Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami wojen - od Vukovaru po Srebrenicę

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 24.07.2013 08:36

Jeśli ktoś chce (i moderator mnie nie pokrzyczy) mogę wrzucić "Strzał w serce" z napisami na Dropboxa - każdy chętny sobie pobierze.
piotrek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek99 » 24.07.2013 08:54

Najciekawszy to Vukowar! ;)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 24.07.2013 09:08

Po pierwsze i najważniejsze, to dziękuję Ci Raul73 za tą relację, za Twoje chęci podzielenia się z nami tym co zobaczyłeś, usłyszałeś, przeczytałeś.

Jako historyczka z zamiłowania chłonę wszystko co z historią związane, ta dodatkowo bardzo mnie interesuje. Czekam na czas kiedy Julia trochę dorośnie, żeby właśnie taką objazdówkę zrobić. Twoja relacja, Twoje doświadczenia jeśli pozwolisz, bardzo mi w tym pomoże.

Ewa dzięki za wrzucenie książki.
gerjac
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gerjac » 24.07.2013 10:25

sam_fischer napisał(a):Jeśli ktoś chce (i moderator mnie nie pokrzyczy) mogę wrzucić "Strzał w serce" z napisami na Dropboxa - każdy chętny sobie pobierze.

Wrzuć proszę, chętnie zobaczę
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 24.07.2013 10:26

Przez to nocne czytanie ... a potem jeszcze oglądanie na youtube ... to naśniło mi się dziś koszmarów.
(nie mogłam się wydostać z Sarajeva)

Pisałam, że nie jestem jeszcze gotowa na zgłębianie tematu.

Podczas oglądania w nocy ośmiominutowego wycinka filmu z polskim lektorem, o sarajevskim tunelu (i nie tylko), wymiękłam ... . I to mi już wystarczyło.
A potem ... nocne koszmary.

Za wrażliwa się ostatnio zrobiłam.

Relacja Raula73 jest dla mnie ... bardziej "do przyjęcia".
Wstrząsa ... bezpiecznie (jeśli taka forma w ogóle istnieje :wink: )
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 24.07.2013 10:32

krutom napisał(a):
Bartek1977 napisał(a):
jara napisał(a):Oglądam na HBO "Kraina miodu i krwi".

Przegapiłem początek... :(

Nic straconego

Sobota 27 lipca, 03:50 HBO
Niedziela 4 sierpnia 01:55 HBO

To raczej się nie załapię - w tym czasie będę juz w drodze do CRO :D
Trzeba będzie nastawić dekoder na nagrywanie...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.07.2013 11:11

Raul, aleś zrobił poruszenie na forum 8O
a pamiętam jak pytałem o Potoćari itp, to poza Tobą nie było odzewu:
zbrodnie-ku-przestrodze-t27212-90.html

a tu proszę ile zainteresowanych :D
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 24.07.2013 11:20

sam_fischer napisał(a):Jeśli ktoś chce (i moderator mnie nie pokrzyczy) mogę wrzucić "Strzał w serce" z napisami na Dropboxa - każdy chętny sobie pobierze.

Ja chętnie.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 24.07.2013 11:21

te kiero napisał(a):Raul, aleś zrobił poruszenie na forum 8O

Bo wszystko jak na tacy.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 24.07.2013 11:52

_Ewa_ dzięki za książkę.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 24.07.2013 12:52

krutom napisał(a):
te kiero napisał(a):Raul, aleś zrobił poruszenie na forum 8O

Bo wszystko jak na tacy.

Raczej dlatego, że przedstawione w przyswajalny, zaciekawiający sposób. Wielu z nas ma nikłą wiedzę na temat wojny, wielu czysto podręcznikową. Trudno wybijać się w jakiś tematach nie mając wiedzy. A chęć dowiedzenia się czegoś nowego, czegoś więcej myślę że drzemie w każdym.
emarylka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emarylka » 24.07.2013 15:15

Piękna lekcja historii,
poczytuję co się napatoczy o tej strasznej wojnie,
masakra jaką sobie wzajemnie zgotowali jest wciąż dla mnie nie do ogarnięcia,
i to w dzisiejszych czasach,
również w czasie pobytów w CRO podpytywaliśmy naszego gospodarza o jego wspomnienia z wojny, mieszkał w Sibeniku, niechętnie, ale coś tam powiedział, jak wyglądało życie w mieście w czasie ostrzałów,
widoczna jednak jest niechęc do Serbów, wręcz nienawiść, zreszta mówi o tym otwarcie, tym bardziej że Serb wybudował sobie dom obok niego, uważa to za wręcz skandal, Serb ponoć robił wszystko nie tak jak w Chorwacji jest przyjęte - chodziło mu nawet o zachowanie, sposób budowy a na myśl o nowym sąsiedzie robił się wręcz czerwony, zreszta nie tylko on, odnosi się wrażenie że Serbowie nie są "lubiani
czekam i ja na ciąg dalszy
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 24.07.2013 16:02

Witaj Raul,

Bardzo dobre ukazanie tematu zarówno opisowo jak również fotograficznie :!: .

Dziękuję za ciepłe słowo o mej relacji :D .

Chciałem dodać kilka słów o pewnym istotnym, aczkolwiek mniej znanym miejscu.
Jest to funkcjonujący nieprzerwanie, położony na uboczu Visegradu hotel, znany z dokonywania w nim podczas wojny 1992r. czystek etnicznych a w szczególności gwałtów na bośniackich kobietach i dziewczętach (d. obóz tortur nazywany „Rape Motel” ) http://en.wikipedia.org/wiki/Vilina_Vlas
Oficjalna strona - SPA Hotel Vilina Vlas (obecnie Centrum Rehabilitacji ) http://www.vilinavlas.teol.net/english.html

Wg poniższej informacji część „obsługi” hotelowej nie zmieniła się do dzisiaj…
http://genocideinvisegrad.wordpress.com ... lina-vlas/

Warte przeczytania są wrażenia pewnej aktorki nocującej w tymże centrum kilka lat temu
http://www.spiritofbosnia.org/v7n2/hote ... output=pdf
Syntetycznie o dowódcy i jego oddziale paramilitarnym mającym swą siedzibę w Hotelu Vilina Vlas
https://en.wikipedia.org/wiki/Milan_Luki%C4%87
Więcej materiałów, w tym zdjęć z hotelu z czasów wojny można obejrzeć i doczytać tutaj
http://genocideinvisegrad.wordpress.com ... lina-vlas/
lub obejrzeć w filmie

Pozdrawiam
Piohib
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piohib » 24.07.2013 16:39

Raul73 napisał(a):
Piohib napisał(a):Czy w Sarajewie zaglądałeś może na wystawę poświęconą masakrze w Srebrenicy? (obok Katedry przy ul.Ferhadija)

Niestety, nie widziałem tej wystawy. Nawet nie miałem pojęcia, że coś takiego jest.

Czy to wystawa stała czy czasowa?

Widziałem natomiast na ulicach Sarajeva sporo atokarów, busów i osobówek z zielonymi rejestracjami NATO - to oficjele zjeżdżali na coroczne uroczystości w Srebrenicy 11 lipca.

To była wystawa czasowa, jak dobrze pamiętam w okolicy połowy lipca miała się zakończyć (my byliśmy 27.06).
Jeśli chcesz, to mogę dodać do Twojej relacji parę zdjęć z tej wystawy.

Skoro piszesz o pojazdach NATO, to mogę powiedzieć, że na trasie Trebinje - Gacko - Foca (Republika Serbska) widzieliśmy kilka pojazdów EUFOR - trochę mnie to zdziwiło, że jeszcze są tam obecne siły pokojowe. Natomiast w Federacji Chorwacko - Muzułmańskiej, to takie auto spotkaliśmy tylko raz w okolicach Mostaru.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.07.2013 18:18

Piohib napisał(a):
To była wystawa czasowa, jak dobrze pamiętam w okolicy połowy lipca miała się zakończyć (my byliśmy 27.06).
Jeśli chcesz, to mogę dodać do Twojej relacji parę zdjęć z tej wystawy.

Skoro piszesz o pojazdach NATO, to mogę powiedzieć, że na trasie Trebinje - Gacko - Foca (Republika Serbska) widzieliśmy kilka pojazdów EUFOR - trochę mnie to zdziwiło, że jeszcze są tam obecne siły pokojowe. Natomiast w Federacji Chorwacko - Muzułmańskiej, to takie auto spotkaliśmy tylko raz w okolicach Mostaru.

Pewnie, że dodaj zdjęcia - każde uzupełnienie się przyda.

Co do sił pokojowych - oczywiście, że nadal są w całej BiH - i pewnie nieprędko wyjadą. Obecnie stan misji EUFOR Althea wynosi ok. 6 tys. żółniezry z kilkunastu krajów (także z Polski - m.in. Sarajevo, Žepče, Teslić). Mój sąsiad służy w wojsku - chętnbych do wyjazdu do Bośni i Kosova jest mnóstwo, cały czas jest kolejka - bo dobrze płacą i jest bezpiecznie, w porównaniu z Afganistanem czy Irakiem.

Ja również pojazd sił pokojowych widziałem tylko raz - w Mostarze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Śladami wojen - od Vukovaru po Srebrenicę - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone