Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
gusia-s
Koneser
Re: Śladami Kulek ... i nie tylko - Lefkada i Kefalonia

Postnapisał(a) gusia-s » 20.10.2015 19:59

tiwa napisał(a):Czw.24.09. Niestety pogoda się pogarsza :( ...

Znaczy, że w porę opuściłam Lefkadę :wink:

tiwa napisał(a):... To są cyklameny :D...

Mam takie w doniczce, nie widziałam ich niestety rosnących naturalnie :(

tiwa napisał(a):Szału nie ma :( , chyba dawno nie padało :lol: .

A jakże, padało ... prawie całą noc z 20 na 21 września i trochę w dzień 21 ale widocznie za mało :| Cały wąwóz biegnący od wodospadu był suchy jak przysłowiowy pieprz, idąc do wodospadu zastanawiałam się czy choć kroplę wody zastanę w jeziorku pod wodospadem ale się nie zawiodłam :)

tiwa napisał(a):... Panowie pokazują dziewczynie, że miała tam dopłynąć, a ona tak szybko wraca :roll: ...
... Kolej na młodego :) ...
... teraz starszy :D ...
... ale cosik szybko wracają :lol: . Brrr, zimniutka woda :wink: ...

Woda jest zimna tylko na początku jeziorka, im bliżej skały, po której spływa wodospad tym woda cieplejsza a już przy samej skale zupełnie ciepła, spadający strumień jest tak nagrzany jak woda do kąpieli niemowlaka.
Jeziorko miałam tylko dla siebie :)
DSC_0833.jpg
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 20.10.2015 20:18

gusia-s napisał(a):Znaczy, że w porę opuściłam Lefkadę :wink:

To jest właśnie kobieca intuicja :)
gusia-s napisał(a):Mam takie w doniczce, nie widziałam ich niestety rosnących naturalnie :(

To dlatego :idea: Ładniejsza domagała się, żebym te cyklameny sfotografował :oczko_usmiech: .
gusia-s napisał(a):idąc do wodospadu zastanawiałam się czy choć kroplę wody zastanę w jeziorku pod wodospadem ale się nie zawiodłam :)

Jeśli pamiętasz, to w którym dokładnie dniu byłaś nad wodospadem :?:
gusia-s napisał(a):Woda jest zimna tylko na początku jeziorka, im bliżej skały, po której spływa wodospad tym woda cieplejsza a już przy samej skale zupełnie ciepła, spadający strumień jest tak nagrzany jak woda do kąpieli niemowlaka.
Jeziorko miałam tylko dla siebie :)

A to niespodzianka z tą temperaturą wody :roll: . Gratuluję fantazji i zazdroszczę zdjęcia :)
pzdr. :wink:
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 20.10.2015 20:33

Nad wodospadem byłam 17.09. ok. godziny 11.
Kilka osób się kręciło, początkowo nie miałam zamiaru wskakiwać do jeziorka - obserwowałam pływającą w nim dziewczynę i chłopaka ale kiedy oni już się napływali i nie było kolejnych chętnych, spontanicznie pomyślałam, że taka chwila może się nie powtórzyć - poza tym pot po tyłku leciał :mrgreen: . Za dużo do zdjęcia z siebie nie miałam - tylko spodenki bo bluzki już wcześniej się pozbyłam z powodu upału i zanim do końca przemyślałam wszystkie za i przeciw już byłam w wodzie :oczko_usmiech:
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 20.10.2015 21:10

tiwa napisał(a):np. na rejs na Kastos i Kalamos

... szkoda, że Wam się nie udało ... :( ... my bilety na wszystkie rejsy kupowaliśmy w Borsalino i zgadza się, że w dane dni tygodnia są rejsy na konkretne kierunki ... :roll: ...

tiwa napisał(a):Wybieramy leżącą na południu plażę Mikros Gialos.

... znajome miejsce ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 24.10.2015 11:13

Pt.25.09. Są palmy, to ... są wakacje :D , ale deszcz pada od samego rana (zdjęcia z tarasu) :( .

Obrazek

Leje tak, że nie ma sensu wychodzić z apartamentu :x .

Obrazek

Po kilku godzinach przejaśnia się i jedziemy na pobliską plażę Ammouso.

Obrazek

Wiązałem z tym miejscem duże nadzieje na fajny odpoczynek, a tu znowu pada :cry: . Pani w wodzie (pierwsza z prawej) kąpie sie nawet w kapeluszu 8O . My zrezygnowaliśmy z wejścia do wody :( .

Obrazek

Po powrocie do Vasiliki, wieczorny spacer na pocieszenie i nadzieja na jutrzejszy udany rejs.

Sb.26.09. Ranek pochmurny, nawet trochę kropi :x . Jedziemy do Nidri (gotowi na podróż w deszczu), ale rejs zostaje odwołany :( .
W Borsalino Travel oddają pieniądze, ale w tym samym miejscu kupujemy 6 litrów domowej oliwy za 24 euro (upominki już w dużej części z głowy :wink: ). Pośrednikiem jest miła pani z recepcji, a sprzedawcą jej dziadek Tasos, podobno pierwszy taksówkarz na Lefkadzie :?: . Oliwa jest niezła (łagodna w smaku) i pan Tasos ma stałych odbiorców wśród turystów z Bułgarii i Rumunii.
Wracamy, zaczyna się przejaśniać :) , to skręcamy do zatoki Sivota. Ładne miejsce, opanowane przez wodniaków i praktycznie nie ma tam plaży.

Obrazek

Obrazek

W aparacie niespodziewanie pojawia się mgiełka wilgoci widoczna na wyświetlaczu i obiektywie :? .
Kaczor na straży jednego z kutrów.

Obrazek

Obrazek

Ładniejsza (zamglenie niczym z holywoodzkich ujęć z pończochą :wink: ) próbuje zaprzyjaźnić się z kaczuszkami :) .

Obrazek

Pogoda wyraźnie się poprawia (szkoda odwołanego rejsu), zatem jedziemy popływać na pobliską Afteli. Tam wysuszam aparat i po dokładnym jego obejrzeniu, wypływam na ostatnie snurkowanie na Lefkadzie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To już naprawdę ostatnie zdjęcie tego aparatu :( . Po 10 min. pod wodą przestał działać :cry: .

Obrazek

Jakby pecha było mało, Ładniejsza ( 5 min. później :!: ) po drugiej stronie plaży spotyka pod wodą piękną ośmiornicę. Też ją widziałem, nie była duża (chyba młoda) i nie bała się nas. Z zaciekawieniem przyglądaliśmy się sobie nawzajem :D . Szkoda, że kiedyś skończy na talerzu :( .
ajdadi
Weteran

Postnapisał(a) ajdadi » 24.10.2015 11:53

Szkoda tego odwołanego rejsu...i aparatu też...pozdrawiam
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 24.10.2015 14:42

Może chociaż ostatniego dnia pobytu na Lefkadzie słoneczko Wam potowarzyszy? Nie ma chyba nic gorszego jak się jedzie w stronę słońca taki kawał na te zaledwie pare dni i pogoda nie pozwoli realizować planów :(
Może Kefalonia okaże się dla Was bardziej gościnna?
Niecierpliwie czekam na cd ...
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 24.10.2015 20:34

... przykra sprawa z tym rejsem ... :roll: ... my mieliśmy taką samą sytuację w ostatnim dniu, tak to bywa z pogodą, czasami ... :( ...
Pozdrawiam.
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 24.10.2015 21:02

ajdadi napisał(a):Szkoda tego odwołanego rejsu...i aparatu też...pozdrawiam

Rejsu tak :( , ale aparat mam już nowy (Olympus TG-4), reklamacja została elegancko załatwiona. Poniżej pierwsze zdjęcia, nowym aparatem, z dzisiejszego wypadu na grzyby do Kobylej Góry :D . Tylko sitaki i podgrzybki, ale uduszone z cebulą i śmietaną są wyśmienite :P .
gusia-s napisał(a):Może chociaż ostatniego dnia pobytu na Lefkadzie słoneczko Wam potowarzyszy?

Słoneczka było więcej, ale już na Kefaloni :) . Dzisiaj za to polska złota jesień :D .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
ajdadi
Weteran

Postnapisał(a) ajdadi » 25.10.2015 15:14

tiwa napisał(a):Rejsu tak :( , ale aparat mam już nowy (Olympus TG-4), reklamacja została elegancko załatwiona.

...ale przez jego awarię ośmiornicy nie widziałem... :)
Pozdrawiam
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 25.10.2015 22:45

kmichal napisał(a):... tak to bywa z pogodą, czasami ... :( ...
Pozdrawiam.

Żal tym większy, że prognozy http://www.windfinder.com/ przewidywały wystarczająco dobrą pogodę (zresztą organizatorzy rejsu też byli optymistycznie nastawieni).
Czy ktoś zna lepszą internetową pogodynkę niż przytoczona powyżej ?
ajdadi napisał(a):...ale przez jego awarię ośmiornicy nie widziałem... :) Pozdrawiam

A ja nie mogłem sie skupić na podziwianiu ośmiorniczki :( , ale w przyszłym roku będzie lepiej :D .
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 25.10.2015 22:46

Nd.27.09. Promem Captain Aristides o godz. 10:00 opuszczamy Lefkadę, która okazała się dla nas mało przyjazna. Niespecjalnie nam też się spodobała (czy też sprawiedliwiej pisząc, nie obejrzeliśmy jej dokładnie i w najlepszym świetle :) ), ale duży wpływ na to miała deszczowa pogoda.
Na plaży w portowym Vasiliki wcześniej tylko spacerowaliśmy, bo unikamy kąpieli w pobliżu takich miejsc. Zdjęcie zrobione z promu i rezerwowym sprzętem, czyli wysłużoną kamerą :( .

Obrazek

Lefkada (i pech :?: ) już za burtą :wink: .

Obrazek

Po godzinie dopływamy do Kefalonii :D .

Obrazek
Obrazek

Portowe Fiscardo to mała, bardzo ładna miejscowość. Według nie tylko mojej opinii, na Kefalonii ładniejsze jest tylko Asos :D .

Obrazek

Po zjechaniu na ląd próbuję od razu kupić bilety powrotne (zarezerwowane jeszcze na Lefkadzie), ale w portowej budce nie chcą mi ich sprzedać :? i ponawiam tylko rezerwację na sobotę 3 października, kiedy mamy zamiar wracać do domu.
Podobnie jak w przypadku Lefkady, miałem przygotowanych ponad 20 adresów ewentualnych noclegów. Ponieważ współrzędnych geograficznych nie można wprowadzić do nawigacji bezpośrednio z klawiatury (teraz wiem, że trzeba to zrobić wcześniej z użyciem portu usb), postanowiłem pojechać w ciemno do Sami i wynająć pierwszy napotkany i satysfakcjonujący nas apartament w cenie 180 euro za 6 nocy.
Dlaczego w Sami ? Ponieważ :
- liczyłem na duży wybór tańszych (niż na północy wyspy) apartamentów,
- blisko jest wysoko oceniana plaża Antisamos (m.in. w relacjach Cromaniaków, np. janusza.w.),
- niedaleko do Argostoli, gdzie zamierzaliśmy rano zobaczyć żółwiki oraz popływać kajakiem,
- pomimo spodziewanych objazdów, wciąż w pobliżu są najlepsze do snurkowania plaże na północy wyspy oraz Asos :D .
Dojeżdżamy w pobliże malowniczego Asos, żeby naocznie się przekonać, że droga (koło plaży Myrtos) dalej jest zamknięta. Kefalonia już zaczyna nam się bardziej podobać niż Lefkada, i tak już zostało do końca :D .

Obrazek
Obrazek

Nasyciwszy oczy ładnymi widokami, jedziemy dalej wyznaczonym objazdem. Droga dość nieprzyjemna, a na domiar złego często spotykamy kozy, którym rozsypano pokarm na asfalcie 8O :?:

Obrazek

W Sami, a właściwie w Karavomilos zatrzymujemy się w pierwszym napotkanym apartamencie (podobnie jak na Lefkadzie, a więc specjalnie wybredni nie jesteśmy :lol: ). Skoro tak, to mamy jeszcze czas, żeby pojechać na plażę Antisamos. Nad wodą ładnie :D , a i pod wodą jest sporo rybek :) . Zostajemy tam długo, nie przejmując się tym, że wrześniowe słońce szybciej chowa się za okoliczne wzgórza.

Obrazek
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 26.10.2015 08:15

tiwa napisał(a):Czy ktoś zna lepszą internetową pogodynkę niż przytoczona powyżej ?

Nie wiem czy jest lepsza, ale ostatnio przerzuciliśmy się na . Na forum ktoś ją także polecał.

tiwa napisał(a):Według nie tylko mojej opinii, na Kefalonii ładniejsze jest tylko Asos :D .

Wg mojej, jednak Fiskardo :wink: :) , chociaż wspomnienia mamy takie sobie, bo mieliśmy stamtąd płynąć na Lefkadę w drodze powrotnej do domu i okazało się, że prom strajkuje :? .
tiwa napisał(a):kozy, którym rozsypano pokarm na asfalcie

To samo widzieliśmy na Samotrace :)

:papa:
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 26.10.2015 10:35

tiwa napisał(a): Po 10 min. pod wodą przestał działać

Masz :? pecha do TG… O ile dobrze pamiętam, w ubiegłym roku Olympus wymienił Ci TG-2 na TG-3, bo aparat też odmówił współpracy :( . A co konkretnie w nim padło?
Nasze TG-4 na szczęście po Krecie nadal sprawne :) .
MarDomi
Cromaniak

Postnapisał(a) MarDomi » 27.10.2015 09:53

tiwa napisał(a): Kefalonia już zaczyna nam się bardziej podobać niż Lefkada, i tak już zostało do końca :D .

Nie tylko Wam :wink:
Choć nam Lefkada początkowo podobała się najbardziej ze wszystkich wakacyjnych wojaży 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017 - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies