Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.11.2017 19:31

Ale Wam fajnie było na tym tarasiku.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.11.2017 19:42

W tak urokliwie 8) położonej winiarni, warto wydać trochę kasy nawet za takie-sobie wino, które z pewnością wiele zyskuje :wink: ze względu na klimat miejsca. Słodkie wino... ogólnie rzecz biorąc, raczej unikam :oczko_usmiech: , ale tu pewnie dałabym się skusić :P
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 27.11.2017 20:27

zupełnie nie mam doświadczenia z greckim winem. A to jest kolejny istotny powód, żeby odwiedzić Cyklady :) :boss:

Obrazek

choć myślę, że w takich okolicznościach smakowałaby mi największa siara i kwach. PIĘKNIE 8)

pozdrawiam,
M
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 27.11.2017 21:03

Winnica jest (była) niezwykle oblegana przy zachodach słońca. Uwielbiam Sikinos za ciszę, spokój, ładną Chore, fajne plaże i winnicę :)
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 28.11.2017 00:55

tompakosc napisał(a):Świetna relacja i pomysł na wyprawę..... :lol:
Chciałoby się rzec słowami piosenki Kayi "... po co, po co, po co, po co.....".
Już prawie byłem zdecydowany zabrać familię na Kefalonię, prawie apartament wyszukany, wyspa mapami google'a zaliczona, a wczoraj 40 minutowy filmik rodzinie na YT z plażami Kefalonii zaprezentowany /wszystkim koparki opadały :D / , a tu masz Ci los.
Siedząc w pracy wszedłem jednak na Waszą relację z Cyklad, a że lubimy mniej popularne miejsca to aż mnie zaintrygowało..... Ze względu na szkolny wiek dzieci realizujemy wypady w czasie wakacyjnym /przeciwnie do Was/, a że w tym okresie wszędzie tłumy to potrzeba oryginalnych pomysłów, aby coś niezbyt zatłoczonego znaleźć :hut: .

Naprawdę fajnie piszesz, fotki świetne, czekam za więcej, bo czas na decyzję..., bo przecież kto to widział, aby w grudniu jeszcze nie być zdecydowanym 8O.

Witam kibica :D .
Tej piosenki Kayi nie znałem, ale bardzo Ją cenię za album z Bregovicem. Ich wspólne dzieło podarowałem kiedyś serbskiej rodzinie nad kanionem Uvac :) .
Kefalonia jest super :!: , ale rzeczywiście nawet we wrześniu jest tam sporo :hut: :hut: :hut: , tych z Wawki też spotykaliśmy :wink: .
W czasie tej cykladzkiej podróży natknęliśmy się na sympatyczną parę (Agnieszkę i Marcina) ze stolicy, która nam rekomendowała Koufonisi; w połączeniu z okolicznymi wyspami i Sikinos, może to być bardzo interesująca alternatywa :roll: :idea: .
Ha, ha, ha :lol: , ja myślę, że w grudniu wielu z nas jeszcze tylko marzy, a konkretne decyzje zapadaja dopiero na wiosnę; tak jest ostatnio w moim przypadku :wink: .

piekara114 napisał(a):Ale Wam fajnie było na tym tarasiku.

Aż się poradziłem żony, co odpisać :idea: ... i powiedziała "Noooooo, faaaajnie było :!: :lol: .

dangol napisał(a):W tak urokliwie 8) położonej winiarni, warto wydać trochę kasy nawet za takie-sobie wino, które z pewnością wiele zyskuje :wink: ze względu na klimat miejsca. Słodkie wino... ogólnie rzecz biorąc, raczej unikam :oczko_usmiech: , ale tu pewnie dałabym się skusić :P

Tak, też unikam słodkiego, ale jakbyście tam trafili, ... to daj sie skusić :wink: .
Kiedyś w Tokaju (na Węgrzech) zafundowałem żonie wykwintną degustację ichniejszych trunków. Powiedziała, że któryś z tych Aszu był podobny w smaku do tego sikinoskiego słodziaka :oczko_usmiech: .

Mikeee napisał(a):zupełnie nie mam doświadczenia z greckim winem. A to jest kolejny istotny powód, żeby odwiedzić Cyklady :) :boss:
choć myślę, że w takich okolicznościach smakowałaby mi największa siara i kwach. PIĘKNIE 8)
pozdrawiam,
M

Ja też nie mam doświadczenia (nie to co MCR :) ), choć jak słyszę słowo "Nemea" to strzygę uszami i przełykam ślinkę :lol: .
No, jest chyba ze sto powodów, żeby odwiedzić Cyklady :oczko_usmiech: .

MCR napisał(a):Winnica jest (była) niezwykle oblegana przy zachodach słońca. Uwielbiam Sikinos za ciszę, spokój, ładną Chore, fajne plaże i winnicę :)

Było chyba ze 20 osób, ale tak się wszyscy porozsiadali, że nikt nikomu nie przeszkadzał :) .
Do tej listy plusów dodałbym jeszcze wytyczone piesze trasy i przyjaznych tubylców, nie zmanierowanych dużą ilością turystów :idea: .
pzdr. :wink:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 28.11.2017 00:59

Dzień 8 - Prawie jak w bajce o złotej rybce

Nd. 17.09. Jedziemy na kolejną plażę. Dojazd też nie nastręcza większych trudności :) .
Na Agios Georgios kończą już sezon (?), ale duże parasole z ławeczkami są i korzystamy za darmo z tych udogodnień.
W pobliskim barze pan pracowicie stuka młotkiem, a pani (musi być żona, bo kto inny by sobie na to pozwolił :idea: ) buzia się nie zamyka 8O :!: . Bez przerwy go łaje, poucza, strofuje i narzeka na swój los; że miało być tak pięknie, a turystów mało, pieniędzy jeszcze mniej, a ona związała się z takim ... .
No, no stop :mrgreen: , przecież nie znam greckiego :wink: , ale wyglądało to prawie jak w bajce o złotej rybce :oczko_usmiech: .
Nawet moja żona nie mogła tego zdzierżyć :lol: i spod baru przenieśliśmy się na środek plaży :) .

Obrazek

Dajemy nura w poszukiwaniu złotej rybki :oczko_usmiech: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bar z lewej strony, a nasza parasolka pośrodku :) . Nie udało się złapać złotej rybki :? , to chociaż wspomagamy plażowy interes kupując dwa zimniutkie browarki :P .

Obrazek

Jeszcze ostatnia próba :!: .

Obrazek

Obrazek

Nie udało się :? , ale i tak fajnie było na tej plaży :) .
Jedziemy na lądowisko helikopterów w pobliżu Chory. Niestety wjazd zamknięty :( . Podobno jest z stamtąd niezły widok :roll: . Nie szkodzi, liczę na to, że widoki z Zoodochos Pigi Church i spacer po Chorze nam to wynagrodzą :) .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.11.2017 08:37

O jak fajnie że pojechaliśmy dalej :D i to na jednej z moich ulubionych wysp (choć IOS też nią jest).
Odnoszę wrażenie, że spotykaliście na Sikinos więcej ludzi niż my, a byliśmy o mniej więcej tej samej porze, no i bar na Agios Georgios był już zamknięty. Czyżby popularność wyspy rosła?
Ten wieczór w winiarni - coś pięknego :idea:
Bardzo mnie ciekawi wycieczka do Agios Panteleimon :idea: , jak przez 2 lata poradziła sobie roślinność w tej okolicy po pożarach :roll:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 29.11.2017 13:33

kulka53 napisał(a):O jak fajnie że pojechaliśmy dalej :D i to na jednej z moich ulubionych wysp (choć IOS też nią jest).

Oj, Paweł, Paweł, a której greckiej wyspy Ty nie lubisz :oczko_usmiech: .
kulka53 napisał(a):Odnoszę wrażenie, że spotykaliście na Sikinos więcej ludzi niż my, a byliśmy o mniej więcej tej samej porze, no i bar na Agios Georgios był już zamknięty. Czyżby popularność wyspy rosła?

W porównaniu z Ios, Folegandros i Milos to Sikinos była prawie bezludna :lol: .
Być może jej popularność rośnie :roll: , ale to m.in. dzięki naszym i podobnym relacjom :wink: .
kulka53 napisał(a):Ten wieczór w winiarni - coś pięknego :idea:
Bardzo mnie ciekawi wycieczka do Agios Panteleimon :idea: , jak przez 2 lata poradziła sobie roślinność w tej okolicy po pożarach :roll:

Wycieczka była ciekawa :mrgreen: , a co do roślinności to trudno mi powiedzieć. Może Ty później ocenisz na podstawie zdjęć :idea: .
pzdr. :wink:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 29.11.2017 13:33

Dzień 8 - Jak tu pięknie i cicho o zmierzchu

Nd.17.09. Monastyr Zoodochos Pigi był zamknięty, ale specjalnie nas to nie zmartwiło i spacer był bardzo udany :) . Praktycznie bez komentarza, niech przemówią zdjęcia :wink: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podobny kwiatek widzieliśmy później w Egipcie :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mniej więcej na środku tego zdjęcia widać placyk gdzie można zaparkować. Z lewej strony jest restauracja. Tam było trochę ludzi, a poza tym to pięknie i cicho o zmierzchu :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.11.2017 13:36

tiwa napisał(a):Praktycznie bez komentarza, niech przemówią zdjęcia :wink: .

Przemówiły do mnie ... wszystkie bez wyjątku :D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 29.11.2017 19:35

tiwa napisał(a):Oj, Paweł, Paweł, a której greckiej wyspy Ty nie lubisz :oczko_usmiech: .

Wbrew pozorom są takie :wink:
Mimo, że na KAŻDEJ jest coś oryginalnego, pozytywnego, ciekawego, to kilka niespecjalnie mimo to przypadło mi do gustu tak całościowo.
Skiros, Mykonos, Paros, Folegandros :wink: , Schinoussa, Rodos... to chyba te właśnie :roll:
tiwa napisał(a):co do roślinności to trudno mi powiedzieć. Może Ty później ocenisz na podstawie zdjęć :idea: .

To czekam, miałem nadzieję, że ktoś po nas się na Sikinos pojawi i będę się mógł o tym przekonać.

Zdjęcia piękne :idea: . Chora oświetlona zachodzącym słońcem - rewelacja 8O
I koty dopisały :cool:
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 30.11.2017 09:44

kulka53 napisał(a):
tiwa napisał(a):Oj, Paweł, Paweł, a której greckiej wyspy Ty nie lubisz :oczko_usmiech: .

Wbrew pozorom są takie :wink:
Mimo, że na KAŻDEJ jest coś oryginalnego, pozytywnego, ciekawego, to kilka niespecjalnie mimo to przypadło mi do gustu tak całościowo.
[...]Schinoussa[...]

O tu pełna zgoda. O ile małe cyklady pokochałem bezgranicznie, to Schinoussa jako jedyna stanowi miejsce, do którego bym nie powrócił.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 01.12.2017 00:54

Zgodnie z reklamowym hasłem "Nieważne jak o tobie mówią, ważne by mówili" - przypisywanym Marylin Monroe, bardzo zaciekawiła mnie ta nielubiana Schinoussa :lol: .
Teraz jednak czas na ciąg dalszy naszych wędrówek po Sikinos :) .
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 01.12.2017 00:55

Dzień 9 - Za karę będziesz fotografował kwiatki

Pn.18.09. Dzisiaj ambitnie będziemy próbowali się dostać do monastyru Agios Panteleimonas i na pobliską plażę o tej samej nazwie :) . W sklepie rozmawiam z - poznanym już wcześniej :D - sympatycznym Georgiosem, który mówi, że do monastyru spokojnie można dojść pieszo i nie warto używać samochodu.
Ja jednak wcześniej poszperałem w google.maps i znalazłem takie miejsce, gdzie mogę zaparkować i dopiero stamtąd ruszyć pieszo. To wszystko w trosce o zdrowie małżonki, która wybitnym piechurem nie jest, a 800 m mniej w jedną stronę to spory zysk :D .
Teraz trzeba zadbać o auto :idea: . Pojechałem do drugiego sklepu w porcie i zrobiłem wizję lokalną podjazdu w kierunku monastyru. Traf chciał, że akurat wjechał tam Grek, z ułańską fantazją, z piskiem opon, w wąską i stromą dróżkę 8O :!: . Jakby kto jechał z naprzeciwka, to czołówka jak amen w pacierzu :twisted: .
Wracam i postanawiam, że nic Ładniejszej nie powiem 8) .
Po śniadaniu, spakowani, jesteśmy w tym samym miejscu; prawie zatrzymuję auto, niby się rozglądam, wrzucam jedynkę :wink: i ... rura :mrgreen: .
No bez przesady :lol: , miałem świeżo w pamięci tamtego kamikadze, który mógł teraz wracać :o :twisted: . Za zakrętem dwie panie (jakieś gadające przekupy :evil: ) spacerują środkiem dróżki 8O . Trąbię :?: (a może nie :idea: , bo nie było czasu :roll: ), panie się rozstępują, jedna z ociąganiem i o mało włos jej nie potrącam. Żona krzyczy, tamta chyba też, ja ciągle skoncentrowany :mrgreen: i za 100 m wypłaszczenie :D .
No tak, ale jeśli tamta zrobi aferę w wiosce, że ją Polak prawie rozjechał, to nie mamy po co wracać :? .
To jest miejsce, gdzie zostawiamy auto. Chyba jestem trochę rozkojarzony :twisted: i zamiast poszukać właściwej drogi (na zdjęciu, to trudno dostrzegalna ścieżynka na wprost), wybieram(y) szeroką, wygodną, w lewą stronę i w dół :mrgreen: dróżkę.

Obrazek

Po kilkudziesięciu metrach, taki znak, upewnia nas, że idziemy w dobrym kierunku :twisted: .

Obrazek

Coś jakby monastyr jest :) , ale czemu tak szybko i tak blisko brzegu :roll: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie, to na pewno nie to miejsce :? . Do zatoczki nie schodzimy, bo trudno tam dostrzec jakieś dobre miejsce do plażowania, ale w górę (na przełaj, po kamieniach i krzaczorach) trzeba podejść :( .
Ładniejsza już obmyśla karę dla mnie :cry: .

Obrazek

Trafiamy wreszcie na dobrą ścieżkę :D , choć trochę zmęczeni, spoceni i trzeba się wody napić :? .
Oglądam się do tyłu i ... zapada wyrok :o .
Za karę będziesz fotografował kwiatki :!: .

Obrazek

Bez ociągania focę, co mi pokaże :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze rzut oka na to co przeszliśmy. Ten mały, wąski cypelek to Katorgo :lol: , choć nazwa ta i tak zawsze będzie mi się kojarzyć z tym miloskim cyplem (i katorgą) na który Longtom z małżonką nieśli kajak :wink: .

Obrazek

Za przełęczą widzimy nasz pierwszy cel :D i ...

Obrazek

zamiast kwiatków, spustoszenie jakie dokonał pożar o którym wspominał Kulka :( .
W tym miejscu nie było tego dużo i uważam, że przyroda znowu górą :D .

Obrazek

Chatka pszczelarza :?: .

Obrazek

Studnia dawno wyschnięta, a pić się chce :? .
Jako starszy, silniejszy i co najważniejsze, ten co niesie wodę :oczko_usmiech: , postanawiam, że będę ją racjonować :idea: . Ładniejsza nie zgłasza sprzeciwu :) .

Obrazek

Dochodzimy do monastyru :) . Nikogo nie ma :( .
Myśli moje zaprząta troska o wodę :? . Zaglądam do tej szafki po lewej stronie :oops: , wody tam nie ma, tylko butelki z cieczą do lampek oliwnych :( . Na górze trochę drobnych euro i myśl, że nawet jakby była woda, to byłoby mi trochę głupio, bo nie wziąłem kasy i nie miałbym się czym odwdzięczyć :roll: .

Obrazek

Obrazek

Widzimy nasz drugi cel, plażę :) .

Obrazek

Tylko jak tam dojść :?: . Czy aby na pewno idziemy w dobrym kierunku :roll: .

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 01.12.2017 08:04

Aha, czyli tak to wygląda...
Powiem że nieźle :idea: , myśmy naprawdę musieli być świeżo po pożarze bo jeszcze czuć było spaleniznę :?
A teraz... trawa, choć o tej porze zeschnięta to jednak jest, kwiatki :cool: są, pojedyncze zielone krzaczki też się już pojawiły. Przy pięknej pogodzie całość prezentuje się świetnie :D

A parkowałem dokładnie w tym samym miejscu :wink: .

Wracając jeszcze na moment do Schinoussy - dla mnie plusem na niej były niezbyt wielkie wprawdzie, ale liczne plaże :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017 - strona 60
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies