Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tiwa
Cromaniak
Re: Śladami Kulek ... i nie tylko - Rzym i Sardynia 2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 30.10.2016 12:48

marze_na napisał(a):
tiwa napisał(a):Są trzy obrazy Caravaggia. Jednym z nich jest "Święty Hieronim" ukończony w 1606 roku, tym samym w którym malarz uciekł z Rzymu i już nie zdołał do niego powrócić.

Plany podróży śladami artysty przez Neapol, Maltę i Sycylię już są? :D

tiwa napisał(a):Jednak zwiedzanie Schodów Hiszpańskich zostało odłożone w czasie ...

Nawet mocno w czasie, bo one chyba jeszcze w remoncie były? :(

Planów jeszcze nie ma, ale te piękne miejsca też chętnie bym kiedyś zwiedził :) i o Caravaggiu wtedy nie zapomnę :idea: .
Remont ma swoje zalety, bo ludzie nie oblepiają tych schodów i coś można zobaczyć (już niedługo) :lol: .
pzdr. :wink:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 01.11.2016 11:58

Śr. 08.06. To był kolejny dzień intensywnego zwiedzania Rzymu, tym razem jednak bez galerii. Relację z tego dnia znowu podzieliłem na trzy części, które można symbolicznie tak nazwać : Awentyn, Quartierre Coppede i Schody Hiszpańskie. Symbolicznie, bo będzie dużo innych miejsc i nawet dwa krótkie filmiki 8).
Zaczynamy od pobliskiej Bazyliki św. Pawła za Murami. Jej ogrom, klasyczne piękno i pobożna atmosfera robią na nas niezapomniane wrażenie :o .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przystanek metra jest niedaleko i po przejechaniu trzech przystanków wysiadamy przy Circo Massimo, skąd spacerkiem pójdziemy na Awentyn.
Taki duży plac ... i pusty 8O . Tylko od czasu do czasu odbywają sie tu wielkie zgromadzenia jak np. wspólne oglądanie finału ME Hiszpania-Włochy, koncert sylwestrowy czy też czuwanie modlitewne poprzedzające beatyfikację Jana Pawła II.

Obrazek

Teraz planowo miała być wizyta w Ogrodzie Pomarańczowym, ale Ładniejsza cały czas się dopytywała, kiedy będziemy przy Ustach Prawdy :?:. Próbowałem Jej wytłumaczyć, że jest to nic nie warta marmurowa pokrywa jakiegoś starego zbiornika na wodę.
Bez skutku :( , nie było sensu się dłużej upierać, bo jeszcze by mi jaki strajk urządziła :evil: .
Próbuję jeszcze zniechęcić widokiem kolejki :wink: , proponuję najpierw obejrzeć Bazylikę Santa Maria in Cosmedin. Sama bazylika średnio ciekawa i nawet nie wiem, czy można (a może nie chciałem ?) robić zdjęcia w środku :?: , bo mam tylko to jedno :? .

Obrazek

Wychodzimy i nie ma zmiłuj się. Mam grzecznie stanąć w kolejce, razem z dziećmi w wózkach 8O , i przejść test prawdy :twisted: .

Obrazek

Uff :oczko_usmiech: , jak dobrze, że nie pomyliłem kolejności odpowiedzi :mrgreen: .

Teraz już, nawet bez marudzenia :D , mogliśmy wspiąć się na Awentyn, do Ogrodu Pomarańczy.

Obrazek

Drzewka pomarańczowe były, ale jakieś takie rachityczne i owoce mizerne :( .

Obrazek

Za to panorama Rzymu, niczego sobie :D .

Obrazek

Z lewej strony Bazylika św. Piotra, a z prawej to kopuły kościołów San Carlo ai Catinari i schowana za nią kopuła kościoła San Andrea della Valle (tak mi się wydaje :idea: ). Takie mało znane świątynie, a prawie tak duże jak watykańska bazylika :roll: . Bo to takie złudzenie optyczne :) , one są trzy razy bliżej niż Watykan :!:

Obrazek

Obrazek

Z Ogrodem Pomarańczy sąsiaduje najważniejszy na świecie kościół Dominikanów – bazylika Santa Sabina z V wieku. W XIII wieku papież ofiarował ten kościół nowopowstałemu zgromadzeniu Dominikanów. Jedna z kaplic kościoła poświęcona jest polskiemu dominikaninowi św. Jackowi Odrowążowi.
Wnętrze kościoła zaskakująco proste i skromne 8O , co zresztą odzwierciedla zasady działania tego zakonu :) .

Obrazek

Sto metrów dalej jest plac Kawalerów Maltańskich z widocznym na wprost, ciekawym architektonicznie, benedyktyńskim kościołem Sant’Anselmo :) .

Obrazek

Na tym placu ważniejsza jednak był słynna "dziurka od klucza" z naprawdę rewelacyjnym widokiem na kopułę watykańskiej bazyliki 8O . Niestety mój Olympusik, ani smartfon (with the world's best camera :twisted: ) nie dały rady. Starałem się :? i nawet zostałem upomniany przez Francuzów, że inni też czekają :evil: . Nie było dużej kolejki, tylko te "żabojady" jakieś nerwowe były :twisted: .
Jak ktoś może pochwalić się swoim udanym zdjęciem, to proszę bardzo.
Awentyn jest super :!: . Pięknie, cicho i historia miejsca też ciekawa :D .
Wszystko co dobre też się musi skończyć :? i zeszliśmy do tej niewydarzonej piramidy,

Obrazek

żeby metrem dojechać do ...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.11.2016 18:17

Podoba mi się ten odcinek i z niecierpliwością czekam na kolejny....
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 02.11.2016 11:32

... ale miałem zaległości ... 8O ... jak zwykle u Was wszystko podane bardzo szczegółowo - przewodnik już jest zbędny ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 03.11.2016 11:19

Również nadrobiłem zaległości, ciekawa relacja do zapamiętania :hut:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.11.2016 11:26

tiwa napisał(a):Śr. 08.06. To był kolejny dzień intensywnego zwiedzania Rzymu, tym razem jednak bez galerii. Relację z tego dnia znowu podzieliłem na trzy części, które można symbolicznie tak nazwać : Awentyn, Quartierre Coppede i Schody Hiszpańskie.

No i znowu muszę jechać do Rzymu :roll: :wink: ,
jakby mój mąż się burzył, to zwalę na Ciebie ... :oczko_usmiech: :smo:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 03.11.2016 13:09

mysza73 napisał(a): No i znowu muszę jechać do Rzymu :roll: :wink: ,
jakby mój mąż się burzył, to zwalę na Ciebie ... :oczko_usmiech: :smo:

No i dobrze, to będzie taka słodka zemsta :oczko_usmiech: :smo: , bo to też przez Ciebie na Tivoli i Rzym przeznaczyłem cztery dni, że o całym dniu w Watykanie nie wspomnę :lol: . Pomyśleć, że moja żona w tym czasie mogła się wygrzewać na białych piaskach Sardynii :roll: , a tak Ją ciągnęłem ze sobą, ale z niewielkimi oporami :mrgreen: .

kataryniarz napisał(a):Również nadrobiłem zaległości, ciekawa relacja do zapamiętania :hut:

Dziękuję :D , tempo mam dość ślamazarne :evil: , to i zaległości nietrudno nadrobić. Żeby nie trzeba było wszystkiego pamiętać to spisy treści sporządzam :wink: .

kmichal napisał(a):... ale miałem zaległości ... 8O ... jak zwykle u Was wszystko podane bardzo szczegółowo - przewodnik już jest zbędny ... :oczko_usmiech: ...Pozdrawiam.

Ja bym tam przewodników nie wyrzucał :lol: . Ja tylko tak sygnalizuję pewne miejsca, gdyby pisać dużo i szczegółowo o Rzymie, to chyba życia by nie starczyło :? .

piekara114 napisał(a):Podoba mi się ten odcinek i z niecierpliwością czekam na kolejny....

Dziękuję :D , ale szybciej nie jestem w stanie pisać (praca, dom itp,itd...) :( .
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 03.11.2016 13:10

Śr. 08.06 cd. Dojechaliśmy do Piazza Venezia i wspinamy się na Kapitol. Między kolumnami widoczna reklama wystawy secesyjnych obrazów Alfonsa Muchy.

Obrazek

Jak już pisałem wcześniej, to miejsce w Rzymie bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło.

Obrazek

Do morza jest ok. 20 km, ale mewom to nie przeszkadza i zadomowiły się tutaj na dobre :) .

Obrazek

Bardzo malownicze Mercati di Traiano czyli hale targowe Trajana.

Obrazek
Obrazek

Forum Cezara

Obrazek

Kolumna Trajana i kościół Santissimo Nome di Maria.
Doprawdy niezwykłe, że z jednego miejsca mamy takie zacne widoki :D .

Obrazek

Trochę byłem zdziwiony, że pod Colosseum jest tak spokojnie :o .

Obrazek
Obrazek

Niedaleko jest przystanek tramwaju linii nr 3. Wykorzystaliśmy tramwaje na tej linii niczym turystyczne autobusy typu "hop-on, hop-off" :idea: . Najpierw wysiedliśmy przy bazylice na Lateranie.
Święte schody po których zgodnie z tradycją Jezus szedł do Poncjusza Piłata na przesłuchanie. Wolno nimi wchodzić tylko na kolanach.

Obrazek

To już gdzieś widziałem i trzeba przyznać, że tekst niezły :wink: .

Obrazek

Bazylika jest w ruchliwym miejscu i z zewnątrz wygląda trochę szaro i nieciekawie :? .

Obrazek

Za to w środku na bogato :roll: ,

Obrazek

choć te krzesełka psują wrażenie :( .

Obrazek

Jedziemy dalej tramwajem nr 3 i przez okna oglądamy m. in. starożytną bramę Porta Maggiore.
W końcu dojeżdżamy do Buenos Aires :lol: i tam wysiadamy :) .
Nazwa przystanku (i placu) jest związana ze społecznością argentyńską, która zamieszkuje te okolice i mają tu swój (tytularny) kościół argentyński. Został on wybudowany z inicjatywy argentyńskich biskupów w latach 1910-1930 (pamiętam, że wyglądał na o wiele starszy :roll: ). W tych samych, mniej więcej :wink: , latach zbudowano też bajkową Quartiere Coppede wg pomysłu florenckiego architekta i rzeźbiarza Luigi "Gino" Coppedè.
Utarło się nazywać okolice Piazza Mincio (27 budowli), secesyjną perełką w Rzymie, ale są tam elementy architektoniczne wielu stylów i epok :!:
To trzeba spokojnie samemu obejrzeć :idea: .

Obrazek

Gdzie się dało, to nawet zaglądaliśmy do środka :) .

Obrazek

Punkt centralny, czyli Fontanna Żab na tle Domu Wróżek :P .

Obrazek

Teraz żabki na tle maszkary z Domu Królestwa, nazywanego też Domem Pająka :) .

Obrazek

Tutaj też ładnie, szkoda, że nie można pobuszować trochę w środku :? .

Obrazek

Z powrotem do tramwaju i dojeżdżamy już praktycznie do końca, czyli na przystanek Galleria Arte Moderna, przy Muzeum Etrusków. Pytam się Ładniejszej, ale nie ma ochoty na zapoznanie się z kulturą poprzedników Imperium Rzymskiego. Może gdybym powiedział :idea: , że w ich cywilizacji kobiety były bardzo cenione i szanowane, to ciekawość wzięłaby górę nad pierwszym oznakami zmęczenia :?: .

Obrazek

Chciałem teraz, żebyśmy pospacerowali po parku Villa Borghese, ale ...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.11.2016 13:21

tiwa napisał(a):
Punkt centralny, czyli Fontanna Żab na tle Domu Wróżek :P .

Obrazek

Znam te rejony ... :oczko_usmiech:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.11.2016 13:26

mysza73 napisał(a):Znam te rejony ... :oczko_usmiech:

Ja też. Wasze relacje czytam :oczko_usmiech: :smo: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.11.2016 13:28

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):Znam te rejony ... :oczko_usmiech:

Ja też. Wasze relacje czytam :oczko_usmiech: :smo: .

To przestań czytać :!: i zacznij pisać :!: swoją :roll: :evil: ... :smo:
papuga007
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papuga007 » 03.11.2016 15:45

tiwa napisał(a):Na tym placu ważniejsza jednak był słynna "dziurka od klucza" z naprawdę rewelacyjnym widokiem na kopułę watykańskiej bazyliki 8O . Niestety mój Olympusik, ani smartfon (with the world's best camera :twisted: ) nie dały rady. Starałem się :? i nawet zostałem upomniany przez Francuzów, że inni też czekają :evil: . Nie było dużej kolejki, tylko te "żabojady" jakieś nerwowe były :twisted: .
Jak ktoś może pochwalić się swoim udanym zdjęciem, to proszę bardzo.

takie coś widziałeś :mrgreen:
Załączniki:
2016-09-16 10.42.32 1.jpg
widok przez dziurkę
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 03.11.2016 23:05

Dziękuję :D , zdjęcie piękne, wyraźne i dokładne 8O . Tym którzy tam nie byli, to jednak radzę samemu zajrzeć przez tę dziurkę od klucza 8) . Ludzkim okiem widać to trochę inaczej, rzekłbym, bardziej romantycznie :roll: .
mysza73 napisał(a):To przestań czytać :!: i zacznij pisać :!: swoją :roll: :evil: ... :smo:

Proszę czytać i pisać ..., bo Rzymianka Joasia była zaskoczona moją wiedzą o Rzymie, ale jeszcze bardziej tym, że nie odpuściliśmy i konsekwentnie realizowaliśmy plan pobytu 8O . Niewątpliwie jest to zasługa tego Forum 8) .
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 06.11.2016 21:48

Śr. 08.06. cd. Ładniejsza wyraźnie opadła z sił i nie chciała spacerować po parku Villa Borghese :( . Odpoczęła chwilę na ławce, a ja w tym czasie pstryknąłem tylko pobliskie jeziorko koło Świątyni Asklepiosa.

Obrazek

Obrazek

Daleko jeszcze :?: , musiałem przekonywać, że do Piazza del Popolo bliziutko, co zresztą jest zgodne z prawdą :) . W bazylice Santa Maria del Popolo są dwa obrazy Caravaggia "Nawrócenie św. Pawła" i "Ukrzyżowanie św. Piotra". Niestety był remont i informacja, że obrazów oglądać nie można :evil: . Ponadto nic nie zwróciło naszej szczególnej uwagi, no moża poza tym ubytkiem zęba w jednej z rzeźb :mrgreen: .

Obrazek

Coraz bardziej zmęczona i głodna :? Ładniejsza odpoczywała tym razem na środku Placu Wszystkich Ludzi pod 24-metrowym egipskim obeliskiem. Było tam sporo osób, trochę atmosfery pikniku i to ją zainteresowało. Wykorzystując tę chwilę szybko podszedłem na wzgórze Pincio, żeby popatrzeć na jedną z ładniejszych panoram Rzymu :) .
Jak widać dominują kopuły kościołów, pierwsza z lewej (duża i dobrze widoczna) należy do bazyliki San Carlo al Corso.
Z policzeniem kościołów w Rzymie chyba jest problem :roll: , bo nie znalazłem oficjalnych danych. Najczęściej podaje się, że jest ich trochę ponad 900, a jeśli liczyć łącznie z takimi kaplicami jak np. tę którą pokazałem w pałacu Doria Pamphilj to uzbiera się ich prawie 1600.

Obrazek

Kopuła watykańskiej bazyliki.

Obrazek

Pincio to bardzo przyjemne miejsce :) , polecam.

Obrazek

Głód zaczął doskwierać i udaliśmy się na drugą stronę Tybru w poszukiwaniu pizzerii. To raczej nie restauracja na Tybrze, tylko siedziba szkółki żeglarskiej :?: .

Obrazek

Obrazek

Trochę trwało, zanim wybraliśmy pizzerię (hotelową) i to była ta trzecia, najgorsza i najdroższa. Całkiem do bani jednak nie było :wink: , w tym momencie liczył się dla nas spokój i profesjonalna obsługa, za którą musieliśmy (coperto) dodatkowo zapłacić (chyba 2 euro/os.) :boss: .
Droga powrotna, na drugą stronę Tybru, wiodła do ostatniego adresu pod którym mieszkał w Rzymie Caravaggio :idea: .
Fasada Pałacu Sprawiedliwości od strony Piazza Cavour, nie , nie to nie tu zamieszkiwał ten awanturniczy malarz :mrgreen: .

Obrazek

Znana nam już kopuła bazyliki San Carlo al Corso, tym razem z perspektywy Via Marianna Dionigi.

Obrazek

I jeszcze raz ta sama kopuła :) , ale teraz częściowo przysłonięta górną częścią kościoła di San Rocco.

Obrazek

Po przejściu obok Palazzo Borghese, doszliśmy na Vicolo del Divino Amore, 19. Zdziwiłem się 8O , żadnej tabliczki, że tu mieszkał ten wielki artysta :roll: . Chciałem też zobaczyć to miejsce, bo przeczytałem wcześniej w necie, że kamienna framuga tego domu została wykorzystana przez malarza w obrazie "Madonna pielgrzymów" (La Madonna dei Pellegrini). Jest to jedno z moich ulubionych dzieł Caravaggia :D (zdjęcie z Wiki).

Obrazek

Jednak w żaden sposób framuga z obrazu nie przypomina tej z obecnego domu :?: :roll: .

Obrazek

Zagadkę tę wyjaśniłem sobie dopiero teraz zaglądając tutaj http://romaleggendaria.blogspot.com/201 ... grini.html (fajna strona o legendach, anegdotach i tajemnicach Rzymu). Wynika z tego, że Caravaggio mieszkał pod 19-tką, ale na obrazie są drzwi spod numeru 22 :wink: .
Spojrzyjmy jeszcze raz na obraz. Modelką artysty była w tym przypadku Lena (Antognetti Maddalena), wysokiej klasy prostytutka. Dwie inne prostytutki, ale teraz bardziej znane jako modelki Caravaggia :mrgreen: , to Anna Bianchini - "Annuccia" i Fillide Melandroni. O nich oraz o innych osobach które uwiecznił na swoich obrazach, zachęcam poczytać i pooglądać na tej profesjonalnie zrobionej stronie :o (skarbnica wiedzy o malarzu :D ) http://www.cultorweb.com/Caravaggio/C.html.
Odpocznijmy już jednak od Niego i całkiem współczesną Via dei Condotti, pójdźmy na Hiszpańskie Schody :) .

Obrazek

Obiecany drugi filmik :) . Będzie jeszcze trzeci, pokazujący najpiękniejsze, wg mnie, miejsce na Sardynii 8) .

https://youtu.be/JsH4L7H_k0k

Tak jak pisałem; jest remont to i ludzi mało :wink: . Trzeba przyznać, że jest tam ładnie :) .

Obrazek

Można, a właściwie trzeba pójść na górę (naokoło), żeby spojrzeć na kolejną panoramę Rzymu :D .

Obrazek

Słońce już zaszło, gospodarze martwili się co z nami, trzeba było wracać; no bo przecież jutro ...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 06.11.2016 22:05

tiwa napisał(a):W bazylice Santa Maria del Popolo są dwa obrazy Caravaggia "Nawrócenie św. Pawła" i "Ukrzyżowanie św. Piotra". Niestety był remont i informacja, że obrazów oglądać nie można :evil: .

Ale szkoda.
Malarstwo to zasadniczo nie mój konik, ale jak spojrzałam na te dwa obrazy w Santa Maria del Popolo to zaniemówiłam. I w pierwszej wolnej chwili wrzuciłam w wyszukiwarkę Caravaggio. Na Sycylii też była okazja nacieszyć oczy :).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017 - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies