Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tiwa
Cromaniak
Re: Śladami Kulek ... i nie tylko - Lefkada i Kefalonia

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 07.11.2015 21:04

Śr.30.09.cd. Wchodzimy na ruiny twierdzy w Asos. Widoki są piękne i cieszy fakt, że działalność człowieka jakoś specjalnie nie zeszpeciła tego krajobrazu :) .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Już jesteśmy na tym co zostało z jednej z baszt,

Obrazek

a w dole lufa w krzokach, ... bo pewnie odrzut był nieprawidłowy (tak by pedzioł Gustlik :D ).

Obrazek

Brama jest, ale płaskorzeźby lwa weneckiego nad bramą już nie ma :( .

Obrazek

Są za to ulubione kwiatki Kulek :) ,

Obrazek
Obrazek

oraz kozy "mutanty", którymi ktoś straszył (Ajdadi ?) w swojej relacji :wink:.

Obrazek

W dalszej części twierdzy natkniemy się na starą studnię i ...

Obrazek

nowowybudowane budynki konferencyjne.

Obrazek

Widoki są niezmiennie ładne :) .

Obrazek
Obrazek

W drodze powrotnej znowu kozy "mutanty",

Obrazek

a tego to dopiero zmutowało :roll:

Obrazek

Nieee, to całkiem ładny kociak, który wybrał się na spacer do lasu :wink: .

Obrazek

Ponieważ po majowych, tureckich szaleństwach ten wyjazd był "ekonomiczny", to nie dajemy zarobić restauratorom w Asos i wracamy na zakupy do Sami. Tam w centrum są koło siebie dwa markety. Lepiej zaopatrzony i w większości asortymentu tańszy "Dimoulas" oraz "Dionisos", którego główną zaletą jest to, że jedną ze sprzedawczyń jest Polka (20 lat w Grecji). To ona poleciła i sprzedała nam oryginalną fetę 8O . Sałatkę na kolację wyjątkowo wyraźnie czuć było kozą :lol:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 08.11.2015 10:32

tiwa napisał(a):oraz kozy "mutanty", którymi ktoś straszył (Ajdadi ?) w swojej relacji :wink:.

...chyba takie widziałem na Pelionie... :wink:...w miarę szybko się przemieściły... :mrgreen:

Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 08.11.2015 20:35

... niestety tam nie dotarliśmy ... :roll: ... kolejny pretekst żeby tam powrócić ... :wink: ... a kozy "wymiatają" ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 08.11.2015 20:48

Pelion, Zagoria. Niech już będzie 2016 rok :)
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 08.11.2015 23:56

ajdadi napisał(a):...w miarę szybko się przemieściły... :mrgreen: Pozdrawiam

"Nasze" kozy też nam szybko ustępowały z drogi :D .
kmichal napisał(a): ... kolejny pretekst żeby tam powrócić ... :wink: Pozdrawiam.

Zwłaszcza, że Kefalonia nie jest na końcu świata :mrgreen:
MCR napisał(a):Pelion, Zagoria. Niech już będzie 2016 rok :)

Sardynia :!: plaże, tuńczyki, flamingi, włoscy tifosi itd. :oczko_usmiech:
pzdr. :wink:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 08.11.2015 23:57

Czw.01.10. Plan na ten dzień:
- rano pożegnanie z Antisamos,
- w południe jaskinia (jezioro) Melissani,
- po południu plaża Myrtos.
Uważny czytelnik mógłby się jednak zapytać. Koniec pobytu na Kefalonii już bliski, żółwiki były :) , a kajaczki gdzie :?:
tiwa napisał(a):- niedaleko do Argostoli, gdzie zamierzaliśmy rano zobaczyć żółwiki oraz popływać kajakiem,

Chciałem :? , poczyniłem nawet stosowne przygotowania, ale awaria Olympusika i niechęć Ładniejszej spowodowały, że zrezygnowałem z całodniowej wyprawy kajakiem wzdłuż zachodniego wybrzeża Kefalonii :( . Poniżej drobny substytut.

Ponieważ kajakiem pływam raz na ok. 15 lat, to krótko przed wyjazdem przypomniałem sobie, jak się trzyma wiosło :wink: .
Wypożyczyłem kajak w Zatoce Gondoli, centrum Wrocławia :D .

Obrazek

Już po chwili jestem koło jednego z symboli mojego miasta :) .

Obrazek

A to już pobliskie ujście Oławki do Odry.

Obrazek

Ten fajny, zielony teren w centrum Wrocka nazywa sie Niskie Łąki, a jedna z uliczek to Żabia Ścieżka :D .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Most Oławski

Obrazek

Most Grunwaldzki widoczny z Oławki.

Obrazek

Z pod mostu Grunwaldzkiego : z prawej biblioteka Uniwersytecka, za mostem Pokoju wieże katedry.

Obrazek

Z lewej strony Kościół Najświętszej Maryi Panny na Piasku, z prawej Kościół Świętego Krzyża, a za moimi plecami Zatoka Gondoli, czyli koniec rejsu :) .

Obrazek

To było bardzo przyjemne 1,5 godz. na wrocławskich wodach :D .

Z plażą Antisamos znowu trudno nam się było rozstać :( . Kilka charakterystycznych rybek już rozpoznawałem, bo żerowały w tym samym miejscu. Trzeba było jednak jechać, bo przecież nie mogliśmy odpuścić dwu kolejnych punktów dzisiejszego dnia :wink: .
Jezioro (jaskinia) Melissani przypominało nam też Sykię z Milos, do której nie udało nam się kiedyś dotrzeć. Zatem motywacja była podwójna i nie zrażały nas nieliczne krytyczne słowa o tym miejscu :) .
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 08.11.2015 23:58

Czw.01.10. cd. Obawiałem się, czy w Melissani będą turyści i będziemy długo czekać na zapełnienie łódki. Wątpiłem, czy któremuś z panów zechce się pływać tylko z dwójką turystów z Polski :? .
Wprawdzie ładny dzień, ale to już październik, a tu proszę, :hut: :hut: nie brakuje :o .

Obrazek
Obrazek

Chwila zadumy, lub ... odpoczynku :).

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przewoźnicy starali się uatrakcyjnić turystom zwiedzanie dowcipnym komentarzem, "bitwami morskimi"(ochlapywanie sąsiednich łódek) lub wokalnymi popisami na podobieństwo weneckich gondolierów. Ten z naszej łódki uparł się, żeby każdy miał pamiątkowe zdjęcie :) . Trzeba przyznać, że nie miał kłopotów z szybką obsługą różnej maści sprzętu fotograficznego :wink: .

Obrazek

Na plażę Myrtos mieliśmy całkiem blisko (ok. 16 km). Z góry prezentuje się ona wspaniale :D .

Obrazek
Obrazek

Na dole jest już gorzej :( . Znowu te wyjątkowo niewygodne plażowe kamyki :evil: ,

Obrazek

a pod wodą mizernie :( .

Obrazek

Nawet na zachód słońca nie warto było czekać, bo w październiku chowa sie ono już wcześniej za pobliską górę :( .
Nie pozostało nam już nic innego jak wrócić na nasz tarasik i spróbować białego wina Robola, które też można uznać za jedną z atrakcji wyspy :wink: . Kupiliśmy chyba jego najtańszą wersję (ok. 6,5 euro), ale było całkiem niezłe. Wyczuwalny owocowy, lekko kwaskowaty, dobrze wyważony smak. W czasie greckich upałów można się nim delektować :) .
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 09.11.2015 09:53

... fajny wrocławsko-wodny przerywnik ... :wink: ...

tiwa napisał(a):Ten z naszej łódki uparł się, żeby każdy miał pamiątkowe zdjęcie . Trzeba przyznać, że nie miał kłopotów z szybką obsługą różnej maści sprzętu fotograficznego .

... zgadza się, nasz też tak miał - nikomu nie odpuścił ... :wink: ...
Pozdrawiam.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 09.11.2015 10:10

kmichal napisał(a):... zgadza się, nasz też tak miał - nikomu nie odpuścił ... :wink: ...
Pozdrawiam.

Może to był ten sam :?: :lol:
pzdr. :wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 09.11.2015 10:12

tiwa napisał(a):Może to był ten sam

... niewykluczone ... :wink: ... płynąłem z synem i córką i robił nam zdjęcia w każdej konfiguracji; tzn. ja-syn, ja - córka, syn - córka i wspólne ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.11.2015 16:24

tiwa napisał(a):wyjątkowo niewygodne plażowe kamyki

Jak się ma odpowiednie maty do leżenia - kamyki niestraszne :) , zawsze je wozimy ze sobą, jeszcze od czasów chorwackich :wink: . Ale rzeczywiście, tamtejsze plaże są bardzo niewygodne do chodzenia, zapada się człowiek gorzej jak nad Bałtykiem :? . Najbardziej pamiętam to z Egremni.

Fajna kajakowa wycieczka, ładny kawałek przepłynąłeś :D . Miło popatrzeć na swoje miasto z trochę innej perspektywy :D
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 09.11.2015 17:43

Fajny rejsik kajakowy po Wrocławiu...ten pierwszy most...to "stara obwodnica" przez miasto w kierunku autostrady :?: ...jak sobie przypomnę te korki... :evil: ...a teraz sama przyjemność... :)

Pozdrawiam
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 09.11.2015 20:34

kulka53 napisał(a):... rzeczywiście, tamtejsze plaże są bardzo niewygodne do chodzenia, zapada się człowiek gorzej jak nad Bałtykiem :? . Najbardziej pamiętam to z Egremni...

A ja z Kathsimy ... nogi zapadały się niemal po kolana w drobniutkich kamyczkach, zanim dolazłam do końca to myślałam, że ducha wyzionę Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 10.11.2015 19:39

gusia-s napisał(a):A ja z Kathsimy ... nogi zapadały się niemal po kolana w drobniutkich kamyczkach, zanim dolazłam do końca to myślałam, że ducha wyzionę Obrazek

Dobrze że nie wybraliśmy się na Kathismę :wink:
Na Egremni dowlekliśmy się na sam południowy kraniec oddzielony od głównej części plaży wielką skałą. Namęczyliśmy się, ale za to byliśmy tam sami, nie narażeni na "ataki" przybyszów w wycieczkowych potworkach :wink: . Przyjemności kosztują :lol:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 11.11.2015 13:14

kulka53 napisał(a):
gusia-s napisał(a):A ja z Kathsimy ... nogi zapadały się niemal po kolana w drobniutkich kamyczkach, zanim dolazłam do końca to myślałam, że ducha wyzionę Obrazek

Dobrze że nie wybraliśmy się na Kathismę :wink:
Na Egremni dowlekliśmy się na sam południowy kraniec oddzielony od głównej części plaży wielką skałą. Namęczyliśmy się, ale za to byliśmy tam sami, nie narażeni na "ataki" przybyszów w wycieczkowych potworkach :wink: . Przyjemności kosztują :lol:

Też miałam zaciszny kącik na południowym krańcu Kathsimy za skałką :) warte każdej kropli potu i każdej spalonej po drodze kalorii :)
Dużą część trasy można pokonać drogą ponad plażą - tak też zrobiłam wracając :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017 - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone