Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 30.12.2017 17:06

marze_na napisał(a):Bajeczny zachód słońca :!:

Nie powiem, żeby na Cykladach zachody słońca przeżywało się jakoś szczególnie bardziej romantycznie :) .
Są jednak ku temu specjalne warunki. Górzysty ląd, z którego widać inne wysepki :idea: .
Ten zachód słońca na Folegandros był piękny i niesamowity z różnych powodów :wink: .
Mikeee napisał(a):Twoje zdjęcia utwierdzają mnie w przekonaniu, że warto się wybrać na Folegandros.
Zachód słońca - bajka 8) pozdrawiam,M

Tak, warto wybrać się na Folegandros, ale myślę, że 2-4 dni wystarczą :idea: .
kulka53 napisał(a):A znak "Nudism is forbidden" (albo jakiś podobny) przy Galifos był? :roll:
Nas m.in. ten właśnie znak poniekąd zniechęcił do Folegandros :? , nawet nie szliśmy dalej na te plaże...

Ale Wy mieliście chyba wszelkie przesłanki ku temu by Folegandros się spodobała :)
Super pogoda, piękny zachód słońca... na Chorę to nawet my nie wybrzydzaliśmy :wink: jest piękna :idea: ... i nawet Panagię mieliście otwartą 8O
A my mogliśmy tylko podziwiać rosyjskie dziewoje robiące sobie sweet focie na jej dachu :? :cool:

Znaku, że nudyzm jest zakazany, nigdzie w Grecji nie zauważyłem :roll: .
Nawet mnie trochę dziwi, że naturyści tak często mieszają się z tekstylnymi (chyba z braku odosobnionych miejsc :?: )
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 30.12.2017 17:06

Dzień 14 - Obtłuczanie ośmiornicy

Sb.23.09. Nie chcę być nudny, ale skoro osiołek :) , to znowu jesteśmy w pobliżu Ano Merii :lol:

Obrazek

Wstąpiliśmy do tamtejszej piekarni, w której piec opalany jest drewnem 8O . Jako opał wykorzystuje się m.in. gałęzie transportowane przez znane nam osiołki :!: :lol: .
Chleb był tylko biały (pszenny?), ale jego wygląd i cena nie zachęciły nas do zakupu. Kupiliśmy niewielkie, słodkie wypieki, które świetnie sprawdziły się na plaży jako przekąski :) .

Obrazek

W drodze na plażę Ambeli.

Obrazek

Obrazek

Po zjeździe z asfaltu, szutrówka okazuje się być całkiem przyjemna :).

Obrazek

Krajobraz jednak nie za ciekawy :? , widoczki ratują błękity morza i nieba :oczko_usmiech: .

Obrazek

Sama plaża wygląda z góry całkiem interesująco :).
Parkujemy w tym miejscu, chociaż można zjechać ze 100 m niżej.

Obrazek

Plaża jest mocno kamienista i trudno znaleźć wygodne miejsce :( . Najgorsze jednak przed nami :evil: .
Na brzeg została wyrzucona mała ośmiornica, którą szybko uśmiercono. Dumny z siebie "makaroniarz" (to ten trzeci z lewej, z siwą czupryną), przez co najmniej pół godziny obtłukiwał zwłoki o kamień, żeby mięsko skruszało :? . Z trudem, ale wytrzymaliśmy to niepotrzebne widowisko, bo przecież mógł to robić gdzieś na uboczu. Niesmak pozostał :( .

Obrazek

Wprawdzie tego nie widać, ale fale były dokuczliwe. Wypłynąłem trochę dalej, do osłoniętej płycizny i tam pstryknąłem kilka fotek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie czuliśmy się dobrze na tej plaży (ładna, ale pojawiło się za dużo ludzi) i pojechaliśmy na tę "miejską" Livadi.
W drodze powrotnej, w Ano Merii, oczywiście też osiołek :) . Niezwykły środek transportu, który w tym miejscu wydaje sie być naturalny, czyli nierobiony pod "publiczkę" :hut: .

Obrazek

Na plaży Livadi luźno :) , ale pod wodą mizeria (tym razem nie było ośmiornicy :( ).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następnego dnia popłynęliśmy na Milos :D . Obiecane podsumowanie wrażeń z Ios, Sikinos i Folegandros w przyszłym roku, po zasięgnięciu opinii Ładniejszej :wink: .
Dla Wszystkich, Szczęśliwego Nowego Roku :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.12.2017 19:27

To proponuję opinię Twoją i osobno Piękniejszej, wiadomo każdy niektóre sprawy widzi inaczej, nawet z innej perspektywy miejsca w samochodzie :mrgreen: :mrgreen:

Tobie także życzę Do siego roku!!
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.12.2017 12:44

To ja też proponuję osobne rankingi :)
I takie, które uwzględniają też Milos w odniesieniu do trzech nowo poznanych wysp :idea: .

Plażą Ambeli akurat byliśmy bardzo rozczarowani :roll:
Podobnie jak towarzystwem Włochów, może akurat nie tam ale w paru innych miejscach. Dużo lepiej oceniamy inne nacje, Niemców czy Francuzów.

Również wszystkiego dobrego w Nowym Roku, żebyśmy mogli poczytać następną taką fajną relację z udanych greckich wakacji :D
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 31.12.2017 13:18

tiwa napisał(a):Szczęśliwego Nowego Roku

Na sam koniec roku udało mi się nadrobić zaległości...

Dzięki i wzajemnie.

Pozdrawiam
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 14.01.2018 01:00

Dziękuję za życzenia i ... najpierw opinia Ładniejszej.
Najbardziej podobało Jej się na Folegandros (to chyba głównie przez tamtejszą Chorę :roll: ) i jeśli ma wrócić na którąś z tych wysp, to właśnie tam :!: .
Dla mnie Milos jest absolutnie numerem jeden. Mam nadzieję, że przekonam Ładniejszą i jeszcze kiedyś na nią zawitamy :) . Ta Cyklada jest piękna, tajemnicza, zaskakująca 8) .
Numer dwa to Ios. Wyspa dość duża, z licznymi, ładnymi plażami. Jest tam co robić i sporo jeszcze miejsc do odwiedzenia.
Numer trzy - Folegandros. Bo klimatyczna Chora i odrobinę lepsze plaże niż na czwartej Sikinos.
Czyż to nie jest zaskakujące, że ta cudna wysepka, z życzliwymi mieszkańcami, gdzie w spokoju można naprawdę wypocząć zajęła ostatnie miejsce 8O .
To tylko świadczy o tym jak niezwykłe są cykladzkie wyspy :!: .
pzdr. :wink:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 14.01.2018 01:01

Dzień 15 - Zmowa wynajmujących

Nd.24.09. Po pożegnaniu się z sympatyczną Eleni :) :papa: ,

Obrazek

odpłynęliśmy o 10:15 promem Zante Ferries Adamantios Korais w kierunku Milos.

Obrazek

Po drodze był przystanek na Kimolos. Podczas poprzedniej wizyty na Milos odwiedziliśmy też i tę uroczą wysepkę. Tym razem zabrakło na to czasu :( .

Obrazek

Dopływamy już (po 2,5 godz. rejsie) do mojej ulubionej Cyklady :D , co można poznać po tym charakterystycznym zawijasie z białych domków wokół górującego nad nimi Kastro.

Obrazek

Mam wynotowanych kilka adresów :idea: i rozpoczyna się żmudne poszukiwanie apartamentu :? . W faworyzowanym przeze mnie Afrodite Studios niestety wszystko zajęte 8O :( . W pobliskich i również w tych dalszych (w drodze do Apolonii) apartamentach, albo brak miejsc, albo cena nie chce spaść poniżej 40 euro :o :!: . Zaczynam mieć podejrzenie, że na Milos jest jakaś zmowa wynajmujących :roll: .
Znajduję coś tańszego, ale Ładniejsza nie akceptuje, bo wysoko i niezbyt czysto. W innym przypadku jest tanio, ale najpierw doba w pokoju bez kuchni, a później przenosiny do apartamentu z wnęką kuchenną.
Ładniejsza przypomina sobie śląskie powiedzenie, że "lepiej raz zgorzeć, niż dwa razy się przeprowadzać" i stawia weto :!: .
Znajduję niezłą miejscówkę, gdzie pani konfidencjonalnym szeptem oznajmia mi, że specjalnie dla nas (i żebym nie mówił nikomu) będzie cena 35 euro/noc. Coś mi jednak w tym (odległym od centrum wyspy) miejscu nie pasuje i uzgadniam, że być może wrócimy jak zajrzymy jeszcze do dawnej stolicy Milos Zefirii :idea: .
Tam w hotelu Stolidi za cenę 34 euro/noc jest wszystko co nam potrzeba :) .
Mam jednak nauczkę i byc może następnym razem, kiedy będę jechał w atrakcyjne miejsce (Cyklady) w sezonie (połowa września), to noclegi zarezerwuję wcześniej :idea: :?: .
Dla uspokojenia miloski kwiatek i

Obrazek

ostrzeżenie, że za dwa dni nasze auto może być równie zakurzone :? .

Obrazek

Straciliśmy dużo czasu, ale jedziemy jeszcze na plażę Achivadolimni :) . Tam przecież w 2014 roku zobaczyliśmy pod wodą ośmiornicę, a i sama plaża też nam się spodobała 8) .
Tym razem oprócz rybek

Obrazek

podziwiamy meduzę 8O .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

O, dziwo 8O , rybki trochę ją popodgryzały :!: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczynało juz sie ściemniać, no to w te pędy do Plaki (nie jest łatwo tam zaparkować), żeby zdążyć na zachód słońca :P .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czyż Milos nie jest piękna :wink: .
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 14.01.2018 13:31

Milos jest piękna, modelka super, ale te woreczki 8O :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.01.2018 14:09

tiwa napisał(a):Czyż to nie jest zaskakujące, że ta cudna wysepka, z życzliwymi mieszkańcami, gdzie w spokoju można naprawdę wypocząć zajęła ostatnie miejsce 8O .

Tak, w pełni się z tym zgadzam 8O :idea:
Cykladzkie, i w ogóle wszystkie...
Dlatego tak trudno stworzyć ich ranking, właściwie wg mnie jest to w ogóle niemożliwe :roll:
Jeśli już, to można próbować... albo porównywać wyspy pod konkretnym względem - krajobrazowym, plażowym, zabytkowym, pieszo-wędrówkowym itp. itd. A do tego jeszcze dochodzi wrażenie ogólne... :cool:

Zamieszkaliście w tej mikro-Zefirii? Fajnie :idea: :) .
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 14.01.2018 16:09

tiwa napisał(a):...podziwiamy meduzę

...a ja z Wami...zresztą rybki też... :papa:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 14.01.2018 18:18

tiwa napisał(a):...Dla mnie Milos jest absolutnie numerem jeden.
...Numer dwa to Ios.
...Numer trzy - Folegandros.
...na czwartej Sikinos.

na pewno wezmę to pod uwagę przy planowaniu cykladzkich wakacji w przyszłości :) ...

pozdrawiam,
M
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.01.2018 20:20

Meduza wspaniała. To w ogóle dość ciekawy drapieżnik....
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 18.01.2018 12:12

piekara114 napisał(a):Meduza wspaniała. To w ogóle dość ciekawy drapieżnik....

ajdadi napisał(a):
tiwa napisał(a):...podziwiamy meduzę

...a ja z Wami...zresztą rybki też... :papa:

Lepiej jej nie dotykać, choć rybki na to sobie pozwoliły. Na szczęście jad meduzy śródziemnomorskiej nie jest niebezpieczny dla człowieka :) .
Mikeee napisał(a):
tiwa napisał(a):...Dla mnie Milos jest absolutnie numerem jeden.
...Numer dwa to Ios.
...Numer trzy - Folegandros.
...na czwartej Sikinos.

na pewno wezmę to pod uwagę przy planowaniu cykladzkich wakacji w przyszłości :) ...

pozdrawiam,
M

kulka53 napisał(a):
tiwa napisał(a):Czyż to nie jest zaskakujące, że ta cudna wysepka, z życzliwymi mieszkańcami, gdzie w spokoju można naprawdę wypocząć zajęła ostatnie miejsce 8O .

Tak, w pełni się z tym zgadzam 8O :idea:
Cykladzkie, i w ogóle wszystkie...
Dlatego tak trudno stworzyć ich ranking, właściwie wg mnie jest to w ogóle niemożliwe :roll:
Jeśli już, to można próbować... albo porównywać wyspy pod konkretnym względem - krajobrazowym, plażowym, zabytkowym, pieszo-wędrówkowym itp. itd. A do tego jeszcze dochodzi wrażenie ogólne... :cool:

Zamieszkaliście w tej mikro-Zefirii? Fajnie :idea: :) .

Całkowita racja :) . Ciężko porównywać poszczególne wyspy :roll: .
Ja stosuję kryterium wrażenia ogólnego, a ściślej mówiąc, to najważniejsza jest dla mnie kwestia, czy chcę jeszcze wrócić na daną wyspę :idea: .
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 18.01.2018 12:18

Lidia K napisał(a):Milos jest piękna, modelka super, ale te woreczki 8O :wink:

:lol: W pierwszej chwili myślałem, że chodzi o te pod oczami :mrgreen: .
Nawet ich nie zauważyłem przy kadrowaniu tego zdjęcia :o , bo są takie nieduże. Chyba po to, żeby było łatwiej wnosić pod górę :oczko_usmiech: .
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 18.01.2018 12:19

Dzień 16 - Sarakiniko bez kota, ale z mureną

Pn.25.09. Byliśmy już na wielu plażach, ale Sarakiniko jest doprawdy niezwykła :D .

Obrazek

Obrazek

Niestety nie było kota, którego spotykaliśmy tutaj 3 lata temu (Dangol widziała go później :) ).
Ładniejsza poszła focić kwiatki, ale żeby nie zanudzać, to wybrałem tylko to ujęcie z takimi dziwnymi "winogronami" :roll: .

Obrazek

Naokoło biało, ale pod wodą niekoniecznie :oczko_usmiech: .

Obrazek

Jednak nie było nic ciekawego. Zatem wynurzenie i ... jedne czytają,

Obrazek

a drugie pozują :oczko_usmiech: .

Obrazek

Pod wodą była murena 8O . Udało mi się ją spotkać i sfotografować :) . Bidulka już chyba była wymęczona ogólnym zainteresowaniem (prym wiodła liczna grupa naszych rodaków) i szybko uciekła mi w tej zmąconej wodzie.

Obrazek

Ładniejsza łapie opaleniznę i zagłębia się w lekturę. Ja w tym czasie udaję się na spacer, ale tym razem nie w tym kierunku co trzy lata temu. Na zdjęciu jest to w lewo, a geograficznie północny-zachód. Tam byłem :oczko_usmiech: .

Obrazek

Tym razem idę na wschód, gdzie mają być morskie skamieniałości :oczko_usmiech: .
To ten kierunek w stronę parkingu,

Obrazek

gdzie później widzę takie cuda :) .

Obrazek

Trochę dalej coś takiego, co mogło by być inspiracją dla Gaudiego projektującego swoje budowle :roll: .

Obrazek

Skamieniałości, czy też raczej muszelki :roll: znajduję po chwili :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podoba mi się tutaj, podobnie jak na tym północno - zachodnim wybrzeżu Sarakiniko, które zwiedziłem 3 lata temu :D .

Obrazek

Obrazek

Pora wracać, żona czeka :wink: .

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017 - strona 63
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies