Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami miłośników wyspy Hvar

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 23.09.2012 10:35

ilośc zdjęc w relacji jest imponująca-gratulacje :D
AndyB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyB » 23.09.2012 11:47

mariusz_77 napisał(a):
Interseal napisał(a):W różnorodności gustów drzemie cromaniacka siła :wink: , gdyż mnie Stari Grad nie zachwycił, choć wąskie uliczki klimat mają i mają podstawową zaletę - są puste i ciche.

Nabrałeś weekendowego przyśpieszenia... :)

Pozdrawiam.

święta prawda :D :D

Acha podczas jednej z wizyt wypatrzył nas i przyłapał na jedzeniu lodów jeden z naszych forumowych kolegów... jak się nie mylę Artur :D ucięliśmy miłą pogawędkę... krótka wymiana doświadczeń... baaardzo miło spotkać kogoś z forum...
Pozdrawiamy :papa: :papa:

Pozdrawiam Mariusza, jego uroczą małżonkę i synka. :) Fajnie było was wypatrzeć na uliczkach Stari Gradu.
Bardzo ciekawa relacja z Hvaru.
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 23.09.2012 13:12

Witamy i tutaj... szkoda że przez okno zagląda już jesień... na pewno korzystniej spotkać się na Hvarze... ale tutaj też miło...
Pozdrowienia dla Was :papa: :papa:
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 23.09.2012 13:27

mariusz_77 napisał(a):Witamy i tutaj... szkoda że przez okno zagląda już jesień... na pewno korzystniej spotkać się na Hvarze... ale tutaj też miło...

Mariusz, o jakiej jesieni Ty piszesz ?

Piękne słońce świeci , a że listki opadają z drzew ?.... Zawsze to o krok blizej do kolejnego wyjazdu do Cro !

Miłej niedzieli życzę... :papa:

P.S

Zaglądam regularnie , tylko słów mi brakuje żeby komentować....
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 23.09.2012 13:43

Iwona75 napisał(a):
mariusz_77 napisał(a):Witamy i tutaj... szkoda że przez okno zagląda już jesień... na pewno korzystniej spotkać się na Hvarze... ale tutaj też miło...

Mariusz, o jakiej jesieni Ty piszesz ?

Piękne słońce świeci , a że listki opadają z drzew ?.... Zawsze to o krok blizej do kolejnego wyjazdu do Cro !

Miłej niedzieli życzę... :papa:

P.S

Zaglądam regularnie , tylko słów mi brakuje żeby komentować....

No dzisiaj rzeczywiście polska złota jesień... jakby lato... no i racja kolejny krok bliżej...

Pozdrowienia :papa:
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 23.09.2012 14:57

Nawąchani zapachem lawendy wybieramy się aby spędzić kolejne popołudnie w Jelsie... z chęcią wracaliśmy do tego miasteczka nie tylko ze względu na przepyszne lody :D :D ...

DSCF0196a.jpg

DSCF0408.jpg

S1010014.jpg

ale i na jej niewątpliwe uroki, niejednokrotnie opisywane już na forum... dla nas również uroki uliczek i klimat Jelsy jest niepowtarzalny...

DSCF0399.jpg

S1000047 (2).jpg

DSCF0382a.jpg

DSCF0389.jpg

DSCF0404.jpg

żonka jak zwykle miała chętkę na jakiś obrazek...

DSCF0387.jpg

Tomek szalał w uliczkach...

DSCF0397.jpg

a ja go szukałem...

DSCF0400.jpg

DSCF0385.jpg

DSCF0396.jpg

DSCF0390.jpg

tego dnia akurat w Jelsie miał odbywać się jakiś festyn... rozłożono scenę...

S1010018.jpg

S1010017.jpg

na której pogrywał po Chorwacku i angielsku jakiś zespół... klimat zrobił się jeszcze bardziej wakacyjny ... ale w inny sposób niż np u nas w Polsce gdzie podstawą są ogródki piwne i wszechobecne browary :evil:

Bardzo nam to odpowiadało ... rozstawiły się stoiska z różnymi regionalnymi kuchniami...

DSCF0200a.jpg

była kuchnia niemiecka z brokwurstami... włoska z pizzą oraz owocami morza... również tutejsza chorwacka z jej specjałami... ogólnie świetna zabawa...

Włosi byli niesamowici :D :D ... rozstawili swoje stoły, grille z owocami morza itp. stałem chyba z 15 minut próbując zwrócić na siebie uwagę i oczekując że domyślą się tego, że jestem zgłodniałym klientem który chciałby im dać zarobić i zjeść cokolwiek co zechcieliby mi sprzedać... jednak na próżno... krzyczący, rozbawieni latający w tą i z powrotem... jest w końcu zaczyna nakładać na tackę sardynki na gorącym oleju :x :x ... nic z tego po nałożeniu tuż przed moim nosem... 8O zanosi je swoim kolegom i z szerokim uśmiechem mówi momento...

Przynajmniej wiem, że mnie zauważył... po kolejnych 10 - 15 minutach gdy wrzucił na olej drugą porcję i zebrało się więcej podobnych mi zgłodniałych turystów... zaczął sprzedawać...

S1010020.jpg

no i dostało mi się :D :D

DSCF0217a.jpg

zaczęło się pojawiać coraz więcej poprzebieranych dzieci prawdziwy karnawał w Jelsie :D

DSCF0206a.jpg

chorwacka indianka prowadziła konkurs w którym dzieciaki ubierając na siebie strój konia biegły z dzidą i miały trafić nią w drucianą kratkę z otworem... dzieciaki miały wyborną zabawę...

DSCF0211a.jpg

DSCF0207a.jpg

muzyczka przygrywała... Włosi się rozkręcili... a w tym wszystkim nastrój spokojny i zabawowy... szkoda było odjeżdżać... :papa:
Ostatnio edytowano 06.03.2016 11:29 przez mariusz_77, łącznie edytowano 6 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.09.2012 18:21

Witam.

Wyciągnąłeś asy z rękawa... czyli Svirce i Jelsę :wink: .

Mam nadzieję, że masz więcej zdjęć z takich miejscowości jak pokazane już Svirce, czy Vrisnik lub Vrbanj. W każdej byłem... a nie mam ani jednej fotografii...

Pozdrawiam.
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 23.09.2012 19:13

Interseal napisał(a):Witam.

Wyciągnąłeś asy z rękawa... czyli Svirce i Jelsę :wink: .

Mam nadzieję, że masz więcej zdjęć z takich miejscowości jak pokazane już Svirce, czy Vrisnik lub Vrbanj. W każdej byłem... a nie mam ani jednej fotografii...

Pozdrawiam.

Też nie mam ich zbyt wielu :roll: ... trudno w takich miejscach skoncentrować się na fotkach :D :D ... ale coś się jeszcze znajdzie ... zapraszam :papa:
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 23.09.2012 19:38

lody konkretne :P ach aż ślinka znów cieknie;)

fajna "imprezka" w Jelsie, my trafiliśmy na festiwal regionalny, śpiewy i tańce itd. Nadia była zachwycona bo ma teraz fazę na bycie tancerką albo piosenkarką;)
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 23.09.2012 19:44

ArliJ napisał(a):lody konkretne :P ach aż ślinka znów cieknie;)

fajna "imprezka" w Jelsie, my trafiliśmy na festiwal regionalny, śpiewy i tańce itd. Nadia była zachwycona bo ma teraz fazę na bycie tancerką albo piosenkarką;)

Nasz Tomek miał fazę na koncerty więc jak zamurowany obserwował perkusistę i do dzisiaj w domu robi nam koncerty... :D :D :D
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 25.09.2012 16:30

Jadąc drugi raz przez Brusje postanowiliśmy częściej zatrzymywać się i podziwiać widoki ze starej drogi...po raz pierwszy odkopaliśmy i wykorzystaliśmy nasz statyw... więc mamy jedne z nielicznych zdjęć całą rodziną z pięknym krajobrazem w tle.. :D :D bo na mało uczęszczanych drogach Hvaru nie tak łatwo o spotkanie kogoś kto mógłby zrobić zdjęcie w tak pięknych okolicznościach przyrody :D :D

DSCF0157a.jpg

kilka widoczków na mijane wioski Velo i Malo Grablje...

DSCF0139.jpg

w oddali widoczne Pakleni Otoci...

DSCF0142a.jpg

DSCF0141a.jpg

... kusiły nas te wioski swoim urokiem i spokojem więc postanowiliśmy zjechać z trasy i pozwiedzać...

DSCF0129a.jpg

o ile jak pisałem w wioskach Svirce, Vrbanj panował niebiański wręcz spokój i czas płynął wolniej o tyle w tych wioskach miałem wrażenie grobowej ciszy oraz że czas się w miejscu zatrzymał...

S1000017.jpg

DSCF0132a.jpg

jakbyśmy chodzili po wymarłym mieście...

DSCF0136a.jpg

DSCF0133c.jpg

S1000021.jpg

... ale myślę, że mieszkańcy siedzą w domkach upojeni krajobrazem, widokami i klimatem...

S1000023.jpg

S1000022.jpg

...klimatem innym zupełnie niż w uliczkach Stari Gradu, Jelsy czy nawet Vrisnika...

S1000019.jpg

S1000018.jpg

... na pewno nie żałujemy spędzonego tam czasu... polecamy wszystkim to ciekawe doświadczenie...

Tomek trochę zaczął marudzić, bo też jest żywym dzieckiem i taka cisza to absolutnie nie jego żywioł... chyba zaczął już tęsknić za morską kąpielą i zabawą na kamienistej plaży...

tak więc postanowiliśmy nie zjeżdżać już do wioski Malo Grablje... :( ... może następnym razem :) ...

S1000016.jpg

czas poszukać jakiejś zatoczki... by schłodzić się nieco... :papa:
Ostatnio edytowano 06.03.2016 11:47 przez mariusz_77, łącznie edytowano 6 razy
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 25.09.2012 16:53

mariusz_77 napisał(a):...wioski Velo i Malo Grablje...

W Velo Grablje nas nie było. Teraz mam "zaliczone". :D

pzdr :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.09.2012 18:00

Witam.

Super atmosfera i klimat.
Kiedyś chciałbym zobaczyć wnętrze takiego kamiennego domu.

Pozdrawiam.
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 25.09.2012 18:38

Kierowani chęcią schłodzenia rozpalonych głów i wzmacniani marudzeniem Tomka gorączkowo poszukiwaliśmy na mapie jakiejś nie odkrytej przez nas zatoczki, w której można by spędzić kilka godzin... wertujemy mapę... gdzie tu najbliżej... jest jedziemy w stronę Hvaru starą drogą i zjedziemy do zatoczek...

S1000015.jpg

Pierwsza urokliwa... Tomek od razu popędził do wody... lecz jakoś oboje z żonką nie czujemy się tu dobrze... może ze względu na apartamenty zaraz przy plaży i wzdłuż zatoczki... ja mam tak i moja żona chyba też, że czuję się jak na scenie... albo w jakimś teleturnieju, gdzie telewidzowie siedząc na tarasach swoich apartmanów obserwują nasze poczynania :lol: :lol: :lol: ... podobne wrażenie miałem zajeżdżając do Basiny, gdzie wokół zatoczki całe mnóstwo apartamentów... szybko stamtąd czmychaliśmy...

Tak więc Stniva również nie spełniła naszych oczekiwań, choć było spokojnie i wcale nie tłoczno... a widoczki całkiem, całkiem...

S1010022.jpg

S1010021.jpg

jedziemy dalej i ...

S1000008.jpg

to jest to :D :D ... tutaj się "rozbijamy"... Tomek już w wodzie, a my oddychamy z ulgą... :hut:

S1000011.jpg

zatoczka podobna do Krusevy, na uboczu przy wjeździe kilka apartamentów, lecz nieco mniej ciekawa... spokój i cisza o który nam chodziło i dosyć odludnie :D :D

S1000002.jpg

tym razem w apartamentach nie spotkaliśmy Polaków... ale miło by tu było spędzić urlop...

S1000001.jpg

S1000006.jpg

kolejne miejsce jak z naszych marzeń... :papa: :papa:
Ostatnio edytowano 06.03.2016 11:55 przez mariusz_77, łącznie edytowano 4 razy
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 25.09.2012 21:28

Interseal napisał(a):Witam.
Super atmosfera i klimat.
Kiedyś chciałbym zobaczyć wnętrze takiego kamiennego domu.

Dokładnie to samo sobie pomyślałem przeglądając zdjęcia.. :) Nie dość, że takie mieścinki mają klimat, to co dopiero owe domki.. :) Swoją drogą w tym roku obok Grabljów przejeżdżałem, ale nie wjechałem :( Pożarł mnie stres w postaci baby :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Śladami miłośników wyspy Hvar - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone