Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami wojen - od Vukovaru po Srebrenicę

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.07.2013 21:13

te kiero napisał(a):
Raul73 napisał(a):Przed wojną na Trebević kursowała wagonikowa kolejka linowa - również zniszczona przez Serbów. Obecnie trwa jej odbudowa - planowane oddanie do użytku w przyszłym roku.

świeże info w temacie:
http://www.slobodnaevropa.org/content/s ... 72680.html

trzeba będzie się za rok ponownie wybrać...

Koniecznie! :D :D

O ile się wyrobią, bo to info sprzed 2 lat, a gdzieś wiosną czytałem, że jest opóźnienie i mają skończyć wiosną 2014 r.
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 24.07.2013 21:16

Przepraszam za mały wtrąt zakłócający rewelacyjną relację, ale chciałbym polecić jeszcze to, polskiego autora: http://merlin.pl/Jakbys-kamien-jadla_Wo ... l#fullinfo
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.07.2013 21:31

sirk napisał(a):Przepraszam za mały wtrąt zakłócający rewelacyjną relację, ale chciałbym polecić jeszcze to, polskiego autora: http://merlin.pl/Jakbys-kamien-jadla_Wo ... l#fullinfo

Oczywiście przeczytana - i również będzie w bibliografii :D :D
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 24.07.2013 21:42

Raul73 napisał(a):
sirk napisał(a):Przepraszam za mały wtrąt zakłócający rewelacyjną relację, ale chciałbym polecić jeszcze to, polskiego autora: http://merlin.pl/Jakbys-kamien-jadla_Wo ... l#fullinfo

Oczywiście przeczytana - i również będzie w bibliografii :D :D

Ja czytałem jakieś dwa lata temu :D Ale chyba czas poddać się :oops: : co przytoczę jakieś ciekawe źródło, to Raul czytał/widział/był. Zaskoczyć go, to Mission Impossible :D
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 24.07.2013 23:20

Na temat książek i filmów o tematyce bałkańskiej w tymo czasach wojny jest wątek tutaj

ksiazki-filmy-przewodniki-inne-poruszajace-temat-balkanow-t26031.html
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.07.2013 23:27

Postaram się dzisiaj zakończyć wizytę w Sarajevie, chociaz jeszcze sporo zostało.

Po krótkiej drzemce wyruszamy z powrotem na miasto. Tym razem czeka nas mała wspinaczka - od Baščaršiji w lewo ostro pod górę prowadzi ulica Kovači.

Image01.jpg

Tak również nazywa się cmentarz, który się tutaj znajduje - pięknie położony na wzgórzu:

Image02.jpg

Image04.jpg

Image09.jpg

Image10.jpg

Prawie wszystkie nagrobki takie same, większość dat śmierci z okresu 1992-96, na większości ten sam napis:

"I ne recite za one koji su na Allahovom putu poginuli: Mrtvi su. Ne,oni su zivi, ali vi to ne osjecate."

Image03.jpg

Przy okazji mam prośbę do specjalistów od języków bałkańskich o dokładne przetłumaczenie tych słów - rozumiem je tylko pobieżnie, a nigdzie nie znalazłem tłumaczenia. Ten sam napis umieszczony jest na wszystkich grobach w Srebrenicy.

Cmentarz Kovači nie jest jedynym tego typu w Sarajevie, nie jest nawet największy. Jest natomiast najważniejszy. To tutaj bowiem, w największym grobowcu na samym środku, zwieńczonym kopułą i otoczonym fontanną, pochowano ciało pierwszego prezydenta niepodległej Bośni i Hercegoviny - Aliję Izetbegovića, który zmarł 19 października 2003 r. z powodu choroby serca i obrażeń po upadku w domu:

Image04.jpg

Image05.jpg

Image06.jpg

Image07.jpg

Image08.jpg

11 sierpnia 2006 r. grób Izetbeovića został zniszczony w wyniku wybuchu bomby. Sprawców nigdy nie wykryto, a grób odnowiono.

Obecnie karierę ojca kontynuuje Bakir Izetbegović, który od 2010 jest jednym z 3 prezydentów BiH (w tym kraju władzę sprawuje kolegium złożone z 3 prezydentów: Boszniak, Serb i Chorwat, jeden z nich jest przewodniczącym kolegium przez 8 miesięcy, potem następny i tak dalej przez 4 lata kadencji - a nad tym wszystkim jest jeszcze Wysoki Przedstawiciel ONZ :roll: )

Z cmentarza musimy wspiąć się jeszcze wyżej - na twierdzę Zuta Tabija. Miejsce, które od starożytnych czasów służyło jako punkt obserwacyjny dla wojsk, dziś jest zaniedbane, ale stanowi bardzo popularne miejsce zarówno dla mieszkańców, jak i dla turystów - z powodu pięknej panoramy miasta:

Image11.jpg

Image12.jpg

Image13.jpg

Image14.jpg

Image15.jpg

Wracamy na cmentarz i schodzimy w dół do centrum:

Image16.jpg

Zanim wejdziemy na Baščaršiję, skręcamy jeszcze w lewo, aby podziwiać pięknie odnowioną Viječnicę (mamy szczęśćie, bo ledwie 2 miesiące wcześniej zdjęto rusztowania i folie ochronne):

Image17.jpg

Image18.jpg

Image19.jpg

Image20.jpg

Image21.jpg

Image22.jpg

Ukończono dopiero ściany zewnętrzne - pozostaje jeszcze wnętrze, no i oczywiście zbiory. Niestety, dużej części cennych ksiąg już nigdy nie uda się odzyskać. :cry:
Ostatnio edytowano 25.07.2013 00:24 przez Raul73, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2013 23:38

Raul73 napisał(a):
Lednice napisał(a):Zarąbiste Raul, to co zrobiłeś :!:

Szacun

Dzięki za miłe słowa, ale tu z biegiem czasu relację współtworzy coraz więcej osób, co mi się bardzo podoba, bo każdy dodaje od siebie jakieś ciekawostki :D

Wiem, wiem, ja też dodawałem :wink:

Ale to ty jesteś bossem tego wątku :roll:

Nie lubię dawać dobrych opinii za nic, ty zasłużyłeś

PS: most, gdzie ten gruźlik-terrorysta-psychopata Princip zabił arcyksięcia i jego żonę, nie nazywa się oficjalnie mostem Principa :?:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.07.2013 00:05

Wreszcie pora na miejsce, które zna każdy, kto był w Sarajevie - Stare Miasto.

Zaczynamy od ulicy Sarači, przy której znajduje się Gazi Husrev-beg Bezistan - czyli coś w stylu naszych sukiennic. Niestety, właśnie minęła 17-ta, czyli godzina zamknięcia w niedzielę. Udaje mi się zrobić tylko jedno zdjęcie wewnątrz i zostajemy wyproszeni.

Image01.jpg

Image02.jpg

Budynek ten jest połączony z Sahat-kulą, czyli wieżą zegarową, budowaną zawsze przy meczetach w czasach, gdy nie było jeszcze zegarków

Image03.jpg

Idziemy wreszcie do meczetu Gazi Husrev-Bega (największego w Sarajevie). Skoro nie udało się wejść do Carevej Dżamiji, to mamy nadzieję, że tu się uda.

Image04.jpg

Image05.jpg

Nic z tych rzeczy - przy drzwiach stoi czlowiek, który nikogo nie wpuszcza, a na ścianie kasy kartka, że od 7 lipca meczet nieczynny. Ale mamy pecha - akurat od dziś. Siadamy obok i zastanawiamy się, co jest grane. W tym czasie obserwuję ludzi, którzy tam przychodzą na modlitwę i tych, którzy na nich czekają, o czym pisałem wcześniej. Niesamowita mieszanka kulturowa! No i oczywiście robimy zdjęcia:

Image07.jpg

Image08.jpg

Image09.jpg

Image10.jpg

Tutaj studnia šedrvan...

Image11.jpg

... a tutaj Medresa Seldžukija

Image06.jpg

Gdy tak siedzimy, słyszymy nagle język polski - to pani przewodnik oprowadza wycieczkę z Polski tuż obok nas. Słuchamy tego, co mówi i po chwili wyjaśnia się tajemnica zamkniętych meczetów - za kilka dni początek ramadanu i meczety są "oczyszczane" ze śladów niewiernych.

Na tyłach meczetu znajduje się jeszcze jeden mały budynek - Mauzoleum Gazi Husrev-Bega. W jednej sali, tej większej, spoczywa ciało samego Husrev-Bega:

Image13.jpg

Obok, w mniejszej, pochowano jego przyjaciela Adžima Esira Aliję - projektanta meczetu (i wielu innych obiektów w całym Imperium Osmańskim)

Image14.jpg

Image15.jpg

Wreszcie przychodzi czas na samą Baščaršiję i coś, na co czekałem od dawna :wink: :

Image16.jpg

Przez chwilę spacerujemy również po targu, oglądając pamiątki - tu zdecydowanie króluje Vučko! Jest dosłownie wszędzie - ma się wrażenie, jakby olimpiada skończyła się wczoraj. Widać, że mieszkańcy Sarajeva są z niej dumni. Nie wiem, na ile jest to prawdą, ale Kenan mówił, że igrzyska z 1984 r. aż do Atlanty w 1996 r. były uznawane za najlepiej zorganizowane w historii.

Czas wracać i wymeldować się z motelu. Po drodze mijamy jeszcze jeden budynek - tym razem nie zabytek, a nowiutką Bibliotekę Gazi Husrev-Bega, ufundowaną przez rząd Kataru:

Image17.jpg

Image18.jpg

Image19.jpg

Image20.jpg

Image21.jpg
Ostatnio edytowano 25.07.2013 00:28 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.07.2013 00:08

Lednice napisał(a):
PS: most, gdzie ten gruźlik-terrorysta-psychopata Princip zabił arcyksięcia i jego żonę, nie nazywa się oficjalnie mostem Principa :?:

W necie znalazłem informacje, że tak nazywał się w latach 1918-1992. Potem powrócił do pierwotnej nazwy Latinska ćuprija. Wszak Princip był Serbem, w dodatku nacjonalistą - może to dlatego?

Ostatnia część Sarajeva już jutro, bo dziś już mi się oczy zamykają.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 25.07.2013 00:27

A propos cmentarza przy Kovači

Obrazek

Przy grobie Aliji Izetbegovića stał wartownik
Obrazek

P.s. mieszkaliśmy niedaleko
(widok z okna, przez szybę)
Obrazek
Obrazek

Do serca Baščarsiji mieliśmy ... 2 minuty drogi.
Po drodze przechodziliśmy obok tego miejsca, które poznałam na Twojej fotografii
Obrazek

Może wiesz, co to za budynek widniejący na wzgórzu nad cmentarzem Kovači - ten po prawej, oflagowany?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.07.2013 00:33

a to ja napisał(a):
Przy grobie Aliji Izetbegovića stał wartownik

Miałem o tym napisać i zapomniałem - dzięki za przypomnienie.
Rzeczywiście - na większośći zdjęć, jakie znalazłem w necie, przy grobie prezydenta stała warta. Tymczasem kiedy my tam byliśmy, było pusto. Również fontanna, jak widać na fotkach, była nieczynna. Nie wiem, czemu.

P.s. mieszkaliśmy niedaleko
(widok z okna, przez szybę)

Widok super - my niestety z naszego okna nie mieliśmy żadnego widoku :lol: :lol:

Może wiesz, co to za budynek widniejący na wzgórzu nad cmentarzem Kovači - ten po prawej, oflagowany?

No właśnie nie mam pojęcia. Trwają przy nim jakies prace remontowe. Pytałem o to miejsce 2 osoby na Zutej Tabiji, ale nikt nie wiedział.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.07.2013 00:39

A'propos Zutej Tabiji...

Jak już pewni wszyscy zauważyli, moje fotki nie są najwyższych lotów, bo ani ze mnie żaden fotograf, ani aparat nieprofesjonalny, a dodatkowo kiedy tam byliśmy, było troche pochmurno.

Ale jeszcze przed wyjazdem znalazłem w necie 2 profesjonalne zdjęcia z tego miejsca, które mogę oglądać bez końca - zmieniam je jako tapety na pulpicie:

sarajevo_mon_amour_by_edamak-d33k0wv.jpg

DSC_0847.jpg

I jak tu się nie zakochać w takim mieście? :D :D
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 25.07.2013 00:44

A propos ... sukiennic :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo żałuję, że w tym miejscu muszę się zatrzymać ... (na jakieś 3 tygodnie).
A mam sporo zdjęć, które mogłyby być dopełnieniem Twojej relacji.

Jak wrócę, to pewnie wędrówka z Raulem73 będzie gotowa :)

P.s. nie miałam pojęcia, jak wygląda sarajevska róża, widzę, że szukałam nie tego, co trzeba ...

Aha! Głos nawołującego muezina słyszeliśmy pierwszej nocy ok. 3:05 (myślałam, że mi się to śniło) ale drugiej nocy obudziliśmy się już wszyscy - tym razem o 3:07. Z okna naliczyliśmy ... jedni 14, inni 19 minaretów.
Wyobraź sobie, co się działo, kiedy w każdym z nich zaczynali "nawoływania" ...

Pozdraviam serdecznie (znowu nie wyspana :) ) i do poczytania po powrocie :papa:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 25.07.2013 06:39

Raul wielkie dzięki za tę relacje ...
Napiszę tylko, że jestem pod dużym wrażeniem, przeczytałem ją właśnie jednym longiem...
Kawał bardzo dobrej roboty ... szacunek.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.07.2013 07:06

Raul73 napisał(a):
te kiero napisał(a):
Raul73 napisał(a):Przed wojną na Trebević kursowała wagonikowa kolejka linowa - również zniszczona przez Serbów. Obecnie trwa jej odbudowa - planowane oddanie do użytku w przyszłym roku.

świeże info w temacie:
http://www.slobodnaevropa.org/content/s ... 72680.html
trzeba będzie się za rok ponownie wybrać...

Koniecznie! :D :D
O ile się wyrobią, bo to info sprzed 2 lat, a gdzieś wiosną czytałem, że jest opóźnienie i mają skończyć wiosną 2014 r.

faktycznie artykuł z 2011 :( zasugerowałem się datą pod nagłówkiem, to oby zdążyli przed latem
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Śladami wojen - od Vukovaru po Srebrenicę - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone