Polecam wszystkim ten film o masakrze w Srebrenicy, Katyń II, z naszą Karoliną Gruszką
Lednice napisał(a):Polecam wszystkim ten film o masakrze w Srebrenicy, Katyń II, z naszą Karoliną Gruszką
Lednice napisał(a):Polecam wszystkim ten film o masakrze w Srebrenicy, Katyń II, z naszą Karoliną Gruszką
grot napisał(a):Jeszcze trochę i dojdziesz do porównywania Serbów do Talibów.
snajperzy celowali w chłopów orzących ziemię, zabijając w ciągu 2 lat co najmniej kilkadziesiąt osób.
Tak Holendrzy chronili ludzi w Srebrenicy...
masakra......trudno mi to sobie wyobrazić...byli tam, żeby pomagać, żeby chronić, a oni wydali ich na rzeź....Są współodpowiedzialni za śmierć tych wszystkich ludzi....nie do ogarnięcia to wszystko, naprawdę....
„Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni; odpuszczajcie, a będzie wam odpuszczone.” (Ewangelia wg św. Łukasza 6, 37)
aio napisał(a):Sama przekraczając granicę pomiędzy Węgrami i Serbią, miałam bardzo miłe spotkanie z celnikiem, który oczywiście pytał gdzie jedziemy, po co, itp. Ożywił się bardzo bo mieliśmy w planach odwiedzić jego rodzinne strony - Mokrą Gore, Kremną. Był przemiłym człowiekiem, zachwycał się Krakowem i Polską, oceniłam jego wiek na ok 45 lat i od razu nasunęły mi się pytania: gdzie był w czasie wojny, co robił? Przecież mieszkał nad Driną, "rzut beretem" od Srebrenicy. Oczywiście ich mu nie zadałam, ale na początku podróży przez Serbię takie pytania natrętnie pojawiały się w głowie.
Raul73 napisał(a):Alvringar napisał(a):
... (chociaż częściowo znalazłam niby wytłumaczenie dlaczego do tego doszło - mam nadzieję, że Raul w swoim podsumowaniu doda coś w tej kwestii od siebie)
Skoro jesteśmy przy wydarzeniach w Srebrenicy...
Nie wiem, czy o to chodziło Alvringar-owi, ale i tak miałem o tym napisać - a czy to prawda, czy wymysły - każdy musi sobie sam odpowiedzieć, bo jednej uniwersalnej odpowiedzi nie ma.
Otóż istnieje wersja, lansowana przez różne strony konfliktu ...
Tyle teorie spiskowe...
Jak było naprawdę - nie podejmuję się wyrokować, ale moim zdaniem ...
...a nie wydawać katu pod topór!
Zresztą, o tym jak działał holenderski kontyngent, doskonale świadczy sposób, w jaki potraktowali brata Hasana Nuhanovića. Dla tych, którzy nie czytali książki, krótkie wyjaśnienie: Suljagić i Nuhanović wpadli na pomysł umieszczenia brata Hasana na liście pracowników ONZ, aby go zostawić w bazie. Jeden z dowódców holenderskich, po sprawdzeniu listy, kazał chłopca skreślić i wydać Serbom, a Nuhanović musiał jeszcze go odprowadzić do bramy i pożegnać - na zawsze. Tak Holendrzy chronili ludzi w Srebrenicy...
Lednice napisał(a):
Nie można przesadzać, bezpośredni udział w zbrodniach mieli raczej nieliczni żołnierze, z bardzo prostego powodu,
im mniej świadków, tym lepiej
Reszta udawała, że nie wie, co robią koledzy
Piohib napisał(a):Po wpisaniu frazy Srebrenica w YouTube trafiłem m. in. na ten film:
http://www.youtube.com/watch?v=Gk5xOM7ECwI
Powrót do Nasze relacje z podróży