Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.10.2017 09:08

Jestem i ja i czekam na wyspy... tam to szybko nie dotrę...
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 10.10.2017 15:03

Cyklady? Nigdy dosyć i zawsze proszę jeszcze :wink:
Nocleg w Paracinie przez te głośne imprezy stał się trochę uciążliwy, dlatego w drodze powrotnej zdecydowaliśmy się na barkę na zakolu Morawy w Cuprija (Cruiser Hotel). Nie drożej, atrakcja większa i bez nocnych hałasów.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 10.10.2017 18:00

„Grecką mozaikę” przeczytałam kiedyś w greckich :D plenerach...
Drugiej Twojej lektury jeszcze :roll: nie (nawet jej nie mam), ale za mną „Wyspa” pani Hislop, też nieco mroczna, gdyż opisuje kolonię trędowatych na Spinalondze (tyle, że w „wersji babskiej” :wink: ).
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 10.10.2017 19:14

No i jest :) .... relacja znaczy się :cool:
Z przyjemnością poczytam o Waszych wrażeniach z trzech nowych wysp :idea: , z tej czwartej wiadomo jakie są skoro postanowiliście na nią wrócić :) , a przy okazji powspominam...
Coś czuję że wiem co będzie nowym nabytkiem Małgosi :roll: , znów się powiększy nasza grecka biblioteczka :)
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 11.10.2017 08:52

Kilka z tych cykladzkich wysp mnie interesuje. Będę stałym gościem :)

pozdrawiam,
M
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 12.10.2017 11:54

tiwa napisał(a):
Książki przeczytaliśmy w greckich pejzażach :D , ale już teraz je skomentuję. Mi się bardziej podobało dzieło V.Hislop, a Ładniejszej to co napisała H.Cygler (baby są jednak jakieś inne :oczko_usmiech: ).
Z "Greckiej mozaiki" zapamiętałem greckich uchodźców w Bieszczadach (na to samo zwróciła uwagę Mysza w swojej relacji :smo: ) i to jak bezwzględni armatorzy dorabiają się na morskich katastrofach.
"Pocztówki z Grecji" zaskoczyły mnie w kilku miejscach dość ponurym i mrocznym opisem Grecji i mieszkających tam ludzi :? . Niewątpliwie autorka ma większą wiedzę ode mnie nt. Grecji, ale nie zgadza się to z moim odbiorem tego kraju. Lektura ta jednak wzmogła moją czujność i wyostrzyła zmysł obserwacji.
Na szczęście nie dane nam było doznać jakichkolwiek przykrości i będąc w rejonach turystycznych, wśród ludzi żywotnie zainteresowanych gośćmi z zagranicy, byliśmy ciągle po "jasnej stronie życia" :D .

Nie pierwsza to będzie podpowiedź z której chętnie skorzystam. :D
Zainteresowała mnie pozycja "Pocztówki z Grecji". Już się zbieram do poszukania korzystnej oferty.
Zazwyczaj nie mamy czasu na czytanie ale tym razem jedna z powieści mocno wiązała się wyspą którą wybraliśmy na pierwszy wrześniowy cel.

Nie może mnie w tej relacji zabraknąć :D :D :D
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.10.2017 12:22

Lidia K napisał(a):
tiwa napisał(a):
Książki przeczytaliśmy w greckich pejzażach :D , ale już teraz je skomentuję. Mi się bardziej podobało dzieło V.Hislop, a Ładniejszej to co napisała H.Cygler (baby są jednak jakieś inne :oczko_usmiech: ).
Z "Greckiej mozaiki" zapamiętałem greckich uchodźców w Bieszczadach (na to samo zwróciła uwagę Mysza w swojej relacji :smo: ) i to jak bezwzględni armatorzy dorabiają się na morskich katastrofach.
"Pocztówki z Grecji" zaskoczyły mnie w kilku miejscach dość ponurym i mrocznym opisem Grecji i mieszkających tam ludzi :? . Niewątpliwie autorka ma większą wiedzę ode mnie nt. Grecji, ale nie zgadza się to z moim odbiorem tego kraju. Lektura ta jednak wzmogła moją czujność i wyostrzyła zmysł obserwacji.
Na szczęście nie dane nam było doznać jakichkolwiek przykrości i będąc w rejonach turystycznych, wśród ludzi żywotnie zainteresowanych gośćmi z zagranicy, byliśmy ciągle po "jasnej stronie życia" :D .

Nie pierwsza to będzie podpowiedź z której chętnie skorzystam. :D
Zainteresowała mnie pozycja "Pocztówki z Grecji". Już się zbieram do poszukania korzystnej oferty.
Zazwyczaj nie mamy czasu na czytanie ale tym razem jedna z powieści mocno wiązała się wyspą którą wybraliśmy na pierwszy wrześniowy cel.

Nie może mnie w tej relacji zabraknąć :D :D

Ja już zakupiłam sibie czytadła na kolejne wakacje :mrgreen:
image.jpg
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 12.10.2017 20:33

Ehhh, Cyklady... Dawno już tam nie byłem :cry:
Czekam zwłaszcza na zdjęcia :!:

Pozdr
W.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 12.10.2017 23:27

janusz.w. napisał(a):Ehhh, Cyklady... Dawno już tam nie byłem :cry:
Czekam zwłaszcza na zdjęcia :!:
Pozdr
W.

Pozdrawiam wyjątkowego Cromaniaka (m.in. dlatego, że spotkanego w "realu" :) , buziaczki dla dziewczyn :smo: ).
Zdjęć trochę będzie (jak zwykle dużo podwodnych), ale głównie to wypoczywaliśmy na tych Cykladach :D .

mysza73 napisał(a):Ja już zakupiłam sibie czytadła na kolejne wakacje :mrgreen:

Chyba będą w sam raz na greckie plaże :) .

Lidia K napisał(a):Zazwyczaj nie mamy czasu na czytanie ale tym razem jedna z powieści mocno wiązała się wyspą którą wybraliśmy na pierwszy wrześniowy cel.
Nie może mnie w tej relacji zabraknąć :D :D :D

A u mnie tak się ostatnio składa, że najwięcej książek czytam na urlopie :roll:

Mikeee napisał(a):Kilka z tych cykladzkich wysp mnie interesuje. Będę stałym gościem :)
pozdrawiam,
M

Witam rajdowego kierowcę 8) . Nie wiem czy zaspokoję ciekawość, bo głównie się "byczyliśmy" :lol: .

kulka53 napisał(a):No i jest :) .... relacja znaczy się :cool:
Z przyjemnością poczytam o Waszych wrażeniach z trzech nowych wysp :idea: , z tej czwartej wiadomo jakie są skoro postanowiliście na nią wrócić :) , a przy okazji powspominam...
Coś czuję że wiem co będzie nowym nabytkiem Małgosi :roll: , znów się powiększy nasza grecka biblioteczka :)

O Grecji nigdy nie za wiele, a co dokładnie napiszę to sam jestem ciekawy (jak m.in. przejrzę zdjęcia), ale faworyt jest tylko jeden :) .

dangol napisał(a):„Grecką mozaikę” przeczytałam kiedyś w greckich :D plenerach...
Drugiej Twojej lektury jeszcze :roll: nie (nawet jej nie mam), ale za mną „Wyspa” pani Hislop, też nieco mroczna, gdyż opisuje kolonię trędowatych na Spinalondze (tyle, że w „wersji babskiej” :wink: ).

"Polsko-Grecką mozaikę" :wink: warto poczytać, a Panią Hislop szanuję, za jej wiedzę o Grecji :) .

margaret-ka napisał(a):Cyklady? Nigdy dosyć i zawsze proszę jeszcze :wink:
Nocleg w Paracinie przez te głośne imprezy stał się trochę uciążliwy, dlatego w drodze powrotnej zdecydowaliśmy się na barkę na zakolu Morawy w Cuprija (Cruiser Hotel). Nie drożej, atrakcja większa i bez nocnych hałasów.

"Twoje" Amorgos jest moim najbardziej pożądanym celem. W czasie tej podróży zyskałem dodatkowe argumenty, żeby tę Cykladę odwiedzić, ale o tym później w relacji :wink: .
Każda miejscówka w Serbii (w drodze do Grecji) jest cenna :D . Dziękuję.

piekara114 napisał(a):Jestem i ja i czekam na wyspy... tam to szybko nie dotrę...

"Nigdy nic nie wiadomo" jak mawiał mój Marcinek i teraz ogląda najpiękniejsze wodospady świata (Iguazu) i planuje być na Galapagos 8O .
szlak-gringo-relacja-telefonem-pisana-t53251.html
Jak nie wyspy, to polecam Peloponez i relację Myszy itd. itp. które i tak już znasz :wink:

ajdadi napisał(a):Oczywiście z chęcią będę zaglądał .Pozdrawiam

Witam i trochę z innej beczki :wink: . Dziękujemy za Robaka :mrgreen: .

mysza73 napisał(a):Suuuuper że zaczynasz relację 8)
Ciekawe co tym razem od Ciebie zgapię :lol:

Królowo, cokolwiek Ci się przyda to będę ukontentowany :D . Widziałem niedawno mecz Jastrzębie-Skra, lepszy niż niejeden futbolowy :wink: .
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 12.10.2017 23:30

Dzień 1 - Amerykanie, Francuzi i strzał w "10"

Nd. 10.09 Poprzedniego wieczoru, pomimo zmęczenia pojechaliśmy jednak z Nea Makri do portu w Rafinii. Chciałem zamienić voucher na bilety. Nie udało się, Pani już zamykała, ale powiedziała, że rano zrobi to bez problemu. Zorientowaliśmy się też gdzie jest dobra piekarnia i zadowoleni z rozpoznania wróciliśmy na nocleg :) .
Rano stawiam się w tym biurze podróży, a inna panienka po obejrzeniu mojego wydruku (to co mi armator przysłał) mówi, że brakuje jakiegoś numeru i nie wyda mi biletów 8O :!: . Nie wywołuję międzynarodowego skandalu, zachowuję spokój 8) , bo widzę Panią z poprzedniego wieczoru. Ona bez problemu wydaje mi bilety :) , tamtej pewnie nie chciało się poszukać mojej (zapłaconej) rezerwacji w komputerze :evil: .
W piekarni kupuję pachnące bułeczki ze szpinakiem i fetą, i spokojnie możemy wjeżdżać na prom. To ten pierwszy z prawej (Golden Star Ferries "Superrunner" - 151 euro za 2 osoby i auto)

Obrazek

Odpływamy planowo, zajmujemy jakieś wolne miejsca z których szybko wyrzucają nas Chińczycy, bo miejsca są numerowane, a ja ze zdziwieniem stwierdzam, że na promie jest spory tłok :? . Karnie odnajduję nasze siedzenia (też wygodne :) ) pośród uczetników amerykańskiej wycieczki na Cyklady. Czy jest na świecie nacja bardziej gadatliwa i swobodniej się czująca :?: ; na szczęście nóg na stole nie kładli :mrgreen: .
Jednym z pierwszych przystanków jest Tinos.

Obrazek

Po krótkiej drzemce i wysiadce Amerykanów na Mykonos (będą tak wędrowali po Cykladach - autobus, hotel, prom i kolejna wyspa) jestem już bardziej rześki i ciekawy olbrzymiego statku u brzegów tej znanej wyspy.

Obrazek

Obrazek

Po Amerykanach czas na Francuzów :!: . Ci spokojni, cisi, zamyśleni, zaczytani; jakby ich nie było :) .
Funduję Ładniejszej drogie cappuccino (nie pamiętam ile dokładnie kosztowało, ale powiedziała, że za tyle to by sobie nie kupiła :lol: ). Grunt, że było dobre (trochę spróbowałem) i ... kolejny przystanek - Paros.

Obrazek

Obrazek

Na molo liczni przedstawiciele innego popularnego sposobu zwiedzania Cyklad - "plecakowcy". Nie przypuszczałem, że będzie ich tak wielu 8O . Z wyspy na wyspę, niedrogi apartamencik, pieszo, czasami wynajęty jakiś quad lub skuter i za niewielkie pieniądze Cyklady zwiedzone :D .

Obrazek

Obrazek

Z Paros niedaleko jest na Naxos, która to wyspa z pokładu statku robi na mnie najlepsze wrażenie :) .

Obrazek

Obrazek

Tutaj spokojnie, ale na drugiej burcie odczuwam chwile niepokoju :o . Duży prom bezwładnie sunie w stronę naszego 8O , ani chybi będzie zderzenie :!: . Na szczęście włącza silniki i po mistrzowsku manewruje :) .

Obrazek

Szczęśliwie dopływamy na Ios, kilka minut po 13-ej :D . Mam trochę wynotowanych adresów :wink: , znajduję pierwszy z nich i BINGO, tzn. strzał w dziesiątkę :D . Pan mówi, że 20 euro/noc, ja, że pokój ma być z "kitchenette". Często, jak używam tego słowa, to odnoszę wrażenie, że nie do końca jestem rozumiany :roll: i muszę coś dopowiadać. Grunt, że się zawsze dogaduję; a tutaj cena wzrasta do 25 euro/noc. Nic to, bierzemy z pocałowaniem ręki, a apartament jest super, choć "wnęka kuchenna" nietypowo, bo na tarasie :) . Było to nasze najlepsze miejsce noclegowe w czasie całej podróży (Villa Mata).
Szybko się rozpakowujemy (Pan Lambros pomaga wnosić bagaże :) ) i na plażę, przecież po to tu przyjechaliśmy :D .
Jedziemy na wschód wyspy, na początek ma być ładna plaża z łatwym dojazdem. Już jest pięknie :P , to widoczna z drogi Ag.Theodoti Beach.

Obrazek

Coś mi się jednak pokićkało :oops: :roll: . Ale o tym w następnym odcinku :oczko_usmiech: .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.10.2017 07:29

tiwa napisał(a):faworyt jest tylko jeden :)

O, to tym bardziej jestem zaintrygowany :D

tiwa napisał(a):Golden Star Ferries

Jakieś nowe egzotyczne linie popowstawały 8O , ciągle się to zmienia...
Ale ważne że obierają słuszne kierunki i ciekawe trasy :D

tiwa napisał(a):Czy jest na świecie nacja bardziej gadatliwa i swobodniej się czująca :?:

Grecy? :wink:
A Francuzi, których na promach spotyka się często i w dużych ilościach faktycznie zwykle są bardzo spokojni...

tiwa napisał(a):Naxos, która to wyspa z pokładu statku robi na mnie najlepsze wrażenie :) .

I z tych czterech chyba takie też sprawia gdy się już statek opuści...choć ze stolicą Mykonos mało co może się równać :roll:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 13.10.2017 09:00

tiwa napisał(a): Widziałem niedawno mecz Jastrzębie-Skra, lepszy niż niejeden futbolowy :wink: .
Też widziałam, ofkors :oczko_usmiech: ,
fajny był :oczko_usmiech: ... i jeszcze wygrała odpowiednia drużyna :lool:

tiwa napisał(a):
Na molo liczni przedstawiciele innego popularnego sposobu zwiedzania Cyklad - "plecakowcy". Nie przypuszczałem, że będzie ich tak wielu 8O . .

Obrazek
Też się zastanawiałam, czy nie zostać plecakowcem 8O :wink: ,
ale to chyba nie dla mnie i raczej wypożyczymy na lotnisku auto na cały pobyt :oczko_usmiech:

tiwa napisał(a):Z Paros niedaleko jest na Naxos, która to wyspa z pokładu statku robi na mnie najlepsze wrażenie :) .
Obrazek

Szkoda, że tu nie wysiedliście ... bo mam Naxos w poważnym planie :smo:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 14.10.2017 17:35

mysza73 napisał(a):Szkoda, że tu nie wysiedliście ... bo mam Naxos w poważnym planie :smo:

Panie mają pierwszeństwo :oczko_usmiech: . Naxos, a przecież w pobliżu jest Donousa, Koufonisi i Amorgos :roll: , zatem z niecierpliwością będę czekał na Twoją relację :) .
kulka53 napisał(a):
tiwa napisał(a):Naxos, która to wyspa z pokładu statku robi na mnie najlepsze wrażenie :) .

I z tych czterech chyba takie też sprawia gdy się już statek opuści...choć ze stolicą Mykonos mało co może się równać :roll:

No to może i piąty Mykonos (choć na dwa dni) też się zmieści do jakiejś kolejnej cykladzkiej podróży :D .
pzdr. :wink:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 14.10.2017 17:38

Dzień 1 - A miała być bardzo łatwa droga

Nd. 10.09 Na wschodzie wyspy miałem w planie zobaczenie trzech (przynajmniej) plaż. Najbardziej utkwiła mi w pamięci nazwa Kalamos i taką też wybrałem w nawigacji (moje POI).
Na potrzeby relacji stworzyłem mapkę Ios (będzie przy każdej wyspie :) ), gdzie gwiazdką zaznaczyłem naszą bazę wypadową, a liczbami (z kolorowymi trójkącikami) miejsca odwiedzane w poszczególne dni.

Obrazek

Dojeżdżamy w pobliże plaży Kalamos, jest ładnie 8) .

Obrazek

Problem z drogą zaczyna się jednak po minięciu klasztoru Ag. Ioannis :? . Droga jest, tylko coraz gorsza :( . Ładniejsza zaczyna panikować, wysiada, po 100 metrach pieszo znowu wsiada :lol: . Wyraźnie nie ma zaufania do tak przeciętnego kierowcy jak ja :x . Od tego miejsca naprawdę nie jest łatwo i trzeba być uważnym.

Obrazek

W ogóle bym o tym nie pisał, gdyby nie to, że wieczorem w tej ładnej broszurce, znalazłem opis tej plaży ze wzmianką, że dojazd (dostępność) do niej jest bardzo łatwy 8O .

Obrazek

Nie zgadzam się z powyższym i będę podawać swoje (przeciętnego kierowcy) określenia stopnia trudności :oczko_usmiech: . W tym przypadku jest średnio, a w dwu momentach nawet trudno.
Szczęśliwie (bez auta lub quada z naprzeciwka :) ) udało się dojechać i jak najszybciej nura do wody :D .
Podwodna mizeria nie zmąciła naszej radości, że znowu snorkujemy w Grecji :mrgreen: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na plaży pustki, co tylko potwierdza, że nie jest ona łatwodostępna :wink: .

Obrazek

W drodze powrotnej obrazki, za które też kochamy Grecję (oprócz pustych plaż :oczko_usmiech: ).
Kozy na drodze :lol: .

Obrazek

Obrazek

Zadbane klasztory i kapliczki; tutaj efektowny Ag. Ioannis :D .

Obrazek

Piękne zachody słońca i białe domki na wzgórzach 8) . Widok na Chorę.

Obrazek
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 14.10.2017 18:56

O, to się musiała droga popsuć, jak byliśmy tam lata temu, to była przyzwoita :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017 - strona 57
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies