Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.10.2017 19:54

Drogi mają to do siebie , że psują się :wink: , pocieszające jest jednak to , że bywają czasem naprawiane . . .

Krzysztof , przejazd trudną drogą na wakacjach bywa atrakcją samą w sobie , ale rozumiem że nie każdego cieszą , ważne jest żeby trudy drogi wynagradzało to , co na jej końcu , a w tym przypadku tak właśnie było 8)

Czekam na więcej

Pozdrawiam
Piotr
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.10.2017 21:36

tiwa napisał(a):Obrazek

Właśnie pokazałam mężowi to zdjęcie ... :mrgreen:
a on na to: tak wiem, planujesz pojechać tam w wakacje :oczko_usmiech:
no niby nie planowałam, ale w sumie czemu nie :oczko_usmiech:
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 14.10.2017 22:48

Ciekaw jestem jak Ci się Ios podobała. Dla mnie z całej trójki była najmniej ciekawa (mimo przepięknej Chory). Uwielbiam spokój na Sikinos (i winnicę ;-) ) i dzikość Folegandros.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 15.10.2017 09:51

Ach, Kalamos.... 8O :roll: :hearts:
Najfajniejsze jak dla mnie plażowe miejsce na Ios (z tych które widzieliśmy).
Złoty żwireczek stamtąd przywieziony wciąż przywołuje wspomnienia i cieszy oko przesypany do dzbanuszka :) .

Ale droga? hmmm, jak dla mnie była zupełnie normalna, chwilami stromawa...Skoda bez problemu dała sobie radę.
Chyba faktycznie musiało się coś popsuć :?
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 15.10.2017 20:11

MCR napisał(a):O, to się musiała droga popsuć, jak byliśmy tam lata temu, to była przyzwoita :)

Nie, nie popsuła się :lol: . Przyzwoita, to mniej więcej podobne określenie jak "średnia" :wink:
piotrf napisał(a):Krzysztof , przejazd trudną drogą na wakacjach bywa atrakcją samą w sobie , ale rozumiem że nie każdego cieszą , ważne jest żeby trudy drogi wynagradzało to , co na jej końcu , a w tym przypadku tak właśnie było 8)
Pozdrawiam
Piotr

O, tak :!: dla mnie jest to pewnego rodzaju atrakcja, ale Ładniejszej to nie cieszy :lol: .
mysza73 napisał(a):Właśnie pokazałam mężowi to zdjęcie ... :mrgreen:
a on na to: tak wiem, planujesz pojechać tam w wakacje :oczko_usmiech:
no niby nie planowałam, ale w sumie czemu nie :oczko_usmiech:

:lol: Nie dziwię się, bo ja aż z wrażenia przystanąłem ... autem i wysiadłem, żeby zrobić tę fotkę :) .
MCR napisał(a):Ciekaw jestem jak Ci się Ios podobała. Dla mnie z całej trójki była najmniej ciekawa (mimo przepięknej Chory). Uwielbiam spokój na Sikinos (i winnicę ;-) ) i dzikość Folegandros.

Chyba Ciebie rozumiem i w dużej części się zgadzam :) , ale gdybym miał wrócić na te wyspy to pierwszym wyborem byłaby Ios, później Folegandros, a na końcu Sikinos :roll: . Obiecuję, że po zrelacjonowaniu tych trzech wysp szerzej uzasadnię swoje zdanie.
kulka53 napisał(a):Ach, Kalamos.... 8O :roll: :hearts:
Najfajniejsze jak dla mnie plażowe miejsce na Ios (z tych które widzieliśmy).
Złoty żwireczek stamtąd przywieziony wciąż przywołuje wspomnienia i cieszy oko przesypany do dzbanuszka :) .

Ale droga? hmmm, jak dla mnie była zupełnie normalna, chwilami stromawa...Skoda bez problemu dała sobie radę.
Chyba faktycznie musiało się coś popsuć :?

Aż musiałem ponownie przeczytać Waszą relację :!:. Mieliście wtedy paskudną pogodę, na Kalamos akurat się poprawiła i nie dziwi mnie, że tak Wam się ta plaża spodobała :roll: :lol: . My w tym czasie (wrzesień 2015 r.) byliśmy na Lefkadzie i w mojej relacji też się "oberwało" temu pięknemu miejscu za kiepską pogodę :mrgreen: .
Droga średnia - mam na myśli ostatnie 200-300 m - (napisałeś "Wgramoliliśmy się po wybojach") trochę kręta, wąska i lepiej żeby nikt z naprzeciwka nie nadjeżdżał :oczko_usmiech: .
Na koniec chcę dodać, że była to pierwsza szutrówka po autostradach i asfaltach :wink: i później tylko dwa razy miałem trudniejsze momenty :? .
pzdr. :wink:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 15.10.2017 20:14

Dzień 2 - A czy są tam rekiny ?

Pn.11.09. Poranki na Ios każdego dnia były bardzo podobne. Śniadanie i pakowanie się na plaże :) . Było też jednak coś extra :mrgreen: . Króciutkie pogawędki z właścicielem Lambrosem, które przebiegały wg poniższego schematu :lol: .
Obopólne "Kalimera" i już dalej w "międzynarodowym angielskim" :wink: :
- Jaka dzisiaj plaża :?:
- .... (Tu padała jej nazwa)
- Ooo, bardzo ładna, dobry wybór :!:
- A czy są tam rekiny :?:
- Nie, nie ma :lol:
Wszytko to okraszone szerokimi uśmiechami :D i czasami dodatkowymi informacjami, że np. najlepszy na zakupy to jest sklep w porcie, a nie te dwa (droższe) w Chorze.
Poprzedniego dnia miała być plaża Ag. Theodoti, a wyszła Kalamos. Dzisiaj (zero wiatru) wybrałem Loretzainę, bo na najbliższe dni zapowiadały się coraz silniejsze zachodnie wiatry :? . Zaliczymy zachodnią część i skupimy się później na pozostałych stronach wyspy :idea: .
Wyjechałem z parkingu w lewo (będąc przekonanym, że to jedyna słuszna droga :mrgreen: ), a tu nawigacja nadaje :evil: "zawróć, jeśli to możliwe". Bujaj się :twisted: , jesteśmy na urlopie :oczko_usmiech: . Jedziemy przed siebie, jest pięknie :D . W końcu przystajemy, trzeba coś wybrać :roll: . Kierunek - północ :!:
Dojeżdżamy i jeszcze ze 100 metrów pieszo dochodzimy w to miejsce :) . Kto był ten wie :wink: .

Obrazek

Widok na parking.

Obrazek

Legendarne - ale czy prawdziwe :?: - miejsce pochówku Homera. Jakby nie patrzeć, krajobrazowo całkiem zacne :) .
W tym miejscu odzywa się prawdziwe przekleństwo Internetu :evil:
"Przecież to widziałeś, ... to co, że na obrazkach. Tam nie ma nic ciekawego" :twisted: :twisted: :twisted:
Ulegam podszeptom, przekonuję Ładniejszą, że można odpuścić ostatnie 200 m.
Mnie bardziej intryguje dojazd na kolejną plażę :roll: . Zawracamy, po 50 m skręcamy w szeroką szutrówkę, która zawiodła nas na nieciekawy (pokryty wyschniętymi wodorostami :( ) kawałek wybrzeża. Wiem jednak, że to nie to miejsce, jakieś 700 m na zachód jest plaża Plakoto i pomimo pewnych obaw (średnio-łatwy stopień trudności :mrgreen: ) dojeżdżamy tam po chwili. Jest dobrze :D .
Rozkładamy nasz plażowy majdan. Na zdjęciu widać drogę którą przyjechaliśmy oraz nasz nowy nabytek. Nadmuchiwana wiatrem plażowa sofa :lol: . Tu akurat pierwszy raz użyta, źle zamknięta (uciekało powietrze), ale po chwili się poprawiliśmy i do końca cykladzkiej podróży Ładniejsza lubiła sie na niej wylegiwać :D .

Obrazek

Snorkować będziemy głównie przy tych skałkach, przy idealnej pogodzie :D .

Obrazek

Więcej meduz nie zauważyłem, ale ta całkiem ładna :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małe rybki gryzą skałę,

Obrazek

żeby zostać choć średnimi rybkami :wink:

Obrazek

Obrazek

Tego lepiej nie dotykać,

Obrazek

ale zbliżenie można zrobić :mrgreen: .

Obrazek

Po dnie też coś pływało :) .

Obrazek

Plaża Plakoto(s) podobała nam się bardziej niż Kalamos, bo było ciekawiej pod wodą :) .
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 15.10.2017 20:31

Fajna pogoda. My na grób wybraliśmy się quadem. Wiało tak mocno, że momentami bałem się o urwanie głowy :) a ta plaża fajna, tam nie zjeżdżaliśmy.
Swoją drogą, to chętnie bym wrócił na całą trójkę Iosowo-Sikinosko-Folegrandową. Tylko jakoś czasu brak :(
Może za kilka lat :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.10.2017 20:56

Jak pięknie pod wodą. Nigdy bym nie zgadła, że to meduza 8O
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 16.10.2017 22:00

Lekko spóźniony...ale już na bieżąco.
Ekstra te podwodne fotki.

A z tej drugiej beczki...
Co do Robaka to wielka szkoda, że już go nie ma w Poznaniu...ale podpadł NB za to ,że mówił prawdę. Gdyby grał u nas dalej to w tej chwili byśmy mieli minimum 5 punktów przewagi na drugą drużyną w tabeli...a tak mamy dwóch gości, którzy tylko z nazwy są napastnikami...niestety.

Pozdrawiam
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 16.10.2017 22:18

Plażową sofkę też mamy (nawet dwie :) , nazywamy ją jednak nieco inaczej (c...) ze względu na pewne podobieństwo, po nadmuchaniu :wink:. W tym roku używaliśmy ich głównie do wypoczynku na Gochach, ale kupione były z myślą właśnie o wycieczkach na jakieś ciepłe plaże. Kiedyś zapewne wykorzystamy je odpowiednio 8) !

Podwodne fotki... Fajnie będzie popatrzeć u Ciebie, bo u nas w wym roku mizernie było z życiem podwodnym. A nawet gdyby było lepiej, to :mrgreen: aparat zepsuł się, zanim wsiedliśmy na łódkę.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 16.10.2017 22:38

MCR napisał(a):Fajna pogoda. My na grób wybraliśmy się quadem. Wiało tak mocno, że momentami bałem się o urwanie głowy :) a ta plaża fajna, tam nie zjeżdżaliśmy.
Swoją drogą, to chętnie bym wrócił na całą trójkę Iosowo-Sikinosko-Folegrandową. Tylko jakoś czasu brak :(
Może za kilka lat :)

Czego serdecznie życzę, bo Aleksander tam jeszcze nie był :) .
piekara114 napisał(a):Jak pięknie pod wodą. Nigdy bym nie zgadła, że to meduza 8O

Chyba meduza :roll: , bo nikt jeszcze nie oprotestował tego wpisu :lol: .
ajdadi napisał(a):Lekko spóźniony...ale już na bieżąco.
Ekstra te podwodne fotki.

Dziękuję, ja tam ciągle żałuję, że do wielu relacji nawet nie mam czasu zajrzeć :cry: .
ajdadi napisał(a):A z tej drugiej beczki...
Pozdrawiam

Ech, żeby nasze drużyny skończyły na dwu pierwszych miejscach :P .
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 16.10.2017 22:48

dangol napisał(a):Plażową sofkę też mamy (nawet dwie :) , nazywamy ją jednak nieco inaczej (c...) ze względu na pewne podobieństwo, po nadmuchaniu :wink:. W tym roku używaliśmy ich głównie do wypoczynku na Gochach, ale kupione były z myślą właśnie o wycieczkach na jakieś ciepłe plaże. Kiedyś zapewne wykorzystamy je odpowiednio 8) !

Podwodne fotki... Fajnie będzie popatrzeć u Ciebie, bo u nas w wym roku mizernie było z życiem podwodnym. A nawet gdyby było lepiej, to :mrgreen: aparat zepsuł się, zanim wsiedliśmy na łódkę.

O kurcze, my naszą c... też tak nazywaliśmy :lol: :!: .
Fotek jeszcze parę fajnych będzie :) . Szkoda aparatu :( , mój egzemplarz jak na razie ok.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 16.10.2017 22:48

Dzień 3 - Na pomoc ! Szybciej bo ... !

Wt. 12.09. W czasie tego urlopu pogodę mieliśmy wspaniałą, w najśmielszych snach nie przypuszczałem, że będzie tak dobrze :!:. W tym dniu miała być słaba bryza z zachodu (ok. 4-5m/s), to oczywistym wyborem jest plaża na wschodnim wybrzeżu, czyli Ag.Theodoti :) . Wg wspomnianej już broszury dojazd bardzo łatwy, z czym się w zupełności zgadzam :lol: .
Na rozstaju dróg drogowskaz nie pozostawia wątpliwości w którą stronę jechać :) . Dzisiaj nie zabłądzę :lol: .

Obrazek

Cofam się kilka metrów i z tego miejsca Ios wygląda naprawdę dobrze 8) .

Obrazek

Ładniejsza pokazuje, że u góry wiaterek niczego sobie :wink: .

Obrazek

Skoro dojazd bardzo łatwy, to jest też trochę ludzi, zwłaszcza pod parasolami.
My mamy swoją parasolkę i możemy zająć miejsce na skraju plaży :) .

Obrazek

Obrazek

Plażę już znamy, ale co kryje się pod wodą :?:
Nie najlepiej, rybek trzeba wyszukiwać :? .

Obrazek

Jakby nie podwodne "syreny" to nie byłoby na czym oka zawiesić :oczko_usmiech: .

Obrazek

Mozolnie poszukujemy śladów morskiej fauny :mrgreen: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie ma jednak co ukrywać, w tym miejscu roślinki i skałki wyglądają lepiej niż rybki i tym podobne :? .

Obrazek

Obrazek

Ale jakoś specjalnie nie byliśmy niezadowoleni. Mieliśmy więcej czasu na ciekawą lekturę i łapanie opalenizny :oczko_usmiech: .
Po powrocie do apartamentu z przyjemnością udaję się pod prysznic, żeby zmyć z siebie morską sól. Z podwójną przyjemnością, bo podoba mi się, że pod prysznicem (odpowiednia powierzchnia) można prawie biegać :D .
Nagle słyszę, jak Ładniejsza woła o pomoc :o . No nie, nie będę wybiegał spod prysznica mokry i goły, bo zobaczyła jakiegoś pajączka, czy innego robaczka :evil: .
Tym razem sprawa była większego kalibru :oczko_usmiech: .
Tutejszy kot dość namolnie i bezceremonialnie domagał się poczęstunku. No cóż, ulegliśmy temu futrzanemu szantażyście, nie chcąc się narażać na "kocią muzykę" w środku nocy :lol: .

Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 17.10.2017 17:23

tiwa napisał(a): Szkoda aparatu :( , mój egzemplarz jak na razie ok.

Już naprawiony :) . Duży plus dla serwisu olympusa!
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.10.2017 18:27

Świetne te podwodne fotki! :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017 - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies