Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tiwa
Cromaniak
Re: Śladami Kulek ... i nie tylko - Południowy Peloponez 201

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 16.06.2017 20:46

Cześć Aga,
niestety na Peloponezie nie byliśmy na żadnym campingu (tylko apartamenty), ale z tego co pamiętam i widziałem, to camping na Elafonissos był praktycznie pusty i ma niezłe opinie :) .
Bardzo namawiam Was na zobaczenie jaskiń Pirgios Dirou, Mistry, Monemwasji i Elafonisos.
Dziękuję za dobrą opinię o campingu New Triton w Drepano. Może skorzystamy z tego miejsca we wrześniu w drodze na Kithirę :?: . A może jednak popłyniemy na Ios, Sikinos, Folegandros i Milos :roll: . Czas pokaże 8) .
Życzę Wam udanego wypoczynku i fajnych wrażeń :) . Napisz jak było :smo: .
pzdr. :wink:
Aga P.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga P. » 19.06.2017 09:30

tiwa napisał(a):Cześć Aga,
niestety na Peloponezie nie byliśmy na żadnym campingu (tylko apartamenty), ale z tego co pamiętam i widziałem, to camping na Elafonissos był praktycznie pusty i ma niezłe opinie :) .
Bardzo namawiam Was na zobaczenie jaskiń Pirgios Dirou, Mistry, Monemwasji i Elafonisos.
Dziękuję za dobrą opinię o campingu New Triton w Drepano. Może skorzystamy z tego miejsca we wrześniu w drodze na Kithirę :?: . A może jednak popłyniemy na Ios, Sikinos, Folegandros i Milos :roll: . Czas pokaże 8) .
Życzę Wam udanego wypoczynku i fajnych wrażeń :) . Napisz jak było :smo: .

Dzięki bardzo za informacje, jak dzieciaki nas nie zamordują za długą drogę :twisted: i już dotrzemy na płd Peloponez..., to na pewno odwiedzimy polecane przez Was miejsca...W jakim terminie byliście na Elafonisos? Jeździcie samochodem? już mnie ssie w żołądku z tęsknoty za Grecją..., a byliśmy tam tylko raz.... :hearts: Wam też udanych i bezpiecznych wakacji... :papa:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 19.06.2017 13:40

My jeździmy (jak na razie) tylko samochodem w czerwcu lub wrześniu i jest naprawdę fajnie, ciepło i luźno :oczko_usmiech: . W drugiej połowie sierpnia pewnie nie unikniecie tłoku w popularnych miejscach, ale mając własny samochód można poszukać mniej zaludnione plaże, a atrakcje zwiedzać tuż po otwarciu, albo przed zamknięciem 8) .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.06.2017 09:16

tiwa napisał(a):A może jednak popłyniemy na Ios, Sikinos, Folegandros i Milos :roll: .

Zdecydowanie polecam tę opcję :idea: . Może nieco mniej Folegandros, ale ze względu na stolicę - i tak warto :cool:
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 20.06.2017 09:42

Jeśli mniej na Folegandros, to i na Ios bym się nie zatrzymywał dłużej. Natomiast Sikinos - piękna. Alternatywnie - Serifos, Sifnos, Sikinos i Milos :)
Aga P.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga P. » 20.06.2017 09:57

tiwa napisał(a):My jeździmy (jak na razie) tylko samochodem w czerwcu lub wrześniu i jest naprawdę fajnie, ciepło i luźno :oczko_usmiech: . W drugiej połowie sierpnia pewnie nie unikniecie tłoku w popularnych miejscach, ale mając własny samochód można poszukać mniej zaludnione plaże, a atrakcje zwiedzać tuż po otwarciu, albo przed zamknięciem 8) .

Jak jeździcie? macie jakieś fajne miejscówki po drodze?my planujemy nocleg gdzieś na Węgrzech, w Macedonii, przez booking, a potem nie wiem czy uda nam się dotrzeć na płd Peloponez, czy zrobimy małą przerwę na Sithonii lub Epirze..., zazdroszczę wakacji w czerwcu, wrześniu, my na razie mamy szkolne dzieciaki, więc odpada...w tamtym roku oglądaliśmy kamulce późnym popołudniem i polecam :hut: , a jak planujecie te wyspy zwiedzać? teraz rezerwujecie promy, czy na miejscu kupujecie i decydujecie gdzie jechać? :papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.06.2017 09:58

Ios poza sezonem nie jest zła :cool: . Stolica całkiem ładna, widokowo też nieźle...a do tego parę pustych, pięknych plaż :)
Natomiast Sikinos - cudowna 8O . Mam nadzieję, że roślinność po pożarze już nieco się odbudowała...
Jak Milos, to i Kimolos, tak na jeden dzień chociaż... :cool:
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 20.06.2017 10:03

A jak Sikinos, to obowiązkowo winnica Manali :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.06.2017 10:19

MCR napisał(a):A jak Sikinos, to obowiązkowo winnica Manali :)

Jedna butelka stamtąd wciąż czeka na jakąś wyjątkowo wyjątkową okazję :D
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 20.06.2017 23:11

kulka53 napisał(a):
tiwa napisał(a):A może jednak popłyniemy na Ios, Sikinos, Folegandros i Milos :roll: .

Zdecydowanie polecam tę opcję :idea: . Może nieco mniej Folegandros, ale ze względu na stolicę - i tak warto :cool:

No to postanowione :D i jeśli nic nie popsuje planów, to wyruszymy 8 lub 9 września, żeby jakoś rozsądnie dojechać na prom na Ios.
MCR napisał(a):Jeśli mniej na Folegandros, to i na Ios bym się nie zatrzymywał dłużej. Natomiast Sikinos - piękna. Alternatywnie - Serifos, Sifnos, Sikinos i Milos :)

Trasa już ustalona :wink: , ale uwagi co do zalecanego czasu spędzonego na każdej wyspie zanotowałem. Na pewno też poczytam forumowe relacje z tych wysp, żeby podjąć ostateczne decyzje :idea: .
Aga P. napisał(a):Jak jeździcie? macie jakieś fajne miejscówki po drodze?my planujemy nocleg gdzieś na Węgrzech, w Macedonii, przez booking, a potem nie wiem czy uda nam się dotrzeć na płd Peloponez, czy zrobimy małą przerwę na Sithonii lub Epirze..., zazdroszczę wakacji w czerwcu, wrześniu, my na razie mamy szkolne dzieciaki, więc odpada...w tamtym roku oglądaliśmy kamulce późnym popołudniem i polecam :hut: , a jak planujecie te wyspy zwiedzać? teraz rezerwujecie promy, czy na miejscu kupujecie i decydujecie gdzie jechać? :papa:

Kiedyś zatrzymywaliśmy się na campingu w Roszke, ale teraz szkoda nam czasu, skoro bez problemów dojeżdżamy z Wrocławia do hotelu Petrus w Paracinie (środkowa Serbia). Każdy kierowca musi sam sobie wybrać najlepsze dla niego miejsce postoju :idea: :wink: .
Prom z kontynentu na Ios (pierwsza wyspa) kupię przed wyjazdem. Bilety na promy z wyspy na wyspę będę już kupować na miejscu, i to w miarę szybko, bo później może zabraknąć miejsc na zaplanowany wcześniej termin 8O . Wtedy trzeba będzie wdrożyć plan B, a może i C :lol: . Z relacji Kulek wynika, że podróżowanie greckimi promami zaczyna przypominać rosyjską ruletkę :evil: .
kulka53 napisał(a):
MCR napisał(a):A jak Sikinos, to obowiązkowo winnica Manali :)

Jedna butelka stamtąd wciąż czeka na jakąś wyjątkowo wyjątkową okazję :D

No to ja już okazję mam (niech się nasz jedynak w końcu jakiejś fajnej dziewczynie oświadczy :oczko_usmiech: ), teraz trzeba tylko popłynąć na Sikinos i tę butelkę zdobyć :mrgreen: .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.06.2017 12:14

tiwa napisał(a):później może zabraknąć miejsc na zaplanowany wcześniej termin 8O .

8O
Hmmm, nie spotkaliśmy się nigdy z czymś takim. Zwłaszcza we wrześniu wydaje mi się to mało prawdopodobne :roll:
tiwa napisał(a):Z relacji Kulek wynika, że podróżowanie greckimi promami zaczyna przypominać rosyjską ruletkę :evil: .

To niestety prawda, i w tym roku znów mieliśmy okazję się o tym przekonać.
Chociaż tym razem przyczyną nie były strajki a pogoda :roll:
Na wyspach warto być elastycznym pod względem terminów :D
tiwa napisał(a):trzeba tylko popłynąć na Sikinos i tę butelkę zdobyć :mrgreen: .

Butelka to dodatkowy bonus pobytu, ale sama wyspa jak dla mnie jest wspaniała i mamy z niej sporo dobrych wspomnień, nawet nie patrząc na to że nie całkiem dopisała nam na niej pogoda.

A tak w ogóle to skojarzyłem sobie, że przecież byliście już na Milos :idea: . Do tej pory wspominam opis i zdjęcia z rejsu wokół wyspy, zwłaszcza kolumny Glaronissi 8O . Czyżby sentymentalny powrót? :D
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 22.06.2017 16:35

kulka53 napisał(a):
tiwa napisał(a):później może zabraknąć miejsc na zaplanowany wcześniej termin 8O .

8O
Hmmm, nie spotkaliśmy się nigdy z czymś takim. Zwłaszcza we wrześniu wydaje mi się to mało prawdopodobne :roll:

Ja miałem tylko drobny problem, żeby kiedyś wygodnie odpłynąć z Serifos. Utkwiło mi to jednak w pamięci i nie zamierzam zwlekać z kupnem biletów. Poniżej cytat z mojej pierwszej relacji "Cyklady 2014" :) .
"W Livadi za 113 euro kupiliśmy bilety na prom (Agios Georgios :( ) do Pireusu (29.06), bo niestety na Speed Runnera III nie było już wolnych miejsc."
kulka53 napisał(a):Na wyspach warto być elastycznym pod względem terminów :D

Cały czas o tym pamiętam 8) , a w Waszych ostatnich relacjach jest kilka przykładów na ten temat :wink: .
kulka53 napisał(a):A tak w ogóle to skojarzyłem sobie, że przecież byliście już na Milos :idea: . Do tej pory wspominam opis i zdjęcia z rejsu wokół wyspy, zwłaszcza kolumny Glaronissi 8O . Czyżby sentymentalny powrót? :D

Tak :D i postaramy się teraz dojść do Sykii :lol: .
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 10.10.2017 00:18

PROLOG
Na nasze tegoroczne greckie wakacje Ładniejsza wybrała odwiedzony już 3 lata wcześniej Milos, a ja ze swej strony dołożyłem nowości, czyli Ios, Sikinos i Folegandros :) .
Zamieszczona poniżej mapka pokazuje kolejność zwiedzania, wielkość wysp i to, że są w niewielkiej odległości od siebie.

Obrazek

Ponieważ zapowiadał się wyjazd mocno wypoczynkowy, głównie plażowanie :) , to zaopatrzyłem nas w odpowiednią lekturę.

Obrazek

Książki przeczytaliśmy w greckich pejzażach :D , ale już teraz je skomentuję. Mi się bardziej podobało dzieło V.Hislop, a Ładniejszej to co napisała H.Cygler (baby są jednak jakieś inne :oczko_usmiech: ).
Z "Greckiej mozaiki" zapamiętałem greckich uchodźców w Bieszczadach (na to samo zwróciła uwagę Mysza w swojej relacji :smo: ) i to jak bezwzględni armatorzy dorabiają się na morskich katastrofach.
"Pocztówki z Grecji" zaskoczyły mnie w kilku miejscach dość ponurym i mrocznym opisem Grecji i mieszkających tam ludzi :? . Niewątpliwie autorka ma większą wiedzę ode mnie nt. Grecji, ale nie zgadza się to z moim odbiorem tego kraju. Lektura ta jednak wzmogła moją czujność i wyostrzyła zmysł obserwacji.
Na szczęście nie dane nam było doznać jakichkolwiek przykrości i będąc w rejonach turystycznych, wśród ludzi żywotnie zainteresowanych gośćmi z zagranicy, byliśmy ciągle po "jasnej stronie życia" :D .
Pierwszy nocleg był tradycyjnie w Paracinie. Pokój (ze śniadaniem) w hotelu Petrus kosztował tym razem 32 euro :( . Jakiś czeski błąd :mrgreen: , bo rok temu płaciliśmy 23 euro. Nawet się zapytałem Pani, czy mnie poznaje :?:
Tak, pamięta, a cena za pokój to jednak właśnie 32 a nie 23 :?. W hotelu znowu jakaś impreza, tym razem 18-tka tej dziewczyny :) .

Obrazek

My się spieszymy do kantoru wymiany walut, przed którym widzimy na chodniku olbrzymią plamę krwi 8O .
Zdenerwowany właściciel mówi, że kantor nieczynny. Na szczęście trochę dalej ( w ostatniej chwili) dokonujemy wymiany po trochę gorszym kursie, a i tak lepszym niż na granicy :) . Szybka kolacja w znanym nam już barze "Kebabcinica", dobre piwo, niezłe jedzenie i niedrogo.
Następnego dnia, jeszcze przed południem jesteśmy w Macedonii, a konkretniej to w Kumanowie. Tam wymieniamy walutę, tankuję, robimy ostatnie zakupy (oliwki, feta itp.) i sam szybko penetruję pobliski targ. Podoba mi się i już wiem, że w drodze powrotnej zajrzymy tam ponownie razem, na ostatnie zakupy upominków, papryki itp. :mrgreen:.
Kolejny przystanek na granicy z Grecją. Ostatnie tankowanie taniej benzyny i posiłek w restauracji Porta EU, którą kiedyś pochwaliłem :roll: . Tym razem było fatalnie, kelnerka obecna ciałem, ale myślami gdzieś indziej, a panierowany kotlet wieprzowy to twarda, przesolona deska, chyba z przed tygodnia :evil: . Zgrzeszyłem i nie zjadłem wszystkiego :? . Nawet sałatkę szopską zrobiliśmy wczoraj z żoną lepszą na kolację :) niż ta, którą nam tam zaserwowano :!:
Trochę późno dojechaliśmy do portu w Rafinii (właściwie to do Nea Makri) , a ostatni kręty odcinek dojazdowy mocno mnie wykończył. Miałem kilka adresów, ale wzięliśmy pierwszy wolny czyli Nireus hotel za 35 euro. Wygląda to jak kiepski pensjonat sanatoryjny z PRL-u, ale nie miałem siły szukać czegoś lepszego :cry: .

Obrazek

Obrazek

Mocno zmęczeni, ale jutro zaczniemy już właściwy wypoczynek :D .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.10.2017 05:41

Suuuuper że zaczynasz relację 8)
Ciekawe co tym razem od Ciebie zgapię :lol:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 10.10.2017 07:53

Oczywiście z chęcią będę zaglądał .Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017 - strona 56
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies