysów Arkana ) .

Jako ciekawostkę należy tez dodać że w szeregach obrońców Vukovaru było całkiem sporo Serbów , w tym jeden z dowódców obrony . Czy na cmentarzu obrońców widziałeś jakiś grób prawosławnego ? W Vukovarze przed wojną było trochę małżeństw mieszanych , stąd sporo osób miało tożsamość bardziej lokalną niż narodową . A żadnego podziału na narodowości na alejach nie ma - wszyscy leżą razem - i chyba dobrze.

Niedawno w Chorwacji doszło do masowych demonstracji z uwagi na fakt , że w Vukovarze zarządzono oznaczenie dwujęzyczne tablic informacyjnych , ulic , urzędów ( czyli też pisanych cyrylicą ) . Wynika to z tego że w mieście do dzisiaj ponad 30% mieszkańców stanowią Serbowie , a w miastach gdzie mniejszość stanowi powyżej 25% istnieje wymóg oznaczeń tablic informacyjnych w języku tej mniejszości . Demonstrujący Chorwaci traktują to , w tym mieście , jako policzek dla poległych obrońców .

Pozdrawiam i czekam na c.d.

Dzięki za uzupełnienie relacji kilkoma ciekawostkami - zawsze się przydadzą.

Co do Serbów w szeregach obrońców miasta - to prawda. W szpitalu przewodnik o tym wspominał, jak również o tym, że leczyli tam wszystkich - bez względu na narodowość. Serbów też.

Co do cmentarza - przewodnicy mówili, że sa tam również groby prawosławne, ale w przeciwieństwie do muzułmańskich, nie są jakoś specjalnie oznakowane. A z nazwisk trudno było wywnioskować, bo jak sam pisałeś, było dużo małżeństw mieszanych.

Natomiast co do ostatniego punktu (znaki), okazuje się to tylko częściową prawdą. Równiez czytałem wcześniej te doniesienia o zarządzeniu i protestach i pytałem o to przewodnika ze szpitala (któy sam zasiada w jakiejś organizacji w Urzędzie Miasta). Otóż protesty rzeczywiście były, natomiast nie było żadnego zarządzenie - jedynie luźne rozmowy i propozycje mniejszości serbskiej na sesjach Rady Miasta. Z powodu protestów ludności, jak również chorwackich radnych, do uchwalenia ustawy nigdy nie doszło i pewnie prędko nie dojdzie. Może i dobrze, bo przyniosłoby to pewnie więcej szkody niż pożytku, a napisy cyrylicą i tak pewnie byłyby zamazane sprayem, jak w Hercegovinie.
Ostatnio edytowano 22.07.2013 12:17 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.07.2013 12:14

Bocian napisał(a):Punktem obowiązkowym moim zdaniem jest w Vukovarze Muzej Domovinskog Rata w jednostce wojskowej 204. brigade HV.

Było w planach, ale przewodnik ze szpitala poinformował nas, że tego dnia było zamknięte (nie wiem, czy z powodu soboty, czy jakiegoś innego). :cry:

Wspominał również, że w tym właśnie muzeum jest oryginalna mapa, na której Milosević nakreślił granice Wielkiej Serbii (coś, do czego nigdy się nie przyznał) - replika tej mapy jest w Dubrovniku na górze Srđ.

A tak w ogóle to pozdrawiam nowych czytelników i dziękuję za miłe słowa.

Wieczorem postaram się coś skrobnąć, ale raczej późnym wieczorem :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.07.2013 12:26

.
Ostatnio edytowano 28.10.2013 21:10 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 22.07.2013 12:52

Zapisuje się do czytelni , bardzo ciekawa relacja.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 22.07.2013 13:14

A propos Vukovaru:
co symbolizują ... nie wiem, jak je nazwać ... szare płyty/części domów, poustawiane na trawniku nad rzeką, ułożone niczym klocki domina puszczone w ruch ?

P.s. Jeszcze TAM wrócę. Jak ... będę gotowa.
:wink:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 22.07.2013 14:14

Nareszcie będę na bieżąco :)
Przyznam, że o takich miejscach wolę czytać, niż je zwiedzać.
Przez tę relację, przypomniał mi się mój pierwszy wyjazd do Cro.......trasa wiodła starą drogą, nie autostradą i.......chyba mi to wystarczy :?

Raul, ogromny szacun za relację, tak inną od pozostałych.

A co do Sarajewa - nie byłam, ale mam zamiar tam dotrzeć. Miałam relację z pierwszej ręki z tego miasta z 2009.....ciekawa jestem Twojej.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.07.2013 14:30

a to ja napisał(a):A propos Vukovaru:
co symbolizują ... nie wiem, jak je nazwać ... szare płyty/części domów, poustawiane na trawniku nad rzeką, ułożone niczym klocki domina puszczone w ruch ?

A tego nie zauważyłem :!:

W którym miejscu? Na tym nabrzeżu z krzyżem?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.07.2013 14:52

Warto dodać, że symbolem Vukovarskiej Bolnicy jest tzw rozstrzelany krzyż. Jest umieszczony nad głównym wejściem do szpitala.
.
Ostatnio edytowano 11.04.2014 15:53 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.07.2013 14:54

Przy ulicy Nazora?
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 22.07.2013 16:56

Raul73 napisał(a):

A tego nie zauważyłem :!:

W którym miejscu? Na tym nabrzeżu z krzyżem?

Tak.
Przy ul. Nazora - jak napisał Bocian.

mam gdzieś fotkę, ale jeszcze nie zrzuconą na dysk
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Śladami wojen - od Vukovaru po Srebrenicę - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone