Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
ArliJ
Cromaniak
Re: Śladami Kulek ... i nie tylko - Lefkada i Kefalonia

Postnapisał(a) ArliJ » 17.11.2015 15:23

Kefalonia zachwyca, wspaniale utrzymuje w dobrym nastroju w listopadowy chmurny dzień.

szkoda że wyspy (Lefkada, Skopelos) które odwiedzam ostatnio żywioł wszelki doświadcza...

widzieliście?
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... oxNewsLink
Ostatnio edytowano 17.11.2015 16:13 przez ArliJ, łącznie edytowano 1 raz
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 17.11.2015 15:25

Skoro jest wzmianka o uszkodzeniach w Athani - to całkiem możliwe, że ucierpiały też drogi do zachodnich plaż :/

Droga przed Agios N. też dostała mocno :(
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 17.11.2015 19:57

ajdadi napisał(a):Bardzo fajna kolejna relacja...było miło...Pozdrawiam

piotrf napisał(a):Kolejna piękna relacja dobiegła końca...Dziękuję :D Pozdrawiam

kmichal napisał(a):... jaka szkoda, że to już koniec ... :roll: ... wielkie dzięki za możliwość podróżowania po raz kolejny z Wami ... :) ...
Pozdrawiam.
kulka53 napisał(a):Dzięki za jak zwykle bardzo sympatyczną relację :)
Szkoda że to już koniec i że do kolejnej sporo czasu...

Bardzo dziękuję za tak piękne słowa z Waszej strony :D . Postanowiłem, że nie dam Wam tak długo czekać i od razu coś skrobnę i pokażę (raczej z akcentem na to drugie) :lol: .
kulka53 napisał(a):A to miasto to może... Wenecja? (nie wiem, nie byłem)
Ale może też tak jest w Firze (stolicy Santorini)?

Tak, Paweł ! Zgadłeś :!: To Wenecja, a skoro tam nie byłeś, to poniżej zacznę krótką relację z zeszłorocznego pobytu w tym niezwykłym mieście :) .
gusia-s napisał(a):Dziś doszło do trzęsienia ziemi na Lefkadzie :(

ArliJ napisał(a):...szkoda że wyspy (Lefkada, Skopelos) które odwiedzam ostatnio żywioł wszelki doświadcza...

Uff, jak to dobrze, że wzięłaś to na siebie. Już się bałem, że to moja wina :? . Wyjechałem z Turcji - zamachy, odwiedziłem Lefkadę - trzęsienie :( .
Aż się trochę boję czy pisać o Wenecji (możliwa powódź :wink: ), ... ale to było rok temu :) .
tiwa
Cromaniak
Re: Śladami Kulek ... i nie tylko - Listopadowa Wenecja

Postnapisał(a) tiwa » 17.11.2015 19:57

Pamiętacie jak Bolek i Lolek wyruszali w świat :?: . Kręcili globusem i podróżowali (w wyobraźni) w to miejsce, które przypadkowo wskazał palec na zatrzymanym globusie.
W zeszłym roku szwedzcy przyjaciele zaproponowali nam coś podobnego :D . Chcą wypróbować nowego kampera, zapłacą za benzynę i kemping, tylko mam na listopadowy weekend wybrać jakieś ciepłe i ładne miejsce :roll: .
Zacząłem na mapie kreślić coraz większe kółka i dopiero w odległości ok. 1000 km od Wrocławia znalazłem coś, co na pewno spełnia postawione warunki. Wenecja :mrgreen: :!:

Pt.21.11. Wyjechaliśmy już w nocy, ale dopiero późnym popołudniem dotarliśmy do Fusiny. W listopadzie jest to najbliższy Wenecji czynny kemping.

Obrazek

Trochę potrwało zanim się ogarnęliśmy w nowym miejscu, a ponieważ zaczęło się już ściemniać, to postanowiłem, że zapłacimy dodatkowo i do Wenecji popłyniemy stateczkiem z pobliskiej przystani, co było najszybszym rozwiązaniem.

Obrazek

Dodatkowo, ponieważ wcześniej w Mestre w biurze ACTV (Via Verdi 14) kupiliśmy kilkudziesięciogodzinne (nie pamiętam dokładnie) bilety na miejskie środki transportu (autobusy, tramwaje wodne), do których te stateczki nie należą :( .
Zależało mi na czasie, ponieważ w Wenecji w dniu 21 listopada, rokrocznie odbywa się uroczysta procesja dziękczynna za zdrowie miasta. Prowadzona jest po specjalnie przygotowanym pontonowym pomoście, z placu św. Marka przez Canal Grande do kościoła Santa Maria della Salute.
Wiedziałem, że już będzie po procesji, ale liczyłem na to, że coś jeszcze z atmosfery tego święta dane nam będzie przeżyć.
Wysiedliśmy na przystani Zattere i wzdłuż nabrzeża doszliśmy do Santa Maria della Salute (Fondamenta Salute).
Poglądowa mapka naszego wieczornego spaceru.

Obrazek
Obrazek

Przed kościołem były kramiki, gdzie mozna było kupić świece do zapalenia w wybranej przez siebie intencji.

Obrazek

Podobno kopuła tego kościoła jest jedną z ładniejszych w Wenecji (fasada wg mnie ciekawsza :wink: ).
Mniej więcej tak wygląda od środka.

Obrazek

Prawdę mówiąc chyba nic nadzwyczajnego, ale to co się działo ze świeczkami, to mnie bardzo zaskoczyło 8O . Było ich tak dużo, że obsługa co chwilę gasiła kolejną z nich, do wora i gdzieś ... na zaplecze :roll: .
Zauważyłem, że niektóre paliły się dosłownie kilkanaście sekund, bo już następne czekały w kolejce :!:

Obrazek

W pobliskiej uliczce jarmark świąteczny. Mnóstwo ludzi, ale za darmo nic tam nie było :wink: , głównie słodycze po kilka euro.

Obrazek
Obrazek

Takie tłumy były tylko przy kościele i straganach. W pozostałej części Wenecji było już o tej porze prawie pusto i pięknie :) .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Proszę zwrócić uwagę na zacną obniżkę cen :o .

Obrazek

Tu chyba wypatrzyła tego szklanego kwiatka co miałem Jej kupić. Bałem, że się rozbije, że może później (nie było :!: , sprzedali :evil: ).
Później to musiałem się ratować zakupem szklanych kolczyków na pewnej ciekawej wyspie nieopodal Wenecji.

Obrazek
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 17.11.2015 20:10

tiwa napisał(a):skoro tam nie byłeś, to poniżej zacznę krótką relację z zeszłorocznego pobytu w tym niezwykłym mieście :) .

Fajnie :idea:
A że zgadłem to ..... 8O , tak sobie strzeliłem :lol:

tiwa napisał(a):ale to co się działo ze świeczkami, to mnie bardzo zaskoczyło 8O

Dokładnie taki sam proceder widzieliśmy w tym najważniejszym kościele w stolicy Tinos.
Zwykłe popołudnie dnia powszedniego, w kościele kilkanaście może osób, ktoś wychodzi, ktoś wchodzi, zapala świeczkę. Małą, dużą, wielką... różne tam można było kupić. A obsługa po parunastu może sekundach, bach i do śmieci :? . A wcale nie było ich za dużo :roll: .
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 17.11.2015 20:28

kulka53 napisał(a):A że zgadłem to ..... 8O

Stawiam duże piwo lub małą wódkę, przy ewentualnym spotkaniu się :lol: .
kulka53 napisał(a):Dokładnie taki sam proceder widzieliśmy w tym najważniejszym kościele w stolicy Tinos.
... A obsługa po parunastu może sekundach, bach ...

Trzeba mieć nadzieję, że intencje zostały chociaż wysłuchane :roll:
pzdr. :wink:
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 17.11.2015 20:46

Ale fajne takie inne zwiedzanie
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 17.11.2015 20:56

Później już będzie tak bardziej zwyczajnie. Mówię prawdę, bez kicka :!: :D
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 17.11.2015 21:17

tiwa napisał(a):Postanowiłem, że nie dam Wam tak długo czekać i od razu coś skrobnę i pokażę (raczej z akcentem na to drugie) .

... bardzo dobry pomysł ... :) ...

... też chętnie gdzieś bym wyskoczył ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
ajdadi
Weteran

Postnapisał(a) ajdadi » 17.11.2015 21:19

No to jestem w Wenecji... :) pozdrawiam
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 17.11.2015 21:32

ajdadi napisał(a):No to jestem w Wenecji... :) pozdrawiam

kmichal napisał(a):... też chętnie gdzieś bym wyskoczył ... :mrgreen: ...Pozdrawiam.

Na razie wszyscy jesteśmy Francuzami i oglądamy mecz we Wrocławiu :) .
Do zobaczenia za 2-3 dni :D .
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 17.11.2015 21:37

tiwa napisał(a):Na razie wszyscy jesteśmy Francuzami i oglądamy mecz we Wrocławiu .
Do zobaczenia za 2-3 dni

... :roll: ... nie wiedziałem, że aż tak przepisy się zmieniły ... :wink: ... mecz trwa 2-3 dni ? ... :roll: ... w takim razie lecę do żabki po więcej paluszków ... :wink: ... :mrgreen: ...

... pamiętaj, że niezależnie od tego kto gra to i tak zawsze wygrywają Niemcy ... :wink: ...
Pozdrawiam wszystkich kibiców i nie tylko ... :mrgreen: ...
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 19.11.2015 22:42

Przepisy nie :D , tylko trochę innych spraw na głowie.
A ja myślałem, że do żabki się skacze, a do biedronki lata :lol: .
Grunt, żeby w czerwcu nie zabrakło paluszków, bo wtedy nasi będą górą :) .
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 19.11.2015 22:43

Pt.21.11.cd. Wieczornego spaceru ciąg dalszy :) .

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak jak "wszystkie drogi prowadzą do Rzymu", to w Wenecji na pl. Św. Marka :) .

Obrazek

Co tak zaskoczyło moich kompanów :?: Myślę, że nie pustki w tym miejscu, ale raczej uroda i oświetlenie reprezentacyjnego placu Wenecji :D .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W drodze do przystani vaporetto możemy spokojnie, bez tłumów turystów sfotografować słynny Most Westchnień :D .

Obrazek

Wsiadamy do tramwaju wodnego najpopularniejszej linii nr 1 i płynąc Canale Grande, podziwiamy po drodze m.in. most Rialto.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dopływamy do dworca autobusowego (Piazzale di Roma), skąd wracamy na kemping :) .
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 19.11.2015 22:49

tiwa napisał(a):A ja myślałem, że do żabki się skacze, a do biedronki lata .

... u mnie jest odwrotnie, bo do żabki mam trochę dalej i muszę już lecieć ... :wink: ...

tiwa napisał(a):Grunt, żeby w czerwcu nie zabrakło paluszków, bo wtedy nasi będą górą .

... i oby to trwało aż do lipca ( konkretnie 10 lipca ) ... :mrgreen: ...

tiwa napisał(a):Tak jak "wszystkie drogi prowadzą do Rzymu", to w Wenecji na pl. Św. Marka .

... ciekawe czy w lipcowy wieczór byłoby równie pusto ... :roll: ...
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017 - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies