Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami wojen - od Vukovaru po Srebrenicę

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.08.2013 00:24

Belgrad 2013

Powiedzmy sobie szczerze - poza kilkoma miejscami, Belgrad piękny nie jest :wink:

Ze wszystkich stron straszą szare, smutne budynki - typowe dla czasów komunistycznych...

Image01.jpg

Image02.jpg

Image04.jpg

W tle jedna z ładniejszych budowli - nowy (otwarty w 2012 r.) most Ada Ciganlija:

Image03.jpg

My przejeżdżamy przez starszy (ale równiez po niedawnym gruntownym remoncie) Most Gazela i na węźle "Mostar" (jeden z największych węzłów drogowych na Bałkanach) zjeżdżamy w prawo, do dzielnicy Dedinje.

Jest to najdroższa i najbardziej eksluzywna dzielnica miasta, gdzie znajduje się wiele ambasad, pałac rodziny Karađorđević "Beli dvor" (nadal mieszkają tam potomkowie dynastii, a pałac jest otwarty do zwiedzania tylko w weekendy po wcześniejszej rezerwacji - do niedawna był własnością państwa, m.in. tutaj gości przyjmował Milošević), a także wiele prywatnych willi i posiadłości (tu miaszkali m.in. Milošević, Arkan, Šešelj).

Dzielnicę tę upodobał sobie również Josip Broz Tito - a niedaleko swojego domu rozkazał wybudować kompleks, który dziś jest znany jako Muzeum Historii Jugosławii

Image05.jpg

Image06.jpg

Image07.jpg

Image08.jpg

Już na wejściu przykra niespodzianka - z 3 przeznaczonych do zwiedzania budynków nieczynny jest jeden - "Muzeum 25 maja". Zostają nam zatem dwa: "Kuča cveča" i "Stari muzej".

Najważniejszym budynkiem kompleksu jest niewątpliwie "Kuča cveča", czyli "Dom kwiatów", gdzyż tutaj, na własne życzenie, spoczął po śmierci sam Tito.

Image09.jpg

Image10.jpg

Za jego życia było to jedno z jego biur, po śmierci przemianowano je na mauzoleum, a nazwa pochodzi od ogromnej ilości kwiatów, które otaczały jego grób aż do lat 90-tych, kiedy zmieniono wystrój i kwiaty zastąpiono marmurem. Przy wejściu wita nas strażnik i zaprasza do środka:

Image11.jpg

Image12.jpg

Naokoło umieszczono sale z pamiątkami po marszałku: zdjęcia przedstawiające jego życie, notki bigraficzne, wycinki z artykułów...

Ale najważniejszą rzeczą jest kolekcja pałeczek sztafetowych - duma prezydenta! Pałeczki te przynosiła mu młodzież 25 maja każdego roku (oficjalny dzień urodzin Tito, przemianowany na Dzień Młodzieży), na ukończenie sztafety, która zaczynała się w Kumrovec (miejsce urodzenia marszałka) i biegła przez wszystkie większe miasta Jugosławii. Ceremonia zakończenia odbywała się na stadionie Partizana Belgrad, po drugiej stronie ulicy (kiedyś Stadion JNA). Biegi te były tak popularne, że odbywały się też w innych krajach, a w Jugosławii nawet po śmierci Tito - aż do 1988 r. Wszystkich pałeczek jest ok. 10 tysięcy!

Image13.jpg

Image14.jpg

Oczywiście w centralnym miejscu budynku znajduje się grób Tito - z białego marmuru, ze skromnym napisem:

Image15.jpg

Image16.jpg

Image17.jpg
Ostatnio edytowano 13.08.2013 00:40 przez Raul73, łącznie edytowano 2 razy
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.08.2013 00:35

Stari muzej to długi budynek, w którym zgromadzono rękodzieła, stroje ludowe, broń, instrumenty i narzędzia ze wszystkich republik jugosłowiańskich, ale też z innych krajów, co mnie trochę zaskoczyło (co mają wspólnego kimono czy kenijskie meble z historią Jugosławii?). Kilka fotek z tego muzeum:

Image01.jpg

Image02.jpg

Image03.jpg

Image04.jpg

Image05.jpg

Wyjeżdżamy z muzeum i kierujemy się do centrum. Ale zawrócić musimy pod stadionem Partizana, co wykorzystujemy do zrobienia kilku zdjęć z zewnątrz (to właśnie tutaj kończyły się "Sztafety Młodzieży"):

Image06.jpg

Image07.jpg

Image08.jpg

Stadion Crvenej Zvezdy, tzw. Maracana, znajduje sie zaledwie kilkaset metrów na południe, więc na derby kibice mają blisko :wink:
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 13.08.2013 20:25

Niesamowicie czyta się Twoją relację Raul! Po powrocie z CRO właśnie nadrobiłem zaległości (choć leżąc nad Jadranem czytałem Pocztówki z grobu...) Moja żonka mówi, że jestem "szajbusem", że takie informacje non stop czytam...
Wielkie dzięki za Twój wysiłek i takie dokładne opisy.
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 13.08.2013 20:39

Raul, a dlaczego akurat żaden most w Belgradzie nie został celowo zbombardowany? Nie miały żadnego znaczenia militarno-taktycznego? Równie dobrze jak przez ludność cywilną, mogły być wykorzystywane przez wojska.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.08.2013 22:48

luk006 napisał(a):Raul, a dlaczego akurat żaden most w Belgradzie nie został celowo zbombardowany? Nie miały żadnego znaczenia militarno-taktycznego? Równie dobrze jak przez ludność cywilną, mogły być wykorzystywane przez wojska.

Z tego, co się doczytałem, to na terenie centrum Belgradu nie było żadnych jednostek wojskowych, które potrzebowałyby przeprawiać sie przez mosty i ostrzelanie ich stanowiłoby pogwałcenie Konwencji Genewskiej. Jedynym mostem w okolicy Belgradu, który mógł być użyty na potrzeby armii, były stary most w Ostružnicy (dziś przebiega tamtędy obwodnica - po nowym moście) - został przez NATO zniszczony w pierwszych dniach nalotów.

Tak jak napisałeś - te mosty w granicach miasta nie miały znaczenia militarno-taktycznego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2013 22:55

Czy nie jest tak, ze kimona i inne dziwne rzeczy w Muzeum Jugosławii to podarunki otrzymane przez Tito w czasie wizyt zagranicznych :?:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.08.2013 23:24

Kalemegdan

Jest to punkt obowiązkowy wizyty w Belgradzie - jedno z najważniejszych miejsc miasta. Pod tą mazwą kryje się zespół fortyfikacji z czasów celtyckich oraz dwa duże parki (chociaż jeden nazywa się "Mali" :wink: ) - ulubione miejsce spacerów mieszkańców stolicy.

Zanim tam jednak dotrzemy, najpierw trzeba dojechać na parking. Wracamy zatem na węzeł "Mostar", z którego trzeba umiejętnie zjechać, co proste nie jest. Parking miałem namierzony niedaleko dworca kolejowego - znaleziony bez problemów. Trzeba jedynie bardzo uważać na dziury, bo przy polskie drogi przy serbskich są równe jak stół:

Image01.jpg

Image02.jpg

Z parkingu musimy jeszcze przejśc całkiem spory kawałek brzegiem Savy. Za to mamy doskonaly widok na Ušče Tower - najwyższy budynek miasta, za czasów Tito zwany "Wieżowcem KC" (był siedzibą KC Związku Komunistów Jugosławii), poważnie uszkodzony podczas nalotów NATO (trafiony dwukrotnie)

Image03.jpg

Image04.jpg

Na Kalemegdan trzeba jeszcze wejść po długich schodach, obok Ambasady Francuskiej. Zresztą niedaleko wejścia znajduje się duży Pomnik Wdzięczności dla Francji (za pomoc udzieloną Serbii podczas I wojny światowej):

Image10.jpg

Image07.jpg

Image08.jpg

Kalemegdan jest wielki i aby zwiedzić cały teren, potrzeba cały dzień. My zaliczamy tylko pobieżny spacer, podziwijać po drodze mi.n muzeum wojskowe, Bramę Karađorđeva ze zwodzonym mostem, kamień upamiętniający zwycięstwo nad Turkami w 1456 r. i wspaniałą panoramę ujścia Savy do Dunaju:

Image05.jpg

Image06.jpg

Image09.jpg

Image11.jpg

Image12.jpg

Image13.jpg

Image14.jpg

Image15.jpg

Image16.jpg

Image17.jpg

Image18.jpg
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.08.2013 23:28

Lednice napisał(a):Czy nie jest tak, ze kimona i inne dziwne rzeczy w Muzeum Jugosławii to podarunki otrzymane przez Tito w czasie wizyt zagranicznych :?:

Nigdzie nie było takiej informacji - podarki dla Tito miały być w "Muzeum 25 Maja"

EDIT: Już wiem, skąd masz tą informację!

To jest zupełnie nowa strona muzeum, działająca od kilkunastu dni - i tam jest rozpisany nowy układ muzeum, z oddanymi już wszystkimi trzema budynkami. Widocznie trafiliśmy akurat na przeprowadzkę i stąd był taki bałagan (a na starej stronie, która już nie działa, była informacja, że prezenty dla Tito są właśnie w tym trzecim budynku). Możliwe, że częśc z nich widzieliśmy jednak w "Starym Muzeum"
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.08.2013 23:36

Raul73 napisał(a):Krstić początkowo odsiadywał wyrok w Wakefield.
7 maja 2010 r. trzech muzułmańskich więźniów podcięło mu gardło.

8O :) :roll:
Ano proszę... pierdel który kilka razy mijałem jeżdżąc po tym mieście...
Miłośników Allacha to tam w okolicy multum (całe ulice), zatem miał kto się podjąć...

ostatecznie strona polska zdecydowała się utrzymać wszystkie informacje na temat osadzenia Krstića w tajemnicy - wiadomo tylko, że został do nas przewieziony pod koniec marca.

Kto wie gdzie teraz siedzi? :roll: :?: :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2013 23:51

Raul73 napisał(a):
Lednice napisał(a):Czy nie jest tak, ze kimona i inne dziwne rzeczy w Muzeum Jugosławii to podarunki otrzymane przez Tito w czasie wizyt zagranicznych :?:

Nigdzie nie było takiej informacji - podarki dla Tito miały być w "Muzeum 25 Maja"

EDIT: Już wiem, skąd masz tą informację!

To jest zupełnie nowa strona muzeum, działająca od kilkunastu dni - i tam jest rozpisany nowy układ muzeum, z oddanymi już wszystkimi trzema budynkami. Widocznie trafiliśmy akurat na przeprowadzkę i stąd był taki bałagan (a na starej stronie, która już nie działa, była informacja, że prezenty dla Tito są właśnie w tym trzecim budynku). Możliwe, że częśc z nich widzieliśmy jednak w "Starym Muzeum"

Czyli dobrze czułem :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.08.2013 23:56

Z parku wychodzimy na reprezentacyjny deptak Belgradu - Ul. Kneza Mihailova:

Image01.jpg

Image02.jpg

Image03.jpg

Image04.jpg

Deptakiem dochodzimy na Trg Republike, z pomnikiem Księcia Michała Obrenovića i (niestety, zasłoniętym z powodu remontu) Teatrem Narodowym

Image06.jpg

Image07.jpg

Dalej zaczyna się kolejna reprezentacyjna ulica/plac Belgradu - Terazije, na którym wybudowano wiele budynków użyteczności publicznej (łaźnie, teatr, kina, hotele, tawerny). Ulica łączy się z Trgiem Nikole Pasića. Niegdyś było to centrum życia miasta.

Image08.jpg

Image09.jpg

Image10.jpg

Bardzo popularne w Belgradzie są takie brązowe małe rzeźby (widzieliśmy je na kilku placach):

Image05.jpg

Dalej na południe zaczyna się część "rządowa" - tutaj mieści się Urząd Miasta...

Image12.jpg

... a po drugiej stronie parku - Narodna Skupština, czyli serbski Parlament:

Image11.jpg

Image13.jpg

Image14.jpg

Image15.jpg
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.08.2013 23:58

Fatamorgana napisał(a):
Raul73 napisał(a):
ostatecznie strona polska zdecydowała się utrzymać wszystkie informacje na temat osadzenia Krstića w tajemnicy - wiadomo tylko, że został do nas przewieziony pod koniec marca.

Też jestem bardzo ciekawy - dziwne, że do tej pory media nie wyśledziły :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2013 00:11

W Cieszynie jest Zakład Karny, jeszcze z czasów Austro-Węgier.
Ale nie, Cieszyn to za małe miasto. Od razu by się rozeszło, że u nas siedzi Jugol, co zabił tysiące ludzi, poczta pantoflowa by zadziałała :roll:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.08.2013 00:22

Raul73 napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):

Też jestem bardzo ciekawy - dziwne, że do tej pory media nie wyśledziły :?

To się da wywiedzieć. :) Zwłaszcza jak sprawa przycichnie.

Są sposoby jak przywieźć więźnia incognito ale i są sposoby żeby się dowiedzieć co to za więzień. :roll:

Btw.
Powodzenia nie odniosły również rokowania w Ramboulliet (luty-marzec 1999 r.), a Slobodan Milošević nie zgodził się na rozmieszczenie żadnych sił NATO w Kosovie.

Tak się ciekawie składa, że wizytowałem pałac w Ramboulliet podczas przejazdu z Paryża do Orleanu i było to we wrześniu 1999r. A pojechałem tam właśnie dlatego, żeby zobaczyć miejsce, gdzie tworzyła się polityczna historia "nowej Jugosławii" oraz jej byłych części na podstawie owych rokowań w których brali udział możni tego świata. Po wizycie w CRO w czasie gdy jeszcze trwała wojna i nasłuchiwaniu doniesień o dalszych losach krajów byłej Jugosławii, zainteresowałem się bliżej tym wszystkim, ale dopiero lektura na temat Srebrenicy ukazała mi ogrom tego dramatu. Niemniej jednak temat Kosova ponownie ukazał kto jest do czego zdolny i do dzisiaj dziwi mnie dlaczego mimo porażki w wojnie z Chorwatami i zakończeniu jej Serbowie i Milosević dalej byli gotowi zabijać, strzelać i wojować...
Myślę, że nie mogli się pogodzić z przegraną i kolejnymi "buntownikami"- to wszystko niszczyło prestiż Wielkiej Serbii i jej chęć dominacji nad resztkami dawnego kraju.
Podczas pobytu w UK miałem okazję porozmawiać z dwoma Albańczykami z Kosova na temat tej wojny.
Do dzisiaj mam wrażenie, że nastąpiła mniejsza wprawdzie- ale jednak powtórka z wojny w Bośnii.

Relacja Raula ponownie to wszystko przywróciła.
Ostatnio edytowano 14.08.2013 00:30 przez Fatamorgana, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 14.08.2013 00:24

Tašmajdan

Jest to drugi po Kalemegdanie ulubiony park mieszkańców stolicy.

Tašmajdan został kilkukrotnie zbombardowany przez NATO w 1999 r.:

23 kwietnia - o 2.06 NATO zbombardowało budynki serbskiego radia i telewizji RTS. Część budynku zawaliła się i uwięziła praciwników. 16 osób zginęło, a wielu było długo uwięzionych.

24 kwietnia 1999 – teatr dziecięcy "Duško Radović" w sercu parku Tašmajdan park został poważnie zniszczony podczas bombardowania sąsiednich budynków.

Pierwszym budynkiem przy wejściu do parku jest Cerkiew Św. Marka - nowy kościół (z lat 40-tych XX wieku), ale bardzo ważny, ponieważ po pierwsze spoczywają tu szczątki pierwszego cara Serbii Stefana Duszana, a po drugie znajduje się tutaj jedna z najbogatszych kolekcji ikon serbskich:

Image01.jpg

Image10.jpg

Image02.jpg

Image03.jpg

Image04.jpg

Image05.jpg

Image06.jpg

Image07.jpg

Image08.jpg

Na tyłach kościoła znajduje się natomiast były budynek RTS, ze śladami po bombardowaniach:

Image09.jpg

Image15.jpg

Ten maly budynek z zielonym dachem, to teatr "Duško Radović" - bez śladów zniszczeń

Obok budynku, przy gimnazjum, powstaje stadion:

Image11.jpg

Jest w parku jeszcze jedna rzecz związana z wojną w Kosovie - Pomnik Agresji NATO 1999 (tak oficjalnie w Serbii nazywa się tę wojnę). Został odsłonięty 30 czerwca 1999 r,. a więc krótko po zakończeniu wojny, i poświęcony wszystkim dzieciom, które zginęły w nalotach:

Image12.jpg

Image13.jpg

Image14.jpg

Nie wiem, kto odpowiadał za napisy na tak ważnym dla Serbów pomniku, ale 2 błędy w jednym zdaniu angielskim chluby mu nie przynoszą :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Śladami wojen - od Vukovaru po Srebrenicę - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone