Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Mikeee
Cromaniak
Re: Śladami Kulek ... i nie tylko - Rzym i Sardynia 2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 21.11.2016 15:20

Na Cala Goloritze w porównaniu z nami mieliście LUZ.
w Santa Maria Navarese nasze dziewczyny upatrzyły sobie plażę Tancau. Też długa i piaszczysta i mało zaludniona.
Ciekawy jestem rejsu...Zatoka Orosei to dla mnie numer jeden na wyspie.

pozdrawiam,
Michał
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 22.11.2016 11:34

Co do zatoki Orosei trudno mi się wypowiadać, bo widzieliśmy tylko jej południowe krańce, z dwiema podobno najładniejszymi plażami (Cala Goritze i Cala Mariolu). To co zobaczyliśmy było jednak bardzo ładne :) .

kulka53 napisał(a):
tiwa napisał(a):To jest niewątpliwie cecha wielu plaż na Sardynii, są długie i piaszczyste.

Ale że takie puste da się też o tej porze roku i do tego w niedzielę znaleźć? 8O
Nie tak źle z tą wyspą jak sądziłem :wink: . Pogoda trochę niewyjściowa, ale mimo wszystko...

Ciekawe jak rejs. Tanio nie jest, więc mam nadzieję, że wrażenia są adekwatne do ceny :roll:

Żeby znaleźć, trzeba poszukać :oczko_usmiech: . W niedzielę na Cala Goritze był ścisk niczym w sezonie na Krupówkach (opinia spotkanej Polki). My staraliśmy się unikać tłoku i dlatego popłynęliśmy na, dostępną tylko drogą morską, Cala Mariolu.
Cena za rejs mogłaby być niższa :? , ale jak jest popyt to po co obniżać :?: . Opinia, że Sardynia jest drogą wyspą, musi mieć przecież jakieś podstawy :twisted: .
pzdr. :wink:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 22.11.2016 11:36

Pn. 13.06. W porcie Santa Maria Navarese czekamy na statek, który ma przypłynąć z Arbatax.
Wypłynęliśmy po 9-tej, wróciliśmy przed 18-tą, razem ok. 8,5 h.

Obrazek

Już płyniemy i pogoda się wyklarowała :D . Spojrzenie za rufę.

Obrazek

Teraz przed dziób :) .

Obrazek

Pedra Longa i ...

Obrazek

ta skała też już za nami :o . Statek płynął szybko :) .

Obrazek

Dopiero za widocznym przylądkiem Monte Santo są słynne plaże zatoki Orosei.

Obrazek

Podpływamy na chwilę do Grotta dei Colombi .

Obrazek

Capo Monte Santo

Obrazek

Niestety nie wpływamy do żadnego z dwu pobliskich, małych fiordów :( , ale i tak widoki są niezwykłe :) .

Obrazek

Cala Goritze 8)

Obrazek

Dlaczego tak pusto 8O . Bo to poniedziałek 13.06 godz. 10:19 :!: . Turyści :hut: jeszcze nie doszli :mrgreen: .

Obrazek

Tam nie doszli, a my już dopływamy na Cala Mariolu :? . Jakoś jej widok nas nie oszałamia, może na brzegu i pod wodą będzie lepiej :roll: :?: .

Obrazek

Jest dobrze :D , podoba nam się tutaj i 6 godzin minęło jak z bicza strzelił :oczko_usmiech: .

Obrazek

Pod wodą nic szczególnego, ale popatrzeć można :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest pięknie :D .

Obrazek

Nieuchronnie jednak zbliżała się godz. 17-sta ...
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 22.11.2016 18:10

tiwa napisał(a):Co do zatoki Orosei trudno mi się wypowiadać, bo widzieliśmy tylko jej południowe krańce

W pierwotnej wersji podróży po Sardynii (całkowice zmienionej :mrgreen: wraz z przybiciem do Olbii) zakładałam, że jeśli czas powoli, zakończymy trip mniej więcej w tej części wyspy, nie licząc szybkiego dojazdu na prom :wink: . Myślałam o tym, żeby popłynąć z Cala Gonone do Cala Luna, a stamtąd wrócić szlakiem na piechotę, zbaczając też do groty Bue Marino . Byłby to środek tygodnia, więc może na tłumy byśmy nie trafili. A jakby czasu starczyło na coś jeszcze, to byłoby fajnie :) . Tyle plan, a realia :roll: całkiem inne.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 24.11.2016 11:40

Też rozważałem podobny plan jak Wasz :lol: . Pomimo długiej objazdówki Sardynii, to i tak z czegoś trzeba było zrezygnować i w tym przypadku najbardziej zniechęciła mnie możliwość spotkania tłumów :hut: :hut: :hut: .
W necie spotkałem też dużo opinii, że Cale Goritze i Mariolu są ładniejsze niż Cala Luna.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 24.11.2016 11:41

Pn. 13.06. cd. Ostatnie fotki na Cala Mariolu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

My opuszczamy plażę, a na nią przybyła spora grupka, z zamiarem nocowania w tym miejscu :roll: .

Obrazek

Nie musieliśmy korzystać z ich gościny :wink: , statek przypłynął i zabrał nas w drogę powrotną :) .

Obrazek

W drodze na kemping przystajemy, żeby popatrzeć na zatokę Tortoli i Arbatax.

Obrazek

Jedziemy dalej i wyżej, i też mamy ładną panoramę :) . Widać górną część "odcinka specjalnego" :wink: prowadzącego do leżącego poniżej Baunei.

Obrazek

Jesteśmy już na płaskowyżu Golgo (na którym jest nasz kemping Su Porteddu) i dopiero teraz mamy czas, żeby stanąć przy Piscine Naturali Golgo "Is Piscina". Sadzawka mocno wyschnięta, ale my chcemy popatrzeć na gromadzące się tutaj zwierzaki, które nie boją się :hut: :hut: :hut: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fajne miejsce :) , są ścieżki i można sobie długo pospacerować. My już byliśmy głodni i trzeba też było wrócić na kemping, żeby

Obrazek

ogarnąć się przed jutrzejszym wyjazdem na południe Sardynii ...
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 26.11.2016 18:23

Wt. 14.06. Opuszczamy nasz najtańszy kemping (16 euro/noc), a pierwszym przystankiem w drodze na południe będą niedalekie, czerwone skały Arbatax.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bliski koniec roku szkolnego, oceny wystawione, można poskakać :)

Obrazek

Jedziemy dalej i po drodze próbujemy znaleźć jakiś market, żeby uzupełnić zapasy żywności. Najbardziej odpowiedni znajdujemy dopiero przy wjeździe do Villasimius i jest to Eurospin :D . Później korzystaliśmy głównie z tych marketów, poszukując ich w innych miejscach na Sardynii.
Na kempingu Spiaggia del Riso Villasimius trwa przerwa obiadowa, ale z grubsza go oglądamy i dowiaduję się o cenach. Ładniejsza obrażona, że trzeba będzie żetonami płacić za ciepłą wodę :? . Namawia mnie, żebyśmy poszukali gdzie indziej noclegu. No to szukamy w miasteczku, pokoik w hoteliku 80 euro/noc, apartamencik (chyba skromny, sądząc z opisu, bo nawet go nie widzieliśmy) 50 euro/noc. Ceny skutecznie wybijają z głowy Ładniejszej jakiekolwiek marudzenie i już do końca podróży nie kwestionuje moich zaplanowanych wyborów miejsc noclegowych :mrgreen: .
Wracamy na kemping, który okazuje się czysty, dobrze zorganizowany i w ogóle bardzo porządny. Ciepła woda jest bez dodatkowych opłat :D .
Zostajemy na 3 noce (szkoda, że tak krótko :( ) płacąc za miejsce 10 euro/os., 3 euro/auto, 3 euro/prąd i opłatę klimatyczną 0,5 euro/os. Razem 81 euro.
Znajdujemy odpowiednie miejsce, zaznajamiamy się z sąsiadami :) i najbliższą okolicą.
Wizytę na niewielkim polu golfowym sobie odpuszczamy :oczko_usmiech: i odpoczywamy na pobliskiej plaży del Riso.

Obrazek

Słońce już nisko, to i zdjęcia podwodne nie wychodzą najlepiej :? , ale rybki są :) .

Obrazek

Obrazek

Najważniejsze, że Ładniejsza odzyskuje humor i ... nawet się uśmiecha :mrgreen: .

Obrazek

Na jutro zapowiadają ładny, ciepły dzień :D ...
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 27.11.2016 00:04

Śr. 15.06. Synoptycy nie pomylili sie, pogoda żyleta :D . A do tego piękne okolice Villasimius z mnóstwem fantastycznych plaż. Napiszę jeszcze raz, jak dla mnie, najlepsze miejsce na Sardynii na udany urlop 8) (tylko te ceny i tłumy w sezonie :? trzeba wziąć pod uwagę).
Rozsiadamy sie na plaży di Porto Giunco z interesującym widokiem :wink: ... na wieżę obronną o tej samej nazwie co plaża.

Obrazek

Panowie z kapeluszami, piłkami itp. rzeczami byli, niestety :( , nieodłącznym elementem sardyńskich plaż. W tej relacji wspomnę jeszcze o nich ze dwa razy :wink: .

Obrazek

Plaża fajna, ale długo płytko i nie ma rybek.

Obrazek

Ładniejsza pilnuje "dobytku", a ja zaglądam na sąsiednią plażę Timi Ama.

Obrazek

Tam wreszcie pod wodą, to na co czekałem :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idę jeszcze trochę dalej

Obrazek

i jest równie pięknie :) .

Obrazek

Obrazek

Bardzo lubię snurkować, kiedy słońce jest w zenicie :mrgreen: .

Obrazek

Usatysfakcjonowany wracam do Ładniejszej, a tam ... :roll: mewa zamierza sie na moją czapeczkę :!: .

Obrazek

Ładniejsza odwraca jej uwagę, poświęcając część plażowego prowiantu :? ,

Obrazek

ale czy mewa nie dziabnie karmiącą ją rękę :?: :roll: ...

Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.11.2016 14:47

Bardzo ładna ta plaza, ale zatoczka z rybkami dla mnie fajniejsza....
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.11.2016 20:58

Też uważam, że Vilasimius jest jedną z najbardziej atrakcyjnych sardyńskich okolic na urlop. Zwłaszcza przed sezonem i przy takiej pogodzie :cool:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 28.11.2016 11:45

kulka53 napisał(a):Też uważam, że Vilasimius jest jedną z najbardziej atrakcyjnych sardyńskich okolic na urlop. Zwłaszcza przed sezonem i przy takiej pogodzie :cool:

piekara114 napisał(a):Bardzo ładna ta plaza, ale zatoczka z rybkami dla mnie fajniejsza....

W pełni zgadzam się z Wami :D .
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 28.11.2016 11:46

Śr. 15.06. cd. Mewa nie dziabnęła :) :!: i Ładniejsza mogła pójść posnurkować na Timi Ama, a ja popilnowałem "dobytku".
Leżymy, słonko grzeje 8) , fajnie jest.
Trzeba by jednak popływać, no i ta wieża nie daje mi spokoju. Muszę zobaczyć jaki widok jest z góry :idea: .
Przenosimy nasz majdan bliżej wieży, na małą plażę z niewielką zatoczką.
Szybkie snurkowanie, żeby się rozejrzeć co pływa tutaj pod wodą :) .

Obrazek

Obrazek

Nagle widzę coś jakby "orła cień" :?: :roll: . Nie :lol: , to "wędrujący po falach" :mrgreen: .

Obrazek

Jeszcze chwila pod wodą.

Obrazek

Obrazek

Wychodzę, odrobinę zmieniam ekwipunek i wąską, stromą ścieżką idę w kierunku wieży. Ładniejsza nie była zainteresowana spacerkiem :( .

Obrazek

Obrazek

Trochę groźny wygląd, brrr 8O .

Obrazek

Szybko o nim zapominam, bo na górze jest cudnie :D . Uwielbiam takie widoki :P .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nasza mała plaża i pod pierwszą z lewej parasolką siedzi Ładniejsza :) .

Obrazek

Widok na drugą stronę i smakowitą :wink: plażę di Capo Carbonara.

Obrazek

Jeszcze bardziej w lewo i wyspa dei Cavoli z latarnią. Później juz tylko pełne morze i niecałe 200 km do Afryki.

Obrazek

Teraz wieża wygląda sympatyczniej i ...

Obrazek

są też informacje o niej.

Obrazek

Właśnie te nadmorskie warowne wieże obserwacyjne stały się dla nas symbolem wybrzeży Sardynii. Oficjalnie jest ich na wyspie 105 :!: .
Poczytać o nich można tutaj https://it.wikipedia.org/wiki/Torri_costiere_della_Sardegna, skąd ściągnąłem poniższą mapkę obrazującą rozmieszczenie tych wież.

Obrazek

Jest też tablica pokazująca okazy fauny, które można tu spotkać. Z tej tablicy widzieliśmy tylko mewy :( , ale były przecież jeszcze rybki i flamingi :) .

Obrazek

Trochę się zasiedziałem przy tej wieży :wink: ...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.11.2016 11:57

Fajna ta wieża z oczami :lol:
Nabudowali się tych wież to fakt, prawie z każdego miejsca na wybrzeżu jakąś widać :)

No i teraz pokazałeś prawdziwe piękno plaży Simius....

A przy Carbonarze zamiarowaliśmy spędzić noc, tyle że kamperowcy wcześniej już na ten pomysł wpadli i trochę nie bardzo nam to odpowiadało :roll: . Na Feraxi było dużo spokojniej i sympatyczniej :) .
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 28.11.2016 21:13

bardzo ładnie wyglądają pokazane przez Ciebie plaże zatoki Orosei od strony morza.
No i świetny widok na Giunco i okolice ze wzgórza przy "patrzącej" wieży.
pozdrawiam,
Michał
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 29.11.2016 20:00

kulka53 napisał(a):A przy Carbonarze zamiarowaliśmy spędzić noc, tyle że kamperowcy wcześniej już na ten pomysł wpadli i trochę nie bardzo nam to odpowiadało :roll: . Na Feraxi było dużo spokojniej i sympatyczniej :) .

Teraz Wy to już, praktycznie rzecz biorąc, kamperowcy :) . Na Feraxi nie byliśmy, ale pamiętam, że chwaliliście.
Mikeee napisał(a):bardzo ładnie wyglądają pokazane przez Ciebie plaże zatoki Orosei od strony morza.
No i świetny widok na Giunco i okolice ze wzgórza przy "patrzącej" wieży.
pozdrawiam,
Michał

Matka Natura to stworzyła :lol: , a Włosi są dumni z Sardynii i lepiej nie wypowiadać przy nich krytycznych uwag o tej wyspie :oczko_usmiech: . Tak mówiła Rzymianka Joasia i dziwiła się, że Ładniejsza trochę narzekała :roll: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017 - strona 42
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies