Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 22.12.2017 21:34

piekara114 napisał(a):Jeszcze nie powstała....

Zaczyna mi zależeć na każdej relacji z tej największej greckiej wyspy, bo Ładniejsza na słowo Kreta zaczyna reagować coraz mniej stanowczo i niechętnie :!: :D . Żeby Ją całkowicie zmiękczyć, będę szukał na YT jakiegoś odlotowego filmiku o tej wyspie :idea: . Może ktoś z forumowiczów podeśle już sprawdzonego :wink: , stosownego linka :) .
dangol napisał(a):Ośmiornica wspaniała w tym swoim barwnym pokazie 8)

O, tak :D . Mógłby powstać nawet filmik, ale nie zrozumiałem znaków dawanych mi przez żonę i tylko fotografowałem głowonóżkę :oczko_usmiech: .
pzdr. :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.12.2017 22:27

To mnie mobilizujesz...choć tu na forum jest kilka dobrych relacji z wyspy z pełnego sezonu, my już zdecydowanie na samy jego końcu byli...a co do filmików i snurkowania - zajrzyj an greckie forum :D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 23.12.2017 17:08

tiwa napisał(a):Ładniejsza na słowo Kreta zaczyna reagować coraz mniej stanowczo i niechętnie :!:

To trochę tak jak ja... przez te relacje i lata powoli mięknę i chyba ulegnę namowom :lol:

Beata, dawaj swoje wspomnienia... mnie właśnie takie głęboko pozasezonowe opisy najbardziej interesują, bo jeśli się wybierzemy, to na pewno nie będzie to środek lata :idea: .

.......

Ładna Katergo... już u MCR-a kiedyś mi się podobała i trochę żałowałem że się nie wybraliśmy. Pewnie gdybyśmy byli dłużej niż 1 dzień :wink: na Folegandros to pewnie tak by się stało...
To mówisz, że to taka naturystyczna wyspa? , no proszę, to może warto by jednak i ją ująć w planach na powroty :wink: :lol:

Pozdrawiam
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 23.12.2017 20:56

piekara114 napisał(a):To mnie mobilizujesz...:D

kulka53 napisał(a):Beata, dawaj swoje wspomnienia...

:D :oczko_usmiech:
kulka53 napisał(a):Ładna Katergo... już u MCR-a kiedyś mi się podobała i trochę żałowałem że się nie wybraliśmy. Pewnie gdybyśmy byli dłużej niż 1 dzień :wink: na Folegandros to pewnie tak by się stało...
To mówisz, że to taka naturystyczna wyspa? , no proszę, to może warto by jednak i ją ująć w planach na powroty :wink: :lol: Pozdrawiam

Myślę, że warto tam wrócić nie tylko z tego powodu :lol: :oczko_usmiech: .
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 23.12.2017 20:57

Dzień 12 - Osiołki na drodze do Agios Georgios

Czw.21.09. Agios Georgios nie była w naszych planach :!: . Jednak ze względu na zachodni wiatr ponownie poszukałem na mapie plaży, która nie byłaby na wybrzeżu na którym wieje :idea: .
Najpierw podjechaliśmy do portu i poczekaliśmy na Agnieszkę i Marcina, którzy tego ranka odpływali na kolejną wyspę. Przeprosiny zostały przyjęte :D , a w trakcie ciekawej rozmowy została nam polecona Koufonisia. Marcin mimo młodego wieku posiadł już sporą wiedzę o greckich wyspach :) :papa: .

Obrazek

Odpłynęli, ale trochę "plecakowców" zostało jeszcze na wyspie. Niektórych spotykaliśmy jak pieszo przemierzali drogę z portu do Chory. Za Chorą, w stronę Ano Merii, nikt już nie chodzi; korzysta się z nielicznych autobusów jadących w tamtym kierunku.
W Ano Merii jest kościół Agios Georgios, ale do plaży o takiej samej nazwie, jeszcze ponad 4 km.

Obrazek

Za Ano Merią, atrakcją na drodze są osiołki :oczko_usmiech: . Ilekroć tamtędy jechaliśmy, to spotykaliśmy te sympatyczne kłapouchy :) .

Obrazek

Gdzieś tam, poniżej, jest plaża na którą trzeba jeszcze dojechać widoczną szutrówką. Droga na początku wygląda zachęcająco, póżniej jest trudniej :? , ale na szczęście Ładniejsza nie panikowała i ...

Obrazek

spokojnie dojechaliśmy na plażę :) .

Obrazek

W Ano Merii był kościół, a na plaży jest kościółek (kaplica :roll: ) o tej samej nazwie :wink: .

Obrazek

Ludzi niewielu, poza tym momentem, kiedy przypłynął statek.

Obrazek

Na plaży jest sporo kamieni i ... pod wodą też :oczko_usmiech: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na tej plaży spędziliśmy dość dużo czasu, a później pojechaliśmy do Chory na zakupy i zwiedzanie :) .

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 24.12.2017 14:42

tiwa napisał(a):została nam polecona Koufonisia.

Na parę dni słodkiego lenistwa na piaszczystych plażach, kąpiele w turkusowych wodach i tawerniane wieczory - wysepka jak znalazł :cool: .

Katergo jako plaża chyba ładniejsza... ale na Georgiosa da się jednak dojechać autem. Jednak stateczki żadnej nie odpuszczą :wink: :lol:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 25.12.2017 21:15

kulka53 napisał(a):
tiwa napisał(a):została nam polecona Koufonisia.

Na parę dni słodkiego lenistwa na piaszczystych plażach, kąpiele w turkusowych wodach i tawerniane wieczory - wysepka jak znalazł :cool: .

Tak, tylko, że pod koniec tej cykladzkiej podróży Ładniejsza trochę narzekała na brak "kamieni", zwiedzania i historycznych miejsc :o . Dlatego postaram się przeforsować podróż na Kretę, która ma wszystko :idea: .
To taka Grecja w pigułce :roll: :?: .
Koufonisia i Amorgos poczekają :? , mam nadzieją, że niedługo :oczko_usmiech: .
kulka53 napisał(a):Katergo jako plaża chyba ładniejsza... ale na Georgiosa da się jednak dojechać autem. Jednak stateczki żadnej nie odpuszczą :wink: :lol:

Wszystko prawda, a najbardziej to, że Katergo jest ładna i warta odwiedzenia :D .
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 25.12.2017 21:17

Dzień 12 - Zakupy u Victora

Czw.21.09. Przez Ano Merię wracamy do Chory, położonej przy pięknym klifie :) .

Obrazek

Droga jest malowniczo poprowadzona.

Obrazek

Przystajemy na niej na chwilę, żeby spojrzeć na białe, zygzakowate schody, wiodące do kościoła Panagia.

Obrazek

Zostawiliśmy auto na dużym parkingu, z którego też można podziwiać najbardziej oczekiwany przeze mnie widok w czasie tej cykladzkiej podróży :oczko_usmiech: .

Obrazek

Nie przypuszczałem jednak, że w samej Chorze będzie nam się tak podobać :wink: .

Obrazek

Najpierw jednak zrobiliśmy zakupy u Victora, którego sklep poleciła nam nie tylko Eleni, ale i jego przyjaciel Georgios z Sikinos. Przypominam, że Gergios też prowadzi sklep i pomógł nam znaleźć apartament. Pozdrowienia od niego przekazaliśmy Victorowi :mrgreen: .
Sklep jest nieźle zaopatrzony i z tego co się zorientowałem, ma najniższe ceny na wyspie :D .

Obrazek

Po zakupach mogliśmy spokojnie pospacerować po uroczej Chorze, mającej swoje początki w XIII wieku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wrócimy tu jeszcze innego dnia, żeby wejść na górę i stamtąd podziwiać zachód słońca :P .
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 25.12.2017 21:45

Kreta Kretą, ale na Amorgos też znajdziecie kilka starożytnych pozostałości do zwiedzania :)
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 26.12.2017 14:29

Widzę Tiva, że Wy zapatrzeni jesteście na Grecję. Jest ciepło, jest gdzie się popluskać, poleżeć, pojeść, popić, pozwiedzać i zapewne potańczyć.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 26.12.2017 17:25

Ural napisał(a):Widzę Tiva, że Wy zapatrzeni jesteście na Grecję. Jest ciepło, jest gdzie się popluskać, poleżeć, pojeść, popić, pozwiedzać i zapewne potańczyć.

:)
MCR napisał(a):Kreta Kretą, ale na Amorgos też znajdziecie kilka starożytnych pozostałości do zwiedzania :)

To dobrze, bo ostatnio trochę przegięliśmy z tym plażowaniem :oczko_usmiech: .
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 26.12.2017 17:25

Dzień 13 - Ważna świątynia

Pt.22.09. Wiejący z zachodu wiatr osłabł, to w końcu jedziemy na plaże zachodniego wybrzeża :) .
Widziane z samochodu osiołki to znak, że znowu jesteśmy koło Ano Merii :idea: :lol: .

Obrazek

Tym razem jednak skręcamy przed tą wioską, kierując się w stronę niewielkiej zatoki, gdzie są aż cztery plaże :o . To główna Agali, na północ od niej Galifos i Agios Nikolaos, a na południe Fira.
Spodziewałem się lepszej drogi, a jest wąsko i kręto 8O . Przecież tędy jeżdżą autobusy :roll: .

Obrazek

Na plaży Agali przykra niespodzianka. Fale wyrzucają pełno wodorostów :( . Tu nie będziemy pływać.

Obrazek

Widoczną ścieżką pójdziemy do góry w kierunku północnych plaż w tej zatoce. Widać najbardziej odległą Agios Nikolaos, a mała Galifos ukryta jest wśród skał po prawej stronie.

Obrazek

Widoczna już za nami plaża Galifos też nas nie zachwyciła :? . Co ciekawe, w tym małym budyneczku na plaży można skorzystać z masażu lub kupić ręcznie robione widokówki.

Obrazek

Plaża Agios Nikolaos wydaje się odpowiednia :D .

Obrazek

Można nawet na niej nocować :wink: .

Obrazek

Jest trochę ludzi, ale i tak jest sporo wolnego miejsca :) .

Obrazek

Obrazek

Tak dobrze było tylko przez dwie godziny :? . Fale się wzmogły i nie zrobiłem pod wodą żadnego interesującego zdjęcia :( . Co gorsze, na plaży zrobiło się tłoczno 8O . Pojawili się między innymi znani nam już z Katergo naturyści :wink: .

Obrazek

Jeszcze dwie godzinki i ... postanowiliśmy wracać.
Tam hen, po drugiej stronie zatoki, widoczna jest czwarta z wymienionych wcześniej, plaża Fira :) .

Obrazek

Miałem wynotowane kiedy po południu z Agali odjeżdżają autobusy :idea: . Wróciliśmy do samochodu i nie czekaliśmy nawet pięciu minut, żeby ruszyć w drogę powrotną :D . To wszystko po to, żeby nie spotkać na drodze autobusu jadącego naprzeciwko nas :oczko_usmiech: .

Obrazek

Obrazek

Chwila odpoczynku, prysznic, Ładniejsza się przebiera :oczko_usmiech: i wracamy do Chory na zachód słońca i kolację 8) .
Już w drodze do największego i najważniejszego na Folegandros kościoła.

Obrazek

Obrazek

Spotykamy, znanych nam już z hotelu i plaży Katergo, sympatyczną parę : Anglika i Greczynkę :) .
Folegandros jest nieduża i dość często widzi się znajome twarze :oczko_usmiech: .
Pani mówi, że jest to dla mieszkańców ważna świątynia :!: . Legenda głosi, że w 1790 r. 18 łodzi algierskich piratów miało wkrótce przybić do lądu. Zrozpaczeni mieszkańcy Folegandros udali się do kościoła, aby modlić się o życie do Maryi Dziewicy. Nagle zerwał się silny wiatr i pozatapiał wszystkie łodzie piratów, z których wszyscy utonęli. Od tego czasu miejscowi uważają Maryję Dziewicę za wybawicielkę i opiekunkę swojej wyspy :) .
Zgodnie ze starym zwyczajem ikona Matki Boskiej - przechowywana w tej świątyni - jest w czasie Wielkanocnej procesji przenoszona do wszystkich domów na wyspie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schodzimy na kolejny spacer po Chorze :) .

Obrazek

Już w Chorze, ale jeszcze pod wrażeniem zachodu słońca :wink: .

Obrazek

Na kolację wybraliśmy niewielką knajpkę (the Homemade) położoną poza centrum. Zamawiamy popularny na wyspie makaron z wieprzowiną. Makaron chyba nawet nie był dwujajeczny :oczko_usmiech: , ale duszona wieprzowina w czerwonym sosie już całkiem dobra :) .
Było sympatycznie, a widoczny pan kelner dwa dni później rozpoznał nas w porcie i pozdrowił, gdy odpływaliśmy z tej niewielkiej wyspy, gdzie się wszyscy znają :oczko_usmiech: .

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.12.2017 17:58

tiwa napisał(a):Pojawili się między innymi znani nam już z Katergo naturyści :wink:

A znak "Nudism is forbidden" (albo jakiś podobny) przy Galifos był? :roll:
Nas m.in. ten właśnie znak poniekąd zniechęcił do Folegandros :? , nawet nie szliśmy dalej na te plaże...

Ale Wy mieliście chyba wszelkie przesłanki ku temu by Folegandros się spodobała :)
Super pogoda, piękny zachód słońca... na Chorę to nawet my nie wybrzydzaliśmy :wink: jest piękna :idea: ... i nawet Panagię mieliście otwartą 8O
A my mogliśmy tylko podziwiać rosyjskie dziewoje robiące sobie sweet focie na jej dachu :? :cool:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 29.12.2017 12:11

Twoje zdjęcia utwierdzają mnie w przekonaniu, że warto się wybrać na Folegandros.
Zachód słońca - bajka 8)

pozdrawiam,
M
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.12.2017 12:21

Bajeczny zachód słońca :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017 - strona 62
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies