Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tiwa
Cromaniak
Re: Śladami Kulek ... i nie tylko - Rzym i Sardynia 2016

Postnapisał(a) tiwa » 29.11.2016 20:00

Śr. 15.06. cd. Obiecany wcześniej w Rzymie, trzeci (i ostatni w tej relacji) króciutki filmik pokazujący piękno tego miejsca :) .

Jak zejdę na dół, to gdzieś przy tych kamieniach będę snurkować :wink: .

Obrazek

Ostatnia fotka 8), chciałbym tu kiedyś wrócić :idea: .

Obrazek

Pod wodą jest teraz nawet ładniej, niż przy pierwszym zanurzeniu :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystko co dobre :( ... , wracamy na kemping drugą stroną jeziora. Tak, tak, to nie są mewy, tylko flamingi :lol: . Niestety płochliwe to ptaszki i trzymają się z dala od brzegu :( .

Obrazek

Zaskakujący widok z tego miejsca na plażę Giunco 8O (a wydawała sie taka szeroka :) ).

Obrazek

Wracamy pieszo, ale spacer przyjemny bo teren czysty i zadbany :) .

Obrazek

Nie jadąc na plażę samochodem kilkaset metrów, zaoszczędziliśmy 5 euro nie płacąc za parking. Trzymaliśmy się swojego postanowienia, że będziemy unikać opłat za parkingi i wstępy na plaże. W ciągu tych 30 dni zapłaciliśmy tylko 2 euro za parking w Tivoli i 2 euro za wstęp na Spiaggia di Cala Ginepro di Orosei.
To nie były jedyne oszczędności :wink: . Nie licząc tych trzech pizz w Rzymie oraz piwa, lodów i jakiś orzeszków, to chyba ani razu nie jedliśmy w knajpie :roll: :!: . Tak jakoś wyszło, że wystarczało to co sami sobie uwarzyliśmy :D . W tym dniu np. Ładniejsza wypatrzyła ładny kawał schabu z kością (3,99 euro/kg) w Eurospinie i tak to później wyglądało na kempingu :) .

Obrazek

Kosteczkami chcieliśmy poczęstować psa sąsiadów, ale jego pani powiedziała, że pies na diecie :roll: , tylko sucha karma itp. Biedny niemiecki wilczur :? , bo to była niemiecka rodzina z dwójką małych dzieci, które spały w namiocie (pilnowane przez psa), a rodzice w "Kulkowozie" :oczko_usmiech: czyli VW Caddy Camp.
Wg mojej oceny, turyści na Sardynii to 70% Włosi, 20% Niemcy i 10% pozostałe nacje.
Drudzy sąsiedzi też Niemcy, a jutro przecież mecz ...
Ostatnio edytowano 30.11.2016 23:23 przez tiwa, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 29.11.2016 20:15

tiwa napisał(a): Nie licząc tych trzech pizz w Rzymie oraz piwa, lodów i jakiś orzeszków, to chyba ani razu nie jedliśmy w knajpie

No to my byliśmy :oczko_usmiech: rozrzutni! Także na Sardyni :wink: ...
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 29.11.2016 23:40

Wydaliśmy sporo na noclegi i benzynę, to gdzieś musieliśmy zaoszczędzić :mrgreen:
pzdr. :wink:
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 29.11.2016 23:40

Cz. 16.06. Szczęście nas opuściło :( . Od samego rana wieje po podwiązkach lub jak w kieleckiem (co kto woli :wink: ). Realizuję jednak plan, jedziemy na plażę Punta Molentis. To tylko zaledwie 8 km i 20 min., jak ktoś od razu znajdzie odpowiedni zjazd na plażę :wink: . Miejsca do parkowania dużo, bierzemy plażowy majdan i idziemy, niestety dalej wieje :evil: . Jest trochę ludzi i z trudem znajdujemy miejsce jako tako osłonięte od wiatru.
Wiatr jest zimny 8O , przenikliwy. Pływanie w morzu chyba tylko dla desperatów i tych z klubów morsa :mrgreen: .
Zostawiam Ładniejszą na leżaczku i z lekturą w ręce. Taki nasz niewielki QQ :D , a woził ze sobą sypialnię (namiocik), kuchnię, pół szafy ciuchów Ładniejszej i na szczęście udało się jeszcze upchać małą biblioteczkę :wink: .
Widok z góry niczego sobie, ale niech Was nie zmyli spokojne morze po lewej stronie 8O . Naprawdę mocno wiało, co widać w dalszej części obrazka :( .

Obrazek

Skały w tym miejscu są ciekawie ukształtowane, fotogeniczne :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wiem dlaczego nie poszukałem w okolicy jakiegoś cichszego, osłoniętego miejsca :roll: :?: . Chyba czekałem, że po kilku godzinach wiatr się uspokoi i nie mogłem uwierzyć , że po takim wspaniałym, wczorajszym dniu, pogoda może się tak zmienić :( .
Może trzeba było pojechać na plaże di Campulongu lub di Porto Sa Ruxi, które mogły być bardziej osłonięte od tego zimnego wschodniego wiatru :roll: .
To nie był udany dzień, a mogło być jeszcze gorzej :mrgreen: .
Kempingowy bar, duży ekran, projektor i mecz Polska-Niemcy.
My z Ładniejszą w pierwszym rzędzie na środku. Z lewej Niemka i jej przyjaciel Kanadyjczyk, z prawej Niemcy, a z tyłu 8O , półkolem za nami, siedzi ze 20 Niemców :evil: .
Czułem się nieswojo i nawet dobrze, że nasi nie strzelili gola (0:0), bo nie wiem jak bym zareagował :oczko_usmiech: ...
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 30.11.2016 18:06

Szkoda, że wiatr przeszkodził w odkrywaniu morskich wspaniałości, ale za to upolowałeś skalne zwierzaki 8).
Okolica bardzo ładna, ale :? nie mieliśmy szans na osobiste jej poznanie.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 30.11.2016 18:49

tiwa napisał(a):
Skały w tym miejscu są ciekawie ukształtowane, fotogeniczne :) .

Obrazek

Alfa tu widzę :oczko_usmiech: .
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 01.12.2016 07:58

tiwa napisał(a): w "Kulkowozie" :oczko_usmiech: czyli VW Caddy

"ksywa" super, przejmujemy :cool:
:mrgreen:
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 02.12.2016 11:53

Proszę bardzo :mrgreen: , ale z tego co pamiętam jakoś już nazwaliście swojego małego kampera :?:
marze_na napisał(a):Alfa tu widzę :oczko_usmiech: .

No, no, no 8O , a dla mnie to zwykły wielbłąd był :oczko_usmiech: . Alfa pamiętam, coś kotów nie lubił :? .
dangol napisał(a):Szkoda, że wiatr przeszkodził w odkrywaniu morskich wspaniałości, ale za to upolowałeś skalne zwierzaki 8).
Okolica bardzo ładna, ale :? nie mieliśmy szans na osobiste jej poznanie.

Pogoda generalnie była bardzo dobra (czerwiec :D ), ale ze 2-3 razy wiatr mocno dokuczył, wiadomo, Sardynia :) .
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 02.12.2016 13:04

Pt. 17.06. Opuszczamy porządny kemping w Villasimius i jedziemy wzdłuż wybrzeża w stronę Cagliari. Pogoda niezła i chcemy zatrzymać się na plaży Porto sa Ruxi. Niestety, prawie od razu po zjeździe z głównej drogi jest punkt poboru opłaty parkingowej (plażowej ?) :( . Pomni swoich zasad nie godzimy się na to, zawracamy i już na głównej drodze przystaję na chwilę i robię fotkę okolicy tej plaży.

Obrazek

Do Cagliari droga ładna krajobrazowo, ale "na kolana nie rzuca" i nawet nie stawaliśmy, żeby zrobić jakieś zdjęcie.
W stolicy Sardynii interesowała nas tylko ta długa plaża na południu miasta z, będącą obok, Saline di Quartu z flamingami.
Ptaszki nie były specjalnie zainteresowane pozowaniem :( .

Obrazek

Obrazek

Przejeżdżając przez Cagliari stanęliśmy w korku na Viale Cristoforo Colombo i tak powolutku jadąc mogliśmy popatrzeć na całkiem ładną nadmorską promenadę :lol: .
Drogi z Cagliari na kemping Torre Chia też nie pamiętam i fotek brak. Na tym kempingu spaliśmy 3 noce, a zapłaciliśmy 72 euro. Trochę taniej niż za to samo w Villasimius, ale kemping wyraźnie gorszy. Tutaj naprawdę ciepła woda była tylko na żetony :evil: ; jedyny taki przypadek w czasie tej podróży :!: .
Niedostatki kempingu kompensowało miłe niemieckojęzyczne towarzystwo. Znowu była rodzina z dziećmi, psem i "Kulkowozem" oraz sympatyczna para mieszana, kanadyjsko-niemiecka :D .
Pobliska plaża Su Portu trochę mnie rozczarowała. Ładna z góry (zdjęcia później), z boku i z poziomu morza, ale pod wodą mizernie :( . Zapomniałem Olympusika i nawet nie chciało mi się po niego wracać :wink: .

Sb. 18.06. Ten dzień zapowiadał się ciekawie :) . "Spacer wzdłuż wybrzeża przez 7 pięknych plaż : Sa Colonia, Monte Cogoni, del Morto, Campana Dune, Le Dune Stabilimento Balneare, Su Giudeu i Cala Cipolla."
Przepisałem z planu podróży i teraz będę się tłumaczył i kombinował ze zdjęciami, jak to wyszło (sam jestem ciekawy) :lol: .
Łoł :!: , poszliśmy jak przecinaki :mrgreen: . Niecałe pół godziny i już trzy plaże za nami :o .
Plaża di Chia (mieliśmy ją wczoraj obejrzeć, ale jakoś nie starczyło ochoty), Sa Colonia i Monte Cogoni.
Nie wiem jak to rozróżniają :roll: , na mapach są trzy, ja na zdjęciu widzę jedną :oczko_usmiech: :!: .

Obrazek

Zrobiło się pod górkę, to trzeba było trochę odsapnąć :) . Widoczek na drugą stronę. Ta najbliższa zatoczka należy do plaży del Morto 8) .

Obrazek

Podchodzimy bliżej (plażyczka z parasolem chyba bezimienna :?: , ciekawe czy można ją nazwać w google maps :idea: ) i już czuję (widząc ciągle podobny krajobraz), że Ładniejsza odpuści sobie dalsze zwiedzanie :? ....

Obrazek
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 02.12.2016 20:49

tiwa napisał(a):z tego co pamiętam jakoś już nazwaliście swojego małego kampera :?:

Owszem, Luna się nazywa... a ta nazwa dość ściśle wiąże się z Sardynią, zwłaszcza z jednym dniem i jednym miejscem na niej (o czym opowiemy). Ale Kulkowóz będzie nazwą uzupełniającą :cool: :D

Jednak czerwiec to już mniej przyjazny termin na sardyński pobyt, znów czytam o opłatach na parkingu czy plaży :roll:

tiwa napisał(a):Do Cagliari droga ładna krajobrazowo, ale "na kolana nie rzuca"

W zasadzie trudno się nie zgodzić...
tiwa napisał(a):Drogi z Cagliari na kemping Torre Chia też nie pamiętam

Bo to jeszcze mniej ciekawy odcinek (tak wg mnie).

Nie zwiedzaliście Cagliari? 8O
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 03.12.2016 10:51

Luna - ładnie i romantycznie :) .
Opłaty nie były takie duże (3-5 euro), ale nie chcieliśmy płacić. Nie ta plaża :( , to będzie inna :D . Byliśmy na tych na których najbardziej nam zależało i wielu innych.
Plaże, naturalne krajobrazy, to był nasz pomysł na Sardynię i jakoś Cagliari (oprócz laguny) nie zmieściło się w planie.
Może następnym razem, bo lagunę i dzielnicę Castello to chyba najlepiej zwiedzać przed zachodem słońca :roll: , kiedy flamingi i starożytne mury mogą wyglądać jeszcze piękniej :P .
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 03.12.2016 11:03

Sb.18.06.cd. Rozsiadamy się na plaży del Morto i spotykamy znajomą parę mieszaną (Niemka, Kanadyjczyk), którzy przyszli tu, ale morzem, po wodzie :mrgreen: . Dopiero teraz zauważyłem, że na zdjęciu w poprzednim poście to właśnie ta dzielna Niemka dopływa do tej plaży :!: .
Dziewczyna proponuje, żebym na jej desce spróbował "pochodzić po falach" 8O , ale grzecznie odmawiam. Chyba bym prędzej sobie tą deską guza nabił :roll: , niż jako tako poradził :lol: . Ponieważ nauki chodzenia nie było, to mogli spokojnie "pójść" sobie dalej :wink:, a wyglądało to tak.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziewczyna ma problemy, nie udaje jej się za pierwszym razem wypłynąć :? . Próbuje drugi raz, też ciężko, biegnę na pomoc, żeby ją popchać. Dała radę nim dobiegłem :oczko_usmiech: :papa: .

Obrazek

Skoro już jestem w wodzie, to popatrzmy jak wygląda plaża del Morto,

Obrazek

i ta nienazwana jeszcze plażyczka :wink: .

Obrazek

Pod wodą znowu nic ciekawego :( , no to pójdę dalej, tak jak planowałem. Ładniejszej się nie chce :( i poczeka tu na mnie :? .
Następna w kolejności (czwarta) i całkiem blisko, jest plaża Campana Dune. Zdjecie zrobione po przejściu przez nią.

Obrazek

Nawet chciałem zostać przy tych skałkach i wrócić tu z Ładniejszą :idea: , ale ciekawość gnała mnie do przodu :wink: . Przed nami plaża Le Dune Stabilimento Balneare (piąta) :). Widoczna po lewej stronie wysepka(i) Su Giudeu jest nauralną granicą kolejnej (szóstej),

Obrazek

plaży Su Giudeu.

Obrazek

Tutaj nie tylko ja już myślałem o rybkach :) .

Obrazek

Może spróbować w tym miejscu :?: .

Obrazek

Pójdę dalej :idea: , choć jak widać ładny kawałek juz przeszedłem :) .
Ale gdzie to siódme morze, tzn. plaża :wink: . Jaki jest za nim ląd, czy to daleko, czy to daleko stąd :?: .

Obrazek

Ścieżka wąska, słabo widoczna, albo w ogóle jej nie widzę :? . Cierniste krzewy drapią po nóżkach :evil:.
Może tutaj :?: . Nie, jeszcze trochę i ...

Obrazek

chyba jest :D :!: . W tej zatoczce pewnie będzie super, dzika plaża, rybki, cisza i piękno :P ...

Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 03.12.2016 19:59

Fajne te kamienne zatoczki, a na tym ost. zdjęciu to w tle widać (chyba dość nowoczesną) latarnię morską :D
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 03.12.2016 20:13

piekara114 napisał(a):na tym ost. zdjęciu to w tle widać (chyba dość nowoczesną) latarnię morską :D

Jeden z sardyńskich noclegów podczas pierwszego wyjazdu na wyspę wypadł nam przy drodze do tej właśnie latarni (w której zdaje się jest restauracja :) )

Fajnie znów popatrzeć na te piękne plaże Chii... :cool:

Pozdrawiam
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 04.12.2016 16:56

Ooo, jakbym poszedł jeszcze do tej latarni, to już chyba bałbym się wrócić do Ładniejszej :lol: .
Informacja o restauracji w latarni może się przydać :) .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017 - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies