Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 03.12.2017 21:42

kulka53 napisał(a):A parkowałem dokładnie w tym samym miejscu :wink: .

Chyba jednak tym Waszym poprzednim, mniejszym autkiem :) .
kulka53 napisał(a):Wracając jeszcze na moment do Schinoussy - dla mnie plusem na niej były niezbyt wielkie wprawdzie, ale liczne plaże :)

Brzmi to bardzo zachęcająco 8) .
pzdr. :wink:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 03.12.2017 21:43

Dzień 9 - Wyschnięte gardła i koryto strumienia

Pn.18.09. Tak, przez chwilę szliśmy w złym kierunku :? , ale skoro widzieliśmy plażę, to szybko odnaleźliśmy właściwą ścieżkę :) . Była oznaczona białymi kropkami farby na kamieniach.

Obrazek

Ładniejsza trochę się ociągając, ale jednak podąża za mną do wyznaczonego celu. Chyba już kalkuluje, że trzeba będzie wracać pod górę :mrgreen: .

Obrazek

Obrazek

Na plaży jesteśmy sami.

Obrazek

Pod wodą też nie jest tłoczno :? .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakaś podwodna drobnica tam jest, ale liczyłem, że będzie bardziej interesująco :? .

Obrazek

Do tej fajnej jaskini Ładniejsza nie chciałą się przenieść. Pół godziny później zajęła ją para doświadczonych naturystów. Sądząc po ich opalonych, smukłych sylwetkach, byli też niezłymi piechurami 8) .
W czasie krótkiej rozmowy okazało się, że przyszli z Chory.

Obrazek

Jeszcze jedno snorkowanie i kolejne łyki słodkiej wody, której jest coraz mniej :( .

Obrazek

Pora wracać, a Ładniejsza przekonuje mnie, że damy radę wspiąć się wyschniętym korytem strumienia, co znacznie skróci drogę :idea: .
Pomysłodawczyni podąża przodem :wink: .

Obrazek

Gardła mamy wyschnięte, ale nawet nie próbujemy sięgać po tę wodę.

Obrazek

No i co teraz :?: .

Obrazek

Ładniejsza przypomniała sobie czasy, kiedy była wysportowaną dziewczyną (zaliczyła epizody na pierwszoligowych parkietach szczypiorniaka 8) ) i trochę mnie znowu zadziwiła 8O :oczko_usmiech: .

Obrazek

Obrazek

Zmęczona ale triumfująca; że miała rację z tym skrótem :) .

Obrazek

Jeszcze ostatnie metry i wejdziemy na właściwą ścieżkę.

Obrazek

Widać już port :) . Wystarczy tylko dojść do auta i zjechać do głównej drogi :roll: .

Obrazek

Przy samochodzie wypijamy ostatnie łyki wody i ruszamy :) . Postanawiamy jednak, że końcowe 200 m Ładniejsza przejdzie pieszo. Czekam aż zejdzie na dół, bo ma ewentualnie zatrzymać samochód jadący pod górę :idea: . Sam nie wiem jakby miała to zrobić, ale jakby nie liczyć to zawsze byłby jeden ranny mniej :lol: .
Obyło się bez problemów, a kupiona cola i lody smakowały wybornie :D .
Jutro popłyniemy na Folegandros :) .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.12.2017 10:51

tiwa napisał(a):Na plaży jesteśmy sami.

Bo ona przeciętnej w sumie urody...a iść kawałek jednak trzeba :roll: to i amatorów po sezonie się niezbyt wielu znajduje...
tiwa napisał(a):wspiąć się wyschniętym korytem strumienia, co znacznie skróci drogę :idea:

Też czasem wpadamy na takie genialne pomysły :wink:
tiwa napisał(a):epizody na pierwszoligowych parkietach szczypiorniaka

No proszę 8O ... gratuluję Małżonce (i Małżonkowi też :D ) .

Pozdrawiam
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 11.12.2017 00:10

Genialne i takie inne pomysły to ma zazwyczaj Małżonka :) . Ja staram się być bardziej racjonalnym i przygotować się do tego co nas czeka .
Jednak w czasie tej podróży, na Milos, i mnie przytrafiła się odrobina "szaleństwa" :mrgreen: .
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 11.12.2017 00:11

Dzień 10 - You are beautiful

Wt.19.09. Wypływamy rano ok. 9:15 . Cena promu za dwie osoby i auto to 22,5 euro .
Jeszcze na nabrzeżu spotykamy Agnieszkę i Marcina z Wa-wy, których poznaliśmy już na Ios i Sikinos. Z młodą sympatyczną parą ucinamy sobie, na promie, tym razem dłuższą pogawędkę.
Sikinos

Obrazek

i Folegandros (do której dopływamy po trzech kwadransach rejsu), są do siebie bardzo podobne krajobrazowo i pod względem powierzchni .

Obrazek

Folegandros jest trochę mniejsza, ale zamieszkuje ją ponad dwa razy więcej mieszkańców, a turystów jest chyba ze trzy razy więcej :roll: niż na spokojnej Sikinos :!: .
Agnieszka i Marcin mieli zarezerwowane noclegi w Alisideri Studios (podobno brak internetu :? ), które też były naszym pierwszym wyborem. Oczekująca na nich w porcie właścicielka, oznajmiła nam, że niestety nie ma wolnych miejsc.
Inna pani będąca w porcie oferuje małe pokoje w dobrej cenie (25 euro/noc), ale tylko z jednopalnikową, gazową, turystyczną kuchenką.
W pobliskiej The Farm wolne są tylko pokoje bez wnęki kuchennej za 35 euro :( . Obok jest jeszcze drożej 8O .
Zaglądam do Aegean-Star Hotel. Wita mnie sympatyczna dziewczyna Elena J.S. :)
Będąc oczarowany Jej uśmiechem i życzliwością wypowiadam magiczne słowa : You are beautiful 8)
Cena za porządny apartament spada z 35 do 30 euro/noc :D .
Wracam do żony z dobrymi wieściami i ... mówię o jedno zdanie za dużo :mrgreen: :!: :evil: .
Ładniejsza zarządza poszukiwanie apartamentu w Chorze :? .
Jedziemy i szukamy. Tu nikogo nie ma, tam zamknięte :twisted: , w tych apartamentach pani po dłuuugich obliczeniach śpiewa sobie 42 euro/noc, a w pobliskim hotelu dobijają nas ceną 60 euro/noc :o .
Ładniejsza już nie protestuje :twisted: i czym prędzej wracamy do Eleni :oczko_usmiech: .
Te otwarte drzwi to wejście do naszego apartamentu.

Obrazek

Apartament duży, wygodny, z szybkim internetem :) . Jedyne wady to nieduży balkonik (ale i tak jedliśmy tam posiłki :wink: ) i toaleta z wąskimi rurami (papier do kubełka), z której trochę waniało :wink: .
Po rozpakowaniu się, jedziemy na pobliską plażę Livadi. Najpierw mapka wyspy z odwiedzonymi przez nas miejscami :) .

Obrazek

Tego typu plaże, nazywam "miejskimi". Są blisko miejscowości (w tym przypadku portu Karavostasis), z łatwym dojazdem i zazwyczaj z jakąś infrastrukturą. Tu chyba nie było żadnych udogodnień :roll: .

Obrazek

Obrazek

Pod wodą było całkiem interesująco :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najlepsze było jednak dopiero przed nami :wink: .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 11.12.2017 08:11

tiwa napisał(a):mapka wyspy z odwiedzonymi przez nas miejscami

O, byliście na świętym Georgiosie :idea: , zjechaliście autem?
Ja się trochę bałem powrotu... strasznie stromo mi tam wyglądało :? , zresztą mieliśmy już trochę dość szutru po Ambeli.

Pogoda non stop rewelacyjna :idea:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 11.12.2017 10:22

...oj uśmiałem się z 'przypadku Eleni' :D :lol: :wink:
A wspinaczkę szczerze podziwiam 8O :!:

Pozdr
W.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 11.12.2017 21:10

kulka53 napisał(a):
tiwa napisał(a):mapka wyspy z odwiedzonymi przez nas miejscami

O, byliście na świętym Georgiosie :idea: , zjechaliście autem?
Ja się trochę bałem powrotu... strasznie stromo mi tam wyglądało :? , zresztą mieliśmy już trochę dość szutru po Ambeli.

O, to pamiętam sprzed lat. Zjechaliśmy na dół quadem, po czym w drodze powrotnej...małżonka wjechała nim pod górę, a ja grzecznie wczłapałem się piechotą ;-)
Ale miejsce warte wysiłku.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 12.12.2017 11:35

kulka53 napisał(a):O, byliście na świętym Georgiosie :idea: , zjechaliście autem?

MCR napisał(a):O, to pamiętam sprzed lat. Zjechaliśmy na dół quadem, po czym w drodze powrotnej...małżonka wjechała nim pod górę, a ja grzecznie wczłapałem się piechotą ;-)
Ale miejsce warte wysiłku.

No nie wiem :roll: , albo się tam trochę wypłaszczyło :oczko_usmiech: , albo z Ładniejszą (po kilku dniach pobytu w Grecji) przywykliśmy do takich dróżek 8) .
janusz.w. napisał(a):...oj uśmiałem się z 'przypadku Eleni' :D :lol: :wink:
A wspinaczkę szczerze podziwiam 8O :!:
Pozdr
W.

Też pozdrawiam :wink: :papa:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 12.12.2017 11:36

Dzień 10 - Popis ośmiornicy

Wt.19.09. Po chwili odpoczynku drugie snorkowanie i Ładniejsza coś wypatrzyła :!: .
Wyraźnie daje mi znać, żebym jak najszybciej podpłynął :roll: :?: .
Już ją widzę, tzn. ośmiornicę :wink: , próbuje zakamuflować się na tle skały :) .

Obrazek

Podpływam i zbliżenie na bohaterkę następnych kadrów :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chyba już zmęczona tym pięknym pokazem :D , wsunęła się do widocznej z lewej strony szczeliny.
My też już daliśmy jej spokój :wink: .

Obrazek

Przyznaję, jestem zafascynowany tymi głowonogami. Na tej stronie polecam pojedynki ośmiornicy z foką i rekinem 8O 10 niewiarygodnych faktów na temat ośmiornic

Opuszczamy plażę Livadi, bo chcemy jeszcze dzisiaj zobaczyć Chorę :idea: .

Obrazek

Chora nam się spodobała. Byliśmy tam prawie codziennie :) .
Na tym zdjęciu, w tle, jest restauracja prowadzona przez grecko-polskie małżeństwo 8) .

Obrazek

Obok gwarnych miejsc są też puste uliczki, na których królują koty :oczko_usmiech: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 22.12.2017 00:17

Dzień 11 - Jaka ładna Katerga

Śr.20.09. Dzisiaj i jutro wieje z zachodu (na szczęście nie za mocno :wink: ), zatem wybieram takie plaże, które są osłonięte lądem od wiatru :idea: .
Jedziemy na Katergo, a właściwie na miejsce gdzie można zaparkować auto, a później trzeba iść (30-45 min) pieszo.

Obrazek

Spacer nie jest zbyt trudny, a co ważne, ścieżka jest dobrze oznakowana :) .

Obrazek

Po wejściu na tę przełęcz z lewej strony,

Obrazek

oczom naszym ukazał się taki widok 8O . Jaka ładna Katerga :D .

Obrazek

Ładniejsza nawet nie narzekała, że jest trochę stromo i trzeba uważać, żeby się nie poślizgnąć :oczko_usmiech: .

Obrazek

Na plaży na razie pustki :) . Łódka z nurkami :wink: .

Obrazek

Obrazek

Pod wodą też pustki :( . Nurkowie to chyba ćwiczyli oddychanie itp. "podstawowe sprawy" :roll: , bo co tu oglądać :? .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ładniejsza na razie w kapelusiku, ale później była fajka w zębach i gogle :lol: .

Obrazek

Najładniej było jednak na lądzie i jedna z nagich pań mogłaby zawstydzić przysłowiową Wenus z pobliskiego Milos :wink: . Zdjęcia nie ma :x , bo nie zapytałem o pozwolenie :? .
Jeśli chodzi o naturystów, to stosunkowo najwięcej było ich właśnie na Folegandros :!: .
Plaża taka pusta i piękna :D , staje się coraz bardziej zaludniona :? . No to myk pod wodę :wink: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze statku brakowało :? . Nie ma jednak co się dziwić, plaża jest popularna i warta odwiedzenia :) .

Obrazek

Ostatnie podwodne zdjęcie i wracamy.

Obrazek

Widoki z naszego balkoniku. Na pierwszym planie sąsiedzki "tarasik" podobnej wielkości :wink: .

Obrazek

Obrazek

Póżniej był spacer po porcie (z tych czterech wysp, to miloski jest najfajniejszy :idea: ) i mieliśmy odwiedzić Agnieszkę i Marcina, ale spotkanie z naszej winy nie doszło do skutku :x .
Zamiast tego był "cichy wieczór" i mocne postanowienie, że rano ich przeprosimy :) .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.12.2017 09:42

Dopiero teraz zauważyłam odcinek z popisami :oops: :oops:
Ośmiornica pięknie Wam się zaprezentowała. My na Murter mieliśmy okazję ją długo obserwowaćjak łaziła po kamieniach i właśnie chowała się w szczeliny...niesamowite zwierzątko...
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 22.12.2017 19:24

Wasza hobotnica też super :D :!: . Nie mogę znaleźć Twojej relacji z Krety, chyba jeszcze nie powstała :roll: :?: .
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 22.12.2017 19:28

Ośmiornica wspaniała w tym swoim barwnym pokazie 8)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.12.2017 20:47

tiwa napisał(a):Wasza hobotnica też super :D :!: . Nie mogę znaleźć Twojej relacji z Krety, chyba jeszcze nie powstała :roll: :?: .

Jeszcze nie powstała.... Muszę dokończyć tą z września 2016, ale wszystko jakby na złość się układało i nie mogę skończyć...a zostało już ze 2 odcinki tylko i aż wrzucić.....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017 - strona 61
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies