krutom napisał(a):PLANETE+ poniedziałek, 26 sierpnia 20:45 -"Bałkańska eksplozja".
dzięki za info, na pewno zasiądę do oglądania, raczej sam bym nie natrafił, nie przeglądam prg tel, nie natrafiłem też na żaden zwiastun...
Raul73 napisał(a):
... bo dosyć ciekawa dyskusja się wywiązała - jak zauważył krutom, w spokojnej atmosferze bez spięć.
Uznanie niepodległości Bośni i Hercegowiny... nie będę daleko szukał, jest w wątku link do artykułu:
http://stosunki-miedzynarodowe.pl/index ... Itemid=109
Artykuł jest bardzo powierzchowny, poza chronologią wydarzeń prawie nic w nim nie ma
Fatamorgana napisał(a):Uznanie niepodległości Bośni i Hercegowiny... nie będę daleko szukał, jest w wątku link do artykułu:
http://stosunki-miedzynarodowe.pl/index ... Itemid=109
Artykuł jest bardzo powierzchowny, poza chronologią wydarzeń prawie nic w nim nie ma
Linkowałem wcześniej...
No ale co niby miałoby w nim być?
To jest właśnie artykuł dokumentujący kolejność wydarzeń i fakty a nie analiza dlaczego i po co?
Tam nie ma miejsca na dysputy i gdybanie- tam jest tylko suchy opis zdarzeń z punktu widzenia archiwisty i historyka politycznego.
Raul73 napisał(a):
Potwierdza się jednak moja opinia po tej wyprawie - że te wojny są nie do ogarnięcia zwykłym rozumem obserwatora z zewnątrz i każdy będzie miał inne zdanie na te tematy.
walp napisał(a):Obejrzałem. Film powstał w 2011 roku i niesamowite wrażenie robią te ciągle niezaleczone rany, 20 lat po wojnie. Część I: "Teraźniejszość", ukazuje przerażający plon konfliktu, co wielokrotnie było w tym wątku podkreślane. Uderza pesymizm młodego pokolenia, kiedy padają wypowiedzi: „Mam nadzieję, że całe to nasze zgorzkniałe pokolenie szybko wymrze” albo „Nie mamy prawdziwego państwa, bo przyszłość każdego kraju zależy od młodych ludzi, a nasza młodzież śpi”. Ostatnia część filmu pozwala mieć jednak nadzieję, że uda się pokonać antagonizmy między narodami i odbudować ich koegzystencję w tamtym regionie.
Lednice napisał(a): Wtedy był Tito, który przekonał większość, że wrogami są Hitler i Mussolini, a nie sąsiedzi z wioski obok
Zmobilizował po swojej stronie około 2/3 ludzi.
Ci co uważali inaczej, ci co bardziej nienawidzili swoich sąsiadów niż obcych, ci co przyłączyli się do okupantów, ustasze Pavelica, serbscy czetnicy Nedica, słoweńscy Domoobrani Rupnika, muzułmanie z dywizji Handschar i Albańczycy z Kosowa z dywizji Skanderberg,
pogrążyli kraj we wzajemnych rzeziach. A Niemcy i Włosi byli zachwyceni, jak "podludzie" się bez litości wzajemnie mordują.
Potem w 1945, kolaboranci zostali wyrżnięci przez Tito. Bez litości.
te kiero napisał(a):krutom napisał(a):PLANETE+ poniedziałek, 26 sierpnia 20:45 -"Bałkańska eksplozja".
dzięki za info, na pewno zasiądę do oglądania, raczej sam bym nie natrafił, nie przeglądam prg tel, nie natrafiłem też na żaden zwiastun...
te kiero napisał(a):ciekawe są wypowiedzi młodych na końcu, którzy za wojny byli za mali by ją pamiętać lub urodzili się już po...
W końcu był PolakiemLednice napisał(a):Tito wcale nie był cacy, ale jedno trzeba mu przyznać: udało mu się zjednoczyć ludzi różnych narodowości w walce przeciwko okupantom.
Powrót do Nasze relacje z podróży